Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Zašto provokacija? Sobzirom na ono što pruža aparat, džabe je.

Sent from my OnePlus6T using Tapatalk

Delta je prevozno sredstvo, Alfa je nešto drugo ;)

Odlično, naručih ga pa da probam. I uzeo sam ovu kafu.
fd0e42d86326a8170fd463634f19e9b6.jpg

Znate li nekoga da moze da uradi temp sensor mod na Gaggii Classic?

Znate li nekoga da moze da uradi temp sensor mod na Gaggii Classic?

Ne da znam nekog al me zanima, planiras senzor na telu bojlera ili PID... Ako valja skupo je, ako je jeftin senzor na telu bojlera koji ce ti :)

Ne znam koja je razlika :D
Hocu da kada pustim vodu na prazno, ne isparava kao u sauni :) Sto znaci da je preko 100*C voda, pa nije ni cudo da mi na GC ne ispadaju dobre kisele kafe nimalo :(

Alfa predji lepo ko coek na komercijalu ;)
20190407_125702.jpeg

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

DeLonghi Dedica temperatura kafe? Krema ?
Imam sada Jura Z5...nekada bio vrhunski automatik...jos uvek pravi fantasticnu kafu...
Da li neko moze da mi kaze iz prve ruke uporedjenje Dedice i automatika ?
Gledao sam na KP da se prodaje i jedan Ascaso Dream...misljenje?
I uopste sta bi neko od iskusnijih preporucio tipa ne automatik a da nije pola miliona maraka :) ?
Nasao sam ovaj video za Dedicu....ovo deluje impresivno za ovako maleni aparat:

https://www.youtube.com/watch?v=XqfNUBY-ADA

mada vidim da je ovde koriscen "malo" drugaciji portafilter :)

Poslednja izmena:
Ja bi pre prodao GC i kupio pristojnu polovnu HX mašinu nego da se zezam sa PID budženjem na termoblok mašini.
Barem sam ja tako uradio. Jedini nedostatak takve odluke je značajno smanjenje prostora u kuhinji i žena koja me ne podnosi zbog toga.

Video sam da na KP imaju dve Bezzera BZ02. Vrlo pristojna kompaktna HX mašina sa jednom grupom. Jes malo čudan dizajn ali mislim da to može da se kupi za 300 evrića.

Ja bi pre prodao GC i kupio pristojnu polovnu HX mašinu nego da se zezam sa PID budženjem na termoblok mašini.
Barem sam ja tako uradio. Jedini nedostatak takve odluke je značajno smanjenje prostora u kuhinji i žena koja me ne podnosi zbog toga.
Samo toliko...

Ovo sa zenom je kod mene trajalo nedelju dana, sad kad joj napravim kapucino sa etiopijom a ne sa nekom brazil/kolumbija varijantom - provali razliku :) Alfa, suvise je para PID za ulaganje na gaggiu po mom misljenju, ne zaboravi ovo:
"On the classic, there is a steam switch which when it is on, it engages the steam thermostat which is at 125°c. Otherwise the coffee brew thermostat controls the temp which is set at around 96°c. " I proveri da li ti je termostat ispravan. Ako se pka ipak odlucis, mislim da su ovaj ugradjivali na classic uspesno:

https://www.ebay.com.au/itm/251049113847?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Nema sanse da je na 96*C kod mene. Kod mene isparava kao sauna kada se ispusti (a i kada pravi isparava), kod Sajlonca sam bas gledao, ne primeti se para.
To znaci preko 100*C je voda, kamoli bojler.

Može da se desi da ti je termoblok pun kamenca pa ti zato diže temperaturu. To se rešava jedino skidanjem i čišćenjem termobloka.

Gledao sam juce klip o rasklapanju cele GC, ne izgleda kao nesto sto bi ja mogao da uradim (previse sitnih stvari).

Skoro sam gledao snimak kamenca u GC termobloku. Unutra praktično nije bilo ni prostora za vodu, sve sam kamenac. Ne mora da znači da je kod tebe tako.
Jesi probao da uradiš kratak flush pre nego što staviš portafilter? Čisto da mu malo oboriš temeperaturu.

Naravno, ali jedino da to radim ceo minut, pa je mozda niza, ali ovako 10 sek (mereno!), i opet je vrela (isparava).

Mislim, super za Acu i ostale koji vole Indiju "da bude malo gorkija nego sto jeste" :D, ali ne i za mene, ko voli extra pitke, low-body shots :)

Pazi, kod mene takodje isparava ali tek kada je ukljucen aparat duze od 15tak min. Naravno jedan flush od par sec to resi i video si i sam da je posle ok. Mene cudi ovo da kamenac utice tako da temperatura bude visa?!? Zar ne treba da bude obrnuto?
Jedino ako je logika da je onda zapremina bojlera dosta smanjena a na grejace ne utice taj dodatni zid kamenca pa zato temp bude visa, ali za to bi ja mislim moralo da dosta duze bude ukljucen grejac/aparat.
Ove nove verzije se gase posle bese 15-20 min? Kod njih je grejac u samom bojleru pa dosta brze postigne temperaturu..

Elem, izbacio sam tamp iz jednacine :) Videh da onaj lik sa "whole latte love" koristi coffee distribution tool umesto tampera. Izbace se ona "peraja" malo vise (treba par puta praviti da se ubode tacna mera) i nakon napunjenog portafiltera, stavi se tool i bez pritiskanja se samo okrece dok posle par krugova kafa ne bude distribuirana i kompresovana bas kako treba :) (sam tool je bas tezak, zato se ne pritiska nista, samo vrti)
Sada, ukoliko se uvek ista kolicina kafe sipa u portafilter, nakon ovakvog postupka uvek je kompresovana identicno svaki put.
Za sada sam bas zadovoljan.
Mare probaj ;)

Poslednja izmena:
Limontus supenu kasiku u rezervoar i isperes lepo. Mogu i ona sredstva namenjana za kamenac. To se i inace radi na 100-200 kafa zavisno od kamenca.

Ima tutorijala sa alkoholnim sirćetom. Meni uz Dedicu stigle neke kesice unutra neka tecnost smrdi na sirce za skidanje kamenca baš. Pa ona pustiš da prodje deo rezervoar.

15 minuta tek, Aco?
Kod mene kroz 45 sekundi od paljenja isparava! Vec za 25 sek je vrela voda.

Mozda sam preterao, aj probam sutra pa ti kazem al inace nemam tih problema :)
Svakako uz kraci flush posle ide ok voda.

Znam, bio sam tu :D

Pozdrav, ne znam da li bi neko mogao da mi pomogne

dobio sam na poklon De Longhi Esperienza espresso aparat, apsolutno ne znam nista o tim aparatima pa ne znam do cega moze ovo biti. Kupio sam lavazza blue creme kafu i kad sam skuvao prve dve bile su fenomenalne. Nisam uopste menjao posle toga podesavanja, jacina i ostalo, ali od tad vise uopste ne pravi istu kafu. Pena je bleda jako i kafa je kao neka filterusa, dok je prva dva puta bila tamna pena punog ukusa.

I ne diram ga jedno dva dana, skuvam kafu i opet bude odlicna, da bi opet posle par dobrih postala ocajna, znaci opet sa jako bledom penom loseg ukusa.

Da li neko zna od cega moze da zavisi to sto mi skuva par dobrih kafa pa par ocajnih? od cega uopste zavisi da li ce pena biti puna, tamna ili svetla i losa

hvala unapred

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno