Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Sa sredine glave. Kada je i kasika stavljena kapucka kriz njena dva otvora

Kad kupuješ mlin za kafu prvo proveriš da li ima rezervnih delova za njega. Ovde na forumu sam uvek savetovao da je bolje kupiti dobar polovan komercijalni mlin nego novi low end. Za 120eur može da se pazari neki Fiorezatto F5 koji je u stvari Mazzer. Noževi od Super Jolly idu na F5 bez problema. Na loren.co.rs imate jeftine nove noževe. Kupiš polovnjak, odmah baciš stare noževe i staviš nove, očistiš detaljno mlin i imaš mašinu koju će ti naslediti unuci.
Što se tiče unpressurized portafiltera na Gaggia Viva i sl. mašinama, mislim da nije vredno truda. Vredi skinuti disk i odrediti granulaciju bez njega, čisto da ne mašiš mnogo i posle vratiti na pressurized. Previše je veliko cimanje napraviti dobar espresso bez pressurized portafiltera čak i sa komercijalnim mlinom. Moguće je naravno, ako si raspoložen da se cimaš i bacaš kafu.

Kad kupuješ mlin za kafu prvo proveriš da li ima rezervnih delova za njega. Ovde na forumu sam uvek savetovao da je bolje kupiti dobar polovan komercijalni mlin nego novi low end. Za 120eur može da se pazari neki Fiorezatto F5 koji je u stvari Mazzer. Noževi od Super Jolly idu na F5 bez problema. Na loren.co.rs imate jeftine nove noževe. Kupiš polovnjak, odmah baciš stare noževe i staviš nove, očistiš detaljno mlin i imaš mašinu koju će ti naslediti unuci.
Što se tiče unpressurized portafiltera na Gaggia Viva i sl. mašinama, mislim da nije vredno truda. Vredi skinuti disk i odrediti granulaciju bez njega, čisto da ne mašiš mnogo i posle vratiti na pressurized. Previše je veliko cimanje napraviti dobar espresso bez pressurized portafiltera čak i sa komercijalnim mlinom. Moguće je naravno, ako si raspoložen da se cimaš i bacaš kafu.
Iskreno ne razumem o čemu pričaš. Zasto je tesko napraviti espresso bez pressurised? Jedini uslov je da imaš dobar mlin. Meni je potrebno 2-3 shota da ubodem tačnu granulaciju posle je svaki shot tačan u sekundu. Razlika u ukusu izmedju pressurised i unpressurised je poprilicno velika kad jednom probas nema vracanja.

Drug,bez uvrede ali itekako nisi u pravu sto se tice pressurized vs non-presurized varijante. Mozda je u tvom slucaju tako,ali svakako nije u globalnom smislu. Ako ti ne vidis dovoljnu razliku u kafi koja je pripremljena na ta dva nacina ne znaci da neko drugi nece.

Razmišljao sam danas o tom problemu.

Ako dobro samelješ kafu i formira se viši pritisak na situ nego iza, ne bi trebalo prevelika razlika da bude u ukusu, jer je to tačka gde se sve dešava. Zašto to kažem, menja se ukus ako se utaba dobro kafa ili ostavi rastresita, baš sam probao, i sa presurizovanim. Takođe duži značajno period se sprema kad se utaba dobro.

Razmišljao sam danas o tom problemu.

Ako dobro samelješ kafu i formira se viši pritisak na situ nego iza, ne bi trebalo prevelika razlika da bude u ukusu, jer je to tačka gde se sve dešava. Zašto to kažem, menja se ukus ako se utaba dobro kafa ili ostavi rastresita, baš sam probao, i sa presurizovanim. Takođe duži značajno period se sprema kad se utaba dobro.
Mnogo gresis. Taj mali otvor nije tačka gde se sve dešava, dešavanja su upravo iznad odnosno momenat prolaska vode kroz samlevenu kafu za odredjeno vreme.
Najveca razlika izmedju press i nonpres je upravo u tome što nije ista granulacija samlevene kafe koja se koristi kao što pojedinci pišu. Kada bi stavio sitno samlevenu kafu koja je recimo idealna za unpressurised, kod pressurised ta kafa nebi ni potekla jer voda nebi mogla da prodje kroz istu jer je presitna, a espresso treba da izadje kroz samo jedan mali otvor....
Zasto ima samo jedan otvor? Zato što kad stavite krupno samlevenu kafu, veštački pritisak ce sa odradi svoje i kafa nece proleteti kao kad bi tako krupno samlevenu stavili u unpressurised.
O razlikama u kremi nebih ni da govorim, jedna je kremasta, jaka punog ukusa dok je druga bleda, penasta i nestaje kroz kratko vreme. Punoća ukusa je takodje takva.
Sve u svemu pressurised je namenjen za ljude koji nemaju budžet da kupe ozbiljan mlin pa ce im i ovo odradjivati posao kakav god mlin da imaju ili koristeci preground kafu, naravno na ustrb samog kvaliteta espressa.

Evo primer, obratite paznju na 5:25 tu je lepo prikazano sta se dešava.

Da je tako kao sto pojedinci pricaju da razlike nema, kafeterije nebi kupovale mlinove od 1000+eura, a takmicari World Barista Cup-a bi koristilu preground kafu 🤣
Nije jugo fereari i nikad neće biti, ali jeste, prevesce te od tacke A do tacke B.

Sve najbolje svima odo pripremati jutarnju 👍

Nismo se razumeli.

Ako je sito isto i kod unpressurized i pressurized, ista kafa, isti uređaj, isti pritisak, iz sita će da izađe ista kafa, zar ne? Razlika je šta se dešava posle, da li ide direktno u šolju ili prvo prođe kroz rupicu pa u šolju.

Šta tu u ukusu onda menja ako iza ima rupica ili ne, ako se ukus odredio dešavanjima pre sita?

Nismo se razumeli.

Ako je sito isto i kod unpressurized i pressurized, ista kafa, isti uređaj, isti pritisak, iz sita će da izađe ista kafa, zar ne? Razlika je šta se dešava posle, da li ide direktno u šolju ili prvo prođe kroz rupicu pa u šolju.

Šta tu u ukusu onda menja ako iza ima rupica ili ne, ako se ukus odredio dešavanjima pre sita?
Druze,kod Vive konkretno je presurized rucka potpuno drugacija,zato sto u sebi ima mehanizam. Korpa je ista. Druga stvar,kod presurized rucke,kafa izlazi za nekih 15tak sec,dok kod regularne varijante kafa izlazi za 30tak sec (ako sve ubodes kako treba). To vreme ekstrakcije pravi razliku i izvlaci ili ne izvlaci razne ukuse iz kafe.Kafa kod pressurized varijante uopste nije losa,daleko od toga.

Ako je korpa ista, kafa ista, valjda će trajanje ekstrakcije biti isto?

Da preformulišem pitanje, šta je hendikep presurizovanog portafiltera ako se koristi ista kafa? Ona ako ne može da prođe kroz nepresurizovan, neće moći proći ni kroz prvi deo presurizovanog filtra, potpuno isto. Nadpritisak se pravi pre kafe, a to što presurizovani ima mogućnost da napravi nadpritisak posle kafe AKO je dovoljno krupno mlevena, više dođe nice-to-have u tom slučaju, zar ne?

Šta pokušavam da shvatim, šta se naknadno desi sa potpuno istom kafom koja prolazi kroz potpuno isti portafilter do trenutka kad uđe već optimalno ekstrakovana u presurizovani deo, da može da utiče na ukus kafe? Može da utiče na izgled, jer će da obogati penu, ali ukus bi valjda morao biti potpuno isti.

Da preformulišem pitanje, šta je hendikep presurizovanog portafiltera ako se koristi ista kafa? Ona ako ne može da prođe kroz nepresurizovan, neće moći proći ni kroz prvi deo presurizovanog filtra, potpuno isto. Nadpritisak se pravi pre kafe, a to što presurizovani ima mogućnost da napravi nadpritisak posle kafe AKO je dovoljno krupno mlevena, više dođe nice-to-have u tom slučaju, zar ne?

Šta pokušavam da shvatim, šta se naknadno desi sa potpuno istom kafom koja prolazi kroz potpuno isti portafilter do trenutka kad uđe već optimalno ekstrakovana u presurizovani deo, da može da utiče na ukus kafe? Može da utiče na izgled, jer će da obogati penu, ali ukus bi valjda morao biti potpuno isti.
Ne moze ista kafa. Vec je receno,granulacija za pressurized i redovnu rucku ne moze biti ista.

Konačno iskopah neko da se pozabavio pitanjem ukusa, uglavnom svi sajtovi potpuno istu generičku priču potežu.

Taste Test Results​

All six espresso shots looked very similar in terms of crema quality and color. In terms of taste, we thought the espresso made with the pressurized basket had slightly more pronounced sour and salty flavors. The non-pressurized espresso was slightly sweeter and less acidic and overall had a more balanced taste. The differences were, however, surprisingly small. We would say that the shots were around 80% similar.

The biggest disadvantage of using pressurized baskets isn’t the taste difference but the fact that it’s much harder to learn how to dial in a new batch of coffee beans properly.

Sito jeste isto ali pogledaj sta ti se nalazi ispod tog sita (slika u prilogu).
Samelji sitno kafu (da bude idealno) za unpressurised shot pa stavu pressurised i javi jel ti izašla kafa.
U prevodu sitnoca mlevenja i pritisak ti diktiraju ukus kafe! Sto sitnije meljes vise ces izvaditi aroma iz kafe! Na pressurised nikad neces moci tako sitno ici kao kod unpress-a. Jer ce aparat da ti se clog-uje. Sa tim povecanim pritiskom oni hoće da ti mozes da izvuces kakvu takvu kafu i ako nemas mlin ili imas loš mlin. Ali to se u savremenom svetu ne zove espresso! I tu se sva prica završava. Imate gomilu materijala na internetu koji to potvrdjuju.

Prilozi

• Screenshot_20221013-114021_Chrome.jpg
    Screenshot_20221013-114021_Chrome.jpg
    41.7 KB · Pregleda: 79
Sito jeste isto ali pogledaj sta ti se nalazi ispod tog sita (slika u prilogu).
Samelji sitno kafu (da bude idealno) za unpressurised shot pa stavu pressurised i javi jel ti izašla kafa.
U prevodu sitnoca mlevenja i pritisak ti diktiraju ukus kafe! Sto sitnije meljes vise ces izvaditi aroma iz kafe! Na pressurised nikad neces moci tako sitno ici kao kod unpress-a. Jer ce aparat da ti se clog-uje. Sa tim povecanim pritiskom oni hoće da ti mozes da izvuces kakvu takvu kafu i ako nemas mlin ili imas loš mlin. Ali to se u savremenom svetu ne zove espresso! I tu se sva prica završava. Imate gomilu materijala na internetu koji to potvrdjuju.
Ma izaci ce kafa i tako sitno samlevena...samo ne u soljicu,nego na sve strane po kuhinji 🤣

Ali to se u savremenom svetu ne zove espresso!

Ovo je potpuno isto kao da si napisao "to što si uslikao sa mobilnim telefonom se ne zove fotografija". :)

Lepa retrospektiva espressa: https://home.lamarzoccousa.com/about/history-of-espresso/

Da li je nešto espresso ili ne, proceniću tako što uzmem šoljicu i popijem, uopšte me ne interesuje koji tip mašine ga je napravio. Zasad najveću razliku ukusu osetim kad je kafa loša, a sve dobre su mi dobre i različite, a uživam u različitim dobrim kafama.

Naručio sam danas zamenski portafilter od aluminijuma, nažalost za Vivu ne postoji zamena od adekvatnog materijala koja neće oštetiti samu mašinu, pa ću ga depresurizovati, da imam oba. Opciono ću da mu odsečem donji deo, ispod drške.

Drug,bez uvrede ali itekako nisi u pravu sto se tice pressurized vs non-presurized varijante. Mozda je u tvom slucaju tako,ali svakako nije u globalnom smislu. Ako ti ne vidis dovoljnu razliku u kafi koja je pripremljena na ta dva nacina ne znaci da neko drugi nece.
Bez uvrede, mrzi me da ponovo pišem o ovome. Pisao sam puno na ovu temu ovde na forumu. Ako te ne mrzi pogledaj moje postove. Razlika naravno postoji, ali je to za entuzijaste. Za prosečnog korisnika koji koristi komercijalnu kafu ovo je preveliko zezanje i ne preporučujem skidanje crema diska. Kad budeš prešao na komercijalnu mašinu, shvatićeš o čemu sam pričao. Ko želi da uči više o pripremi espressa, minimalni setup je Gaggia Classic sa komercijalnim mlinom.

Bez uvrede, mrzi me da ponovo pišem o ovome. Pisao sam puno na ovu temu ovde na forumu. Ako te ne mrzi pogledaj moje postove. Razlika naravno postoji, ali je to za entuzijaste. Za prosečnog korisnika koji koristi komercijalnu kafu ovo je preveliko zezanje i ne preporučujem skidanje crema diska. Kad budeš prešao na komercijalnu mašinu, shvatićeš o čemu sam pričao. Ko želi da uči više o pripremi espressa, minimalni setup je Gaggia Classic sa komercijalnim mlinom.
Ma nema uvrede,diskutujemo,sve ok. Drago mi je da se slazemo da razlika ipak postoji,koliko god ona nekom bila mizerna. Takodje sam stava,da ako je nekom kafa koju napravi sa Vivom i originalnom press ruckom dobra,to je onda to,ne treba uopste nista dalje da gleda.Takodje sam svestan svih mana ove masine,ni u jednom momentu je nisam dizao u nebesa,samo sam ja recimo eto sebi zadovoljio potrebe prelaskom na un-press rucku,i dalje ne zelim da idem sa eksperimentisanjem,bar ne dok ne crkne Viva. Kada crkne(ili se pojavi neki visak love),idem na Classic-a,pa onda svi modovi po redu sto idu :)

Svakako treba istraživati, samo treba prepoznati limite mašine. Na primer ja imam mašinu koja je kao nova koštala 1500eur i to je neki low end u komercijalnim mašinama. Kada sam je uzeo to je bio ogroman skok u odnosu na Poemiu (Viva). Posle par godina korišćenja, shvatio sam koja su joj ograničenja zbog kojih sam se sa svetlo prženih kafa prebacio na srednje i srednje tamno pržene. Ta mašina jednostavno ne može da izvuče pun kvalitet iz svetlo pržene kafe iako koristim IMS korpu i sito. Kad probaš svetlo prženu kafu sa La Marzocco mašine, shvatiš da je sav tvoj trud nedovoljan.

Vi koji ste mišljenja da ništa napravljeno na kućnom aparatu ne može da se prinese espresu sa La Marzocco mašina, da li ste pomislili da je ključna razlika u vodi a ne u aparatu? U specialty kafeteriji će LM biti povezan na dobro podešen filter/depurator, i to po meni čini ubedljivo najveću razliku. Inače je espreso aparat jedan poprilično "glup" uređaj i ostale funkcije nije teško replicirati u kućnim uslovima.

Moj lični utisak nije da je potrebna komercijalna mašina da bi se pio vrhunski espreso u kući. Volim baš to što pričate - svetlo prženu specialty kafu, i na mojoj (doduše, vrlo temeljno modovanoj) Gađi Klasik uglavnom dobijem espreso koji mi više prija nego onaj od istog zrna u kafeterijama sa EK43 i Lineom. Drugačije je kada se espreso pravi polako i prema sopstvenom ukusu, a ne u komercijalnim uslovima, prema nekom najvećem zajedničkom deliocu šire publike.

Mlin i prema mom iskustvu mora da bude ozbiljan. Ja sam do ovog nivoa došao tek prelaskom na mlin sa ravnim noževima od 64mm, ništa pre toga (uključujući i famozni Niche Zero) nije bilo "to".

Za vodu smo već pisali, ali ukratko - Rosa ako vas mrzi da se cimate, ili destilovana + remineralizacija.

Nije baš tako jednostavno. Igrao sam se sa destilovanom i remineralizacijom, daje rezultate ali posle par punjenja sam se smorio sa tim. Razlike sa vodom su ogromne. Uglavnom, kupio sam Brita bokal i koristim isključivo Brita filtere. Ima Akvafor zamenskih koji pasuju na Brita bokale ali to nije ni blizu kvaliteta Brita filtera. Rosa je previše meka voda za espresso. Espresso ima tanko telo sa Rosom.
Ja bi voleo da mi neko na GC napravi bolji espresso nego na LM Linea. Pozovite me da probam to čudo. BTW imam Super Jolly 64mm.

Nego jel ima ovde neki admin da mi namesti da mi stižu notifikacije sa foruma? Uključena su mi obaveštenja ali mi ništa ne stiže na mail. Slabo svraćam ovde od kako ne radi Tapatalk.

Ako zovete na tasting, prijavljujem se i ja. Ionako se to radi komisijski, tri člana i to...

Pozdrav svima,

Koji biste preporučili polovan automatski aparat za kuću koji je u rasponu 200-250 EUR?

U proseku pijemo 2 kapućina dnevno i ne više od toga. Drugu vrstu kafe gotovo da ne pijemo.
To je možda i razlog zašto mi je bitno da postoji grejač za mleko u vodu "slavine" kako bih sam mogao da manipulišem sa mlekom, a ne da mi aparat ubacuje jer imam fobiju od "mršave" pene koju sam dobijao po nekim kafićima... ili grešim?!?!?

Stigao mlin, odmah sam uzeo opv 9 bar oprugu kao i ims sito i korpu. Voda je dobijena osmozom jako je meka. Igrao sam se sa podešavanjem mlina i ili ga baš usitnim pa voda jedva curi ili mi nekako prebrzo izlazi. Ukus mi je nekako previše jak, ovih 18g kafe mi nekako više leži ako je podelim na dve šoljice. Sama kafa je komercijalna tamno pržena većinski robusta po ukusu reklo bi se. Imam i 250g i Brasil iz coppa caffe ali nju još ne otvaram dok se malo ne ispraksam sa ovom.

Prilozi

• IMG_20221015_082327.jpg
    IMG_20221015_082327.jpg
    83.4 KB · Pregleda: 70
Sito ti diktira koliko kafe stavljaš. Ako je uzeo IMS 18g to gledaj kao +-1g gore dole.
U suprotnom ce ti puck biti previse vlazan ili ce ti ostavljati trag na tusu ako preteras.

Ja licno uvek pravim od 17-18g. Probao sam manja sita od IMS-a ali nije mi to to...
Ta kafa je jaka jer je prepuna robuste, predji na neku arabiku iz proverenih przionica.

Stigao mlin, odmah sam uzeo opv 9 bar oprugu kao i ims sito i korpu. Voda je dobijena osmozom jako je meka. Igrao sam se sa podešavanjem mlina i ili ga baš usitnim pa voda jedva curi ili mi nekako prebrzo izlazi. Ukus mi je nekako previše jak, ovih 18g kafe mi nekako više leži ako je podelim na dve šoljice. Sama kafa je komercijalna tamno pržena većinski robusta po ukusu reklo bi se. Imam i 250g i Brasil iz coppa caffe ali nju još ne otvaram dok se malo ne ispraksam sa ovom.
Stigle su ti opruge iz UK?

Nazad
Vrh Dno