Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Zdravo, početniku potrebna preporuka za budžet varijanti (150€) kafemata, za pristojan espresso od kupovne mlevene kafe.
uži izbor je:
Gaggia Espresso Style eg2111/1, Deluxe eg2111/64 , Evolution 2115/1
Gaggia Viva
Delonghi dedica ec685
ili nešto treće?

Dedica bi (možda) mogao biti za mrvu bolji uređaj kao ovi nabrojani Gaggia, ali su manje-više svi isti. Prednost je što je primetno uži. Moj predlog bi bio da uzmeš najjeftiniji i poručiš ručni mlin (Timemore C3esp sa Aliexpress-a), i uz kupovinu sveže kafe, razlika će biti nebo i zemlja u odnosu na bilo koji od ovih aparata (ili čak i mnogo skupljih) sa korišćenjem mlevene kafe. Ali baš, baš, baš nebo i zemlja. Ne mogu se porediti. Najbolji način da batališ spremanje espressa je da kupuješ mlevenu kafu. Tako da, ako nikako nema šanse da se koristi i ručni mlin u ovoj priči, mislim da nema neke poente ulaziti u tu avanturu.

Imaj u vidu da ces za dedicu najverovatnije morati da uzmes novi basket (uz njega dolazi pressurised basket sa kojim ja nisam uspeo da spremim dovoljno pitak espresso).

Na Dedici mi se desava da kada krene da pusta vodu u basket, voda krene da curi sa spoljne strane portafiltera... Ne curi konstantno, nego krene malo, pa stane... To se uglavnom desi sa prvom kafom, sa drugom vec manje ili ne curi uopste. Sta je problem? Mislim da je neko imao slican problem na drugom aparatu, ali ne mogu sad da nadjem to nikako.

Stegni jače ručku, nema šta drugo da bude.

I ja mislim da je Dedica liga iznad. Nisam znao da je samo 150€, delovala mi je skuplja.

Čovek je tražio uređaj za premlevenu kafu, prema tome, presurized basked. Neka prvo to uzme, pa će ga otrujemo znanjem i kvalitetom. Treba samo mlin i otvorena korpa da bude druga priča.

Onda je bolje Gaggia svakako jer se lako moduje portafilter da bude non-pressurized, izvadi se deo iz njega samo.

Pa pazi, moze i kod dedice da se izvuce iz pressurized basketa onaj deo sa gumom... ali iskreno, nije mi ni palo na pamet da probam tako... :unsure: Mada je i basket jeftin na AE

Pa probao sam da stegnem rucku ali nesto nisam primetio razliku, curne i dalje... Mozda je guma/dihtung propao?

Problem kod Dedice sa povremenim curenjem sa strane rešavam brisanjem dihtung gume vlažnom krpom. Kao da se nagomila malo kafe na njoj i portafilter prestane da lepo naleže.
Ima neko link za provereni non-pressurized basket za Dedicu?
Pozdrav

Higijena uređaja se podrazumeva, nije to samo kod Dedice. Koristite skrinove, ostaće sve čisto, ali i tada povremeno čistite i kontrolišite grupu.

Jel moze negde da se nađe sito za Delonghi ecp, da se moduje u non pressurized?

Problem kod Dedice sa povremenim curenjem sa strane rešavam brisanjem dihtung gume vlažnom krpom. Kao da se nagomila malo kafe na njoj i portafilter prestane da lepo naleže.
Ima neko link za provereni non-pressurized basket za Dedicu?
Pozdrav
ja sam uzeo kod nas u delonghi.

Edit:
ustvari nemam pojma gde sam uzeo. ne mogu da nadjem nikakav email. znam da sam porucio online, i da je sajt kao bio delonghi... Nisam vise siguran

Ne, samo ako melješ kafu sam treba ti non-pressurized portafilter.

Svakako treba sam mleti kafu u bilo kom slučaju, makar sa najjeftinijim mlinom koji može da se podešava. Kad se samelje kafa brzo propada, a kafa je na kraju najveći trošak, zato je potpuno pogrešno uštedeti 50€ na mlinu, što je 2 kila dobre kafe, a popiće se na desetine kila.

Digresija,
posle onog El Salvadora mi je čovek prodao Etiopiju koja vuče na borovnicu. Pre toga mi je sipao cold brew od te kafe, pao sam u nesvest. Ona i sveža miriše na voće. Iz aeropresa ima ukus kao ništa što sam ikad probao do sad, iako se pojavljuje ta specifičnost što se više hladi. Idem sad sa oko 16gr kafe u 210-220gr napitka, oko 14:1. Cena je oko 400TL bila za 250gr, što je oko 1300din. Ako danas nađem negde frenč pres ovde da pazarim večeras ću da je ostavim u frižideru. Za to bi bilo dobro imati set filtera za pourover.

Gaggia Viva.

Ja sam izgleda uhvatio šta mi odgovara za aeropress, 14g kafe na 200ml vode, meljem za 3 "broja" krupnije nego za espresso (na C3). Konačno mi je jako prijatna, imam piće koje mogu duže da pijem (u odnosu na espresso). Baš mi se sviđa, a uz to ne kontrolišem temp vode već iz džezve sipam. Verovatno bi to bilo i mrvicu bolje da strogo vodim računa o temperaturi, ali za jednu kafu dnevnu neću da se cimam toliko.

kakav je mlin na barista express?

jel mi treba super jolly ili mogu da ga prodam kad uzmem baristu?

Gaggia Viva.

Ja sam izgleda uhvatio šta mi odgovara za aeropress, 14g kafe na 200ml vode, meljem za 3 "broja" krupnije nego za espresso (na C3). Konačno mi je jako prijatna, imam piće koje mogu duže da pijem (u odnosu na espresso). Baš mi se sviđa, a uz to ne kontrolišem temp vode već iz džezve sipam. Verovatno bi to bilo i mrvicu bolje da strogo vodim računa o temperaturi, ali za jednu kafu dnevnu neću da se cimam toliko.
Jel u aeropress može da se pravi i amerikano kafa i espreso?

Meni se čini da je kafa iz aeropress-a nešto najbliže filter kafi. Espresso teško možeš da napraviš jer nema teorije da napraviš potreban pritisak za espresso (bar 6 bar). Takođe, razlikuje se i "korpa" od one kod espresso aparata pa nije baš za poređenje. Kafa se generalno znatno krupnije melje za aeropress (kao i za filter kafu), pa neće biti istog ukusa. Amerikano je espresso u koji je dodata vruća voda, tako da ni to neće biti isto.

Prednost aeropress-a je što možeš baš da se igraš sa receptima dok ne dođeš do toga što ti odgovara, manje vode, više vode, manje/više kafe, granulacija, koliko dugo voda stoji dok ne kreneš ekstrakciju, trajanje ekstrakcije... I fora je što svaka promena po malo utiče na ukus kafe, mislim da mnogo više "prašta" od espressa. Kod epsressa ako omaneš u nekom od koraka, kafa postaje užasna, ovde su ti inkrementi manji.

Postoje i dodaci za aeropress (neko je ovde pomenuo Prismo), sa kojim se dobija napitak bliži espresso kafi, ali nisam ga probao pa ne znam kako to izgleda.

Vredi li uzeti Beko 7304, automatski aparat, u kući se pije uglavnom mlečna kafa...
Cena je 39000 ( kao popust sa 60000).

Gaggia Viva.

Kupi na AliE neki termometar za hranu. Ja sam moj za biftek platio 1.5€ mislim, a završava posao i za džezvu. Preliješ kada siđe na 90tak C.
Jel u aeropress može da se pravi i amerikano kafa i espreso?
Bolje nego amerikano, bolje nego filter, tj. ako mene neko pita, a ne pita, najviše mi liči na moka pot rezultat, kad je baš jako dobar aparat.

Kad je kafa dobra ima bezbroj procesa da se dobije dobar napitak, a kad je loša, džaba ti sve, a tu ljudi prvo pogreše. Štede na kafi najpre.

Pogledao.
Za razliku od sličnih Delonghi, Philips itd...
Ne piše apsolutno ništa korisno oko toga da li je bojler, termoblok, od čega je, šta kuva kafu itd
Bitno da piše da je ekran u boji.
Preskočio bih

Bojler neće sigurno imati

Meni deluje ok za kućnu upotrebu, da li ga je neko možda kupio (Beko 7304)?

Jel ima negde da se uzme krštena etiopija guji, a da nije 10.000 kg?
Uzeh slucajno pre neki dan (da im ne radim negativnu reklamu), guji, ono je kao prepakovana pijacna lavazza.

Nazad
Vrh Dno