Nemam iskustva baš sa tim aparatom, već sa sličnim Magnifica ECAM22.360 i naslednikom Magnifica Evo ECAM290.81.Poštovanje društvo,
Samo što sam uzeo DeLonghi EC 685 GB nema 15 dana, dodje ćerka i uze mi ga, kaže da joj se mnogo svidja.... , taman za male kuhinje
Tako da ja ostadoh bez aparata, e sad imam dilemu da li da ponovo uzmem isti za sebe ili da uzmem automatik
DeLonghi Magnifica Start ECAM 220.20 GB koji mi se mnogo svidja a i mislim da je jednostavniji za rukovanje,
jer sa onim starim žena nikako nije mogla da se snadje sa portafilterom i punjenjem itd.... , ženska posla.
Da li neko ima iskustva sa ovim automatikom , molim sve za pomoć i savet.
Hvala unapred,
Hvala puno na odgovoru,Nemam iskustva baš sa tim aparatom, već sa sličnim Magnifica ECAM22.360 i naslednikom Magnifica Evo ECAM290.81.
Verujem da je vrlo slično iskustvo korišćenja. Nama je primarno bilo praktičnost i pravljenje mlečnih kafa, mada neretko i klasična crna je bila na meniju. Lično nikad nisam ni razmatrao kupovinu manuelnog aparata za kafu, ovaj automatski je ispunio (i ispunjava i njegov naslednik Magnifica Evo) sva očekivanja sto se tiče ukusa kafe.
što se tiče klasične crne kafe ne bih ni razmatrao naslednika, nije vredno razlike u ceni. Što se tiče mlečnih kafa onda ipak naslednik vredi razlike u ceni.
Oba modela imaju podešavanje gustine tj veličine mlevenja, i brzine prolaska vrele vode kroz tu mlevenu kafu. Tu se po mom iskustvu oseti razlika u ukusu prilikom mlevenja iste kafe. Inace je ovaj noviji model znacajno brzi prilikom startovanja, tipa 10ak sekundi mu treba od uključivanja aparata do starta pravljenja kafe. Oba modela imaju i mogućnost pravljenja/sipanja kipuce vode direkt u čašu (npr za čaj ili nudle ili već šta). Oba su vrlo jednostavni u upotrebi, treba paziti da ima dovoljno kafe na vrhu i vode u rezervoaru, i tipa nakon 15ak kafa isprazniti spremnik za otpadom od mlevenja kafe. Nema nekog narocitog odrzavanja osim dekalcifikacije jednom mesečno..
ako te zanimaju mlečne kafe na ovim aparatima piši, da ne kucam naširoko nešto što te možda uopšte ni ne zanima..
Hvala puno na potpunom odgovoru, sve si mi objasnio,Kasno je za edit prethodne poruke, evo slike uostalom standarne crne kafe i espressa (i pene).
Generalno meka voda slabije peni, to znamo zato što gosti iz Srbije često ponesu svoju mlevenu kafu sa sobom (pošto mi ne koristimo naše mlevene kafe uopšte), i razočaraju se kad vide kako ispadne slabija pena sa vodom ovde i istom kafom koju su poneli od kuće..
Koristimo uglavnom dark roast varijante, nego supruga ovaj put kupila neku novu, koja je još specijalno za espresso 😂 Slažem se da je skroz anemicna i bledunjava, ne verujem da ćemo je opet uzimati.. inače, pena je skroz pala posle svega par minuta, mada ni kafa nije potrajala duže 🫣
Kada ovako napišeš ispada da filter kafa ništa ne valja a meni npr. nekad žao da dobro zrno spalim na aparatu umesto da ga upotrebim za V60.mnogi i koriste filter kafu i ništa im ne smeta.
Aprilu 2024 ili 2023? Da li je best before u odnosu na dve ili jednu godinu za kafu?Kafa je pečena u aprilu, nije ni čudo što je bledunjava![]()
Svako ima pravo na svoje mišljenje, zar ne? Probao sam nemali broj filter kafa (ovde one dominiraju) i kući nikad ne bih uzimao aparat za filter kafu. Mogu naravno da popijem, al automatik pravi 2x bolju kafu za moj neki ukus. Jako bih voleo da imam živaca za manuelno pravljenje kafe, toliko puta sam pio takve kafe po kaficima i neretko su bile bolje od kafa sa automatika.. al eto, možda nekad u budućnosti..Kada ovako napišeš ispada da filter kafa ništa ne valja a meni npr. nekad žao da dobro zrno spalim na aparatu umesto da ga upotrebim za V60.
Šta predlažeš sa AliE da uzmem, već imam modovan C3 tako da mi samo aero press fali da probam filter? Čitao sam negde da su radili analize čestica za c3 i da bez obzira što ga podesiš za filter izbaci veliki udeo "espresso sitnih" čestica pa da ume da bude problematičan za filter. Ali ako misliš da može, probaću, ne košta me (praktično) ništa.Ulete mi @Ainur dok sam kuckao, ali napisasmo istu stvar.
Spremanje je ritual i imaš punu kontrolu nad sastojcima i procesom sa kojim dobijaš napitak koji se - TEBI sviđa. Zašto bi nekom davao pare za rezultat koji nije konzistentan?
A taj mlin koliko ozbiljniji ili ne, su neke finese koje ne moraš odmah da otkrivaš, a možda ti nikad neće biti ni potrebne - 50-60 evra za Timemore C3 sa AliE. Sasvim dovoljan i za espreso i za aeropres (ima odlična kineska kopija na AliE, 15tak €, sa 100 filtera). Šta tu mora da te košta i iz te kože nema kud je - kafa. Svo znanje, oprema, podešavanje, proces padaju u vodu ako ne kupiš dobru svežu kafu.
Pogledaću par recepata online,
Može li voda posluži da se nosi na kampovanje, vikend hiking?Sve onda imaš.
![]()
Espresso Portable Coffee Maker French Press Coffee Pot Kitchen Supplies for Aeropress Cafe Press Machine with Filter Paper Kit - AliExpress 15
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.comwww.aliexpress.com
Može C3 da se udialuje za ovo bez problema, ja sam koristio moje kafe za espreso. Ovaj sam odabrao jer je neko na youtube ocenio da je kvalitetnije odrađen nego originalni aeropress - ja se ograđujem jer originalni nisam nikad video sem na slici. Ovaj deluje nesalomiv i kao zgodno priručno sredstvo za samoodbranu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari