Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Koga zanima, kafa iz Lavazza a modo mio aparata. Kapsule Lavazza suerte nero.
 

Prilozi

  • IMG_0952.jpeg
    IMG_0952.jpeg
    183.6 KB · Pregleda: 110
Javi iskustvo sa Korenjacom
Koristim Delonghi la specialista ec9335m i zaista sveze przena kafa daje bolje rezultate, ali je isto tako izazov naci kafu da po ukuse kako treba
Kako si zadovoljan tim aparatom? Razmisljam izmedju njega i Bariste express mozda cak i impress.
 
Kako si zadovoljan tim aparatom? Razmisljam izmedju njega i Bariste express mozda cak i impress.
Zadovoljan sam, nemam nikakvih problema sa aparatom. Jedino do sada sto sam mu menjao je gumica od 80 rsd zbog boljeg dihtovanja kad se stavi portafilter.

Ciscenje aparata je lako, i nije precesto, tj. sam uredjaj te obavesti kad je vreme i to stvarno nije cesto.

Automatski tamper solidno radi posao, ali skoro uvek rucnim tamperom "doradim".

Ja sam se isto razmisljao izmedju njega i Sage bariste, ali mi je ovaj cenovno bio "best best buy" opcija (ako sam gledao uporedne youtube prezentacije na kojima skoro uvek "pobedi" barista).

Kafu pijem iskljucivo bez mleka, ali par puta sam pravio penu i ispalo je vrlo fino, moze da se pravi "latte art".

Kvalitet napitka koji dobijam je bolji od dosta kafica, doduse na to utice i kafa koju nabavljam (Triste mornings, Kafeterijina kafa i sl.)

Ako sam nesto ispustio, pitaj slobodno...
 
Zadovoljan sam, nemam nikakvih problema sa aparatom. Jedino do sada sto sam mu menjao je gumica od 80 rsd zbog boljeg dihtovanja kad se stavi portafilter.

Ciscenje aparata je lako, i nije precesto, tj. sam uredjaj te obavesti kad je vreme i to stvarno nije cesto.

Automatski tamper solidno radi posao, ali skoro uvek rucnim tamperom "doradim".

Ja sam se isto razmisljao izmedju njega i Sage bariste, ali mi je ovaj cenovno bio "best best buy" opcija (ako sam gledao uporedne youtube prezentacije na kojima skoro uvek "pobedi" barista).

Kafu pijem iskljucivo bez mleka, ali par puta sam pravio penu i ispalo je vrlo fino, moze da se pravi "latte art".

Kvalitet napitka koji dobijam je bolji od dosta kafica, doduse na to utice i kafa koju nabavljam (Triste mornings, Kafeterijina kafa i sl.)

Ako sam nesto ispustio, pitaj slobodno...
Ja glavu razbijam vec par dana izmedju ta dva modela. Sto se tice cene, posto sam u Italiji, i jedan i drugi bi me kostali oko 650€(specialista i barista express) , dok impress onaj koji ima takodje tamp opciju nekih 720€. E sad se ne razumem uopste da li su to neke OK cene za te masine. Ima i specialista art kosta oko 450€. Sto se kafe tice zivim na 1km od proizvodnje “Goriziana caffe” ko je cuo, ima ja msm i kod nas u prodaji, pa bih verovatno od njih uzimao manja i sveza pakovanja. Po marketima se daju naci proizvodjaci tipa “Hausbrandt,Bristot,Pellini,Illy,Sagafredo” i otprilike na svakoj je deklarcija oko 2 meseca od datuma proizvodnje, dok npr Lavazza cak i ovde se ne moze naci a da nije bar godinu dana stara. Usput da li 2 meseca starosti spada u svezu kafu?
 
Mesec i po, dva, optimalno zapravo, bar za ove kafe što ja kupujem, a stižu 2-3 dana posle pečenja.
 
Kad je pečena, na čemu je spremaš i sa kojim kafama iz neke od boljih pržionica / kafeterija je poredjena ?
30.1. spakovana datum prozivodnje, cenim ga da je to datum pecenja. Ja je uzeo pre nekih 15nestak dana tako da mesec ipo zapakovana u trenutku kupovine.

Spremam je na automatiku delonghi magnifica s

ovo je subjektivan osecaj i tesko za poredjenje ali generano mi vise prija nego bilo koja iz BG kafeterije a probao sam sve njihove. Jedina koja mi je isto ovako dobra je iz Niske kafeterije Biro.
 

Prilozi

  • 0-02-05-7d70698361fb8fc8fc69ee5f64ef1193bfcde7e40e5797f909422d7fe7d40877_9ce3ae8f1ebd4941.jpg
    0-02-05-7d70698361fb8fc8fc69ee5f64ef1193bfcde7e40e5797f909422d7fe7d40877_9ce3ae8f1ebd4941.jpg
    199.2 KB · Pregleda: 60
Upravo isao do marketa pa reko da bacim pogled na kafe, i da vam slikam izbor :)
Ovu Goppion sam pio ovde po barovima i bas je dobra, Vergnano kazu u IT da je jedna od najboljih, nisam probao pa ne znam.
 

Prilozi

  • IMG_0959.jpeg
    IMG_0959.jpeg
    194 KB · Pregleda: 59
  • IMG_0960.jpeg
    IMG_0960.jpeg
    187.7 KB · Pregleda: 81
  • IMG_0958.jpeg
    IMG_0958.jpeg
    300.7 KB · Pregleda: 88
Upravo isao do marketa pa reko da bacim pogled na kafe, i da vam slikam izbor :)
Ovu Goppion sam pio ovde po barovima i bas je dobra, Vergnano kazu u IT da je jedna od najboljih, nisam probao pa ne znam.
Ovu vergnano sada pijem, zrno i nije bas nekog vrhunskog kvaliteta, ima dosta ljuskiz polomljenih zrna i sl ali je ukus kafe jedan od boljih, gusta krema, jak espreso, pun ukus...bas dobra

U prolazu bio kroz taliju, negde na periferiji Milana svratio i mislim da je 13,5e 1 kg kostao
 
Upravo isao do marketa pa reko da bacim pogled na kafe, i da vam slikam izbor :)
Ovu Goppion sam pio ovde po barovima i bas je dobra, Vergnano kazu u IT da je jedna od najboljih, nisam probao pa ne znam.
Koliko deru kod nas u Srbiji za kafu! Sve solidne kafe oko 10 evra u Italiji (i ostalim zemljama EU), a kod nas oko 30 evra.
Mislim da je, osim sira, najveća razlika u cenama kod nas i u Evropi upravo u kafi.
@nidza
Naravno da je svežina kafe, odnosno datum prženja bitan ali ima nešto i u pakovanju. Ne možeš porediti kafu koja je spakovana u običnu papirnu kesu, a pržena u lokalnoj pržionici i kafu koja je spakovana u zaštićenoj atmosferi i specijalizovanom pakovanju u ozbiljnoj fabrici. Ako je ova prva dobra dva meseca od prženja, ova druga je isto tako dobra bar 6 meseci, ako ne i duže.
Pričao sa tehnologom koji radi u jednoj fabrici kafe i kaže da su upravo najveća ulaganja i najveći izazovi upravo u pakovanju kafe, kako da što duže ostane sveža posle prženja. Kaže mnogo više kompanije ulažu u to nego u kvalitet sirovine, jer mnogo više od toga zavisi.
 
Poslednja izmena:
Koliko deru kod nas u Srbiji za kafu! Sve solidne kafe oko 10 evra u Italiji (i ostalim zemljama EU), a kod nas oko 30 evra.
Mislim da je, osim sira, najveća razlika u cenama kod nas i u Evropi upravo u kafi.
@nidza
Naravno da je svežina kafe, odnosno datum prženja bitan ali ima nešto i u pakovanju. Ne možeš porediti kafu koja je spakovana u običnu papirnu kesu, a pržena u lokalnoj pržionici i kafu koja je spakovana u zaštićenoj atmosferi i specijalizovanom pakovanju u ozbiljnoj fabrici. Ako je ova prva dobra dva meseca od prženja, ova druga je isto tako dobra bar 6 meseci, ako ne i duže.
Pričao sa tehnologom koji radi u jednoj fabrici kafe i kaže da su upravo najveća ulaganja i najveći izazovi upravo u pakovanju kafe, kako da što duže ostane sveža posle prženja. Kaže mnogo više kompanije ulažu u to nego u kvalitet sirovine, jer mnogo više od toga zavisi.
Jeste, ali kupio sam n kafa u radnji do sad i nijedna ne može da se meri sa svežom iz pržionice. Ne moraš ni da je piješ, sam proces ekstrakcije je drugačiji.

Zatim, kafa ima na kesi ventilaciju da oslobađa gasove koji se stvaraju stajanjem pržene kafe, čime zaključujem da se ona menja vremenom, proces je nezaustavljiv. Ja ne znam kakvo je to specijalno pakovanje, ali ja od moje pržionice dobijem potpuno isto.

Neću da tvrdim da sve znam jer sam praktično prekjuče počeo da spremam konzistentno dobru kafu, ali ne mislim da kafa koja dugo stoji ima kvalitet kao sveža, ko god je pekao i pakovao. Ako postoji drugo objašnjenje, voleo bih da ga čujem.
 
Imate li preporuku za firmu koja rentira ozbiljne i moderne kafe aparate, dopunjava ih, servisira i sve ostalo što je potrebno? Sve što nalazim na netu su neki generciki vending aparati koji ni ne lice na nesto niti im je kafa dobra. Treba mi za firmu. U centrali svoje firme imamo neki ogroman do jaja nespreso aparat sa svim zivim kapsulama, ovde tako nesto niko ne nudi.
 
@CikaKURE: mi u firmi uzimamo od as-beoline. Imaju i vending aparate i espreso aparate. Ne znam detalje, znam samo da dolaze, pune i servisiraju, itd...
Pozdrav
 
Što se tiče vage, prvo kupio preko KP ovu:
Vaga1.JPG
Pa me nerviralo što sporo meri (kad merim kad direktno izlazi iz mlina), pa sam kupio ovu:
Vaga2.JPG
Ova druga nije za kafu nego za juvelire, ali super brzo radi i precizna je :)
 
Ova druga nije za kafu nego za juvelire, ali super brzo radi i precizna je :)

"juvelire" 😜
Lance Hedrick je objavio dva jako interesantna i pomalo kontroverzna videa o pripremi samlevene kafe za espreso:
TL;DR je da je najbolju ekstrakciju postigao koristeći Weber Blind Shaker i da možda ne moramo da radimo WDT. Probao sam nekoliko šotova od kafe koju sam mućkao u Niche posudici poklopljenoj slepim sitom, i rezultati su mešoviti, bilo je i fantastičnih ali i par koje je trebalo da prospem u sudoperu. Nastaviću da se igram, jer mi je prčkanje iglama po samlevenoj kafi najgori deo ovog hobija.

Kopije blind shaker-a postoje na Aliju za dvadesetak evra, a ni original nije strašno skup, tako da ću vrlo rado da pređem na tu varijantu ako rezultati budu približni WDT-u.
Stigao mi je ovaj produkt sa Alija i koristim ga već nedelju-dve. Rezultati su odlični, ne primećujem nikakav pad kvaliteta u odnosu na WDT. 🎉

Što se tiče konkretnog šejkera koji sam uzeo, deluje kvalitetno, ali bi završna obrada mogla da bude bolja, jer uvek ostane malo samlevene kafe prilepljeno uz površinu. Verovatno je Weber-ov original bolji po tom pitanju, ali košta 4x više.
 
@mstojanov, @Lavacko
Nije da nesto diskreditujem aparate :) zaista pricam iz mog iskustva. Lakse zameniti losiji aparat na bolji, nego zameniti osrednji mlin na bolji.
Treba poceti sa jednostavnim aparatima i uciti na njima, videti sta fali i koja je nova radoznalost probudjena :)
Kvalitetniji mlinovi takodje otvaraju cesto vrata lepom pour overu.

Svi aparati za espresso koji se ovde vrte po forumu uglavnom su zaista korektni. Opruge za Gaggiu kostaju nedelju i po dana cekanja i nesto isprod 15E :), a sve ostalo se uci uz aparat.

Ja trenutno imam ECM Synchroniku uparenu sa 078S Sculptorom.
Duze vreme razmisljam da Sinhroniku downgradeujem i uzmem neki jos interesantniji mlin ili da se pomerim na neki lever machine (cista radoznalost).
Iskreno u poredjenju sa Lelit MaromX/Biancom, pa cak i poprilicno modovanom Gaggiom Classic, ne vidim neke preterane razlike kada je kvalitet espresso kafe u pitanju.
Enormna razlika i u kvalitetu i u samom osecaju je kada koristis steamer.
 
Pozdrav ljudi trebala bi mi mala pomoc
Hteo bih da uzmem neki aparat i mlin ne mora biti novo i dvoumim se izmedju rancilio silvia polovan 7 god. star i nov La Scala M2 mlin (prodaje ga Stevan na KP vidim da ga je neko spomenuo kao pouzdanog), sage bambino plus nov + fellow opus mlin (ili neki drugi moze) ili gaggia classic nova i neki mlin?
Uglavnom pijem eapresso bez mleka i popije se izmedju 4-8 kafa dnevno. Hvala unapred na savetu
 
Plastik fantastik. Fercera super, tih, lak za upotrebu, lako se istrese kafa, ubi bože spor, ali ispod 200 evra šta drugo?
Pozdrav ljudi trebala bi mi mala pomoc
Hteo bih da uzmem neki aparat i mlin ne mora biti novo i dvoumim se izmedju rancilio silvia polovan 7 god. star i nov La Scala M2 mlin (prodaje ga Stevan na KP vidim da ga je neko spomenuo kao pouzdanog), sage bambino plus nov + fellow opus mlin (ili neki drugi moze) ili gaggia classic nova i neki mlin?
Uglavnom pijem eapresso bez mleka i popije se izmedju 4-8 kafa dnevno. Hvala unapred na savetu
Kod mene Bambino plus i fellow opus, skroz korektno. Ne znam šta bih više tražio od 520e ukupno, novo, da iz kutije sve radi, sve imaš. Dodao bih na to samo uvek pak skrin.

Za više treba dosta više.
 
Iskreno meni sw taj Rancilio toliko svideo da vam ne mogu opisati ali opet kontam novo je novo mada ne znaci mi nista iskreno. Zato sam Vas i pitao jer ipak znate mnogooo vise nego ja u ovom momentu. Mogao bih uzeti i drugi mlin ali mi morate nesto preporuciti
 
@mstojanov, @Lavacko
Nije da nesto diskreditujem aparate :) zaista pricam iz mog iskustva. Lakse zameniti losiji aparat na bolji, nego zameniti osrednji mlin na bolji.
Treba poceti sa jednostavnim aparatima i uciti na njima, videti sta fali i koja je nova radoznalost probudjena :)
Kvalitetniji mlinovi takodje otvaraju cesto vrata lepom pour overu.

Svi aparati za espresso koji se ovde vrte po forumu uglavnom su zaista korektni. Opruge za Gaggiu kostaju nedelju i po dana cekanja i nesto isprod 15E :), a sve ostalo se uci uz aparat.

Ja trenutno imam ECM Synchroniku uparenu sa 078S Sculptorom.
Duze vreme razmisljam da Sinhroniku downgradeujem i uzmem neki jos interesantniji mlin ili da se pomerim na neki lever machine (cista radoznalost).
Iskreno u poredjenju sa Lelit MaromX/Biancom, pa cak i poprilicno modovanom Gaggiom Classic, ne vidim neke preterane razlike kada je kvalitet espresso kafe u pitanju.
Enormna razlika i u kvalitetu i u samom osecaju je kada koristis steamer.
Ti imas mercedes i aparat i mlin, kakav crni downgrade, nemoj da nas razocaravas :)
 
Iskreno meni sw taj Rancilio toliko svideo da vam ne mogu opisati ali opet kontam novo je novo mada ne znaci mi nista iskreno. Zato sam Vas i pitao jer ipak znate mnogooo vise nego ja u ovom momentu. Mogao bih uzeti i drugi mlin ali mi morate nesto preporuciti
Ja sam prvo uzeo Timemore C3 i to prevazilazi sve što postoji za te pare. Ostaće ti kao verni bekap. Ima neka nova verzija za iste pare već ima 30korakni dial umesto 12, a nož treba da bude sa 6 krakova, ne 5, ne 7.
 
@obradt Rancilio ako je dobar a verujem da jeste ima da traje i traje. Neka ti Stevan kaže koje sredstvo da koristiš protiv kamenca. Pa ga dodatno opereš. Kupuj Vlasinu i ne brini.
La Scala je mrcina. To se više ne pravi. Jedina mana je dozator. Prlja kuhinju. Ali ima načina da se preuredi. Ako ga pazariš pokazaću ti šta treba da uradiš i miran 100 godina.
 
Prosto mali offtopic, prosto interesantno :)
kada mi izadje na društvenim mrežama kako neko ima home kafić i kako pravi svoju kafu i ima milion nekih stvarčica, komentari su svi super.
Juče mi prvi put izadje osoba na srpskom da to radi, komentari: debil, *****, ko te pitao da to radiš...
 
Nazad
Vrh Dno