Za taj novac ili da uzmes Deloghi dedica pa da trosis mlevenu kafu, ili da juris neki polovni automatik magnifica ako bi u zrnu..
Procitao sam skoro celu temu, i sveo sam izbor na dva uredjaja. Koristio bi se samo i iskljucivo za produzeni espresso bez mleka, ni za sta drugo. U celu pricu sam usao kao laik, i prvenstveno se vodim ekonomijom
jer jednu kafu dnevno u kaficu placam oko 130 dinara, sto je mesecno recimo oko 4.000 din. Racunam da se od 1 kg kafe napravi oko 100 kafa, neka je 1 kg recimo oko 2.500 din, znaci da otprilike stedim 1 evro na dan, tj ceo aparat mi dodje gratis za oko godinu dana.
U kaficu koriste Buondi kafu, njen ukus mi je sasvim ok, tako da bih nju ili neku slicnu kupovao. E sad, da li mlevena ili u zrnu?
Otprilike mi je budzet oko 40-45.000 din za aparat, i dvoumim se izmedju Delonghi Dedica i Delonghi Magnifica ESAM 2600 (ne bih uzimao polovnjake, i ne bih preko KP, hocu nov kod nas u radnji).
Koliko vidim, Magnifica ima dosta vise funkcija, plus sam melje kafu (meni bi koristio za 1, eventualno 2 espressa na dan, tako da mislim da bi mi i pakovanje od 250 gr mlevene kafe trajalo oko 20 dana, samim tim bi verovatno posle nekoliko dana kafa izgubila svezinu (ne znam da li sam u pravu), kako god da je cuvam, tako da naginjem ipak Magnifici, plus pretpostavljam da kafa u zrnu dosta duze drzi svezinu).
Dedica mi se vise svidja jedino zbog toga sto je cela od inoxa, koliko god to znacilo nesto za pravljenje kafe - nije mi nesto potreban dizajn, vec funkcionalnost. Dedica je jeftinija nekih 10.000 din, sto jeste plus, ali dzabe ako ce kafa da mi propada od stajanja.
Kakva su vam iskustva vezano za ova dva aparata, pogotovo posle duzeg koriscenja? Da li je bilo nekih problema? Sta jos treba da se radi sem dekalcifikacije (i posle koliko vremena se radi, ako se pije 1-2 kafe na dan)?