Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

IMG20231119143703.jpg

Drugar svratio i doneo neki mix Peru/ Honduras, 80% arabika, 20% robusta.
Malo je tamniji roast iako ga deklarisu kao medium, ali je ok. Pristojna. Nema izrazenu kiselost, blago vocna aroma. 20gr in, 40gr out- ekstrakcija 27sek.

Čitao sam podosta, par puta krenuo da kupim neki uređaj, ali eto (valjda) ću sada. Jasno mi je da se sa poluatomatskim aparatima može napraviti bolja kafa, ali ću ipak ići na neki automatski zbog jednostavnosti. Prosto da na brzinu skuvam bez mnogo razmišljanja. Sa druge strane, da kafa bude OK koliko to može i da održavanje ne bude previše komplikovano. Mislim da bi smo najčešće pravili produženi espreso, kapućino, latte.
Gledao sam prethodnih dana dosta na temu Jura ENA8 i Miele 5310 (5500). Ukoliko sam dobro shvatio sa YT, Miele je možda za nijansu lakši za održavanje, a Jura je manja što mi je takođe bitno. Cena im je slična, ali je Miele ipak malo jeftiniji. Za samu kafu ne verujem da ime neke posebne razlike?
U smislu održavanja i sl., bio bih zahvalan za savet i/ili mišljenje koji uređaj je u tom smislu "bolji".
I mene počelo da zanima super automatic, jer se trenutno smaram sa Breville Barista express i to je sve bilo kul dok sam bio naložen na ručno pravljenje. Zaista odlična mašina. A i supruga ne zna sama tako da gledam u budućnosti da prodam ovo i uzmem neku full auto. Probao sam kod ortaka Juru e6, kod drugog Gaggia Magenta prestige kao i Philips 4300. Miele nisam probao ali tu je u rangu Jure e6. Pošto nisam ranije bio ljubitelj običnog espresa (a posle gubitka žuči još manje) volim latte, cappuccino, itd. Rekao bih da e6 daje nekako bogatiji i pitkiji ukus, ali s obzirom da nije bila ista kafa u pitanju i to je pitanje kolika je zaista razlika u kvalitetu. Mogu samo da uporedim sa Breville(sa njenim mlinom) i ove tri donekle sličan kvalitet ali i opasna razlika u ceni. Mislim da ne vrede toliko i da je cena previsoka za ono što nude.

Da li neko poseduje neki Flair? Konkretno gledam Flair Pro 2. Voleo bih da cujem utiske.

Hvala svima na predlozima narucio sam ovaj Philips i ovu kafu da probam
Ja imam taj aparat vec godinu dana i mogu ti reci prilicno sam zadovoljan. Kafu uzimam od jednog lika iz Apatina, sveza kafa uvek, maksimalno korektan i mogu reci visok kvalitet.

Rekao bih da e6 daje nekako bogatiji i pitkiji ukus, ali s obzirom da nije bila ista kafa u pitanju i to je pitanje kolika je zaista razlika u kvalitetu. Mogu samo da uporedim sa Breville(sa njenim mlinom) i ove tri donekle sličan kvalitet ali i opasna razlika u ceni. Mislim da ne vrede toliko i da je cena previsoka za ono što nude.
Jasno. Naginjem ka Jura aparatu. Jedino što sam našao "negativno" je što se ne otvara da bi se oprao mehanizam unutra.
Verovatno ću uzeti malo jači; pa vagam trenutno između Jura E8 (~134k) i Miele CM6360 (~126k).

Ja imam taj aparat vec godinu dana i mogu ti reci prilicno sam zadovoljan. Kafu uzimam od jednog lika iz Apatina, sveza kafa uvek, maksimalno korektan i mogu reci visok kvalitet.
Hvala puno ,video sam da ste kupili prosle godine ,kada sam pretraživao ,al bese mi neprijatno da vas pitam na pp.Ali moze kontakt prodavca na pp ,da ne lutam sa kafom,hvala unapred

Da li neko poseduje neki Flair? Konkretno gledam Flair Pro 2. Voleo bih da cujem utiske.
Meni odlično radi posao. Biraš temperaturu, profilišeš pritisak. Doza: 16-22g
Mane: limitiran si na njegov fabrički basket. Da bi napravio sledeći shot, sačekaš da se malo ohladi, rastaviš, opereš, sastaviš. Nije baš dobar za back-to-back shots.
Potrebno je dobro zagrejati brew chamber (na oko 95 stepeni). Tokom ekstrakcije gubi temperaturu (relativno slaba temperaturna stabilnost).
Kome ne smeta što je manuelni (lever) i za mali broj shotova dnevno - sasvim dobre rezultate daje.

Gledam sad njegovu cenu kod nas, pa za te pare se može uzeti Gaggia CP nova :D Koja bi bila Flair-ova prednost uopšte?

@alexei - odlicno. Da li si mozda koristio neki aparat pre flaira, i ako jesi, je l ima razlike u ukusu espressa? Ocekivao bih da sa Flair-om moze da se dobije znatno bolji espresso, upravo zbog toga sto mozes da kontrolises svaki parametar u ekstrakciji, poput recimo preinfuzije.

@Ainur - upravo ovo sto sam gore napisao, sa aparatom ne mozes da utices na pritisak i flow control, a ovde je sve u tvojim rukama. I zbog toga mislim da moze da se eksperimentise sa raznim shot-ovima, poput Blooming Shot ili Slayer Shot.

Tako je, velike su prednosti Flair-a (pogotovo kod se moze pruziti za model 58) ali i potrebno je znanje i strpljenje, tj espresso mora biti hobi :)

Ja sam vagao da ga uzmem, i na kraju sa posao putem klasicnog espresso aparata, i u principu se nisam pokajao, znajuci sebe bilo bi mi muka svako jutro prolaziti kroz svu pripremu oko Flaira...

Flair je za sladokusce. Strpljenje, dok se ne savlada, ali daje jako dobre rezultate. Imam drugara koji se kune u Flair pro 2, probao sam kafu kod njega, stvarno vrhunska. E sad, probao sam i ja da je napravim- samo cu reci da nije bila vrhunska, ni blizu. :)

Flair pro 2 sad na akciji 260 $. Dobra cena, samo kad bih mogao da organizujem dostavu...

Stigao mi Philips aparat ,ali bez filtera za vodu,da li se on dodatno kupuje ili nisu poslali .

Naruči vodu vlasina i neće ti ni trebati, ili akvafor kao plan b.

Pojuri ih za taj filter ako treba da se dobije.

Savet je jer kapiram da želiš čim pre da upotrebiš aparat.

Koji auto aparat preporučujete a da nema mogućnost i pravljenja mlečne pene? Tj mlečna pena nije bitna jer koristim Lavazza milk frother odvojeno.
Do sada sam koristio Krupsov XP320830 (zadnjih 7 godina) a sada bih se ponovio sa nekim novijim sa integrisanim mlinom.

@alexei - odlicno. Da li si mozda koristio neki aparat pre flaira, i ako jesi, je l ima razlike u ukusu espressa? Ocekivao bih da sa Flair-om moze da se dobije znatno bolji espresso, upravo zbog toga sto mozes da kontrolises svaki parametar u ekstrakciji, poput recimo preinfuzije.

@Ainur - upravo ovo sto sam gore napisao, sa aparatom ne mozes da utices na pritisak i flow control, a ovde je sve u tvojim rukama. I zbog toga mislim da moze da se eksperimentise sa raznim shot-ovima, poput Blooming Shot ili Slayer Shot.
Koristio sam neko vreme Gastroback sa 51mm basketom. Čini mi se da je pravio malo gušći espresso, punijeg tela. Ali to je bilo u kombinaciji sa mlinom sa konusnim noževima (Sage Dose Control). Jako je bitno sa kojim mlinom se upari aparat. Probao sam espresso sa nekolicine profi aparata, ukus je tu, ne odstupa nešto preterano. Mnogo je bitniji mlin ipak. Sada koristim mlin sa ravnim noževima, pa je i telo, gustoća malo slabije izražena. Ukusi su mnogo jasniji, nisu mutni.
Kod Flair-a možeš da namestiš temperaturu koju želiš, preinfuzija može proizvoljno da traje (premda posle 20s temperatura vode ipak bude niža). Protok ne možeš baš direktno da kontrolišeš (nema ventil), samo preko pritiska, tj. krupnoće mlevenja. Basket je 46.5mm, tako da je puck višllji i uži u odnosu na 58mm baskete, to definitivno utiče na ekstrakciju, ali može donekle da se kompenzuje. Naime, ekstrakcija traje nešto duže - u proseku 40s +-10-15s (bez preinfuzije).
Kod Gaggia Classic ne znaš koja je temperatura, osim ako ne ugradiš PID. Naravno, mašine sa odličnom temperaturnom stabilnošću, kvalitetnim difuzorom iznad shower screen-a, preciznom regulacijom protoka vode, mogućnošću izbora high end basketa (VST, Pullman itd.) rade mnogo ujednačeniju ekstrakciju. Flair to sve nema, ali ima jednu prednost - prenosiv je! Uz odgovarajući ručni mlin odličan je za putovanja. Jesam li spomenuo da ne proizvodi buku, obzirom da nema pumpu...
Flair je veoma čist - stainless steel. Jedini plastični delovi su taj gornji deo gde se nalazi manometar i silikonski o-ringovi (2 na klipu, 1 na plastičnom plungeru i jedan na kontaktu brew chambera sa basketom). Nema bojlera, kamenca, cevčica i cevi. Sve se dosta lako očisti. Plus možeš da koristiš svoju vodu po izboru (do 125ml je potrebno za jedan shot). Što se tiče turbo shota, maksimalno sam uspeo da izvučem 70-ak grama, obično je tu oko 60g neka maksimalna količina napitka na izlazu.
Zaključak: Može li da se dobije znatno bolji espresso od Gaggia-e je disktutabilno, zavisi sa kojim zrnom (može da se u slučaju light roast-a forsira veća početna temperatura, duga preinfuzija, veći ratio - duži shot, turbo)... Svakako dolazi u obzir širi spektar zrna, čovek nije ograničen samo na medium roast.
Opet, ovakav proces pripreme espressa nije nekome prihvatljiv jer je zakomplikovan dodatnim koracima. Ali i sama priprema puck-a, od mlevenja do distribucije (WDT) i tampiranja oduzima vremena u svim varijantama i na profi mašinama. Pa ko sve to ipak radi, sigurno na kraju uživa u nagradi (ponekad i ne)

p.s. Kao neko ko koristi Flair svakodnevno, moram da ga hvalim :) Ja sam zadovoljan. A naveo sam i osnovne mane. Te mane su dobrim delom eliminisane u sledećem modelu Flair58!

Pozdrav,
Potrebna mi je pomoć oko izbora aparata... Lavazza a Modo MiO ili Nespresso vertuo pop?

Pozdrav,
Potrebna mi je pomoć oko izbora aparata... Lavazza a Modo MiO ili Nespresso vertuo pop?
To su dva prilicno razlicita aparata.

Za prosjecnog korisnika, Modo Mio je bolji izbor, prije svega zbog dostupnosti i cijena kapsula.

Ovaj Vertuo koristi one vece Nespresso kapsule (ne standardne koje se svuda mogu kupiti), pa je vise cimanja oko nabanke kapsula i nisam siguran, ali vjerujem i da su znacajno skuplje... E sad vjerovatno pravi bolju kafu nego Modo Mio sistem, ali to je vec na tebi da odlucis...

Ako je kvalitet na prvom mjestu, razmislio bih i o Gaggia-ma koje su kolege preporucivale za oko 100ak eura (mada koriste mljevenu kafu)...

To su dva prilicno razlicita aparata.

Za prosjecnog korisnika, Modo Mio je bolji izbor, prije svega zbog dostupnosti i cijena kapsula.

Ovaj Vertuo koristi one vece Nespresso kapsule (ne standardne koje se svuda mogu kupiti), pa je vise cimanja oko nabanke kapsula i nisam siguran, ali vjerujem i da su znacajno skuplje... E sad vjerovatno pravi bolju kafu nego Modo Mio sistem, ali to je vec na tebi da odlucis...

Ako je kvalitet na prvom mjestu, razmislio bih i o Gaggia-ma koje su kolege preporucivale za oko 100ak eura (mada koriste mljevenu kafu)...
Hvala, puno ste mi pomogli

Ljudi dajte neki predlog za automatski aparat ne mogu više kapsule....Ne mora preskupo

Cao svima, potrebna mi je pomoc. Naime 10ak godina koristim Nespreso aparat, skoro sam dobila Vertuo Pop i nisam zadovoljna, vec 3 puta im vracam na servis non stop neke lampice svetle iako se cisti svakodnevno. (Ovo pisem cisto da drugi vide moje iskustvo) Ono sto je mi je potrebno, posto vidi da se dosta korisnika ovde razume u automatik aparate, da li mi se isplati uzeti DELONGHI Magnifica S ECAM22.113.B Aparat za espresso kafu. U Gigatronu je trenutno na popustu 40.000rsd? Pa se razmisljam koliko je on komplikovan za koriscenje, nikada nisam do sada tako nesto koristila. Prosto sam navikla na stavi kapsulu i pritisni dugme :)

Hvala unapred

Svakako nije komplikovano, staviš kafu i pritisneš dugme.

Nazad
Vrh Dno