Iskreno ne razumem o čemu pričaš. Zasto je tesko napraviti espresso bez pressurised? Jedini uslov je da imaš dobar mlin. Meni je potrebno 2-3 shota da ubodem tačnu granulaciju posle je svaki shot tačan u sekundu. Razlika u ukusu izmedju pressurised i unpressurised je poprilicno velika kad jednom probas nema vracanja.Kad kupuješ mlin za kafu prvo proveriš da li ima rezervnih delova za njega. Ovde na forumu sam uvek savetovao da je bolje kupiti dobar polovan komercijalni mlin nego novi low end. Za 120eur može da se pazari neki Fiorezatto F5 koji je u stvari Mazzer. Noževi od Super Jolly idu na F5 bez problema. Na loren.co.rs imate jeftine nove noževe. Kupiš polovnjak, odmah baciš stare noževe i staviš nove, očistiš detaljno mlin i imaš mašinu koju će ti naslediti unuci.
Što se tiče unpressurized portafiltera na Gaggia Viva i sl. mašinama, mislim da nije vredno truda. Vredi skinuti disk i odrediti granulaciju bez njega, čisto da ne mašiš mnogo i posle vratiti na pressurized. Previše je veliko cimanje napraviti dobar espresso bez pressurized portafiltera čak i sa komercijalnim mlinom. Moguće je naravno, ako si raspoložen da se cimaš i bacaš kafu.
Drug,bez uvrede ali itekako nisi u pravu sto se tice pressurized vs non-presurized varijante. Mozda je u tvom slucaju tako,ali svakako nije u globalnom smislu. Ako ti ne vidis dovoljnu razliku u kafi koja je pripremljena na ta dva nacina ne znaci da neko drugi nece.Kad kupuješ mlin za kafu prvo proveriš da li ima rezervnih delova za njega. Ovde na forumu sam uvek savetovao da je bolje kupiti dobar polovan komercijalni mlin nego novi low end. Za 120eur može da se pazari neki Fiorezatto F5 koji je u stvari Mazzer. Noževi od Super Jolly idu na F5 bez problema. Na loren.co.rs imate jeftine nove noževe. Kupiš polovnjak, odmah baciš stare noževe i staviš nove, očistiš detaljno mlin i imaš mašinu koju će ti naslediti unuci.
Što se tiče unpressurized portafiltera na Gaggia Viva i sl. mašinama, mislim da nije vredno truda. Vredi skinuti disk i odrediti granulaciju bez njega, čisto da ne mašiš mnogo i posle vratiti na pressurized. Previše je veliko cimanje napraviti dobar espresso bez pressurized portafiltera čak i sa komercijalnim mlinom. Moguće je naravno, ako si raspoložen da se cimaš i bacaš kafu.
Mnogo gresis. Taj mali otvor nije tačka gde se sve dešava, dešavanja su upravo iznad odnosno momenat prolaska vode kroz samlevenu kafu za odredjeno vreme.Razmišljao sam danas o tom problemu.
Ako dobro samelješ kafu i formira se viši pritisak na situ nego iza, ne bi trebalo prevelika razlika da bude u ukusu, jer je to tačka gde se sve dešava. Zašto to kažem, menja se ukus ako se utaba dobro kafa ili ostavi rastresita, baš sam probao, i sa presurizovanim. Takođe duži značajno period se sprema kad se utaba dobro.
Druze,kod Vive konkretno je presurized rucka potpuno drugacija,zato sto u sebi ima mehanizam. Korpa je ista. Druga stvar,kod presurized rucke,kafa izlazi za nekih 15tak sec,dok kod regularne varijante kafa izlazi za 30tak sec (ako sve ubodes kako treba). To vreme ekstrakcije pravi razliku i izvlaci ili ne izvlaci razne ukuse iz kafe.Kafa kod pressurized varijante uopste nije losa,daleko od toga.Nismo se razumeli.
Ako je sito isto i kod unpressurized i pressurized, ista kafa, isti uređaj, isti pritisak, iz sita će da izađe ista kafa, zar ne? Razlika je šta se dešava posle, da li ide direktno u šolju ili prvo prođe kroz rupicu pa u šolju.
Šta tu u ukusu onda menja ako iza ima rupica ili ne, ako se ukus odredio dešavanjima pre sita?
Ne moze ista kafa. Vec je receno,granulacija za pressurized i redovnu rucku ne moze biti ista.Ako je korpa ista, kafa ista, valjda će trajanje ekstrakcije biti isto?
Da preformulišem pitanje, šta je hendikep presurizovanog portafiltera ako se koristi ista kafa? Ona ako ne može da prođe kroz nepresurizovan, neće moći proći ni kroz prvi deo presurizovanog filtra, potpuno isto. Nadpritisak se pravi pre kafe, a to što presurizovani ima mogućnost da napravi nadpritisak posle kafe AKO je dovoljno krupno mlevena, više dođe nice-to-have u tom slučaju, zar ne?
Šta pokušavam da shvatim, šta se naknadno desi sa potpuno istom kafom koja prolazi kroz potpuno isti portafilter do trenutka kad uđe već optimalno ekstrakovana u presurizovani deo, da može da utiče na ukus kafe? Može da utiče na izgled, jer će da obogati penu, ali ukus bi valjda morao biti potpuno isti.
Taste Test Results
All six espresso shots looked very similar in terms of crema quality and color. In terms of taste, we thought the espresso made with the pressurized basket had slightly more pronounced sour and salty flavors. The non-pressurized espresso was slightly sweeter and less acidic and overall had a more balanced taste. The differences were, however, surprisingly small. We would say that the shots were around 80% similar.
The biggest disadvantage of using pressurized baskets isn’t the taste difference but the fact that it’s much harder to learn how to dial in a new batch of coffee beans properly.
Sito jeste isto ali pogledaj sta ti se nalazi ispod tog sita (slika u prilogu).Ako je korpa ista, kafa ista, valjda će trajanje ekstrakcije biti isto?
Da preformulišem pitanje, šta je hendikep presurizovanog portafiltera ako se koristi ista kafa? Ona ako ne može da prođe kroz nepresurizovan, neće moći proći ni kroz prvi deo presurizovanog filtra, potpuno isto. Nadpritisak se pravi pre kafe, a to što presurizovani ima mogućnost da napravi nadpritisak posle kafe AKO je dovoljno krupno mlevena, više dođe nice-to-have u tom slučaju, zar ne?
Šta pokušavam da shvatim, šta se naknadno desi sa potpuno istom kafom koja prolazi kroz potpuno isti portafilter do trenutka kad uđe već optimalno ekstrakovana u presurizovani deo, da može da utiče na ukus kafe? Može da utiče na izgled, jer će da obogati penu, ali ukus bi valjda morao biti potpuno isti.
Ma izaci ce kafa i tako sitno samlevena...samo ne u soljicu,nego na sve strane po kuhinji 🤣Sito jeste isto ali pogledaj sta ti se nalazi ispod tog sita (slika u prilogu).
Samelji sitno kafu (da bude idealno) za unpressurised shot pa stavu pressurised i javi jel ti izašla kafa.
U prevodu sitnoca mlevenja i pritisak ti diktiraju ukus kafe! Sto sitnije meljes vise ces izvaditi aroma iz kafe! Na pressurised nikad neces moci tako sitno ici kao kod unpress-a. Jer ce aparat da ti se clog-uje. Sa tim povecanim pritiskom oni hoće da ti mozes da izvuces kakvu takvu kafu i ako nemas mlin ili imas loš mlin. Ali to se u savremenom svetu ne zove espresso! I tu se sva prica završava. Imate gomilu materijala na internetu koji to potvrdjuju.
Ali to se u savremenom svetu ne zove espresso!
Bez uvrede, mrzi me da ponovo pišem o ovome. Pisao sam puno na ovu temu ovde na forumu. Ako te ne mrzi pogledaj moje postove. Razlika naravno postoji, ali je to za entuzijaste. Za prosečnog korisnika koji koristi komercijalnu kafu ovo je preveliko zezanje i ne preporučujem skidanje crema diska. Kad budeš prešao na komercijalnu mašinu, shvatićeš o čemu sam pričao. Ko želi da uči više o pripremi espressa, minimalni setup je Gaggia Classic sa komercijalnim mlinom.Drug,bez uvrede ali itekako nisi u pravu sto se tice pressurized vs non-presurized varijante. Mozda je u tvom slucaju tako,ali svakako nije u globalnom smislu. Ako ti ne vidis dovoljnu razliku u kafi koja je pripremljena na ta dva nacina ne znaci da neko drugi nece.
Ma nema uvrede,diskutujemo,sve ok. Drago mi je da se slazemo da razlika ipak postoji,koliko god ona nekom bila mizerna. Takodje sam stava,da ako je nekom kafa koju napravi sa Vivom i originalnom press ruckom dobra,to je onda to,ne treba uopste nista dalje da gleda.Takodje sam svestan svih mana ove masine,ni u jednom momentu je nisam dizao u nebesa,samo sam ja recimo eto sebi zadovoljio potrebe prelaskom na un-press rucku,i dalje ne zelim da idem sa eksperimentisanjem,bar ne dok ne crkne Viva. Kada crkne(ili se pojavi neki visak love),idem na Classic-a,pa onda svi modovi po redu sto iduBez uvrede, mrzi me da ponovo pišem o ovome. Pisao sam puno na ovu temu ovde na forumu. Ako te ne mrzi pogledaj moje postove. Razlika naravno postoji, ali je to za entuzijaste. Za prosečnog korisnika koji koristi komercijalnu kafu ovo je preveliko zezanje i ne preporučujem skidanje crema diska. Kad budeš prešao na komercijalnu mašinu, shvatićeš o čemu sam pričao. Ko želi da uči više o pripremi espressa, minimalni setup je Gaggia Classic sa komercijalnim mlinom.
Smanji gramažu. MENI je 18g previše. Kada pogledate stara "pravila" niko ne stavlja toliko kafe.Ukus mi je nekako previše jak, ovih 18g kafe
Stigle su ti opruge iz UK?Stigao mlin, odmah sam uzeo opv 9 bar oprugu kao i ims sito i korpu. Voda je dobijena osmozom jako je meka. Igrao sam se sa podešavanjem mlina i ili ga baš usitnim pa voda jedva curi ili mi nekako prebrzo izlazi. Ukus mi je nekako previše jak, ovih 18g kafe mi nekako više leži ako je podelim na dve šoljice. Sama kafa je komercijalna tamno pržena većinski robusta po ukusu reklo bi se. Imam i 250g i Brasil iz coppa caffe ali nju još ne otvaram dok se malo ne ispraksam sa ovom.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari