Meni se čini da je kafa iz aeropress-a nešto najbliže filter kafi. Espresso teško možeš da napraviš jer nema teorije da napraviš potreban pritisak za espresso (bar 6 bar). Takođe, razlikuje se i "korpa" od one kod espresso aparata pa nije baš za poređenje. Kafa se generalno znatno krupnije melje za aeropress (kao i za filter kafu), pa neće biti istog ukusa. Amerikano je espresso u koji je dodata vruća voda, tako da ni to neće biti isto.
Prednost aeropress-a je što možeš baš da se igraš sa receptima dok ne dođeš do toga što ti odgovara, manje vode, više vode, manje/više kafe, granulacija, koliko dugo voda stoji dok ne kreneš ekstrakciju, trajanje ekstrakcije... I fora je što svaka promena po malo utiče na ukus kafe, mislim da mnogo više "prašta" od espressa. Kod epsressa ako omaneš u nekom od koraka, kafa postaje užasna, ovde su ti inkrementi manji.
Postoje i dodaci za aeropress (neko je ovde pomenuo Prismo), sa kojim se dobija napitak bliži espresso kafi, ali nisam ga probao pa ne znam kako to izgleda.