Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

150e za mlin! Gde ide svet

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Naravno, naslov je, kao i svaki sada, clickbait.

https://www.vice.com/en_us/article/...ts-learn-weve-been-brewing-espresso-all-wrong

Sama studija je interesantna

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590238519304102

Neko sa odgovarajućom opremom bi mogao da proba i da nam javi rezultat.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Uh... Mnogo kafe treba da se baci da se istestira :/

Manji pritisak, manje kafe, voda protrči kroz korpu, ali ipak ne prebrzo da ne pokupi ukuse...

Via mi8

Pa mogu i motorizovani ali koliko vidim idu od 350€ pa naviše :D

Ja sam polovni Major platio 250, za 150 je bilo Jolly-ja da se nadju

Bio sam u prilici pre nekoliko dana da svratim u Zrno przionicu na Vracaru, po preporuci @xalexas kolege s foruma. Na prvu sam se malo razocarao jer nisu imali bar trecinu onoga sto im stoji ispisano na meniju, ali ajde nisu jedini. Nakon toga je usledilo daleko vece razocarenje kada sam video da mi je kesice sa kafom samo ZAHEFTAO i to je to?!? Pitam barmena, "zar neces da ih zavaris?", "ummm paaa ne" je bio odgovor :D Gde mi je pritom neke kafe sipao iz dzakcica od kilo koji je bio samo umotan i stegnut gumicom... Pomislio sam ok to je bilo to, nece mene oni vise da vide. Cene su ok, malo jeftinije nego u ostalim przionicama sto podrzavam.
Medjutim, najvece otkrovenje su bile zapravo same kafe. Uzeo sam Burundi, Etiopiju, Mexico i dva neka njihova blenda. Burundi me je raspametio :D Ono je definitivno nesvakidasnja kafa i ne smem da pomislim kakva bi bila da je adekvatno cuvana i pakovana kada je i ovako fantasticna. Drugo iznenadjenje mi je bio Mexico koji sam i uzeo zbog preporuka kolege xalexas. Vrrrrlo zanimljiv ukus, malo voca malo orasastih plodova, vrlo malo gorcine i poooprilicno masna. Etiopija je ok ali da li je malo starija, da li zato sto sam je pio posle Burundija, ima definitivno slabiji ukus (od Burundija), lep ali blazi, doduse aftertaste mi se pokazao kao dugotrajniji.
Eto, podeljena su mi misljenja sto se same przionice tice ali kad se sve sabere i oduzme ipak bih ponovo kupio neke kafe, pogotovo jer ih u Nisu nema. Tada sam zurio pa nisam ni stigao da pitam coveka koji radi da li salju..

Pa to je to kao i gomila stvari kod nas, sve se nesto radi do pola i preko one stvari...

Jel pio neko ovo? Sto se mene tice, bacio sam pare...
Toliko je hvale po internetu i pisu cokolada lesnik i kakao, pomislio sam da je dobra kad ono medjutim :)
Odviko sam se potpuno od ovih komercijala. Kolumbija mi ubedljivo najvise prija u poslednje vreme.
Pogledajte prilog 280174

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Sajlonac... na kojim aparatima ste spremali ovu kafu ?
Ja imam automatik Juru Z5 svuda... i ovo je najbolja komercijalna kafa za kucne automatike ....
Ko god je probao kod mene ovu kafu ....prokomentarisao je da u kaficu nije pio ovako nesto dobro....
a ima po SU aparata u kaficima po 20.000e ...e sada znam da nije sve do aparata....
Ja iskljucivo kupujem ovo vec vise od godinu dana posle isprobanih preko 20 razlicitih kafa .....

Zanimljivo, drug i ja smo je pravili na Gaggia Classic i Rancilio Silvia, mlevena na Super Jolly i Baratza Sette :) E sad, ja sam i ocekivao da bude bolja na nekom autimatiku koji ne moze da izvuce tako jaku aromu i koji ne zahteva 14,15,16g da bi se napravio espreso. Iz tog razloga sam dao kolegi koji ima Saeco Incanto koji pije iskljucivo komercijalne kafe, komentar mu je bio da nije toliko losa ali mu je zlatni hausbrand daleko bolji. Iz svega ovoga + tvoj komentar mogu da zakljucim da je mozda sama kafa bila losa, izvetrela, ili sta vec (mada joj je datum bio kudikamo ok).

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Prebrzo si odustao ;) Nije ti se svidela na prvu, ali da si malo vise eksperimentisao - ko zna. Prvi put kad sam napravio 100% arabiku, bilo mi je kao da sam napravio caj od limuna i dodao par zrna kafe. Posle pola kile mi je sasvim normalna bila.

... u kaficima po 20.000e ...e
Vec sam pisao da u "boljim" kaficima u Nisu i BGD sam popio brendirane kafe (one koje pijem) i dobio "milion" splačina iako imaju aparate kao moj Peugeot 208. U 80% kafa se nazire pena ili je konobar pljunuo. Kući na aparatu od max. 200 evra dobijem to što hoću.

++++++++++++++++++++++++++++

Te studije, naučni projekti, matematičke formule kako skuvati espresso su bahanalije. Pa valjda je teže skuvati, dobar, pasulj. Pobogu.

Poslednja izmena:
Prebrzo si odustao ;) Nije ti se svidela na prvu, ali da si malo vise eksperimentisao - ko zna. Prvi put kad sam napravio 100% arabiku, bilo mi je kao da sam napravio caj od limuna i dodao par zrna kafe. Posle pola kile mi je sasvim normalna bila.

Ma jok, jos pri otvaranju kese sam osetio miris koji mi ne prija a ukus se takodje bazirao na istom. U pravu si za 100% Arabike, mada pitanje da li bi mi isti osecaj bio da sam pri put probao takvu kafu ali spremljenu kako ih spremam sada a ne na polovnom automatiku :)
Elem kad smo kod ukusa, meni se recimo ni Illy ne svidja bas nesto. Tj ima onu prepoznatljivu aromu a meni ona bas smeta. Doduse nisam probao jos uvek na ovom manuelnom setupu da pravim Illy u zrnu, mozda bi bila malo bolja situacija. Na automatiku mi se ne svidja a po kaficima sam samo mozda dva puta popio tu kafu a da mi je bila ok i to u kaficu koji samo sto se otvorio i na sva usta reklamirali bas Illy. Vec par meseci nakon otvaranja to vise nije bila ni priblizna kafa :D Da li su poceli da je prave sa drasticno manje kafe, da li NIKAD nisu cistili aparate ali ukus je bio uzasan.

581b6eb0f6d2506c0f2983ade008e153.jpg

Sprema se Nespresso u Promenadi

Vec sam pisao da u "boljim" kaficima u Nisu i BGD sam popio brendirane kafe (one koje pijem) i dobio "milion" splačina iako imaju aparate kao moj Peugeot 208. U 80% kafa se nazire pena ili je konobar pljunuo. Kući na aparatu od max. 200 evra dobijem to što hoću.

++++++++++++++++++++++++++++

Te studije, naučni projekti, matematičke formule kako skuvati espresso su bahanalije. Pa valjda je teže skuvati, dobar, pasulj. Pobogu.

Sto bih ja voleo da si ti u pravu.

Nakon toga je usledilo daleko vece razocarenje kada sam video da mi je kesice sa kafom samo ZAHEFTAO i to je to?!?

Hahaha crkoh od smeha :) Ni ja to ne razumem ali kafa je više nego OK za te pare. Pouzdano znam da im je kafa sveža, ali stvarno ne razumem te najjeftinije kese sa heftanjem ko na pijaci. Inače, imaju i ponudi i Jamaica Blue Mountain, ali je ne prodaju u zrnu.

