Pozdrav ljudi, nije me bilo neko vrijeme na topicu, pa sam prvo iscitao sto se desavalo u medjuvremenu, poneko se upgrade-ovao i drago mi je zbog toga, a i sve vise ljudi ulazi u specialty svijet kafe...
Da se pohvalim i mojom nadogradnjom, od prosle sedmice smo kuci bogatiji za jedan ozbiljni kucni mlinac...
Ceado E37R...
Ravni nozevi od 64mm, italijanska grdosija od 13kg, on demand mljevenje u portafilter, izuzetno tih i brz...
Pored njega je espresso aparat Sage Bambino Plus kao igracka
Prvi utisci su jako dobri...
S obzirom da sam do sad koristio Kingrinder K4 rucni mlin, ovo je znacajno olaksanje, pogotovo kod slabije pecenih single origin zrna (koje su bile manji trening kad treba da se melju)...
Trenutno ga "sizonujem" sa nekim starijim SO "light roast" kafama (koje su bile pakao na rucnom mlinu) i moze se iz njih izvuci jos solidno ukusa...
Prvi utisak je da je jako brz, u sustini ovo je mlin za manje kafice/restorane, skrka 18 grama za nekih 6-7 sekundi, a iznenadjujuce je tih pri radu...
Kafa je divno pufnasta dok izlazi (jedva da i treba WDT ali ga svakako po navici radim), gotovo da i nema statike...
Nakon levela i tampiranja...
Mrvicu sitnije je bio ovaj shot izmljeven, pa je usporio malo flow...
Ali kako je starija Etiopija u pitanju, nije smetao blago duzi brew...
Nema channellinga...
A na kraju i neke "mane" i predstojeca poboljsanja koja cu uraditi...
Ovo je gotovo pa komercijalni mlin, pa mi ova klasicna posuda ne odgovara, jer necu dnevno 100 kafa da pravim (a i zauzima prostor kao sto se vidi)...
Porucio sam sa Alija neki "
single dose hopper" koji bi trebao odgovarati za ovaj model...
To ce omoguciti da se pojedinacna doza melje i smanji retention...
Takodje, nema "mjerenje" po gramazi vec single/double doza se programiraju po tajmeru, a to onda moze da varira kad se mijenjaju kafe, pa je ovaj single dose bitan...
Takodje mozda cu ubuduce investirati i u neki SSP set nozeva (ne znam ima li neko kod sebe pa da kaze utiske), ali o tom potom...
Inace, sledece nedjelje sam u BG, pa koja je aktuelna preporuka za uzeti svjezu kafu u zrnima, je li se nesto mijenjalo nedavno?
Koliko sam nasao ovdje na topicu Fuka, Koppa, Coffe Pirates u Kuca Coffee? Kod kolege ApaRoasters ako moze isporuka u BG?
Pozdrav iz CG