Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nikakve. Uzmi ručni Timemore C3esp ili obican c3 pa moduj pločicom (takođe sa AliE). Mlevenje rukom traje ko električni konusni, za naš sa tankim budžetom. Dupli šot 40-50s na C3.

Poštovanje društvo,

Samo što sam uzeo DeLonghi EC 685 GB nema 15 dana, dodje ćerka i uze mi ga, kaže da joj se mnogo svidja.... , taman za male kuhinje
Tako da ja ostadoh bez aparata, e sad imam dilemu da li da ponovo uzmem isti za sebe ili da uzmem automatik
DeLonghi Magnifica Start ECAM 220.20 GB koji mi se mnogo svidja a i mislim da je jednostavniji za rukovanje,
jer sa onim starim žena nikako nije mogla da se snadje sa portafilterom i punjenjem itd.... , ženska posla.

Da li neko ima iskustva sa ovim automatikom , molim sve za pomoć i savet.

Hvala unapred,
Nemam iskustva baš sa tim aparatom, već sa sličnim Magnifica ECAM22.360 i naslednikom Magnifica Evo ECAM290.81.
Verujem da je vrlo slično iskustvo korišćenja. Nama je primarno bilo praktičnost i pravljenje mlečnih kafa, mada neretko i klasična crna je bila na meniju. Lično nikad nisam ni razmatrao kupovinu manuelnog aparata za kafu, ovaj automatski je ispunio (i ispunjava i njegov naslednik Magnifica Evo) sva očekivanja sto se tiče ukusa kafe.
što se tiče klasične crne kafe ne bih ni razmatrao naslednika, nije vredno razlike u ceni. Što se tiče mlečnih kafa onda ipak naslednik vredi razlike u ceni.
Oba modela imaju podešavanje gustine tj veličine mlevenja, i brzine prolaska vrele vode kroz tu mlevenu kafu. Tu se po mom iskustvu oseti razlika u ukusu prilikom mlevenja iste kafe. Inace je ovaj noviji model znacajno brzi prilikom startovanja, tipa 10ak sekundi mu treba od uključivanja aparata do starta pravljenja kafe. Oba modela imaju i mogućnost pravljenja/sipanja kipuce vode direkt u čašu (npr za čaj ili nudle ili već šta). Oba su vrlo jednostavni u upotrebi, treba paziti da ima dovoljno kafe na vrhu i vode u rezervoaru, i tipa nakon 15ak kafa isprazniti spremnik za otpadom od mlevenja kafe. Nema nekog narocitog odrzavanja osim dekalcifikacije jednom mesečno..

ako te zanimaju mlečne kafe na ovim aparatima piši, da ne kucam naširoko nešto što te možda uopšte ni ne zanima..

Prilozi

• Screenshot_20241019_141743.jpg
    Screenshot_20241019_141743.jpg
    170.3 KB · Pregleda: 109
  • Screenshot_20241019_144652_Gallery.jpg
    Screenshot_20241019_144652_Gallery.jpg
    161.4 KB · Pregleda: 98
Ja sam prodao automatik i ostao na manuelnom ECP 35.31.
Čak i ovaj ekonomik manuelni sa C3 mlinom pravi bolju kafu od dobrog automatika...

Svaka čast svima sa željom da prave sami svoju kafu na manuelnom aparatu, znam da mnogi hvale tu razliku u ukusu. A mnogi i koriste filter kafu i ništa im ne smeta. Ima nas raznih 😄

Nemam iskustva baš sa tim aparatom, već sa sličnim Magnifica ECAM22.360 i naslednikom Magnifica Evo ECAM290.81.
Verujem da je vrlo slično iskustvo korišćenja. Nama je primarno bilo praktičnost i pravljenje mlečnih kafa, mada neretko i klasična crna je bila na meniju. Lično nikad nisam ni razmatrao kupovinu manuelnog aparata za kafu, ovaj automatski je ispunio (i ispunjava i njegov naslednik Magnifica Evo) sva očekivanja sto se tiče ukusa kafe.
što se tiče klasične crne kafe ne bih ni razmatrao naslednika, nije vredno razlike u ceni. Što se tiče mlečnih kafa onda ipak naslednik vredi razlike u ceni.
Oba modela imaju podešavanje gustine tj veličine mlevenja, i brzine prolaska vrele vode kroz tu mlevenu kafu. Tu se po mom iskustvu oseti razlika u ukusu prilikom mlevenja iste kafe. Inace je ovaj noviji model znacajno brzi prilikom startovanja, tipa 10ak sekundi mu treba od uključivanja aparata do starta pravljenja kafe. Oba modela imaju i mogućnost pravljenja/sipanja kipuce vode direkt u čašu (npr za čaj ili nudle ili već šta). Oba su vrlo jednostavni u upotrebi, treba paziti da ima dovoljno kafe na vrhu i vode u rezervoaru, i tipa nakon 15ak kafa isprazniti spremnik za otpadom od mlevenja kafe. Nema nekog narocitog odrzavanja osim dekalcifikacije jednom mesečno..