Skoro sam bio u Koppa coffee u podzemnom prolazu kod palate Albanija. Kafa preskupa (1200din 250g) i izuzetno svetlo pržena (čitaj izraženo kisela). Ali imaju neko ludilo od aparata za prženje. Neko digitalno čudo za male količine.

Danas sam u Immo centru na NBG kod mene video da je kafić u prizemlju počeo da prodaje specialty kafu i kupio Etiopija Guji. Nisam neki ljubitelj Sidamo Guji Etiopije ali ova ima baš iznenađujuće pun ukus. Gusta i masna. Krema ludilo. Probao sam Guatemalu kod njih i baš sam bio prijatno iznenađen. Ima ukus čokolade sa medom, nešto kao Toblerone. Imaju više lokacije u gradu, vidi se na slici. Preporuka da se proba.

@HomeEspresso Da sam na tvom mestu, za početak bih izbegao D59B. Njihova kafa je svetlo pržena i dosta je komplikovana za početnika. Iskreno, kod njih sam bio oduševljen samo kad su imali Yirgacheffe Etiopiju. To je bilo ludilo. Nikad posle toga nisam popio takvu kafu, a oni su prestali da je prodaju. Za početak, moja preporuka je da uzmeš u Metrou Rioba Etiopija Yirgacheffe, jeste da nema veze sa onom iz D59B ali se stvarno jednostavno sprema i savršena je u kapućinu. Ostale Single Origin Rioba kafe mi se nisu svidele. Takođe, Mexico iz Zrna je skroz OK ali zahteva malo finije mlevenje, bar na mom mlinu.

Poslednja izmena:
Neki dan odoh na AE i izbaci mi preporku za mene i to šiš za kafu... 250eur... MareBGD, 'esi kupio pržilicu?
Ima li kakvog interesa da se realizuje neka ozbiljnija priča oko kafe u Srbiji? Da uđemo u neku priču ko ortaci? Nešto? Mislim na sve koji su nezadovoljni stanjem na tržištu...

Via mi8

Ima par ljudi u BG koji znaju ozbiljno dobro da prže kafu ali je sirovina uglavnom slabijeg kvaliteta. Neki bolji kvalitet je za nas još uvek preskup. Koliko ljudi može da plaća kilo kafe po 4000 i više? Verujem da će sa vremenom biti sve bolje.

Ja se ne bih upuštao u samostalno prženje kafe. Previše je tu promenljivih. Ne mogu ni da zamislim koliko bi morao da bacim kafe dok ne bi naučio kako da pržim samo jednu sortu kafe. Svaka sorta zahteva drugačije prženje. Neke ozbiljnije kućne pržionice su po 400evra tipa Behmor 1600. Sa onim jeftinijim ne bi ni pokušavao. Otiđi do Koppa coffe u podzemnom kod Albanije da vidiš kakvu mini pržionicu imaju ljudi. Boles'.

@HomeEspresso Da sam na tvom mestu, za početak bih izbegao D59B. Njihova kafa je svetlo pržena i dosta je komplikovana za početnika. Iskreno, kod njih sam bio oduševljen samo kad su imali Yirgacheffe Etiopiju. To je bilo ludilo. Nikad posle toga nisam popio takvu kafu, a oni su prestali da je prodaju. Za početak, moja preporuka je da uzmeš u Metrou Rioba Etiopija Yirgacheffe, jeste da nema veze sa onom iz D59B ali se stvarno jednostavno sprema i savršena je u kapućinu. Ostale Single Origin Rioba kafe mi se nisu svidele. Takođe, Mexico iz Zrna je skroz OK ali zahteva malo finije mlevenje, bar na mom mlinu.

Jasno sve. Nego eto, ponelo me, a i malo da eksprerimentisem (no nije bilo uopste malo na kraju). Uzeo sam Gvatemalu u Kofeinu (i da jeste u D59B svetlije przena kafa) pa da polako uocavam razlike, jer pre nisam ni pravio razlike neke, a i to da li je telo ovakvo il onakvo, da li vockast ukus, cokolada i slicno, za to treba vremena da covek krene da razlikuje te stvari.

Svraticu i u Metro, bas sam se pitao gde uzimate te komercijalne. Ovde kod mene samo Maxi i tu ima ona njihova i doncafe koju sam uzeo za vezbu, a posle sam isao u Tempo kod Vilnih voda i tu isto tezi izbor za komercijalne a da je manje pakovanje (250gr). Vrv je i to malo problem, sto ja jurim ta manja pakovanja jer spremam samo za sebe kafu, za sada :D

Zdravo svima.

Molim vas da mi date preporuku za aparat koji pravi espreso.

Da je sto manjih dimenzija(25×30) visina nije bitna.

Od napitaka bi se pripremalo 90% espresso, 3 do 4 napitka dnevno.

Nov ili polovan. Sa mlinom. Koji ne trazi neko posebno odrzavanje i zezanje.

Hvala unapred.

Послато са SM-G955F помоћу Тапатока

delonghi magnifica , polovan oko 150e ili nov bude na akciji ispod 400

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Nego, da vratim temu malo na kapsule...

Ne komentariše niko da se kod nas odnedavno Nespresso prodaje zvanično. Aparati i patrone. Bilo ih je i do sada, ali na kačićicu i nezvaničnim kanalima. Sada su tu zvanično.

Ja malo probao, i ova standardna punjenja, ne vidim da se previše razlikuju od rezultata dobijenih sa DolceGusto aparata.
Razlika je što se Nespresso kapsule nude u daleko većem izboru raznih punjenja. Ne zna im se broj.
I celokupna Nespresso ponuda se trudi da izgleda što više fancy i ekskluzivno.

Ali rezultati su tu negde sa DG, meni se čini.

Dalje, Nespresso je značajno skuplji, gledajući po ceni patrone.

Dakle, ko ne eksperimentiše često sa ukusima, DG mu dođe sasvim dovoljan, bar bih ja tako rekao.

Ja sam planirao da uzmem Nespresso umesto DG, ali u poslednje vreme bukvalno samo Ardenzu pijem, tako da mislim da ne bih ništa dobio promenom

Prednost Nespresa je što je čistiji, iskorišćena patrona upada u kontejner koji je u mašini za razliku od DG koji uvek pokapa negde sa strane te što pored standardne i redovne ponude s vremena na vreme izbacuju specijale (za one koji vole da šaraju)

Pre neki dan uzeh u Zrnu brazilsku arabiku (čista slama) i meksiko koji jeste dobra kafa ali samo za povremenu upotrebu, ne bi mogao stalno da je pijem.

Zanima me vaše mišljenje o GAGGIA BRERA?

Послато са SM-G955F помоћу Тапатока

Pre neki dan uzeh u Zrnu brazilsku arabiku (čista slama) i meksiko koji jeste dobra kafa ali samo za povremenu upotrebu, ne bi mogao stalno da je pijem.[/QUOTE]

Ni ja nisam ljubitelj Brazila kao single origin kafe. Brazil je samo dobra baza za blendove. Ako si ljubitelj jakog espressa probaj njihov Santa grano Red blend - 85% arabika i 15% robusta. Meni je ubica. Ima baš izraženo diuretičko dejstvo :)

Soljice za espresso - nije bas off topic
Kolega sa posla kupio mi soljucu u Budimpesti. Platio je 0.6 eura. Zar je moguce da kod nas prodaju polovne za 2.5-3 eura po komadu. Zar zarada mora da ide i preko 300%?

Poslednja izmena:
Pogedaj u Metrou - ima ponekad pakovanje od 6 kompleta šoljica/tacna za smešne pare. Kvalitet sasvim OK, ako ti ne smeta "Rioba" logo na njima.
Ili preko u outletima, Villeroy&Boch, šoljica 7-8€, tacna 5-6, sve po komadu :)
Sve zavisi šta voliš ;)
Pozdrav

Vrh Dno