Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Meni je stigla Viva pre neki dan, pogledaj moje postove.
Video sam, to me je i navelo da razmatram taj aparat. Sad se samo dvoumim da li da kupim novu Vivu za 13000 ili polovnu Dedicu na kp za 10000.

Dedica deluje bolje kao uređaj, ali je naravno bez garancije i prodavcu nedostaje sito za duplu kafu... Naginjem ka novoj Gaggia, ali htedoh da proverim sa vama iskusnima. :)

Meni ovo odlično, daju 10 godina garancije :)

8_252F4_252F7_252F7_252F8477a0f46cbbfbcdb06bd47786e0c53064ce3980_53917_moccamaster_optio_polished_silver.jpg

Staviće te u top zbog filter kafe u ovoj temi. :D

Molio bih za savet ako neko ima vremena. Mislim se da se apgrejdujem sa Bialetti Brikka moka pot na neki povoljniji espresso aparat.
  • Da li mislite da je osetna razlika u ukusu sa npr Gaggia Viva u odnosu na ovaj moka pot sa crema ventilom?
  • Da li je DeLonghi Dedica osetno bolja od Gaggia Viva za neku standardnu mlevenu kafu tipa Tchibo Sicilia ili Julius Meinl Caffe crema?
Hvala unapred na svakom komentaru!
I ja imam Brikka-u, ali i espresso aparat i ogromna je razlika, mada kafa iz Brikka-e za mene ima neku posebnu draž.😌
Staviće te u top zbog filter kafe u ovoj temi. :D
Stvar ukusa. U mom slučaju filter kafa (iz AeroPress-a i V60) je u odnosu na espresso next level. Trebalo mi je vremena da naučim, a sada mi je žao da kvalitetnija zrna koristim za pripremu espressa.

Poslednja izmena:
Moccamaster je super.
Stvar ukusa. U mom slučaju filter kafa (iz AeroPress-a i V60) je u odnosu na espresso next level. Trebalo mi je vremena da naučim, a sada mi je žao da kvalitetnija zrna koristim za pripremu espressa
I ja idem negde u tom pravcu. Sto bolju i skuplju kafu probam sve vise pravim neku vrstu pour-over kafe, a za espresso se vracam nekim medium-medum-dark SO pa i blendovima.

Moccamaster može da napravi odličnu filter kafu, ne treba ga mešati sa plastičnom filter aparatima iz američkih filmova.

Odlična mašina, pravi se ručno decenijama u Holandiji. Nema kuće u Skandinaviji koja ga nema iako mogu da kupe bilo koji aparat. A i kafa nije skupa 1kg oko 800-900din...

Kod:
https://www.amazon.de/-/en/KBG-741-Select-Black-Moccamaster/dp/B07ZQVSLMT

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Kako resavate problem sa mlekom? Ja volim da stavim malo mleka u espreso, ali ne pijem mleko niti ga koristim za bilo sta drugo. Tako da uzmem litar mleka, koje nakon otvaranja traje 3-4 dana, ali nakon 3-4 dana ja potrosim mozda 10% tetrapaka i onda moram da ga bacim.

Jel ima neko bolje resenje?
Takodje, video sam da neki shopovi koriste cremosso latte mleko. Nisam ga video po prodavnicama, ali sam se uverio da moze svaku kafu da ucini 3x boljom

Kupis manje pakovanje mleka 😂

Imas u Lidlu mleko za kafu sa 12-13% mlecne masti u malom pakovanju (ne one patronice nego pakovanje 100-200ml).

Litra uht mleka komotno stoji 2 nedelje. Čak i kratkotrajnog sad izdržava duže od 4 dana sasvim sigurno.

Cremosso late sam kupio u Idea Horeca prodavnici, po meni nema svrhe da se ono namenski juri. Sveže meggle mi se pokazalo skroz ok a ima i neka nova kravica, ljubičasto dugotrajno pakovanje, od 3.5% mm

Molio bih za savet ako neko ima vremena. Mislim se da se apgrejdujem sa Bialetti Brikka moka pot na neki povoljniji espresso aparat.
  • Da li mislite da je osetna razlika u ukusu sa npr Gaggia Viva u odnosu na ovaj moka pot sa crema ventilom?
  • Da li je DeLonghi Dedica osetno bolja od Gaggia Viva za neku standardnu mlevenu kafu tipa Tchibo Sicilia ili Julius Meinl Caffe crema?
Hvala unapred na svakom komentaru!
Stigla danas Gran Gaggia! U suštini isto kao Viva, samo ima dugmiće umesto točkastog selektora. Napravio sam prvu kafu sa pre ground Tchibo Sicilia i mogu reći da je solidan napredak u odnosu na Brikka. Hvala svima na korisnim komentarima!

Možda skupim i za neki mlin kao dodatan apgrejd u narednom periodu. Teško mi da se izujem još minimum 8000 za low end burr grinder. Nisam siguran ni koliki je napredak kada se melje kafa tipa Meinl ili Lavazza koja ko zna kad je pržena. Kontam ova pre ground kad je vakumirana ne gubi mnogo ukus dok se ne otvori, a popijem je relativno brzo nakon otvaranja.

Teško mi da se izujem još minimum 8000 za low end burr grinder.
E tu nemoj da praviš grešku. Ja sam uzeo low end mlin (delonghi kg79) i on je dobar za pressurized portafilter. Ukoliko se nekad prebaciš na non-pressurized onda mora bolji mlin ili kao u mom slučaju da otvaram i modifikujem.

Da li je neko kupovao milk frother u Lidlu i ukoliko da, da li imate problema sa viškom pene ?
Meni se od prilike polovina mleka od 150ml koliko sipam pretvori u penu a koristim mod za kremastu penu (drugi sa leva na desno).
Mod za gustu penu (prvi sa leva na desno) mi je neupotrebljiv za kapućino dok je poslednji mod sa malo pene (treći sa leva na desno) neupotrebljiv jer uglavnom samo zagreje mleko sa vrlo malo pene.

Uglavnom su svi frotheri takvi. Očekuj isključivo gustu penu od njih. Nećeš dobiti ono sto se dobije na mašini "ručnim radom".
Možda je možeš iskoristiti za staromodni capuccino, malu kasicicu pa dodajes polako.

i naked https://www.gaggiadirect.com/barist...presso-Machines/p/455827316/category=19313026
To nije OEM (original equipment manufacturer), a čovek je pitao isključivo za to. Gaggia nikad nije proizvela unpres. za vivu.

Ja sam imao double spout varijantu od tog proizvodjaca za vivu i lepo se pokazala.

Za nas koji vole sve brzo i na dugme, bez nekih aspiracija, 2 plus 2 akcija danas za Nespresso Lavazza kapsule:

Prilozi

• Screenshot_20221002-130349_Instagram.jpg
    Screenshot_20221002-130349_Instagram.jpg
    118.2 KB · Pregleda: 65
Pozdrav narode, još jedno pitanje od mene. Da li bi po vašem mišljenju Delonghi KG89 bio dovoljno dobar za Gaggia Viva/Gran portafilter?

Prijatno iznenadjen. Spram cene(ispod 3 eura za 250g. u Sloveniji) lepog mirisa, ne prepečena, blago kiselkastog ukusa.
kava-spar-premium-odabrane-vrste-250-g-interspar1634038935222-interspar-206554472.jpg

Pozdrav narode, još jedno pitanje od mene. Da li bi po vašem mišljenju Delonghi KG89 bio dovoljno dobar za Gaggia Viva/Gran portafilter?

Ja imam KG79 (nijanse su razlike) i mlin je dobar za moka pot. Može da se modifikuje (10 minuta posla) i onda je dosta bolji. Koristim ga na vivi.
I pored modifikacije mislim da je pametnije ići na bolji mlin, ovde predlažu Gaggia MD15 kao najjeftiniji nov a da valja.

Ja imam KG79 (nijanse su razlike) i mlin je dobar za moka pot. Može da se modifikuje (10 minuta posla) i onda je dosta bolji. Koristim ga na vivi.
I pored modifikacije mislim da je pametnije ići na bolji mlin, ovde predlažu Gaggia MD15 kao najjeftiniji nov a da valja.
Hvala! Onda odustajem najverovatnije. Ideja mi je bila da dobijem nešto bolje od pre ground kafe, Amazon i online reviews su oprečni. Ako je rezultat čak i sa pressurized portafilter slab, onda da ne bacam pare...

Gaggia i slično mi je preskupo. Ne planiram da prelazim na unpressurized portafilter i koristio bih Julius Meinl i Lavazza kafe u zrnu koje nabavljam od švercera. Opet ako ću da kupim neki fensi blend, onda mogu da kupum fazon 100g i da tražim prodavcu da samelje za espresso na mnogo moćnijoj mašini. :)

A vidi može on da prođe ali može da to bude i dosta bolje. Gaggia je skuplja par hiljada ali trebalo bi da je bolja solidno.
Evo na primeru:
Pre modifikacije mlina kada meljem na 1 (najsitnije) bude previše krupno za unpress ručku (ja sam izvadio ventil i disk iz moje ručke).
Nakon modifikacije na npr. 5 podeoku ne može da protera kafu, baš je osetna razlika.
Modifikacija zahteva 10 minuta. Ako mlin možeš nabaviti za 50€ onda se i isplati uzeti ga.

Da je 50Eur jos bih se zezao, ali najjeftiniji je 9000 din. Verujem da modovanje anulira garanciju. :)

Koliko shvatam problem za ceo set je da dodaš 4 hiljade?

Poslednja izmena:
Da je 50Eur jos bih se zezao, ali najjeftiniji je 9000 din. Verujem da modovanje anulira garanciju. :)
Odšrafiš, okreneš zupčanik, zašrafiš, nema nigde sigurnosnih nalepnica, verujem da može da se vrati u prvobitno stanje a da se ne primeti. Još zupčanik ima marker da sve vratiš kako je bilo.
Ali što kaže @malacrnabuba md15 je 13k u Bagu, ne isplati se zezati se sa kg89.
Ja sam hteo da uštedim pa sam se zeznuo.

Odšrafiš, okreneš zupčanik, zašrafiš, nema nigde sigurnosnih nalepnica, verujem da može da se vrati u prvobitno stanje a da se ne primeti. Još zupčanik ima marker da sve vratiš kako je bilo.
Pa i MD15 mora da se moduje za espreso mlevenje :)

Ali njega ti moduju u Bagu a ovde se ti zezaš.

Hvala na vrlo detaljnom odgovoru!

Nazad
Vrh Dno