ako te zanimaju mlečne kafe na ovim aparatima piši, da ne kucam naširoko nešto što te možda uopšte ni ne zanima..
Hvala puno na odgovoru,
ja iskreno volim čist espreso sa dobrom penom, po nekada sa malo mleka, moja žena više voli mlečne kafe nego čist espreso pa joj se i ja ponekada pridružim u tome (kapućino , duža sa toplim mlekom i ostalo što može da se izvuče iz aparata.) Ručni Dedica je za moju ženu bijo problem oko pripreme , punjenja i tampera portafiltera itd.
Zato sam mislio da uzmem jedan automatik zbog lakšeg rukovanja za celu porodicu pa ko šta voli , (espreso, kapućino ili amerikano). E sada neki kažu da espreso na njima ispada sasvim ok i sa dosta pene i da je ukus mnogo bolji sa sveže mlevenom kafom u odnosu na već kupljenu mleveni kafu, u šta i verujem da je tako.
Prvenstveno me interesuje održavanje aparata da li si imao problem sa mlinom i kako se mlin održava, kakva je kafa kada se napravi sa već gotovom mlevenog kafom i da li je uopšte bilo nekih problema sa starim aparatom u toku rada itd.

Pa ako bi iole redovnije koristili aparat za pravljenje mlečnih kafa, najtoplije bih preporučio aparat sa svojom posudom za mleko (kao što se vidi na onim mojim slikama). Ogromna je razlika u praktičnosti, ta posuda se samo napuni mlekom i stoji u frižideru do sledeće upotrebe. Ova varijanta sa lulom i džezvom je po meni ipak krajnje neprakticna (uostalom sigurno ima podosta videa na youtube kako se priprema cappucino sa jednom i drugom varijantom pa proceni i sam).
Za ukus/penu na klasičnoj crnoj kafi mislim da veliku ulogu igra vrsta kafe i tip vode za pravljenje. Ovde (u Norveškoj) je voda sa česme meka, tako da ne koristim nikakav filter za vodu u aparatu. Ima par milimetara pene prilikom pripreme crne kafe. Dok npr mlečne kafe zahtevaju mleko sa 0% masti kako bi pena bila bogata i stabilna. Ne znam dal se u Srbiji više isplati koristiti filter za vodu u aparatu ili npr Prolom vodu za pravljenje kafe..
Inače, kažu da obe generacije DeLonghi Magnifica imaju istu vodenu pumpu i ugradjeni mlin, a da su razlike u spoljašnosti i programima za pripremu. Onaj prvi aparat smo imali nekih 5-6 godina i napravljeno je ca 6500 kafa za to vreme (aparat ima ugradjen merač broja pripremljenih kafa). Na poslu imamo isti takav aparat (DeLonghi Magnifica al bez posude za mleko, pa nema u nazivu cappucino) i to je bio glavni razlog zašto sam se uopšte odlučio da ga kupim za kuću. Nas je ca 60 zaposlenih, i taj prvi aparat je izgurao više od 5 godina, uz samo redovno čišćenje (descalling). Pošto je kafa za zaposlene potpuno besplatna, cenim da se dnevno napravi barem 50ak. Pa puta ca 250 radnih dana godišnje, pa puta 5 godina.. nije ni čudo da su samo zamenili taj aparat potpuno istim novim nakon 5 godina 😂
Dakle, što se tiče pouzdanosti i dugotrajnosti mislim da je za toplu preporuku. Održavanje je krajnje jednostavno (imas takodje na youtube i uverices se i sam), taj descalling i filter za vodu (alternativno se koristi meka voda za pripremu). Što se tiče njegove posude za mleko ona je nama bila glavni razlog zamene, jer postane smor nakon nekog vremena ručno pranje jednom nedeljno. Svi delovi posude za mleko se mogu prati u mašini za sudove na ovom novijem modelu, i to je još jedan značajan plus nama bio. Nikad ni jedan problem za mlinom nismo imali, održavanje obuhvata ispiranje pod mlazom hladne/mlake vode i brisanje mokrom krpom svih delova u unutrašnjosti (opet imaš video na YouTube o tome). Sad baš izguglah i vidim da je nov mlin (kao reservni deo) svega 50€, zamena je vrlo prosta (ceo mlin se ionako vadi prilikom čišćenja). Filer kafu (pretpostavljam da si na nju mislio pod mlevena kafa) nismo nikad koristili za pripremu na ovom aparatu.

Kasno je za edit prethodne poruke, evo slike uostalom standarne crne kafe i espressa (i pene).
Generalno meka voda slabije peni, to znamo zato što gosti iz Srbije često ponesu svoju mlevenu kafu sa sobom (pošto mi ne koristimo naše mlevene kafe uopšte), i razočaraju se kad vide kako ispadne slabija pena sa vodom ovde i istom kafom koju su poneli od kuće..

Prilozi

• Screenshot_20241020_122210_Gallery.jpg
    Screenshot_20241020_122210_Gallery.jpg
    147.3 KB · Pregleda: 83
  • Screenshot_20241020_122705_Gallery.jpg
    Screenshot_20241020_122705_Gallery.jpg
    177.2 KB · Pregleda: 98
Pena kod automatika dolazi od aeracije, odnosno aparat ubacuje vazduh u kafu tokom pripreme, zato je i tekstura te pene potpuno drugačija od one kod pravog espresa.

Kasno je za edit prethodne poruke, evo slike uostalom standarne crne kafe i espressa (i pene).
Generalno meka voda slabije peni, to znamo zato što gosti iz Srbije često ponesu svoju mlevenu kafu sa sobom (pošto mi ne koristimo naše mlevene kafe uopšte), i razočaraju se kad vide kako ispadne slabija pena sa vodom ovde i istom kafom koju su poneli od kuće..
Hvala puno na potpunom odgovoru, sve si mi objasnio,
ja ću aparat koristiti u glavnom za kućne potrebe tako da bi se tu pravilo 2 - 4 kafa dnevno, vikendom do 6 (pošto nismo na poslu), tako da ima to da traje i traje, inače kod nas je voda tvrda ili srednje tvrda kao što je kod mene u mom kraju, tako da će čišćenje verovatno ići malo češće.
Koju kafu vi koristite za espreso, jer vidim na slici da boja kafe nije crna nego nekako bledunjava ili je možda tako ispao snimak dok je pena ok , mada mislim da može biti mnogo bolja i jače strukture , verovatno zavisi i od vode.....
Termo čašice su ti super, i ja sam ih skoro uzeo u Lidl na akciji, ( 4 komada u pakovanju male za espreso 75ml i 3 komada u pakovanju 310ml za kapućino, sve to za 1400 dinara.) , mada imam i prave keramičke debelozidne šoljice za espreso , poklon iz kafića .

Koristimo uglavnom dark roast varijante, nego supruga ovaj put kupila neku novu, koja je još specijalno za espresso 😂 Slažem se da je skroz anemicna i bledunjava, ne verujem da ćemo je opet uzimati.. inače, pena je skroz pala posle svega par minuta, mada ni kafa nije potrajala duže 🫣

Prilozi

• 17294575353277126366646286692465.jpg
    17294575353277126366646286692465.jpg
    158.6 KB · Pregleda: 73
  • 17294575604715204360172576026776.jpg
    17294575604715204360172576026776.jpg
    134 KB · Pregleda: 63
Koristimo uglavnom dark roast varijante, nego supruga ovaj put kupila neku novu, koja je još specijalno za espresso 😂 Slažem se da je skroz anemicna i bledunjava, ne verujem da ćemo je opet uzimati.. inače, pena je skroz pala posle svega par minuta, mada ni kafa nije potrajala duže 🫣

Kafa je pečena u aprilu, nije ni čudo što je bledunjava :D

mnogi i koriste filter kafu i ništa im ne smeta.
Kada ovako napišeš ispada da filter kafa ništa ne valja a meni npr. nekad žao da dobro zrno spalim na aparatu umesto da ga upotrebim za V60.

Aha, desi se povremeno da nam ostane tako neko pakovanje malo duže. I eto ne baca se 😅 mada, ruku na srce one kafe koje redovnije koristimo ne menjaju boju drastično ni posle znatno dužeg stajanja, to je bila i tema ove mini-diskusije.
Mada, malo bolje kad razmislim nema mesta diskusiji sa moje strane o menjanju boje pečene kafe nakon 6 meseci ili nešto duže stanja, tu verujem svojim očima.. Za menjanje arome/ukusa/mirisa, pa opet nema mesta diskusiji - promeni se, nema dileme..
Kada ovako napišeš ispada da filter kafa ništa ne valja a meni npr. nekad žao da dobro zrno spalim na aparatu umesto da ga upotrebim za V60.
Svako ima pravo na svoje mišljenje, zar ne? Probao sam nemali broj filter kafa (ovde one dominiraju) i kući nikad ne bih uzimao aparat za filter kafu. Mogu naravno da popijem, al automatik pravi 2x bolju kafu za moj neki ukus. Jako bih voleo da imam živaca za manuelno pravljenje kafe, toliko puta sam pio takve kafe po kaficima i neretko su bile bolje od kafa sa automatika.. al eto, možda nekad u budućnosti..

Automatski aparati za filter kafu su glupost, osim ovih high-end modela koji koštaju boga oca :) Zapravo je najjeftinije (a i najlepše) ući u svet filter kafe, V60, Aeropress, Switch, French Press. Ne može ni najbolji espreso aparat da izvuče sve te note svetlo pečene kafe. Da, dobiješ bogatu aromu ali sabijenu u 20ml tečnosti, ne može se sve osetiti.

Što se datuma pečenja i korišćenja, da obično stave godinu dana nakon pečenja, ali ja sam skoro baš našao neku kafu od prošlog novembra, uopšte nema ukus. Zavisi i od tipa pečenja naravno, nekim light roast-ovima je potrebno i malo duže od mesec dana da dođu do izražaja, neke su sjajne već posle 7-10 dana. Sve preko mesec i po ne bih koristio više.

Ovo samo mogu da potvrdim, pisao sam ranije da sam u potrazi za nekom "dužom" kafom koju bih mogao natenane da pijem, i probao sam u kafeteriji aeropress čini mi se i uopšte nisam bio oduševljen pa sam se malo i smorio. I skoro sam morao da sednem malo duže tamo i rekoh hajde da mu dam još jednu šansu, ovaj put uzeo hemeks (v60 ni tad nisu mogli/hteli da spremaju) i oduševim se, baš pun ukus, nije bila bljutava kao aeropress. Definitivno puno toga je do bariste koji sprema, ali ovo je bila više nego upotrebljiva kafa za pripremu kod kuće. Ono što je "problematično" je što treba ipak malo duže vremena da se pripremi, i što izgleda da treba neki malo bolji mlin za filter kafu. Tako da dok ne uzmem neki ozbiljniji mlin ne planiram da se upuštam u tu avanturu :).

Da, fascinantno je koliko i u specialty lokalima bariste nezainteresovano prave kafu. A kad si sam svoj barista, možeš lako da skapiraš koji ukus ti odgovara, ratio, vrsta zrna, granulacija itd - i praviš ono što voliš :)

Ulete mi @Ainur dok sam kuckao, ali napisasmo istu stvar.

Spremanje je ritual i imaš punu kontrolu nad sastojcima i procesom sa kojim dobijaš napitak koji se - TEBI sviđa. Zašto bi nekom davao pare za rezultat koji nije konzistentan?

A taj mlin koliko ozbiljniji ili ne, su neke finese koje ne moraš odmah da otkrivaš, a možda ti nikad neće biti ni potrebne - 50-60 evra za Timemore C3 sa AliE. Sasvim dovoljan i za espreso i za aeropres (ima odlična kineska kopija na AliE, 15tak €, sa 100 filtera). Šta tu mora da te košta i iz te kože nema kud je - kafa. Svo znanje, oprema, podešavanje, proces padaju u vodu ako ne kupiš dobru svežu kafu.

Ja sam krenuo u solo-barista vode iskljucivo zato sto nisam vise mogao da smislim odlasak u kafic urnisan od cigareta, pogotovu zimi, mada to vazi i leti u basti, kad za stolom pored mene ljudi puse. Koliko god da mi je kafa lepa, dim mi mnogo smeta i onemogucava uzitak. E onda sam malo po malo krenuo kod kuce i usput zavoleo proces. Ali i dalje stojim iza toga da cu u kaficu uvek popiti bar malo ukusniju kafu : )

Ulete mi @Ainur dok sam kuckao, ali napisasmo istu stvar.

Spremanje je ritual i imaš punu kontrolu nad sastojcima i procesom sa kojim dobijaš napitak koji se - TEBI sviđa. Zašto bi nekom davao pare za rezultat koji nije konzistentan?

A taj mlin koliko ozbiljniji ili ne, su neke finese koje ne moraš odmah da otkrivaš, a možda ti nikad neće biti ni potrebne - 50-60 evra za Timemore C3 sa AliE. Sasvim dovoljan i za espreso i za aeropres (ima odlična kineska kopija na AliE, 15tak €, sa 100 filtera). Šta tu mora da te košta i iz te kože nema kud je - kafa. Svo znanje, oprema, podešavanje, proces padaju u vodu ako ne kupiš dobru svežu kafu.
Šta predlažeš sa AliE da uzmem, već imam modovan C3 tako da mi samo aero press fali da probam filter? Čitao sam negde da su radili analize čestica za c3 i da bez obzira što ga podesiš za filter izbaci veliki udeo "espresso sitnih" čestica pa da ume da bude problematičan za filter. Ali ako misliš da može, probaću, ne košta me (praktično) ništa.

Sve onda imaš.

Može C3 da se udialuje za ovo bez problema, ja sam koristio moje kafe za espreso. Ovaj sam odabrao jer je neko na youtube ocenio da je kvalitetnije odrađen nego originalni aeropress - ja se ograđujem jer originalni nisam nikad video sem na slici. Ovaj deluje nesalomiv i kao zgodno priručno sredstvo za samoodbranu.

Poručeno, na koju krupnoću melješ da c3? Pogledaću par recepata online, ali li se čini da nije tako straightforward kao za espresso? 18g, sipam 100ml vode, promešam, pa opet, odstoji 2min i onda pritisnem. Dakle 18g in, ~180-190 out (pretpostavljam da se u paku zadrži određena količina vode)? Da li su ta vremena važna, koliko odstoji, koliko dugo pritiskam...?

Ja sam do kraja punio koliko staje u C3, 22gr valjda, 200 out. Izmešaš čekaš par minuta i lagano iscediš. Nisam dalje od tog otišao.

Pogledaću par recepata online,
:)

Može sa Aeropresom mnogo više da se eksperimentiše od stavljanja kafe, sipanja vode i čekanja par minuta. Po meni izvanredna spravica za ulazak u svet filter kafe. Ima mali milion recepata, načina korišćenja (regularno, obrnuto), raznoraznih filtera, gedžeta (poput Prisma)... Ne sumnjam da je C3 dobar mlin, ali ne slažem se da je to jedini mlin koji će ti ikada trebati. Jeste ako ako ti je dovoljno to što pruža i ne želiš da ideš dalje, ali ako poželiš da eksperimentišeš i oprobaš se sa boljim kafama, svakako ima boljih mlinova :)

Poslednja izmena:
Pitanje za sve,koji je vremenski interval za ciscenje aparata za kafu,kucna varijanta,par komada dnevno sve ukupno?

Sve onda imaš.

Može C3 da se udialuje za ovo bez problema, ja sam koristio moje kafe za espreso. Ovaj sam odabrao jer je neko na youtube ocenio da je kvalitetnije odrađen nego originalni aeropress - ja se ograđujem jer originalni nisam nikad video sem na slici. Ovaj deluje nesalomiv i kao zgodno priručno sredstvo za samoodbranu.
Može li voda posluži da se nosi na kampovanje, vikend hiking?
Podseća me na ovu igračku

WACACO Nanopresso from 53,54 € at idealo: https://static.apps.idealo.com/link/GMxgmpd7t9gUdpmW6

Ja sam na brod nosio, što ne može na kampovanje?

Vrh Dno