Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Pozdrav svima

Vidim da dosta vas ima kombinaciju Gaggie clasic pro i Eureke Mignon. Delonghi Dedica ec685 me je dugo sluzila, ali vreme je predjem na nesto bolje. Planirao sam isto Gaggiu Pro i Eureku Mignon Silenzio. Pitanje, da li ima smisla umesto Eureke uzeti Sage dose control pro mlin, jer je gotovo duplo jeftiniji? Gledam da li neko ovde ima iskustva sa ovim mlinom i dal bi bio ok za Gaggiu.
 
Šta je razlog da mi se ponekad dešava da kada skinem portafilter sa gaggie classic pro "keks" ne ostane u portafilteru nego je zalepljen za aparat. Mnogo kafe u basketu?
Stavljam 16g u fabrički dupli, koji je mislim 14g.
 
Konkretno basket 54mm za Breville nećeš naći kod nas a na aliuju baš takvih ima na hiljade. Ako nemaš vremena da sačekaš 25-35 dana, naruči preko DHL-a. Poštarina je oko 45 eura :ROFLMAO:

Poručio, pomolio se, valjda će stići za mesec dana. U međuvremenu, ako neko ima višak od Sage, Breville 54mm sito... častim za pozajmicu. 😁
 
Šta je razlog da mi se ponekad dešava da kada skinem portafilter sa gaggie classic pro "keks" ne ostane u portafilteru nego je zalepljen za aparat. Mnogo kafe u basketu?
Stavljam 16g u fabrički dupli, koji je mislim 14g.
To se i meni dešava ponekad.. ne deluje mi kao da je zbog mnogo kafe već više zavisi od toga koja je kafa u pitanju. Neke mi se mnogo više lepe gore od drugih. Svakako očisti "glavu" aparata puly caff-om ako ne radiš to. Nakon čišćenja se malo proredi, bar kod mene.
 
I meni se desava. Obicno kad usitnim mlevenje, pa se nabije veci pritisak u kasici. Zavrsim, otvori ventil a pod pritiskom sa vodom koja krene, zalepi i pak na mrezicu. Ja tada vratim kasiku, kao i kod skidanja malo pomerim pak i on upadne nazad gdje je trebao biti.
 
Pozdrav svima

Vidim da dosta vas ima kombinaciju Gaggie clasic pro i Eureke Mignon. Delonghi Dedica ec685 me je dugo sluzila, ali vreme je predjem na nesto bolje. Planirao sam isto Gaggiu Pro i Eureku Mignon Silenzio. Pitanje, da li ima smisla umesto Eureke uzeti Sage dose control pro mlin, jer je gotovo duplo jeftiniji? Gledam da li neko ovde ima iskustva sa ovim mlinom i dal bi bio ok za Gaggiu.
Napomena: Nemam zivog iskustva sa Sage, pogledao sam video gde ga lik otvara. Ja koristim Specialitu,

Sage deluje dosta komplikovano, i cini mi se da mu je gomila delova od plastike. To ima dve posledice, verovatno kraci vek trajanja, verovatno ce se lakse habati delovi i vremenom postajati manje precizan.
Eureka Mignon je dosta prostija, skroz metalna (bar specialita) i za 15 godina ce izgledati/raditi kao nova.

Do nekog kvaliteta je mlin dosta bitniji od aparata za kafu. Ja bih pre isao na kombinaciju Delonghi + Silenzio nego GCP + Sage, ako bih morao da pravim kompromis
 
Šta je razlog da mi se ponekad dešava da kada skinem portafilter sa gaggie classic pro "keks" ne ostane u portafilteru nego je zalepljen za aparat. Mnogo kafe u basketu?
Stavljam 16g u fabrički dupli, koji je mislim 14g.
Možda ima veze koliko ti dugo ostane kašika neočišćena u aparatu posle spremanja espresa. Sama gramaža nije sporna (indirektno), ali zapremina jeste. Meni 17g Salvadora i 17g Tanzanije pravi razliku u visini pak-a od oko 5mm
 
Meni ako kašika ostane malo duže na aparatu pak nikad ne ostane zalepljen :)
A ovo za zapreminu ima smisla ali kod jedne te iste kafe mi se ponekad desi, znači zapremina ista...
 
Razlog je ako sam razumeo OPV ventil koji posle shota uvek pravi mali vakum ako je portafilter u grupi... mozda sam omasio da je bas opv odgovoran, ali po onome sta mu je posao mislim da je to
 
U pravu si, samo to je 3-way Solenoid Valve koji napravi taj vakuum. Over Pressure Valve sluzi da ogranici pritisak u radu na 11 bara.
E sad taj vakum je zapravo dobra stvar i zato GCP nema tecan soc u kasici, ali je misterija zasto ga zakaci gore :D.

Manje kafe ili veci basket bi trebalo da pomognu, a ako mozes da nabavis meni je super i onaj bolji IMS Shower Screen jer je gladak i dosta lakse se cisti posle pripreme, pretpostavljam da se i on manje lepi
 
Hvala na savetima. Planiram da kupim veći basket a i IMS Shower Screen pa ćemo videti.
Neka preporuka za veličinu basketa? 18g?
Ne stoji kašika u aparatu. odma je skinem kada napravim espresso.
Nije da mi to sad nešto smeta, nego da pitam možda ja nešto pogrešno radim pa da ispravim.
 
Najzad stigao Kinu m47, ali tad muke tek pocinju.
Potrosio 200gr kafe da probam da ga nastelujem za GCP, ali mrka kapa. Posle saznao da sam se igrao sa dark(er) roast Vergnano kafom (na kesi pise za espresso). Tamnije przene kafe su prica za sebe. Ako pratim recept 16gr - 32-40gr u soljici za 25-30 sekundi, kafa bude gorka da jedva moze da se pije.
Za sad nasao neki "recept", sa 16gr kafe i odokativno u dve soljice, da moze da se pije.

Strah me da probam da kupim neku bolju kafu, kad ni sa ovom stvari bas ne idu kako treba.
Da sam znao da je ovaj hobi toliko skup, verovatno bih izabrao nesto drugo (da se drogiram kao sav normalan svet :D)
 
200e za ručni mlin ili je toliko samo ovde?

Za te pare moze baš raznih električnih da se kupi ovde. Moj ručni noname je koštao 4e :) razmišljao sam 20tak EUR za neki polovan sto mi je iskočio na oglasima da dam, ali nemam slobodan utikač u kuhinji, a ni mesta više...
 
Prvenstveno zbog mesta u kuhinj je uzet rucni. 16gr kafe sameljem za 40ak sekundi, za sad mi ne predstavlja problem.
Da li vredi te pare - nisam bas siguran. Jeste da je napravljen da mozes da ga bacis sa 3 sprata i da mu nista ne bude. Mislio sam da ima mnogo finije podesavanje za krupnocu mlevenja.
 
Pozdrav svima,
Treba mi pomoc oko izbora mlina za kafu, uzeo sam Flair espresso classic aparat, ali ne znam koji mlin, budzet mi je do 100 eura. Gledam prevashodno rucne, ako neko ima iskustva sa njima.
Hvala
 
Najzad stigao Kinu m47, ali tad muke tek pocinju.
Potrosio 200gr kafe da probam da ga nastelujem za GCP, ali mrka kapa. Posle saznao da sam se igrao sa dark(er) roast Vergnano kafom (na kesi pise za espresso). Tamnije przene kafe su prica za sebe. Ako pratim recept 16gr - 32-40gr u soljici za 25-30 sekundi, kafa bude gorka da jedva moze da se pije.
Za sad nasao neki "recept", sa 16gr kafe i odokativno u dve soljice, da moze da se pije.

Strah me da probam da kupim neku bolju kafu, kad ni sa ovom stvari bas ne idu kako treba.
Da sam znao da je ovaj hobi toliko skup, verovatno bih izabrao nesto drugo (da se drogiram kao sav normalan svet :D)
Ako ti je kafa previse gorka trebas da smanjis ekstrakciju. Za to imas par opcija:
1. Manje kafe u soljici umesto 16 -> 32 idi na 16-24 sa istom krupnocom kafe za krace vreme
2. Isto kafe u soljici 16 -> 40 ali za krace vreme (sameljes je krupnije)
3. Temperature surfing. Pokusas da smanjis temperaturu ekstrakcije.

Sto se temperature surfinga tice mozes da krenes ovako nekako pa da vidis kako ide.
1. Pripremis kafu u portafilteru, istampiras je, ostavis ga sa strane (moraces brzo da reagujes kasnije).
2. Sacekas da se upali lampica da se aparat zagrejao.
3. Ukljucis aparat na 5-10s da istece vruca voda. (hladna ce uci u bojler, ali nece stici brzo da se zagreje)
4. Ubacis odmah portafilter i napravis kafu kao ranije.
 
Jel koristi neko ovde Lavazza a modo mio ili Illy iperespresso?
Imam Nespresso i Dolce gusto, od kojih preferiram Nespresso.
Gledam da Lavazza i Illy aparati, tj. njihove kapsule koriste vise kafe. Vredi li?
 
Kinu je ludilo stvarno kad ga uzmes u ruku jasna ti je cena. E sad ja sam ga koristio bukvalkno jednom i to za drip, tako da nemam sta pametno da kazem za espresso... :)
 
Najzad stigao Kinu m47, ali tad muke tek pocinju.
Potrosio 200gr kafe da probam da ga nastelujem za GCP, ali mrka kapa. Posle saznao da sam se igrao sa dark(er) roast Vergnano kafom (na kesi pise za espresso). Tamnije przene kafe su prica za sebe. Ako pratim recept 16gr - 32-40gr u soljici za 25-30 sekundi, kafa bude gorka da jedva moze da se pije.
Za sad nasao neki "recept", sa 16gr kafe i odokativno u dve soljice, da moze da se pije.

Strah me da probam da kupim neku bolju kafu, kad ni sa ovom stvari bas ne idu kako treba.
Da sam znao da je ovaj hobi toliko skup, verovatno bih izabrao nesto drugo (da se drogiram kao sav normalan svet :D)
Prvo, zaboravi ,,recepte" do kojih nisi sam došao. Razlog? Različita zrna, mlin, granulacija...

Neka ti početni parametar bude količina mlevene kafe u korpi, ali prema fabrički deklarisanom podatku za korpu koju koristiš. Ako je to dupla i 14g, neka bude 14+ g, ali svakako ne 16g.

Sledeće što menjaš je finoća mlevenja. Ako kafa projuri i pena bude izrazito svetla, melji sitnije. Ako dugo čekaš da krene da curi u šolju ili tek kaplje, melji krupnije. Cilj je da dobiješ tok espressa koji podseća na mišji rep.

Vreme ekstrakcije i količina espressa u šolji u ovoj fazi nisu bitni. Meni je otprilike pola šoljice na single, odn. dve šoljice do pola na double bila mera, a prekidao sam čim pena počne da bledi, jer je to znak preterane ekstrakcije.
 
Drugari za nekoga ko je do sada koristio Dolce gusto tablete sta mislite o kupovini Essenza mini + Aeroccino 3 kombo za 13.600,00 rsd ?
 
Evo mene opet....ovih dana sam cimao par prodavaca sa KP vezano za Gaggia Viva Style,niko ih trenutno nema u ponudi i ne znaju da li ce ih nabavljati...poceo sam da gledam malo po radnjama kod nas (samo nov bih uzimao) videh da ima neki Gorenje/Adler/Mesko svi su ti oko 14-15.000 din....Kakvi su oni u odnosu na Gaggiu? Kod svih pomenutih je 15bar pumpa btw...
 
Hvala na savetima.

Za sad se drzim jednog parametra fiksnog - kolicina kafe u portafileru - 16gr, a igram se sa krupnocom mlevenja i vremenom ekstrakcije (gledam da ne bude u isto vreme, ali zena ne moze toliko kafe da proba :ROFLMAO:).
Probao sam i da se igram sa temperaturom vode (koliko uslovi dozvoljavaju), da ne cekam 5min da se uredjaj zagreje. Svakako pre stavljanja portafiltera, pustim vodu da iscuri, da se malo smanji temperatura vode u bojleru.

Gledam po yt razne strucnjake, sve to lepo izgleda kad gledas, a kad probas kod sebe - vidis da ima 1000 parametara koje niko ne spominje: kvalitet vode (u NS katastrofa, koristim kupovnu vodu), da li je kafa stojala napolju ili ne (vlaznost), da li je iz frizidera (neko savetuje da se tako cuva kad se otvori) da li je napolju vlazniji dan ili suvlji....
 
Evo mene opet....ovih dana sam cimao par prodavaca sa KP vezano za Gaggia Viva Style,niko ih trenutno nema u ponudi i ne znaju da li ce ih nabavljati...poceo sam da gledam malo po radnjama kod nas (samo nov bih uzimao) videh da ima neki Gorenje/Adler/Mesko svi su ti oko 14-15.000 din....Kakvi su oni u odnosu na Gaggiu? Kod svih pomenutih je 15bar pumpa btw...
pumpa manje više, gaggia ima bojler (doduše aluminijumski ali za te pare i ne može više) za razliku od ovih koji koriste termoblok. mnogo je bolja temperaturna stabilnost kod bojlera.
druga stvar je 43mm portafiltar. što je veći, to bolji (kao i generalno u životu) :D
 
pumpa manje više, gaggia ima bojler (doduše aluminijumski ali za te pare i ne može više) za razliku od ovih koji koriste termoblok. mnogo je bolja temperaturna stabilnost kod bojlera.
druga stvar je 43mm portafiltar. što je veći, to bolji (kao i generalno u životu) :D
Ipak idem na Gaggiu,javio se clan sa foruma,uzecu od njega uredjaj :)
 
Modifikacija dozera i silosa

Svaki mlin zadržava mlevenu kafu u sebi. Noviji mlinovi su bez dozera.
Evo primer kako je komplikovano očistiti ostatak kafe u mlinovima bez dozera. Primer Eureka Mignon Specialita https://www.eureka.co.it/en/video/id/60.aspx
Rešenje je "hopper blow-system"
Sada prave takve mlinove: DF64 ili Ceado sa otvorenim blowing hopper https://www.wholelattelove.com/collections/single-dosing-grinders?_=pf&pf_v_brand=Ceado
Moja modifikacija mlina Mazzer Mini Timer je u tom pravcu.

Silos
1. Kupio sam polovan mlin
2. Metalni deo dozera, koji dodiruje telo mlina, sečem.
3. Isečeni deo koji ostaje na mlinu.
4. Proveravam kako izgleda. Žuti krug je rupa i treba je zavariti.
5. Deo inox cevi 20x30 mm. Stranice moraju da se, prošire, razmaknu.
6. Ostavljam originalni dihtung. Dodajem silokon i pravim dodatni dihtung.
7. Novi izgled.

Dozer
1. Plasticna cev od 60mm
2. Gumica na dnu cevi da bude stabilna i fiksna.
3. Posuda za dekoracuju kolača
4. Novi izgled.



Plastična cev 60mm - https://tuplex.rs
Posuda za ukrašavanje kolača - https://www.aliexpress.com/af/3-Pie...cuits&catId=0&initiative_id=SB_20210519095914

Nije kraj!
PLAN mi je da mehanički tajmer zamenim sa digitalnim https://www.aliexpress.com/item/1005001394269387.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.9e5a2e0eVYK1RX
Podešavanjem vremena mlevenja dobiću željenu gramažu.

PS: primam javne čestitke ;)
 
Poslednja izmena:
Interesantno, lep projekat. Jedino, ako misliš da tajmerom meriš gramažu imaj u vidu da će hopper tj u tvom slučaju ova cev, konstantno morati da bude puna inače tajmer neće biti tačan. Mora kafa samu sebe da gura u noževe..
Nisam nikad razmišljao u tom pravcu, nekako mi je dovoljno da iznetim kafu pre sipanja u mlin, mada je varijanta s tajmerom definitivno više kul 😄
 
@sajlonac Nisam se sa Stvanom dogovorio. Nismo precizirali nista. On hoce da uzmem vise tajmera .... Pojma nemam oko stuje/elektronike. On ce da radi. Ali o tom-potom.

Inace zna za ovo sto sam uradio i ostale ideje koje sam mu preneo. Svidja mi se sto ima entuzijazam kao ja :)
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno