Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

koju vodu koristiš? mi jesmo gurali jednu gaggiu na cesmusu bez čišćenja, ali smo i očekivali da crne... doduše godinama je radio ipak

skuplje aparate nekad i čistimo, a sipamo i filtriranu vodu

probaj deo za saeco na kp da nađeš, 6k je dosta...

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Mozda ni stolar Petar nikada nije ocistio aparat :D

Sent from my HTC U11 using Tapatalk
 
@zelvel

Eto odgovora! Ti volis ukus kamena, zato i preferiras keramiku :D Moras, drug, da cistis to redovno. Ako si bas tvrdoglav, onda sipaj Rosu. Najmeksa je. Merio ja sa onim xiaomi za cestice <nesto> meracem :d
Clatronic ti je pravio najbolju 'penu' jer je unosio najvise vazduha.

Keramika vs Staklo
Mislim da je stvar navike u pitanju. Recimo, ja nikad nisam nasuo mleko u staklenu casu. Jogurt ne sipam u keramiku. A nisam ni video puno staklenih solja od 2dcl sa uskom, pa da je neko stvorio naviku da pije kuvanu kafu iz stakla (doze koje se ovde piju).
Espreso pravim u staklenu jer kako kafa stoji neko vreme u mlinu tako moram da malo promenim granulaciju. Dozer mi je stakleni, pa eto otuda pijem kafu i iz stakla. Izvinjavam se svima kojima sam uneo nelagodu :d

Videste li kako italijani piju jutarnji espreso? Sva cetiri, sanker vec pravi kafu, bondjorno, bondjorno, zazvoni euro na sanku, srk, gracie (M)ile i ode... Stvar navike ;)
 
Cistio sam Saeco na 2 meseca.

Clatronic ti je pravio najbolju 'penu' jer je unosio najvise vazduha.
Da, verovatno, tresao se ko Golf 1 dizel, ali meni je nebitno. Pravio je vrhunski espresso. Naravno ovaj DeLoghi pravi odlican espresso i primetno je kvalitetnija masina.

Ovo za "Rosu" ti je pametna ideja. Nisam razmisljao. Treba da probam, samo da mi ne menja ukus espressa zbog svog "metalnog" ukusa, tako kaze moja zena.


Inace, godinama, koristim Amigos espresso. Neko ga je ovde pljuvao, omalovazavao. Ne slazem se jer je to najbolja kafa od svih ovih koji su do cene od oko 2.300 dinara. Amigos mi je isti po kvalitetu, kao Lavaza u srebrnom pakovanju. Najvise volim Lavazu (plava kesa, iz kafica, stara) i Julius Meinl ali ne mogu to da kupujem, finansijski. Illi mi ne lezi, Hausbrandt (onaj iz kafica) je mulj. Jedini dobar Hausbrandt je Nero.
 
Poslednja izmena:
Amigos je robusta cista, primetio sam je da je vole oni koji traze ukus turske kafe u espresu. Ja vise robustu ne pijem uopste. Meni je rioba platinum iz metroa odlicna za pare (oko 1,600).
Lavaze i slicno isto odavno ne koristim, preskupo za kvalitet koji nude, komercijala cista.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk
 
Amigos probajte crni. Imao lik na kp 6 vrsta. Crna je 100% arabika. Naravno kosta ko lavazza.
Lavazzu professional kupujem na kp po 1400-1600 sto je skoro ko doncaffe.
Ova iz lidla Crema je sasvim ok ali skupa 800din/500gr i treba više da se stavi. Ali fina, blaga, liči na lavazzu.
Kad nemam love uzmem Vendesso.

P. S. Moj delongi od svega napravi krem.


Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Zlatni amigos je 80% robusta.

Nema sad na kp. I tad me nesto zanimalo pa sam iscimao nekog sto valja zlatni i covek zbog mene nabavi sve vrste. Sad vidim da ga nema. Upravo gledam amigos sajt. Ubacili srpski. Jako lepo od njih.
Inače, super su firma. Mala, porodicna. Rade sve kvalitetno.
Kad nisam mogao da nadjem ove druge ponudili se da mi pošalju ali mi bila skupa postarina. Sta reci.

Ubacili su koliko vidim novu belu koja je 100%.
Mora se to probati.

https://www.amigoscaffe.com/rs/proizvodi/kafa-u-zrnu/qualita-extrabar-9#product-details


Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Ubedjen sam bio da negde pise arabika. Sad gledam ne pise nista.
 
Da li je bolje uzeti Nesspreso aparat ili neki u tom cenovnom ranku za celo zrne kafe. Devojka i ja hocemo da uzmemo aparat ona je zapela za Nesspreso dok sam ja za drugu varijantu. Sad me zanima da li ima nesto da iole vredi u tom cenovnom rangu?
 
@sajlonac
Mexico kupujem u kafeteriji Zrno u Njegoševoj 52, iznad Slavije. Znam da ti voliš gorke kafe. Ova je prijatno gorka i aromatična. Ima blend “Red” sa 15% robuste. Bio sam skeptičan pa mi je dao gratis 100g da probam. Izrazito jaka i prijatno gorka sa težom aromom, puno telo. Meni je kao da sam popio neki spid posle nje. Kad imam neki kratak rok da brzo završim nešto popijem tu kafu :)

Vlasnik ima svoju pržionicu i nije uopšte u hipsterskom fazonu da peče svetlu kafu. Mexico je srednje pečen a Red za nijansu tamniji. Mexico je 2500 po kg, a Red 2100. Jeste skuplje od komercijalnih kafa ali ne može da se uporedi kvalitet. Za te pare dobiješ sveže pečenu i kvalitetnu kafu. U cenovnom rangu Riobe iz Metroa a pet puta je bolja kafa.
Lavazze i ostale ne spominjem. To mi je kao da pijem prepečeni kikiriki naspram ove kafe.

Ko ne veruje, neka ode i kupi 100g za probu. Ko je navikao na komercijalu, neka proba Red blend.
Ima još gomilu single origin kafa ali meni su ove dve favoriti.
Kod njega može da se popije i Blue mountain sa Jamajke. Ko poznaje kafu zna šta to znači.
 
Verovao ili ne ali u poslednjih par meseci mi se drasticno "promenio ukus" :D
Nesto mi vise uopste ne prijaju gorke kafe, cak i omiljeni blend Brazil-Indija sam pravio tako da izvucem sto vise kiselih ukusa, za razliku od ranije (za nijansu krupnije mlevenje i samim tim kraca ekstrakcija i manji yield ali ukus mi je bio znatno bolji).
Imao sam skoro i Kubu, i ona je izrazito gorka, nije mi prijala...
Sve u svemu ono sto mi se najvise svidja i u potpunosti odgovara je cista Kolumbija. Skupa je do zla boga ali meni vredi. U Kafeteriji je oko 850din 200g a ja je kupujem i iz Java coffee gde je slicna cena (3200din za 1kg) ali sam primetio da nju za nijansu krupnije mogu da je meljem za razliku od ove iz Kafeterije i Biroa. Njih toliko sitno moram da meljem da mi nozevi u mlinu bukvalno vriste od toga koliko su blizu tj nalezu jedan na drugi.
Komercijale koje sam pio u poslednjih godinu dana, cak i one koje sam nekada obozavao poput Hausbrant Silver mi nekako vise ne prijaju, barem ne u toj meri.
Mislim da iz "Zrna" nisam nikada porucivao nista, mogao bih da probam, i taj Mexico.
 
Poslednja izmena:
@sajlonac
Imaš u Zrnu i Kolumbiju po ceni od 2500 din, tj. sve 100% Arabike koštaju toliko u Zrnu.
Ja ne mogu da pijem Kolumbiju. Ima baš blage arome a kisela je. Ako već pijem neku kiselu mora da bude baš bogata aromama.

Imaš kod njega Burundi, ali je baš komplikovana kafa za pravljenje. Pisao sam o tome. To je ultra aromatična kafa sitnog zrna kao i Etiopija. Problem je ako malo pogrešiš u ekstrakciji dobiješ neprijatno kiselo gorku kafu. Možeš iz iste kese da napraviš dve nespojive kafe.

Pio sam Kubu i znam šta pričaš. To je pregorko. Nisam ljubitelj gorčine, ali Mexico ima neku blagu gorčinu uz mnoštvo aroma. Taman po meri. Daleko je prijatniji od Brazil Indije koju inače ne volim. Meni je Mexico bio otkrovenje. Sve što sam ikad želeo od neke kafe je u njoj.

Samo da napomenem da se Mexico melje najfinije moguće. Kod mene se skoro dodiruju noževi. Ni jednu kafu ne moram toliko fino da meljem. Burundi se melje za jedan ceo broj krupnije. Mexico doziram na 17g a Burundi 18-19g. Pričam o duplom situ naravno.
 
Poslednja izmena:
Jeste, prilicno je blaga Kolumbija, ali kada je sveza tj kada otvorim kesu, bukvalno osecam arome oraha i bobicastog voca. Nakon nekog vremena pocinju da se gube nazalost ali to je to. Burundi nisam probao, a Etiopiju sam bas odavno kada mi kisele kafe nisu uopste prijale, a nit sam pa znao da ih pravim :D Treba da se ponovi to..
Elem ja mahom doziram 16g za 100% arabike i oko 14,15g za komercijalne kafe. Nisam odavno eksperimentisao sa kolicinom kafe..

Koja je fora da bude tolika razlika u ceni za arabike? 2500 naspram 3200, nije uopste malo. Verujem da su im uvoznici manje vise isti, ne znam koliko ima uvoznika za takve kafe..
 
Poslednja izmena:
Ne znam šta da ti kažem za cene. Zrno mi je ubedljivo najjeftinije od svih a kvalitet značajno bolji. Što se tiče tih mirisa koje osećaš kad otvoriš kesu to je zato što pakuju tek ohlađena zrna direktno u kese. Provereno. Ne ostave ih da odleže malo na otvorenom da ispuste gasove od pečenja. Može i tako ali kesa mora da ima nepovratni ventil koji ispušta gasove a ne pušta vazduh unutra. Kupovao sam pečenu kafu staru nedelju dana koja je odležala malo na otvorenom i uopšte nije imala tako izražene mirise. Ukus je čak i bolji kad odleži tako.
Neke kafe se najlepše kad su stare do nedelju dana a druge opet razvijaju ukus tek posle 20 i više dana odmaranja.
Družio sam se malo sa ljudima koji peku kafu pa sam otkrio svašta.
 
Vi re raspisali o zemljama, ukusima ko da to mora tako da bude. U toj Kolumbiji jedan proizvođač gaji, ovako. Drugi onako, djubrenje. Nagib zemljišta, priprema istog itd. To mi je ko kad velicaju pečenje iz Čačka. Pa ja sad mogu tamo da otvorim i da pričam da je iz Čačka. Nonsens.
Možemo pričati samo o npr. Meksiku iz samo jedne kafeterije. I to duzi period ne mora biti ista kafa jer i njih može da ispali dobavljač tamo pa nađu drugog.
Njima je važno da imaju veliki izbor i to je to

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
 
Evo raspitao se malo. Samo tim99 uvozi amigos. Imaju gold i blue. Blue je 1450. Meni je to super cena. Po radnjama nemaju vec samo u sedištu firme može da se uzme.
A ako neko ide to trsta cene su mnogo bolje. Mogu da zamislim po koliko ovi uvoze kilo


Sent from my JSN-L21 using Tapatalk
07a52f1d2d1eef96e8b5592749309390.jpg
 
Poslednja izmena:
Ako si bas tvrdoglav, onda sipaj Rosu. Najmeksa je. Merio ja sa onim xiaomi za cestice <nesto> meracem :d

Probao sam Rosu sinoc kasno i sada. Ne menja mi ukus, odlicna ideja.

TREBA MI POMOC
Zanima me podesavanje tvrdoce vode, na mom DeLonghi Dedica. Podesio sam da je veoma tvrda jer je cesmovaca.
U koju kategoriju, tvrdoce spada "Rosa" gledajuci podatke sa slike?
tvrdoca.png
 
Vi re raspisali o zemljama, ukusima ko da to mora tako da bude. U toj Kolumbiji jedan proizvođač gaji, ovako. Drugi onako, djubrenje. Nagib zemljišta, priprema istog itd. To mi je ko kad velicaju pečenje iz Čačka. Pa ja sad mogu tamo da otvorim i da pričam da je iz Čačka. Nonsens.
Možemo pričati samo o npr. Meksiku iz samo jedne kafeterije. I to duzi period ne mora biti ista kafa jer i njih može da ispali dobavljač tamo pa nađu drugog.
Njima je važno da imaju veliki izbor i to je to

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Izvini na nepreciznosti. Pričamo upravo o kafi iz jedne kafeterije. Kod nas sirovu kafu uvozi uglavnom Mlin Produkt i neki manji uvoznici. Cene sirove kafe http://mlinprodukt.com/en/arabica/
Jasno nam je da se kafe jedne države razlikuju po regionima. Niko nije ni rekao ništa drugačije. Ne moramo da smaramo o micro lotovima i ostalim detaljima. Ako govorimo generalno o zemljama porekla to je zato što smo jadno tržište i prodaje se samo najjeftinija kafa iz jednog regiona. Kod nas je vrhunac kvaliteta kafa druge klase npr. Etiopija Yirgacheffe grade 2.
 
Mislio sam na ukus ne na miris :)
Miris jeste božanstven na onom ventilu dok je zatvorena kafa ali to po strani.. Malopre sam napravio sa 17g i za dlaku krupnije mlevenje ali treba mi još jedna, dve, da bi uboo tačnu granulaciju, mora još malo krupnije.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Verovao ili ne ali u poslednjih par meseci mi se drasticno "promenio ukus" :D
Nesto mi vise uopste ne prijaju gorke kafe, cak i omiljeni blend Brazil-Indija sam pravio tako da izvucem sto vise kiselih ukusa, za razliku od ranije (za nijansu krupnije mlevenje i samim tim kraca ekstrakcija i manji yield ali ukus mi je bio znatno bolji).
Imao sam skoro i Kubu, i ona je izrazito gorka, nije mi prijala...
Sve u svemu ono sto mi se najvise svidja i u potpunosti odgovara je cista Kolumbija. Skupa je do zla boga ali meni vredi. U Kafeteriji je oko 850din 200g a ja je kupujem i iz Java coffee gde je slicna cena (3200din za 1kg) ali sam primetio da nju za nijansu krupnije mogu da je meljem za razliku od ove iz Kafeterije i Biroa. Njih toliko sitno moram da meljem da mi nozevi u mlinu bukvalno vriste od toga koliko su blizu tj nalezu jedan na drugi.
Komercijale koje sam pio u poslednjih godinu dana, cak i one koje sam nekada obozavao poput Hausbrant Silver mi nekako vise ne prijaju, barem ne u toj meri.
Mislim da iz "Zrna" nisam nikada porucivao nista, mogao bih da probam, i taj Mexico.

Kolumbija probaj: sto sitnije, ako mozes nekako da zbudzis preinfuziju 15-20 sekundi (zaboravih masinu koju imas mozda mozes nesto da se izvede, pokrenes pumpu 4-5 sekundipa ugasis 15), temperatura malo visa 96-97 stepeni i pazi sad 15gr kafe (manja doza dakle) 40-45 grama napitka. Nece biti pene verovatno, ali probaj, nemoj da uzimas vreme kao bitnu stavku za sad. Ja imam vise opcija, na kraju sam sinoc dobio sta sam hteo sa shotom koji je ukupno bio 70 sekundi...:d Etiopija Guji je bila u pitanju.
 
Ne može da se radi preinfuzija na taj način na aparatima koji imaju trosmerni ventil. Pritisak izbaci u tacnu svu tu vodu koju si pustio. Preinfuzija je moguća jedino na aparatima koji nemaju taj ventil ili na aparatima koji imaju ugrađen sistem preinfuzije kao što imaš ti na Lelitu.
 
Da.. Neću moći da se igram sa preinfuzijom, teško bih mogao da izvedem tako nešto kao što opisuješ Mare, šteta, a baš me zanima na šta liči takav šot :)
Zanimljivo zvuči, sem što bi bila "bistra" kafa tj bez kreme ali zarad ukusa nema veze.
Juče recimo probah cold brew, ima na NIS pumpama, u flašici. Nije mi se svideo... Ajd što imam osećaj kao da pijem pivo sa ukusom kafe jer pijem iz flašice nego mi je ukus bio najbliži onome kao kad bih na moka potu skuvao neku jeftiniju kafu, pa je razblažio otprilike duplo i onda ohladio :)
Jel probao možda još neko?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Piše ti, 54 mg/l, što je vrlo meka voda.
 
Poslednja izmena:
Veoma meka...
To sto podesavas na aparatu tvrdocu je samo kada ce da te podseca na dekalcifikaciju.

MareBgd
Da li si jos pretplaćen da ti šalju one kafe mesecno?

Via mi8
 
Hvala @obris @bmibmc imam limunsku kiselinu. Sa Rosom, posto je meka, mislim da je dovoljno jednom u 3 meseca.
 
Pa dobro, bolje ikad nego nikad :) Ne treba nikada dopustiti stvaranje naslaga jer se onda ciscenjem one samo otkace, pa hoce da zapuse sita ili uske cevi. Ako ces vec tu light varijantu sa limuntosom, razmuti jednom mesecno limuntos u kolicini vode koliki je bojler, ubaci limuntos-vodu u sistem, ostavi pola sata i ispusti, isperi sa jos jednim rezervoarom i spreman si.
 
Vrh Dno