Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Spojiti mlin od 1300e sa igračkom od kafe aparata je u najmanju ruku neobično, a zatim još investirati 150+ u SSP noževe? Huh, bolje uštedi malo kinte pa kupi neki kršten kafe aparat da taj ceado ne zaplače ( sem ako ga nisi dobio na poklon ). I ne razumem taj hype sa single dose hopperima? Pa sipaj single dose kafu u taj tvoj hopper i to je to ako već hoćeš da se zamajavas sa merenjem i skladištenje xxx doza za po jednu kafu. Po meni single dose hopper nema ama baš nikakvu prednost sem veće zahebancije. A ako već rokas single dose izmerene porcije kafe u zrnu ne vidim manu ceada ( nema je ni ovako ), što ima tajmer za mlevenje - svakako će samleti celu dozu kao da koristiš single dose hopper. 99% profesionalnih mlinova ima tajmer, i normalan hopper. Pametnom dosta. Obzirom da imaš kvalitetan mlin kakav nema 99% korisnika, sledeći logičan korak u poboljšanju bi bila nabavka adekvatnog ekspresno aparata.
Hvala kolega na osvrtu :)

Slazem se da je neobicno, naravno, ali ja sam u onom "timu" gdje nije neobicno da je mlin skuplji od kafe aparata...
Idealno bi bilo da i aparat i mlin prate istu "klasu" za maksimalan ucinak, medjutim ako nismo u mogucnosti da to prati (npr ne opremam lokal vec kucni/hobby espresso setup), onda je svakako bolje imati mlin od 1500 eura i aparat od 500 eura, nego aparat od 1500 eura i mlin od 500 (ili manje) eura... Naravno, ovo parafraziram, ali je sustina da je kvalitet mlina (odnosno njegova geometrija nozeva, konzistentnost, finoca podesavanja) po mom misljenju bitniji od samog espresso aparata, pod uslovom da zadovoljava neke osnovne parametre... Jer sta bi dobio da recimo na nekoj Linea Mini uparis neki entry level mlin?
Moja igracka od kafe aparata zadovoljava sve te osnovne parametre za pravljenje dobrog espressa, OPV podesen na 9 bar, PID na 93 stepena, preciosion basket od 18 grama, izuzetno brzo inicijalno zagrijavanje od svega par sekundi... Uz to puck preparation mi je adekvatan (WDT, leveler, tamper, puck screen)...
Iskreno, trenutno ne mogu opravdati skuplji espresso aparat za moje hobby potrebe, jer sam prilicno zadovoljan kvalitetom espressa koji mogu napraviti, ali nije da ne razmiljam u tom pravcu upgrade aparata, pisao sam na prethodnim stranicama...

E sad, zasto single hopper... Zato sto ne pijem stalno istu kafu :) Naravno da mogu podesiti kafu da mi za single/double korpu izbaci uglavnom istu kolicinu kafe i to je jako korisno u kaficu... Kod kuce nije prakticno ukoliko se cesto mijenjaju zrna (kao sto je radim npr)... Problem sa sadasnjim hopperom (osim sto mi zauzima prostor ispod kuhinjskog elementa) je sto je potrebno ono "produvavanje" sa single hopperom da bi se smanjio retention, pa je to jedna od stavki takodje zasto single (a ne ubacivati samo single doze u sadasnji hopper)... Pa i isti Ceado ima verziju E37SD (Single Dose), sa single dose hopperom (i vecim doduse nozevima), koji je skoro duplo skuplji...

Na kraj da dodam, nisam ovaj mlin kupio po punoj cijeni naravno, vec za manje i od polovine te svote...
Inace stigao je i single dose hopper, i pokupila se kafa iz BG, pa ce biti uskoro poneka fotografija i detalji :)

Ja zaista ne kapiram zasto se neko nicim izazvan javi da hejtuje neciji set-up, pogotovo ako ga taj neko nije pitao za misljenje, ili pak nije trazio specifican svajet..
Mene @IncognitoMNE zanima kako ces biti zadovoljan single dose hopperom, a i neka fotka ako moze, jer sam ja u donekle slicnoj situaciji, ali je moja odluka da imam vise mlinova a ne jedan, tako da sam jos u potrazi za drugim mlinom.

Ma ja sam uvijek otvoren da cujem i tudja misljenja, ne mislim da znam sve (mada znam dosta 😄) tako da uvijek pozivam ljude na konstruktivan hejt...

Bice danas/sjutra neke fotke, obecavam!

Problem u ovom društvu je da kada neko iskaže svoje mišljenje, proglašava se hejterom, izdajnikom itd. , pa ne bi bilo loše da takvi kojima se negativne misli jave na prvo različito mišljenje od njihovog, malo da vežbaju -suviše bi jako bilo reći toleranciju- nego malo samokontrole, da baš ne bude odmah " što na umu, to na drumu" .
A naravno da je bolje po mome skromnom mišljenju imati aparat od 2000e sa mlinom od 500e, uostalom ako ste pažljivo pratili ovu temu mogli ste videti jedan takav moj setup sa sve slikama. Naravno i noževe sam promenio kao što razmišlja i kolega sa foruma, ne zbog preke potrebe, nego zbog tog malog crvića u mozgu čoveka koji ga neprestano tera na istraživanja.
Pored toga sam koristio i više aparata od famoznih 500e i kada sam prešao na Biancu V3 razlika u kvalitetu je bila KOD MENE kao između d upeta I oka.

Kvalitetna i sveže pržena kafa isto pomaže, pa ko nema budžet neka krene od toga.

Hvala kolega na pojasnjenju, slazem se donekle sa vama, s tim sto je vas "budget" mlin vjerujem vec solidna masina, a ne neki entry level :)

Lelit Bianca je takodje ozbiljna masina, mozda i end game za kucnu upotrebu (i ako end game ne postoji, jer uvijek tezimo necemu nedodirljivom)... Sa podesavanjem pritiska se relativno lako mogu "zaobici" neki manji nedostaci mlinova, gdje ce duzi brew na nesto manjem pritisku odraditi posao po pitanju konzistentnosti espressa... Barem kad su channeling i neki slicni problemi prisutni zbog "neujednacenog" mljevenja ili losijeg puck prepa... Ovje pricam o bas malim nijansama...

Definitivno je kvalitetna i svjeza sirovina jedan od najvecih problema (barem meni) i naravno najzasluznija za krajnji ukus i rezultat...

Evo trenutni repertoar nakon posjete BG :)

IMG-2963.jpg

A u pozadini mozete primjetiti i single dose hopper na Ceadu...

IMG-2964.jpg
IMG-2965.jpg

Jutros se probala Etiopia Oromia (od TastyCoffee iz Rusije), nabavio sam je preko jednog Rusa koji je otvorio kafeteriju u PG, i povremeno za svoje potrebe poruci sa njihovog sajta... Uzeo sam "espresso" roast, pa je malo tamnije przena za moj ukus, ali zanimljiva kafa...

IMG-2967.jpg
IMG-2968.jpg

Inace zanimljivo na svojim pakovanjima da imaju QR kod sa detaljima pecenja tog batcha:

IMG-2969.png
IMG-2970.png
IMG-2971.png

A evo i kratak video prvog shota, nije idealno podesen, valjalo bi jos mrvicu sitnije, ali moze posluziti :)

Inace, ovaj Ceado nije bas zamisljen kao single dose, pa ima odredjeni retention, nekih pola grama mi pojede u ovih prvih par testova, ali vidjecemo ubuduce... Mozda jednostavno pocnem da pijem cijelu kesu kad je otvorim :D Problem je sto supruga voli klasicnije note, npr prepeceni Brazil, dok ja volim ove svjetlije africke varijante i onda nikako da se dogovorimo koja kafa se pije te sedmice :D

Čitao sam podosta, par puta krenuo da kupim neki uređaj, ali eto (valjda) ću sada. Jasno mi je da se sa poluatomatskim aparatima može napraviti bolja kafa, ali ću ipak ići na neki automatski zbog jednostavnosti. Prosto da na brzinu skuvam bez mnogo razmišljanja. Sa druge strane, da kafa bude OK koliko to može i da održavanje ne bude previše komplikovano. Mislim da bi smo najčešće pravili produženi espreso, kapućino, latte.
Gledao sam prethodnih dana dosta na temu Jura ENA8 i Miele 5310 (5500). Ukoliko sam dobro shvatio sa YT, Miele je možda za nijansu lakši za održavanje, a Jura je manja što mi je takođe bitno. Cena im je slična, ali je Miele ipak malo jeftiniji. Za samu kafu ne verujem da ime neke posebne razlike?
U smislu održavanja i sl., bio bih zahvalan za savet i/ili mišljenje koji uređaj je u tom smislu "bolji".

Poslednja izmena:
Uzeo ovu kafu na ananasu, trebalo mi da dopunim korpu kao uslov za neki PK mogu vam reci skroz okay kafa i ako nikad ni cuo ni video isto do sad.

Da li neko ima ili je koristio Delonghi ec9155 i kako mu se pokazao? Izabrao bih aparat poluautomatski, sa steamerom, dopada mi se taj i Breville za koji sam dobio odgovor da nije to ta firma iz Australije i da verovatno nije bas najbolja kupovina. Mozda preporuka za ovaj Delonghi?

Gledao sam i ja sada Delonghi, ali automatske modele. Pročitao sam na netu pozitivne utiske za Dinamica Plus. Jeli ima ovde neko iskustva sa tim modelom?

Da li neko ima ili je koristio Delonghi ec9155 i kako mu se pokazao? Izabrao bih aparat poluautomatski, sa steamerom, dopada mi se taj i Breville za koji sam dobio odgovor da nije to ta firma iz Australije i da verovatno nije bas najbolja kupovina. Mozda preporuka za ovaj Delonghi?
Ja nemam puno iskustva sa automatskim aparatima.
Drugar ima neki Delonghi, kupljen pre 4-5 godina i prezadovoljan je sa njim. ali obzirom da pije klasicnije kafe, ne znam koliko je pogodan za mlevenje i igranje sa ozbiljnijim zrnima.
Sto se Brevilla (Sage) tice, misljenja su podeljena. Najveci problem kao i sve kod nas je servis. Drug je aparatom zadovoljan, ali mu je crkao motoric na mlinu, kupio aparat kod nas u predstavnistvu, vrdali su oko popravke i na kraju se ispostavilo da ne mogu da nabave deo. Maksimalno neozbiljno. Na kraju sam mu ja pozajmio mlin da bi mogao da pravi kafu na njemu. I sada odvojeno melje kafu pa pravi na aparatu.
Znam da svi serviseri hvale Juru kao kvalitetne aparate, zahvalne za servis i kazu da ima delova kod nas na trzistu.

Odsekao sam dno portafiltra da mogu konačno da vidim kako izgleda ekstrakcija. U opis sam stavio sve detalje.

Zanimljivo možda onome ko planira tek da ulaže, ja još ni 200e nisam potrošio sve ukupno (na opremu, bez kafe), a uživam u jako dobroj kafi već skoro godinu dana.

Odsekao sam dno portafiltra da mogu konačno da vidim kako izgleda ekstrakcija. U opis sam stavio sve detalje.

Zanimljivo možda onome ko planira tek da ulaže, ja još ni 200e nisam potrošio sve ukupno (na opremu, bez kafe), a uživam u jako dobroj kafi već skoro godinu dana.

Nidzo, to mi je bila najbolja varijanta da odvratim drugare od svakodnevnog smaranja da im pravim kafu. Ovako, sa naked portafilterom, dok napravim 3 kafe, prodje ih volja da piju. :) Doduse, nisam "budzio" kao ti, vec kupio onu jeftinu AliExpress varijantu. Radi posao.

Da li neko ima iskustva iki zna nesto o Gorenje ESCM12?
Imah ga neko vreme, bio je ok dok nisam znao za bolje, ali realno ima dosta ogranicenja kada udjes malo vise u problematiku. Prasta neke greske ali kafa nije neka, vise da kazes da imas aparat kod kuce. Inace ih imas pod Blitzwolf nazivom i jos nekima, rebrand kinez klasican. Vredi da dodas za nesto bolje. Ja bih ovako gledao: Baby Gaggia (polovan i starija verzija sa solenoidnim ventilom, ako ubodes dobro ocuvanu, dobijes sjajan aparat), Gaggia Viva (nova nije preskupa, sasvim pristojna) ili Evolution (polovan, cesto potcenjen, ima neka ogranicenja ali po meni nije lose resenje a nadje se povoljno, deli dosta sa Classic i Baby) i Delonghi Dedica eventualno u toj budget ligi od onoga sto sam probao i sto mislim da vredi. Sve su proverene masine, ima delova, servisa, foruma, modova i svega. Plus dobar mlin naravno :)

Nisam u temi uopste,gledao sam ovaj beko

Ili neka Vasa preporuka 300 -400 evra,kucna varijanta ,hvala

Nisam u temi uopste,gledao sam ovaj beko

Ili neka Vasa preporuka 300 -400 evra,kucna varijanta ,hvala
Moj savet ako ides na automatik, philips, delonghi ili jura.

Ako ces manuelni i budzet ti je 400e, gaggia classic + rucni mlin pominjan u ovoj temi.
Ako ti to probija budzet gaggia viva.

Moj savet ako ides na automatik, philips, delonghi ili jura.

Ako ces manuelni i budzet ti je 400e, gaggia classic + rucni mlin pominjan u ovoj temi.
Ako ti to probija budzet gaggia viva.
Pogledao sam ova dva modela ,ako mislite da su ok da narucujem ,ili obratim pažnju na Jos neki.

Prilozi

• IMG_20231119_103033.jpg
    IMG_20231119_103033.jpg
    63 KB · Pregleda: 63
  • IMG_20231119_103512.jpg
    IMG_20231119_103512.jpg
    67.8 KB · Pregleda: 58
^ja simam de longi vec nekih godinu dana i prilicno sam zaodovoljan sa njim. Kad sam istrazivao kao i ti koji da kupim odprlike sam pao na ta dva modela kao i ti i prlicino su slicini . Odlucio sam se na delongi jer je bila neka akcija pa sam ga platio prlicno jeftivno. Tako da tebi preporucujem da u zmes philipsa, Dobar aparatc pogotovo sto je to odlicna cena :)

^ja simam de longi vec nekih godinu dana i prilicno sam zaodovoljan sa njim. Kad sam istrazivao kao i ti koji da kupim odprlike sam pao na ta dva modela kao i ti i prlicino su slicini . Odlucio sam se na delongi jer je bila neka akcija pa sam ga platio prlicno jeftivno. Tako da tebi preporucujem da u zmes philipsa, Dobar aparatc pogotovo sto je to odlicna cena :)
Hvala puno druze

Hvala svima na predlozima narucio sam ovaj Philips i ovu kafu da probam

Prilozi

• IMG_20231119_142822.jpg
    IMG_20231119_142822.jpg
    62.9 KB · Pregleda: 65
  • IMG_20231119_103033.jpg
    IMG_20231119_103033.jpg
    63 KB · Pregleda: 66
@skijeti taj naked portafilter sa Aliexpressa ima za Gaggia Vivu ili si za neki drugi aparat uzeo?
Joj, prosle godine sam uzeo, neka "no name" varijanta, mislim da je bila blizu 2 hiljade din, free shipping. Imala je opcija sa 2 notcha/ zuba ili ona od 3 zuba, na okviru portafiltera. Za moj aparat je isla ta od 3 zuba, 51mm i nisam imao problema.
Pozdrav drustvo. Vec duze vreme planiramo da uzmemo neki nespreso aparat, ali smo neodlucni. Sad neke akcije imaju za kupovinu pa da li ima neko neku preporuku za ove neke do 20000 din? Hvala
Baci pogled na: https://www.nespresso.rs/rs/vertuo-pop/547-vertuo-pop-red
Trenutno je nepunih 10 hiljada, sto je donekle ok cena, ukoliko ti ovakav tip kafe odgovara.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno