Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Probao sam Rosu sinoc kasno i sada. Ne menja mi ukus, odlicna ideja.

TREBA MI POMOC
Zanima me podesavanje tvrdoce vode, na mom DeLonghi Dedica. Podesio sam da je veoma tvrda jer je cesmovaca.
U koju kategoriju, tvrdoce spada "Rosa" gledajuci podatke sa slike?
Pogledajte prilog 277192

Rosa je ubedljivo najmekša flaširana voda kod nas. Gotovo da nema suvog ostatka (to je ono što uglavnom zovemo kamenac), a opet nije destilovana voda.
Meni je grozna da se pije, ali je skroz ok za aparate za kafu.
 
Veoma meka...
To sto podesavas na aparatu tvrdocu je samo kada ce da te podseca na dekalcifikaciju.

MareBgd
Da li si jos pretplaćen da ti šalju one kafe mesecno?

Via mi8

Jesam, imam 2-3 przionice ovde pa malo teram jedne pa malo druge....Trenutno imam u kuci: Etiopia Guji, Ethiopia,Kebado od light przenih, i bas stize veceras Timo Sumatra dark roast i Brazil/Columbia mix isto tamno przen, bas sam ih probao super su za kapucino i makijato, a i ovako ko voli cokoladu, gorko nema greske. Sjajno je koliko je smesno nastelovati ovu masinu za iole tamniji roast da bude super shot, cak i da grind nije savrsen protokom vode sve resis usput.

Sad sam u procesu da pravim svoju vodu :) ili cu da nabavim https://thirdwavewater.com/ videcu, cisto da probam.

Sto se tice preinfuzije, ko ima E61 grupu moze malko da se zeza tako sto stavi rucku samo do pola cisto da krene voda sam kroz grupu bez da se ukljuci pumpa, doduse to je vise kvasenje, al moze mozda da posluzi ako bas mora.

p.s. u Srbiji sam i ja koristio rosu jedno vreme, nije losa varijanta zaista
 
@MareBGD
Pocni da hvatas beleske, pa nas(internet) prijatno iznenadi sa utiscima/opisima kafe.
Ovo da pravis vodu necu ni da gledam. Samo mi jos to fali :D
Pogledaj u podesavanjima da li imas opciju da otvoris/zatvoris ventil kod pauze. Meni se resetovala masina pre par meseci i sad pogledam podesavanja, bio otvoren ventil tokom pauze, tj. radio taj wetting ili kako vec zovu...
 
Poštovanje ljudi [emoji2]

Uzeo sam Gaggia Classic koja je kao nova, samo me je prekidač zezao pa sam danas nosio na servis i da se podmaže sve i očisti.

Uglavnom, tražim mlin boji bih upario s njom, a vidim da je to cela nauka i da mlin košta čak i više od samog aparata. Međutim, serviser mi ponudi ovaj Gaggia mlin za nešto malo para pa me zainteresovalo. Ako izuzmemo to što je ružan i glomazan, zanima me po vašem mišljenju da li je dobar da se upari sa Classic i da li je stvarno ok za mlevenje tj. da li se može dobiti ta finoća kafe?

Zaboravio sam model, ali evo slika pa možete shvatiti koji je model.
f6c74ddddded3ba1f9eece313316a2fe.jpg
d90aeee35b0a5c39a047b7358bddc49c.jpg
74585dfe619c26efa70a88834b1d204e.jpg


Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 
Koliko si platio aparat ako nije tajna kao i koliko ti traži za tu hm.. rugobu od mlina :D Koji će btw sa novim noževima sigurno da ti zadovolji potrebe... Nisam siguran jedino da li je sa fiksnim korakom kao mali gaggia mdf mlin ili je ovaj veliki stepless.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Aparat sam platio 100€, zamenu prekidača i celo to čišćenje 1500din a ova grdoba bi me koštala 50€. [emoji2] Lomim se jer nekad mi se čini da se za mlinove i prevelike cifre traže a ova mi cifra 50€ deluje ok (mada em sto je ružan em je čudovište ogromno [emoji2] ).

Pokušavam da nađem neki optimalni mlin, kao i dimenzije da budu optimalne (ako to uopste može).

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 
Auh svaka čast, ja sam tražio dosta dugo ali nisam imao sreće da nađem ispod 150e... Plus je taj tvoj aparat znatno noviji od mog. Jeste da to može da bude i mana jer nema solenoid I još neke stvari koje stariji modeli imaju ali opet, mlađi i u odličnom stanju.
E sad, mlin za 50e a da bude dobar i da izgleda lepo i da je kompaktnih dimenzija možeš da zaboraviš :)
Verujem da se za te pare isplati ako ti ne smeta fizički izgled. Ako hoćeš nešto kompaktnije potraži mdf model ili mazzer mini (koji nije baš mali) ili nešto modernije ali i daleko skuplje.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Ovo sam našao preko net-a (willhaben sajt) u Beču, pa mi brat doneo. Otišao je kod čoveka direkt i pokupio. Dobio sam orginalnu kutiju, tamper, kašiku za sipanje kafe i 2 ona (zaboravih kako se zovu ona "sita" što idu u kašiku) i uputstvo. [emoji2]

Za 50€ nema ni onaj za tursku kafu da je valjan, to mi je jasno. [emoji2] Međutim, za polovan 300-350-400€ mi nekako puno.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
 
Cini se da je ono MD i to 85mm. To je velicina noza kao u Mazzer Major. Ako nije, tj. ako je noz manji, onda je md64 sto bi bila klasa Super Jolly.
Za 50Eur, ja bih to uzeo. Jos ako ga ocisti i pregleda nozeve - pun pogodak
 
Ako nekoga zanima - Utisci o aparatu DeLonghi Dedica 685
Ovo je prvo aparat na kom sa 7 grama dobijam jaki, produzeni, espresso sa penom. Na ranijim sam stavljao duplo vise kafe.

Prva zamerka - sito koje se nalazi u aparatu preko gume je zasafljeno u plastiku. Nedopustivo. Vecina se zasafljuje sa masinskim navojem i ide u metal.

Druga zamerka - kad se zavrsi cedjenje u aparatu ostaje veliki pritisak. Prvo sam mislio da filter zapusi moja mlevena kafa. Onda sam kupio mlevenu Lavazu i dobio sam malo manji pritisak.
Kad skidam rucicu sa talogom javlja se taj kontra pritisak i kafa se razleti po gumici i malo van aparata. - To sam resio tako sto na kraju (posle par sekundi) na kratko odvrnem lulicu za mleko i tako se oslobodim pritiska. Kad se skine rucica sa dozerom sada je sve cisto. Eto.
 
Poslednja izmena:
Da li neko ima iskustva sa DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB? Razmišljam da ga pazarim, pa gledam da li još nešto ima u tom cenovnom rangu što bi zavredelo pažnje. Trenutno je na popustu pa izlazi 50.000.
 
^I ja sam zagledao taj model pre nekog vremena, tako da se pridružujem tvom pitanju. :D
 
Poslednja izmena:
Kupio sam ga danas [emoji1] javljam utiske posle
 
Za sada zadovoljan. Kupio sam guatemalu, re:start i vijetnam u Caffe Factory, a juče kada sam uzimao aparat sam našao jedino neku Amigos koja je blago očajna, dakle za goste :D

Sam aparat super radi, lako se koristi i deluje da se lako čisti. Brzo se zagreje i krene da radi i skroz korektnu penu napravi.

Dajte neku preporuku za neku laganu kafu, recimo za kapućino... I žena i ja pijemo kafu sa mlekom i volimo neku kremastu/pitku. :) Dobio sam preporuku za PELLINI Espreso Bar za sada.
 
Ja sam taj pelini do sad jedno 5 puta "poručivao" od lika sa KP koji ga kao ima i naravno ni jednom nije imao :D
Baš me je zanimalo kakva je kafa, ako nađeš javi :)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
@Kosovica
Ako voliš kafu sa mlekom tao i ja, ja svima preporučujem Mexico iz kafeterije Zrno u Njegoševoj. Mexico sa mlekom ima ukus karamele i mlečne čokolade, a to je ono što najviše volim. Ako voliš ukus oraha, Columbia i Honduras daju takav ukus sa mlekom. Za izuzetnooblag ukus kafe sa mlekom sa aromama borovnice i cveća preporučujem Etiopiju Yirgacheffe, ako nađeš negde drugde osim u Kafeteriji, tamo je uglavnom loša i mnogo skupa.

Poenta je da se kupuje sveže pečena kafa iz lokalnih pržionica. Kad kupim kafu kod Zrna, ukus ostaje nepromenjen po tri nedelje i krema je dosta bogata. Za trista ili četiristo dinara više po kg, piješ sveže pečenu kafu umesto onog škarta koje se prodaje u vidi komercijalne kafe tipa Lavazza, Hausbrandt, Amigo i ostalo. Nekad je i meni to bila OK kafa ali kad sam probao kafe iz lokalnih pržionica nikad više nisam kupio komercijalnu kafu. 2500 din za kvalitetnu arabiku, koja je uz to i sveže pečena, nije mnogo. Toliko sam otprilike plaćao Lavazza Tierra, koja mi je bila vrh komercijalnih kafa, a u poređenju sa lokalnim je teško đubre.
U lokalnim pržionicama kupuješ kafu po 200 - 300g, koliko ti treba za jednu nedelju. Svaki put ćeš kupiti samo svežiju kafu. Nema potrebe da kupuješ po kilo kao sa komercijalom pa da ti se ubajati.
 
Poslednja izmena:
Za sada zadovoljan. Kupio sam guatemalu, re:start i vijetnam u Caffe Factory, a juče kada sam uzimao aparat sam našao jedino neku Amigos koja je blago očajna, dakle za goste :D

Sam aparat super radi, lako se koristi i deluje da se lako čisti. Brzo se zagreje i krene da radi i skroz korektnu penu napravi.

Dajte neku preporuku za neku laganu kafu, recimo za kapućino... I žena i ja pijemo kafu sa mlekom i volimo neku kremastu/pitku. :) Dobio sam preporuku za PELLINI Espreso Bar za sada.

Probaj kimbo extra crema
https://www.amazon.com/Kimbo-Extra-Cream-Espresso-Whole/dp/B000EBPH80
nije losa.
Od lavazze probaj top class i super crema.

https://www.amazon.com/Lavazza-Class-Coffee-Medium-Espresso/dp/B000BJP1TA

https://www.amazon.com/Lavazza-Coffee-Medium-Espresso-2-2-Pound/dp/B000SDKDM4

Inace koristimo isti aparat samo sto je moj u crnoj boji a tvoj silver.Ja ga imam skoro godinu dana i skroz sam zadovoljan aparatom.
Ove kafe sam probao na 22.110b i dosta dobro ispadnu.
 
Bio jutros u Metrou po kafu. Rioba platinum i rioba 100% arabica kostaju 1,080 din, regularna cena. Jesam ja lud ili su bile po 1,600?
Inace su mi ove kafe super za svaki dan i automatski aparat. Dugo ih pijem i nisu mi dosadile. Dosta puta uzmem neku kafu i ok mi bude prvih par dana, onda mi se smuci.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk
 
@zelvel
Shvatam da ne poštuješ različita mišljenja. Izrazio sam mišljenje koje se ne podudara s tvojim, i to te je izazvalo da postaviš uvredljiv komentar?
Savetujem ljude da probaju nešto drugačije, da osete razliku i presude po svom ukusu. Ko ne želi, ne mora. Nisam se obraćao ljudima koji će osuditi svaki pokušaj različitosti.
 
Prvo, u kapucinu cu da pogodim 9 od 10 puta da li je kafa iz Afrike ili iz Centralne Amerike npr i normalno je da covek pita za neku kafu za kapucino, da je latte pa i da razumem. Dugo, da znam gde se bere nekomercijalna kafa, zapravo znam ime farmera i njegove zene ako bas hocu. Toliko za ovo javljanje.

bojke, kremasta i pitka ne idu cesto zajedno, a i jako je diskutabilno sta je tebi pitko: za kapucino uzmi medium dark roast nekog Brazila i pevaj, i onda se posveti mleku, lose pripremljeno mleko ce upropastiti svaki kapucino...u pravilu ako ti treba secer u kapucinu - nisi dobro spremio mleko
 
Za trista ili četiristo dinara više po kg, piješ sveže pečenu kafu umesto onog škarta koje se prodaje u vidi komercijalne kafe tipa Lavazza, Hausbrandt, Amigo i ostalo. Nekad je i meni to bila OK kafa ali kad sam probao kafe iz lokalnih pržionica nikad više nisam kupio komercijalnu kafu. 2500 din za kvalitetnu arabiku, koja je uz to i sveže pečena, nije mnogo. Toliko sam otprilike plaćao Lavazza Tierra, koja mi je bila vrh komercijalnih kafa, a u poređenju sa lokalnim je teško đubre.
U lokalnim pržionicama kupuješ kafu po 200 - 300g, koliko ti treba za jednu nedelju. Svaki put ćeš kupiti samo svežiju kafu. Nema potrebe da kupuješ po kilo kao sa komercijalom pa da ti se ubajati.

Vlasnik ima svoju pržionicu i nije uopšte u hipsterskom fazonu da peče svetlu kafu. Mexico je srednje pečen a Red za nijansu tamniji. Mexico je 2500 po kg, a Red 2100. Jeste skuplje od komercijalnih kafa ali ne može da se uporedi kvalitet. Za te pare dobiješ sveže pečenu i kvalitetnu kafu. U cenovnom rangu Riobe iz Metroa a pet puta je bolja kafa.
Lavazze i ostale ne spominjem. To mi je kao da pijem prepečeni kikiriki naspram ove kafe.

Sta se bunis kad ides djonom? Eno gore par citata gde ti iznosis svoje 'misljenje', a u stvari dajes najgrdje kvalifikacije kvaliteta. Da nacrtam: svi koji piju komercijalnu kafu piju skart, tesko djubre koje se ubajati i ima ukus prepecenog kikirikija. I onda se bunis kad te covek (sarkasticno) pita gde se bere komercijalna, a gde nekomercijalna kafa? Nigde ti ne kazes: 'e, meni bolja kafa iz przionice', nego 'ove komercijalne su tesko djubre'.
 
Većini je i Milka odlična čokolada. Meni eto nije. Mogu da je pojedem ali mi ne pričinjava nikakvo zadovoljstvo. Postoje ogromne razlike u kvalitetu. Tako je i sa kafom.

Pokušavam samo da predočim ljudima da imaju mnogi bolji izbor za manje - više isti novac. Illy je verovatno najskuplja i najbolja komercijalna kafa na našem tržištu i to je jedina komercijalna kafa koju bih pio. Izvinjavam se što sam razmažen ali to ide sa iskustvom. Za dosta manje para ima mnogo kvalitetnijih kafa u mikro pržionicama.
 
Ako je kg iz loko przionice 2400 - 4000din, a na pijaci sasvim dobra Rossa 1200, odlicna GranEspresso 1600 onda to nije 'par stotina dinara' nego duplo.

Nema svako ni aparat, ni mlin da pripremi loko przenu arabiku kako valja i za vecinu ljudi je pametnije drzati se kafa ciji ukus i miris mogu prepoznati. Kad zavrse eksperimentisanje sa temperaturom, mlevenjem, duzinom (i ostalo) sa poznatim kafama, onda da krenu u istrazivanje alternative.

Opet se vracam na ono sto nije u redu kod tebe - ti ljudima pljujes u soljicu opisujuci komercijalnu kafu kao nesto najgrdje, a to uopste nije tako. To svoje 'iskustvo' ostavi za vlasnike przionica koje uporno reklamiras. Kvalitet zrna, pecenja i skladistenja moze biti upravo na strani velikih proizvodjaca, a diskutabilan moze biti ravan okus da se svima dopadne i da se lako pripremi na par nacina i sto je najbitnije, da bude konzistentan.

Ako ne iz kafenog, onda iz zivotnog iskustva nam je jasno ko su ljudi koji nece hvaliti/navijati za/bodriti ono sto vole nego pljuvati po drugima i drugacijima. Jer, oni su specijalni, a drugi su plebs... Ma, hajte...
 
Dosadno mi je da više vodim ovu polemiku. Imaš svoje mišljenje i razloge za suprotno i to poštujem. Izvinjavam se svima koje sam uvredio svojim stavom. Nisam imao nameru da budem arogantan ali je tako ispalo.

Moje obraćanje je bilo upućeno ljudima koji žele da otkriju nešto više od komercijalne kafe. Slažem se da je to dug i komplikovan put koji zahteva malo skuplju opremu ali svaki trud i ulaganje se isplati.

Ne reklamiram nikog u smislu da sam plaćen za to. Reklamiram male pržionice potpuno svojevoljno jer smatram da svojim radom zaslužuju to. Mislim da je lepo pohvaliti trud.

Neću više odgovarati na ovu temu. Rekao sam sve što imam.
 
Ako je kg iz loko przionice 2400 - 4000din, a na pijaci sasvim dobra Rossa 1200, odlicna GranEspresso 1600 onda to nije 'par stotina dinara' nego duplo.

Nema svako ni aparat, ni mlin da pripremi loko przenu arabiku kako valja i za vecinu ljudi je pametnije drzati se kafa ciji ukus i miris mogu prepoznati. Kad zavrse eksperimentisanje sa temperaturom, mlevenjem, duzinom (i ostalo) sa poznatim kafama, onda da krenu u istrazivanje alternative.

Opet se vracam na ono sto nije u redu kod tebe - ti ljudima pljujes u soljicu opisujuci komercijalnu kafu kao nesto najgrdje, a to uopste nije tako. To svoje 'iskustvo' ostavi za vlasnike przionica koje uporno reklamiras. Kvalitet zrna, pecenja i skladistenja moze biti upravo na strani velikih proizvodjaca, a diskutabilan moze biti ravan okus da se svima dopadne i da se lako pripremi na par nacina i sto je najbitnije, da bude konzistentan.

Ako ne iz kafenog, onda iz zivotnog iskustva nam je jasno ko su ljudi koji nece hvaliti/navijati za/bodriti ono sto vole nego pljuvati po drugima i drugacijima. Jer, oni su specijalni, a drugi su plebs... Ma, hajte...

Ja ne bih ulazio u ovu raspravu jer malo se zagrejala previse, samo ovo boldovano ne moze da bude tacno nikako. Pre svega iz dva razloga: kafa koja se prodaje u mikrolotovima se bere i odvaja uglavnom rucno, zatim svaki lot prolazi testiranja i ocene onog ko kupuje, prodaje u nepecenom zrnu, przi i tebi prodaje posle 2-3 do 10 dana. Nema tu sta veliki proizvodjac da trazi. Moja konstatacija nece ici dalje u bilo kom smislu poredjenja niti ne daj boze osude nekog da pije ovo ili ono, pre svega iz postovanja prema ljudima koji realno ne mogu da priuste da kafu placaju onoliko koliko jedna vrhunska kafa kosta svuda u svetu.

Moramo da shvatimo da 99% ljudi, zeli da popije kratki espreso s penom i malo secera, ili da gustira neki mlecni napitak, i da ne moze svako da se "bavi kafom". Oni ce tu medju kafama koje su dostupne, dobro izgledaju i mogu se napraviti na svakom aparatu pa i na Vivaxu od 1000 din traziti ono sto im odgovara. Ko zeli da udje u kafu kao u neki hobi uvek moze da trazi dalje, i da juri ono sto misli da je za njega savrsenstvo. To treba ispratiti i utroskom vremena i para, i ne zeli to svako

Mislim da ovde treba da podelimo savete jedni drugima na ovu temu i pomognemo koliko mozemo, ja se trudim da jednako pokusam da pomognem savetom i onom ko pije ovo i onom ko pije ovo, iako ponekad svakako deluje da sam po pitanju kafe snob (sto i jesam al samo prema sebi :)).

Ja mislim da xalexas nije imao nameru nikog da uvredi, al razumljivo je da su ljudi osetljivi na svoju soljicu :)
 
@xalexas, @sysninja, @MareBGD nisam imao nameru nikoga da nipodastavam.
Citajuci temu, dosta njih je pisalo da kafa nije ista ako je: samlevena pre 2 dana, ako kupijes mlevenu, ako voda nije ladna, ako... I sve to utice na ukus. OK slazem se ali ja nemam osecaj. Valjda receptori izgoreli. Logicno mi je ako u kafu dodas mleka (pene) , 30-50%, da je nemoguce osetiti koja je kafa. A ako vi osecate, svaka cast.

To me podseca na pricu konobara, iz centra. Dolaze tipovi sa macama i traze djus+votku. Votka, obavezno, luksuzna, najskuplja. On godinama u djus sipao, nasu Baltik votku a razliku stavljao u dzep. Nikad nije dobio batine a poceo je da pravi kucu.


@xalexas Milka je, godinama, secerlema. Kao cokolade od pre 30 godina. Secer i jos nesto.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno