Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

stigla (super)masina, jos da nabavim kvalitetnu a jeftinu kafu u zrnu i avantura moze da pocne.

untitled (1 of 4).jpg
untitled (2 of 4).jpg
untitled (3 of 4).jpg
untitled (4 of 4).jpg

Ima li jos neki Magnificu? Da li mozete da izmerite koliko kafe tacno samelje za "najjace" podesavanje (podesavanje za najvise kafe)?
Ili da izmerite koliko stavite grama u one reusable pods za DG.

Merim nesto, Etiopiju mi uzima citavih 15gr, a nije ni na maximumu cak postavljena vec 80%. Za signle shot. Nije ni to cudno da ispod toga ne ispada sikterusa :)
U DG pods mi stane 13-15gr za dobru kafu, relativno je i ona previse "sikterusa" bez toliko.

Nesto mi je to previse cudno. A pio sam 4-8 takvih espressa nekada, nije ni cudo da sam se tresao uvece ako je jedan 15gr! :)

zna li neko gde moze kod nas da se uzme potrosni materijal za delonghi aparate ?
nesto tipa DELONGHI DESCALER ECODECALK DLSC500 Bottle 500ml protiv kamenca ?

aparat je DELONGHI ETAM 29.510b.
b kao black, dolazi sa filterom za omeksavanje vode, dva pakovanja od 100ml tecnosti za skidanje kamenca, jednim "lakmus papirom" za merenje tvrdoce vode i filterom za omeksavanje vode koji po specifikacijama traje 2meseca ako ga koristis a samo tri nedelje ako ne.mlin za kafu je metalni i naravno podesiv ( podesavanje se vrsi iskljucivo dok radi ) kontrole su senzorske a moze koristiti i mlevenu kafu doduse samo za jedno kuvanje. dobija se i cetkica za ciscenje i merica za mlevenu kafu.

prvi utisci su odlicni : proradilo iz prve, potrebno je napraviti nekoliko kafa da bi se "ustalio" ukus pa sam napravio "americano"-dugu kafu, espresso, produzeni espresso, i cappuccino, podesio temperaturu, tvrdocu vode, vremenski interval za gasenje, a ostalo ostavio na default-u.
imam samo jednu vrstu kafe - lavazza qualita rossa tako da sa njome experimentisem dok ne nabavim jos neke ;P
o ukusima ne vredi raspravljati a posle 4-5 popijenih kafa nastavak sledi sutra.
uz odgovarajuca podesavanja finoce mlevenja, kolicine vode, temperature i naravno odgovarajuce kafe u zrnu svakako moze da se izvuce kafa odlicnoga ukusa, a ako se tome doda malo vezbe uspeh je zagarantovan :p
cena je bila " akcijska " oko 360e

Želim ti da te lepo služi.

hvala !

Poslednja izmena od urednika:
cappuccino
case visine 14cm

mislim da cu danas da se otrujem od kafe

cappuccino.jpg

Izmeri ti koliko ti kafe uzima po espressu da ne preteras :)

Bi ja al nznm kako

Pa, vagom :) pre nego sto sipas, odmeris 10gr i vidis da li ne malo, taman ili puno :)

Mokaćino mora da sadrži čokoladu u nekom obliku ( sirup od čokolade, kakao u prahu ), da bi bio mokaćino.

Sent from my iPhone using Tapatalk

U stvari izvini makijato je to.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

U stvari zove se latte macchiato ;). Macchiato je kratki espresso sa trunkom mleka.

Sent from my HTC_M10h using Tapatalk

nemam automatski dozator za mleko, nego kada u casi napravim penu i preko toga pustim espresso ili dugi espresso bude kao na slici, kod superautomata sa automatskim dozatorom za mleko ide sve na dugme pretpostavljam.

preporuka za neku (ne preterano skupu) kafu u zrnu ?
ostalo mi pakovanje lavazzo quality rossa pa gledam sta da porucim?
vidim da je kod komsija na akciji Tchibo Espresso Sicilia Style Whole Beans 1kg i Tchibo Espresso Milano Style cena je oko 1300din preko, milano style je kao 100% arabika.da li je neko probao mozda ove dve kafe?

Ja ih redovno pijem i ok su. No rioba gold iz metroa mi je bolja.

Ja kad pravim penu pa kafu, bude jako vrelo sve zajedno...

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

Gde ima kod nas Tchibo milan style? Neko manje pakovanje, bas zelim da probam.

Nije loš Tchibo. Probaj i Lucaffe, Kimbo, Gimoka, Hausbrandt...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Pa, vagom :) pre nego sto sipas, odmeris 10gr i vidis da li ne malo, taman ili puno :)

sipao 10gr kada se ispraznio aparat i ostalo je nekoliko zrna u mlinu.
kao sto rekoh dozator kafe mi je na polovini skale mislim je to oko 7-8gr

@danijel00 & sajlonac hvala na preporukama

Poslednja izmena:
Gde ima kod nas Tchibo milan style? Neko manje pakovanje, bas zelim da probam.
Na pijaci :) ili u segedinu... ugl mleveno 250gr.

Vidjao sam pola kile u zrnu, ali samo u segedinu, tj van sr...

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

Ma za 250gr cu probati sa pijace, ako nadjem, nece smetati :) Mada na Bajloniju kod mene mi se cini da nema uopste kafa vise :(

@q4u, tnx, znaci on stvarno uzima bas puno, ~15gr, mozda i vise na max.
Samo jos da vidim zasto mi sa 13gr etiopija na 2 aparata izgleda redja no filter :)

teoretski ti ne valja presa pa ti voda "procuri" najmanjim otporom a ne ujednaceno kroz kafu, ili ti ne valja granulacija.
nznm da li kod automata postoji nesto kao "pressurised" komora za kafu ili je sa "jednim dnom".
pressurised bi trebao da resi neke od problema manje nesavrsenosti presovanja kafe, a ne pressurised bi trebala da bude bolja kafa ako se ovladalo savrsenim tampiranjem kafe i ostalim parametrima( profi likovi :p)
koje aparate koristis ? magnificu ili ?

Magnifica primarno, ali sam probao i Dolce Gusto Piccolo. Oba traze 15ak grama Etipija Yirgicheffe-a za OK kafu, sve ispod toga ispada bistro previse.
Samleli su mi na keca, najnizu granulaciju u Przionici, kao sto i sami koriste za njihov aparat, sto je bolje nego sto Magnifica moze.

Probao sam danas blend iz Aviatora, EXTRA je za kapucino, i manje mu je potrebno bas. 8-9gr i gusta je bas kafa. Znaci nesto je izgleda do konkretne kafe.

Etiopija je takva kakva je, nista cudno za nju.

Jedino ako je do trenutne etiopije, ja sam pre ove morao da povecavam grind, jer bi presa jedva gurala nju, dok druge idu na najmanji moguci.

Jedino sto mi smeta tu je sto bi popio puno kofeina, ali ima smek fin cak i kada se manje stavi pa izgleda kao filter ;) Vec 2 meseca ista zrna Etiopije na isti nacin isprze u Przionici, to je visok podvig.
Danas cu verovatno skoknuti po Tchibo Milan i probati i koliko treba Riobe, pa da vidimo.

silom prilika ( i nedostatkom izbora ) kupio Lavazza Espresso Crema e Gusto, pa sam u iskusenju o'ma da je isprobam, mada imam jos 700gr otvorene Qualità Rossa lavazze koju moram potrositi :)

alfaunits imal' uspeha sa tchibo milano projectom ?

Kojim delom?:) Uspesno nasao na pijaci (cudo, sada samo jedan tip prodaje takve stvari na Bajloniju).
Sta znam, izgleda finija od Riobe, i Lavazze Rosa (mislim da sam nju probao i Decaf). Ali po meni pregorela ipak :( Kao i sve te branded varijante. Nadao sam se da je Milano Style ipak laganiji.

hmm....

ja bas porucio malo milano+sicilia style pa se nadam da ce biti ok za svakodnevnu upotrebu, videcemo ako stigne.

To sve zavisi od tvog ukusa. Ako ti se Lavazza svidja, mislim da ni sa ove dve neces pogresiti.

Nazad
Vrh Dno