Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Aha, to je u stvari isto kao i sada sto imaju 25% popusta online? Samo si imao i zgodne kupone.
Nije ti to lose :)

Danas u Metrou, videh kapsule za Nespresso. Nisu originali, ove radi Rioba. Ima jedno 5-6 vrsta. Cene su oko 320din za paket od 10 komada. Dakle, cena slična DG.
Ali nešto sumnjam da će to biti redovna ponuda.

Nego, vidim i da ima onih espresso pods isto od Riobe. Cena je znatno povoljnija, ali izbor nič posebno, bar u Metrou.
Kakva su s' njima iskustva?

Pošto mi je cesmovaca puna kamenca, koju vodu koristite za aparate?

^Ja koristim vodu koju prethodno filtriram u Brita bokalu. Značajno smanjuje količinu kamenca.
Pozdrav

Profesor hemije sa univerziteta u NS mi reče da ti bokali uopšte ne mogu da uklone vodeni kamenac kod nas. Efikasno uklanjaju neke druge nečistoće iz vode, ali tih nečistoća naše česmovače generalno nemaju.

Ja uradio experiment. Na staklenu ploču stavio kap česmovače, česmovače iz filter bokala (onaj ruski, Akvafor), Rose (ona flaširana), Minakvu, Jazak i za kontrolu, destilovanu.

Nakon sušenja, suvi ostatak ove prve dve je identičan, Rosa jedva vidljivo, Minakva k'o česmovača ali nešto drugačija boja, Jazak slično, i destilovana naravno bez ikakvog traga.
Rosa je i zvanično najmekša flaširana voda kod nas. Ja ću nju koristiti u aparatu.

Da ne zbunim, određene količine minerala u vodi nisu štetni za piće, čak su i potrebni.
Ali uglavnom ne prijaju svim aparatima što nekako zagrevaju vodu.

nemoj samo da preteras sa demineralizacijom, ce ti bude bljutavo sve.

za pocetak skuvaj kafu sa destilovanom vodom pa vidi dal' ti odgovara ukus, mnogi nalaze da je izuzetno bljutavo kad' nema " kamenca "
nekada je manje vise a vise manje :)
sto bi rekli > voda bez kamenca je jedino dobra za pegle, infuziju i fishmac :p

Kasnije je jako tesko izbaciti taj kamenac iz DG aparata ako pravis dosta kafa dnevno cak i sa onim krups kapsulama za ciscenje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne valja ti nesto taj Akvafor, ako se primet isto kao na cesmovaci. Kod mene 'muska dzezva' ppsle 2l cesmovace lici na ratnu zonu od kamenca. Probao sam sa filtriranom kroz akvafor, i posle 10l nema ni traga kamencu u grejacu.

Te Rioba kapsule za Nespresso kod nas u Metrou ima barem 3 godine, tj.od kad idem u Metro. Stalna su ponuda.

Meni je to isto cudno za Akvafor... Ja sam s vremena na vreme kupovao balone Rose i bila je dobra za espreso. Za te jeftinije nespresso i dolce gusto *******cije uopste se ne bih uzbudjivao, jednom u 3 meseca provuci rastvor limuntusa i teraj.

Profesor hemije sa univerziteta u NS mi reče da ti bokali uopšte ne mogu da uklone vodeni kamenac kod nas. Efikasno uklanjaju neke druge nečistoće iz vode, ali tih nečistoća naše česmovače generalno nemaju.

Ja uradio experiment. Na staklenu ploču stavio kap česmovače, česmovače iz filter bokala (onaj ruski, Akvafor), Rose (ona flaširana), Minakvu, Jazak i za kontrolu, destilovanu.

Nakon sušenja, suvi ostatak ove prve dve je identičan, Rosa jedva vidljivo, Minakva k'o česmovača ali nešto drugačija boja, Jazak slično, i destilovana naravno bez ikakvog traga.
Rosa je i zvanično najmekša flaširana voda kod nas. Ja ću nju koristiti u aparatu.

Da ne zbunim, određene količine minerala u vodi nisu štetni za piće, čak su i potrebni.
Ali uglavnom ne prijaju svim aparatima što nekako zagrevaju vodu.

Moje iskustvo sa Brita bokalima je dosta drugačije. Doduše, nisam radio direktno uporedni test kao ti, ali se tokom svakodnevne upotrebe primeti da u filtriranoj vodi ima značajno manje kamenca. Napr, sa vodom iz česme grejač na ketleru već posle par grejanja bude skoz prekriven kamencom, dok sa vodom iz bokala se kamenac ni ne primeti.

Pozdrav

Probaću sa Rosom, pa sta mu bude [emoji4]
Hvala na savetima [emoji6]

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

.

.

Хахаха шта си ти нашао да поредиш! Новосадска вода је препуна каменца, Минаква узима воду из водовода (сипај у чашу киселу воду и остави је сат времена, па је помириши, као базен мирише), Јазак вода је са фрушке горе, где су копали Лапор за израду цемента, па су нашли воду. Где је Лапор ту је и каменац. Мада ми је давно причао академик Јован Милутиновић да су у ствари на фрушкој гори тражили нафту и тако нашли ту воду, али без обзира, сремске воде су препуне каменца! Мало скретање са теме, надам се да модерација неће замерати.

stvarno zavisi od cene.
Ja imam Magnifica ESAM 4000 (tj mislim da je 4200) i platio sam oko 300e novu u tehnomaniji na akciji. Polovne budu oko 150. Mislim da upravo puni 4. godinu i vrlo je dobra masina.

Ova ETAM mi deluje jako fino :) A philips ne volim...

300e ? bas povoljno, crni petak akcija ?
pa i ja sam mozda za taj etam mislim da je 350e , philips je oko 300e( cene preko grane ) a gledajuci po netu nekako mi se cini da je AUTENTICA ETAM 29.510.B malo jednostavniji , ako nista drugo ima bolju podrsku ( bukvalno za sve ima delonghi video na net-u) od ukljucivanja do svakog sledeceg koraka.
moze da koristi i samlevenu kafu sto za philips nisam siguran, mada bi to bilo manje vazno u odnosu na pouzdanost i jednostavnost

sta vi mislite ?

Ne ulazim u kvalitet i raspravu oko toga da li “vredi” ili ne, čisto da ostavim info da se krajem 2018. (ili kad već se već završi TC Promenada) u Novom Sadu otvara, ni manje ni više, nego Starbucks! Zakupili su lokal fine veličine u okviru food courta. Pre mesec i po dana je registrovana firma i sve, samo se čeka na završetak radova.

Q4 2018 je plan.

Ako je Starbucks kao i u Turskoj žali bože kafe. Ja ne znam kako je drugim zemljama što se tiče Starbucks ali tamo su sve kafe kao supa i preslabe. Nije mi se ni njihova domaća turska svidela. Za moj ukus kratki espresso i sam mlekom je neprevaziđeno!

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

AmRest je zaduzen za Starbucks i jos neke druge fransize za ovaj deo Evrope. Ako si pio u Madjarskoj, Bugarskoj, to je to.

Btw otvorili su i u Segedinu juce ili danas...

Nisam pio, prolazio samo vise puta.
Kakva ti je kafa u odnosu na nase najbvise zastupljene?

Pio sam starbucks u Njujorku, Majamiju i Budimpesti. Ukus je bio isti ili vrlo slican. Ja najvise pijem amerikanu posto ne volim one njihove perverzije sa bundevama i slicno...

Bolja mi je od McCafe definitivno. U sustini, cenovno su tu negde, ali su kafe kolicinski vece u starbucksu.

Svakako mi je drago ako udju na trziste jer uvek valja imati izbor pa ko sta voli...

Poslednja izmena:
Neke stvari nisu pravi izbor, vec muzenje para, a fransizing je kod nas 100% bio to :(

Svidja mi se Starbucks kafa inace; osim pomenutih gradova ja sam i u Becu, Frankfurtu, Majamiju i Seulu pio - nisam primetio razliku nimalo. Toliko je unified bio ukus. Inace primetim razliku izmedju dve soljice Riobe ili Lavazze.
Znas li ima li planova za van NS?

Moje iskustvo sa kafama po kafićima (ko pravi Srbenda, ništa barista ekspert)

Starbucks je pravi američki bućkuriš, sve je samo ne kafa. Jedino je gora Barcafa, kad nju vidim da nude samo promenim piće/lokal.

Kimbo nije loš, ni sjajan jednostavno prihvatljiv. Isto bih rekao sa Lavazza kafu- može da se pije, al ništa specijalno.

Jules Meinl mi se najviše dopada da li zbog kiselosti/gorčine ne znam.

Ne volim/ne pijem slatke fensi kafe prepune šlaga tipa Moka i slične karamela džidža-bidže.

Znas li ima li planova za van NS?

Ne, ali biće i BG garant. Nema logike da bude samo u NS iako je u pitanju najveći tržni centar u zemlji.

Licencu za Starbucks (plus KFC, Pizza Hut, Burger King, Blue Frog...) drži ArmRest.eu

Za Starbucks nije franšiza već je, kao i za KFC, ArmRest vlasnik licence i oni finansiraju sve lokacije. Dok, npr, za Pizza Hut imaju licencu za master franšizu, što znači da mogu da prodaju know-how zainteresovanima u zemljama gde su prisutni.

Upravo iz tog razloga planiraju oko 300 Pizza Hut lokacija u Srbiji i još 4 zemlje u okruženju u narednih 4-5 godina. To mi je, iskreno, zapanjujuce - bio je onaj jedan na NBG pa se zatvorio...

Poslednja izmena:
Zar će ta NS limunada :D biti veći tržni centar od Ušća?
Pizza Hut će kupiti Caribic i Big pizza I eto 400 lokacija.
Super sve više junk food nam stiže. Što sam stariji sve više cenim našu domaću klopu, pogotovo kuvano. Nije ni čudo što se izbezume stranci kad probaju neka naša jela, tipa sarma, svadbarski kupus i slično.
Sorry za off.
Za kafu meni su odlične i naše kafeterije za ono malo što naletim do grada.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Zar će ta NS limunada [emoji3] biti veći tržni centar od Ušća?

Šališ se :)

Oko 20000m2 veci od Ušća... Sad je to vec takmicenje.

“"PROMENADA NOVI SAD“ na četiri nivoa maloprodajnog prostora i sa 1.500 parking mesta, biće najveći i najmoderniji tržni centar u Srbiji.

Ja samo mogu da zamislim hipi i pomamu kad krenu da se fotkaju sa pumpkin spice latte-ima [emoji4]

Otvaranje je 5. decembra 2018 btw :)

Poslednja izmena:
Ako je Starbucks kao i u Turskoj žali bože kafe. Ja ne znam kako je drugim zemljama što se tiče Starbucks ali tamo su sve kafe kao supa i preslabe. Nije mi se ni njihova domaća turska svidela. Za moj ukus kratki espresso i sam mlekom je neprevaziđeno!

dobra je turska kafa u simit sarayu u bulevaru u bgdu, ali je hit pravi turski čaj. preporuka za čaj.

Starbucks kafe su mani sasvim ok. Pio sam na par mesta u Evropi, i u Egiptu.

S' druge strane, Pizza Hut pice su mi grozne.

Pizza Hut nije isto u svim zemljama. U Americi su meni... fuj bas, mada mozda i moze da se nadje neka kombinacija, ako znas sta bi trazio (ja sam se smorio sa izborom korice samo kada sam porucivao :D)
U Nemackoj i Koreji su bile bas drugacije.

Ne, ali biće i BG garant. Nema logike da bude samo u NS iako je u pitanju najveći tržni centar u zemlji.

Ako je jos tacna statistika za % IT radnika, onda ima :d
Salu na stranu, retko kada nesto sto bude ranije u NS ne dodje u BG, a obrnuto nije tako retko :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno