Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ako su to sveže pržena zrna koja pravi, onda kafa sigurno nije dospela svoj pun potencijal, mada moguće da je to još jedan veštački pridodat korak zarad videa :D
 
Da, da, treba bar 7-10 dana da prodje od pecenja, pre nego sto zrna budu dobra za upotrebu. : )
 
Koji kafu piješ, koliko svežu i čime je melješ? To bih ja stavio na prvo i drugo mesto ispred aparata, pod uslovom da je aparat minimalno sposoban da proizvede pristojnu kafu. :)
Kupujem kafu u zrnu u DM-u. Ukus je super. Meljem je nekim običnim električnim mlinom za kafu.
ovakav
 
Uh, ako ne primećuješ razliku između te kafe i kafe iz kafića onda nešto baš ne štima.
Piješ kafu sa mlekom ili bez?
 
@irpin ,

Treći put pokušavam da ti napišem da je ta kafa katastrofalno loša, a da ne zvuči prepotentno, pa obrišem, ali nema šanse.

Meni je toliko loša bila njihova 100% arabika, da sam je na kraju bacio. Da crnjak bude veći, jer tad nisam pojma imao da od kafe takođe zavisi ekstrakcija u depresurizovanom portafiltru, ubio sam se pokušavajući da proizvedem dobru ekstrakciju. Kupovao sam posle još iz 5-6 kafiterija razne kafe, nikad toliko lošu kafu nisam kupio. :) Jedina gora koju uvek imam dostupno je neki roze Hausbrandt koji nam nabavljaju i firmi. Imamo ogroman biznis aparat, sa dva mlina i unutra to smeće od kafe, ne može da se pije. Tj. sto ljudi pije, njima je dobro, ja ne mogu, toliko je loše. Pijem čaj.

U suštini, jako je velika razlika između najslabije kafe koju ti spremi dobra pržionica i bilo koje komercijalne u prodavnici, koja stoji mesecima tamo, najčešće tamna prepečena (da, piješ izgoretinu, ugalj, ne piješ kafu) od izvorno loše jeftine žive kafe. Da je skuplje - jeste, ali popijem jednu dobru duplu, nekad dve dnevno, više mi nije ni potrebno, ali zato je perfektna.
 
Ja sam u firmu nosio svoju kafu, ili kupim neku s kolegom koji isto ne može da pije ovu koju uzimaju u agenciji :D Drugi svakako ne primećuju razliku pa ih i ne zanima, ali nisam mogao da pijem razvodnjeno blato koje nam donosi neki lik.
 
Ja isto generalno ne primecujem tu neke razlike, bas cu da obratim paznju.
Trebalo bi za kucu da uzmem neki aparat i ovako laicki mi se svideo Philips (serija 3 ili 5, posto u onoj najjeftinijoj ne moze mleko a ja volim cesto i sa mlekom da popijem).
Da li neko ima iskustva sa tim aparatom?
 
Javi iskustvo sa Korenjacom
Koristim Delonghi la specialista ec9335m i zaista sveze przena kafa daje bolje rezultate, ali je isto tako izazov naci kafu da po ukuse kako treba
Nisam stigao da odem licno zbog posla, cuh se sa gospodinom telefonom i poslah sestru jer je prolazila blizu radnje. Uzela je po 200g srednje przene i jace przene kafe, cena je vrlo korektna. Ovu medium roast sam malopre koristio, meni licno bolja nego i jedna i druga kafeterija u Nisu, svezija definitvno, a daleko povoljnija. Vec iz 2. puta na 1zpresso jx pro sam uboo pravu krupnocu mlevenja za 1:2, u Gaggia duplo sito komotno 18g. Puno kreme, prelepa boja, odlicno zaokruzen ukus. Za svaki dan je po meni dobra kupovina. Covek je rekao da mu za lokale uglavnom traze mesavinu 2:1 sa ovom jace przenom, probacu da vidim i to cudo, mada do sada nisam nesto bio odusevljen dark roast kafama, ako ne, ici ce za tursku. Zamolih i druga koji treba da ide za Bec ovih dana da mi uzme par varijanti iz Coffee Pirates ako bude bio u mogucnosti, zelim odavno da ih probam, a planiram da narucim i iz Apatina, samo da se skrasim par dana kod kuce.
 

Prilozi

  • IMG20231207235119.jpg
    IMG20231207235119.jpg
    483.3 KB · Pregleda: 53
Nisam stigao da odem licno zbog posla, cuh se sa gospodinom telefonom i poslah sestru jer je prolazila blizu radnje. Uzela je po 200g srednje przene i jace przene kafe, cena je vrlo korektna. Ovu medium roast sam malopre koristio, meni licno bolja nego i jedna i druga kafeterija u Nisu, svezija definitvno, a daleko povoljnija. Vec iz 2. puta na 1zpresso jx pro sam uboo pravu krupnocu mlevenja za 1:2, u Gaggia duplo sito komotno 18g. Puno kreme, prelepa boja, odlicno zaokruzen ukus. Za svaki dan je po meni dobra kupovina. Covek je rekao da mu za lokale uglavnom traze mesavinu 2:1 sa ovom jace przenom, probacu da vidim i to cudo, mada do sada nisam nesto bio odusevljen dark roast kafama, ako ne, ici ce za tursku. Zamolih i druga koji treba da ide za Bec ovih dana da mi uzme par varijanti iz Coffee Pirates ako bude bio u mogucnosti, zelim odavno da ih probam, a planiram da narucim i iz Apatina, samo da se skrasim par dana kod kuce.
Tnx za iskustvo, prebacemo i tu kafu ovih dana.
Moze li info za ove cinije za kafu? Ja imam bas muku gde da cuvam istu a da ostane sveza koliko je to moguce
 
Tnx za iskustvo, prebacemo i tu kafu ovih dana.
Moze li info za ove cinije za kafu? Ja imam bas muku gde da cuvam istu a da ostane sveza koliko je to moguce
Nema na cemu. Za posude mislim da bese Emmezeta, nisu bas skoro kupljene. Jeste muka za skladistenje kada se kupi malo vise, doduse slatka muka :)
 


Počele su reklamacije za teflonski bojler na novoj gaggia Evo.... Kako odredjeni nezadovoljni korisnici kažu, odvaja se teflonski sloj, što nije baš poželjno za zdravlje.
Gaggia je zamenila aparate odredjenom broju ljudi sa ovim problemom.
 
Cao ljudi, Planiram da uzmem neki automatski aparat. Do sada sam koristio na kapsule ali bih promenio. Interesuje me neki polovan do nekih 150e pa rekoh da vidim vasa misljenja sta preporucujete. Nesto sto sam ja spazio je delonghi magnifica 4200,Jura ena micro i Melitta Solo. Naravno otvoren sam za sve predloge :)
 
Kao vlasnik superautomatic mašine, moram reći da sam nezadovoljan. Moka pot realno pravi bolju kafu kad znaš da ga koristiš, za 10x, 15x, 20x manje para.
Objektivno vrlo loš odnos uloženog dobijenog. Mada jeste sve na dugme i može da melje...
 
S tim da Moca pot ne pravi espresso, već nešto što je najpribližnije filter kafi… Ja sam sa druge strane zadovoljan sa svojim Philips 2200 aparatom…daje ono sto se ocekuje od aparata te klase… Jura je mnogo bolja, ali je i skuplja… Poluatomatski su najbolji i jeftiniji ali nisu na dugme..
 
Danas sam bas bio do njih (u Bago) da pokupim masinu, potvrdili su mi da je fabricki na 9 bara izlazi.

Za napravio sam dans par kafa i moram priznati da sam zadovoljan ;)
Fabricki ne dolazi sa 9bara, to su malo slagali. Oni su zamenili oprugu, sto u svakom slucaju nije losa varijanta, ali laganje kupaca jeste. Da su te, makar, obavestili pre placanja da je uradjen mod, pa u redu. Srecom, nije nikakva hirurgija u pitanju, pa se nadam da si zadovoljan. Puno dobrih mirisa i ukusa ti zelim.
Pomesao 13g medium roast i 5g dark roast arabice iz przionice, po preporuci vlasnika. Nije lose :) sto i sam vlasnik kaze nije mozda vrhunska kafa, ali vrlo pristojna
Pogledajte prilog 417686
Meni ovaj shot lepo izgleda Stefi. Kremast bas koliko volim 👍
 
Poslednja izmena:
Koja przionica?
Pržionica Korenjača iz Nisa, meni do pre par dana totalno nepoznata iako sam od rodjenja u gradu, a izgleda i vecini ljudi ovde, poznat uglavnom komsijama i prijateljima. Dodjoh do mesta slucajno u prici sa starijim kolegom koji tamo kupuje kafu 20ak godina. Skroz low key lokal, inventar od otvaranja verovatno isti nista bells and whistles, srednje i jace przena kafa u zrnu u vitrini, vagica i trofazni mlin, iza kulisa drustvance koje je svratilo na kafu kod domacina u subotu ujutru, meni simpa skroz. Trebam li da kazem i da sve mirise na kafu na maxxx? Inace je 1500din/kg

Ispašće još da radim za čoveka na kraju xD
 
Pržionica Korenjača iz Nisa, meni do pre par dana totalno nepoznata iako sam od rodjenja u gradu, a izgleda i vecini ljudi ovde, poznat uglavnom komsijama i prijateljima. Dodjoh do mesta slucajno u prici sa starijim kolegom koji tamo kupuje kafu 20ak godina. Skroz low key lokal, inventar od otvaranja verovatno isti nista bells and whistles, srednje i jace przena kafa u zrnu u vitrini, vagica i trofazni mlin, iza kulisa drustvance koje je svratilo na kafu kod domacina u subotu ujutru, meni simpa skroz. Trebam li da kazem i da sve mirise na kafu na maxxx? Inace je 1500din/kg

Ispašće još da radim za čoveka na kraju xD
Ovaj espresso na slici je ispao bas po mom standardu :) sad dal je do kafe il do masine ... ☺️
 
Fabricki ne dolazi sa 9bara, to su malo slagali. Oni su zamenili oprugu, sto u svakom slucaju nije losa varijanta, ali laganje kupaca jeste. Da su te, makar, obavestili pre placanja da je uradjen mod, pa u redu. Srecom, nije nikakva hirurgija u pitanju, pa se nadam da si zadovoljan. Puno dobrih mirisa i ukusa ti zelim.

Meni ovaj shot lepo izgleda Stefi. Kremast bas koliko volim 👍
Hvala za feedback! :) U svakom slucaju sam za sad zadovoljan!
Jedino sto gledam sad ove slike za ljustenje teflona, to me ne raduje ni najmanje, mozda jeste izolovan incident al opet.

Jel ima neko iskustva sa Macap M2 ili 4 mlinovima ?
 
Jel ima neko iskustva sa Macap M2 ili 4 mlinovima ?
Ja sam imao jedno vreme Macap M5 koji je bio uparen sa Gaggiom Classic i u pitanju je solidan, robustan mlin sa ravnim noževima, mada savetujem da, ako je dostupna, gledaš varijantu M2D ili M4D (sa tajmerom, koji melje direktno u kašiku). Ja sam bio prinuđen da uzmem verziju sa dozerom jer je tada (pre desetak godina) izbor takvih mlinova bio izuzetno mali kod nas (sećam se koliko su se čudili što planiram da ga koristim kod kuće). Dozer mu je definitivno najveća mana, vrlo je nezgodan za upotrebu i održavanje. Takođe, ako se dobro sećam, imao je tzv. "stepped" sistem za podešavanje finoće mlevenja, tj. ne možeš da doteruješ granulaciju u sitna crevca već si ograničen tim unapred podešenim koracima koji za neke kafe sigurno neće biti odgovarajući za optimalnu ekstrakciju.

Situacija se sada dosta promenila u odnosu na pre 10 godina, pa bih svakako savetovao da razmotriš i druge varijante za mlin, od ručnog mlina sa odgovarajućim dodacima, kao što koristi kolega @nidza do nekog od mnoštva malih singl dozera poput Niche, DF64 itd.
 
Ovaj espresso na slici je ispao bas po mom standardu :) sad dal je do kafe il do masine ... ☺️
Bice da je do kafe, pre svega - sveza je. Sa komercijalnim kafama nikada nisam dobio cremu kao sa ovim zanatskim, isti mlin i kolicina, gledam da izvucem 1:2 manje-vise. Ruku na srce nisam ni kupovao najskuplje komercijalne kafe, neki max mi je bio kimbo, uvek sam rad da pomognem zanatlijama kupovinom necega sto sam pravi, pa neka bude i skuplje nego da prehranjujem velike lance. Kupujmo domace - ovde ima poentu. Masina je Gaggia OWC, preteca classica, meni draga ali nista spektakularno realno. Iako svi volimo masine, vremenom uvidjam da ona na kraju ima najmanju ulogu u jednacini. Ne kazem da necu kupiti nesto sa E61, ali trebam da je zasluzim u svojoj glavi, najlakse mi je otvoriti novcanik i kupiti besan setup. Pritisak jesam smanjivao, jer se moze podesavati lako i na ovoj masini i na gaggia baby odvrtanjem vijka, ali ne znam koliki je tacno, "nastelovao" sam prema ukusu kako mi se dopalo i sa pristojnom kafom ima razlike i u ukusu i u kremi. Nikako da nadjem vremena da odem i kupim manometar, prvo me je to kopkalo da vidim koliko je tacno u mbar, ali shvatio sam da kafu pijem zbog ukusa, ne zbog brojki. Bice nekad, kada bude bilo usput.
 
Šta će ti brojke? Sad kad sam isekao odozdo portafilter, mogu da vidim ekstrakciju, više ne moram ni da štopujem vreme, ni da merim izlaz. Otišlo skroz u empiriju iz nauke.
 
Ja sam imao jedno vreme Macap M5 koji je bio uparen sa Gaggiom Classic i u pitanju je solidan, robustan mlin sa ravnim noževima, mada savetujem da, ako je dostupna, gledaš varijantu M2D ili M4D (sa tajmerom, koji melje direktno u kašiku). Ja sam bio prinuđen da uzmem verziju sa dozerom jer je tada (pre desetak godina) izbor takvih mlinova bio izuzetno mali kod nas (sećam se koliko su se čudili što planiram da ga koristim kod kuće). Dozer mu je definitivno najveća mana, vrlo je nezgodan za upotrebu i održavanje. Takođe, ako se dobro sećam, imao je tzv. "stepped" sistem za podešavanje finoće mlevenja, tj. ne možeš da doteruješ granulaciju u sitna crevca već si ograničen tim unapred podešenim koracima koji za neke kafe sigurno neće biti odgovarajući za optimalnu ekstrakciju.

Situacija se sada dosta promenila u odnosu na pre 10 godina, pa bih svakako savetovao da razmotriš i druge varijante za mlin, od ručnog mlina sa odgovarajućim dodacima.


Hvala puno za feedback. Nasao sam decka, koga je jos neko preporucio sa ovom forumu, Stevan iz Panceva pa mi je preporucio njegov m4 koji melje direktno u kasiku za ok cenu
 
Šta će ti brojke? Sad kad sam isekao odozdo portafilter, mogu da vidim ekstrakciju, više ne moram ni da štopujem vreme, ni da merim izlaz. Otišlo skroz u empiriju iz nauke.
Da, brojke imaju smisla kao smernice za pocetak, bitniji su vestina + cula definitivno
 
Nazad
Vrh Dno