Šta je novo?

Aparat za kokice

LukasP

Cenjen
Učlanjen(a)
13.10.2022
Poena
175
Planiram da kupim onaj mali aparat za kokice. Ranije sam imao jedan (neki najobicniji i najjeftiniji na koji sam naisao) i radio je na principu vruceg zraka. Ne stavlja se ulje ali se moglo staviti malo maslaca.

Nije mi se nikako svidjao jer su kokice bile suhe i nekako mi nije bio dobar ukus kao ove tradicionalno pravljene, cak ni kada dodam maslac. Pretpostavljam da je to zbog nacina pripreme tj vrelog zraka.

Sada sam naisao na aparat u koji moze da se stavlja i ulja, pa me zanima da nema neko neki slican, da mi potvrdi da je ukus OK 😅

Link da aparat koji hocu da kupim:

P.s. zavisnik sam o zvakanju za vrijeme gledanja tv-a a dosta gledam filmove i serije i moram da izbacim ostale grickalice i slatkise, koki e su mi najbezbolnije

Imate neke u Cash&Carry neko lice što proždire kokice, crvene boje. Jedine kupovne od kojih posle ne budeš nadut, ne bude mučnina kao ovo smeće Marbo.
80 din 80g, kupio sam skoro 20 kesa.
Naručili aparat onaj kao pravi na vašarima sa Amazon.de i pokvario se posle 10 dana, kinesko smeće.
Ima neki čovek u Loznici na KP prodaje prave aparate ima i manje za kuću 300 evra. To mi je sledeće jer bukvalno davimo svi od kokica, a sa ovim smešno jeftino izađu plus mogu da stavim ulje dodatke koje ja hoću.

Planiram da kupim onaj mali aparat za kokice. Ranije sam imao jedan (neki najobicniji i najjeftiniji na koji sam naisao) i radio je na principu vruceg zraka. Ne stavlja se ulje ali se moglo staviti malo maslaca.

Nije mi se nikako svidjao jer su kokice bile suhe i nekako mi nije bio dobar ukus kao ove tradicionalno pravljene, cak ni kada dodam maslac. Pretpostavljam da je to zbog nacina pripreme tj vrelog zraka.

Sada sam naisao na aparat u koji moze da se stavlja i ulja, pa me zanima da nema neko neki slican, da mi potvrdi da je ukus OK 😅

Link da aparat koji hocu da kupim:

P.s. zavisnik sam o zvakanju za vrijeme gledanja tv-a a dosta gledam filmove i serije i moram da izbacim ostale grickalice i slatkise, koki e su mi najbezbolnije
Gledao sam recenzije ovog aparata na YouTube-u i pravi odlične kokice, ništa (ne)zdravije od onih pravljenih ručno u šerpi samo mnogo lakše. Obrati pažnju na količinu koju pravi (nekome je to malo, nekome mnogo...), kao i na to da zavisi od kvaliteta kukuruza koji se koristi i procenta polomljenih zrna.

Pogledaj temu o mikrotalasnim, pisao sam tamo detaljnije za pripremu iz mikrotalasne.

Ukratko, možeš u mikrotalasnoj u velikoj dubokoj staklenoj posudi pokrivenoj (dovoljno velikim) plitkim tanjirom. Unutra sipaš kukuruz, ulje/maslac i so, pa u zavisnosti od snage mikrotalasne (uvek na najjače, mojoj prošloj od čini mi se 800W je trebalo 7,5 minuta).

Ja koristim silikonsku posudi za kokice iz posta koji sam linkovao i odlična je. Bez ulja, za 4 minuta je gotovo, a unutra staje do 90g kokica. Kad se iskokaju presipam u 4 navrata u drugu veću posudu i posle svakog presipanje poprska uljem u spreju i posoli solju u prahu i malo promešam (ono bacanjem, kao povrće/pirinač u tiganju bez kašike). Tako dobijem i najbolji ukus i zdrave kokice (jer nema hidrogenizovanog ulja, a ima ga i 3 puta manje).

Isprobao sam prvo sa kesom, nije mi se pola iskokalo a sredina je zagorila :)
Onda sam sa zdjelom i tanjirom i funkcionise dobro. Moram jos upraksati kolicinu ulja, snagu i trajanje.
Odustajem od kokicara jer i ovo funkcionise dobro, jeftinije a i lakse za odrzavati :)

Najjača snaga uvek. Trajanje zavisi od količine kukuruza i ulja (ako ga odmah dodaješ) i snage mikrotalasne. Imaš minimalno vreme ispod koga ne ideš, bez obzira na količinu kukuruza.

Mikrotalasna gubi snagu vremenom. Ja sam u mikrotalasnoj stavljao uvek 90-120g, a vreme je na kraju bilo 7,5 minuta na mikrotalasnoj od 800W staroj par godina.
Videćeš ako par puta budeš merio vreme. Npr stavi 10 minuta i prati. Kada je razmak između "kokanja" dve kokice ~5 sekundi tada bi otprilike trebalo da prekineš.

Evo da podelim i ja moje dugogodišnje iskustvo. Mislim da sam promenio već 2-3 aparata na vreo vazduh, kad mi popuca ili se deformiše gornja plastika uzmem neki najjeftiniji koji tad nađem. Mislim da je ovaj poslednji neki iz Lidla.
A pripremam ih slično kao Nemanja123 samo nije mikrotalasna. Kad se iskokaju, prebacim u veliku posudu i onda ih poprskam sprejem sa maslinovim uljem. Znači kao da pravim salatu. Poprskam pa promešam i tako otprilike 3 puta, s tim što zadnje mešanje dodam i so. Flašicu sa sprejem sam isto kupio u Lidlu, mislim da je bilo neko balzamiko sirće koje sam potrošio.
Nekima bude čudan ukus sa maslinovim uljem, ali mi smo svi navikli i super su nam + i zdrave grickalice :)

Za pripremu u mikrotalasnoj sam svojevremeno uzeo onu silikonsku posudu, ali umalo požar nisam izazvao. Posle nekoliko neuspelih pokušaja, uspeo sam da napravim kokice, ali te kokice i dalje nisu imale isti ukus kao klasične iz šerpe (iako sam dodavao ulje, maslac). Bile su tek malo bolje od onih iz kese. Sad jurim šerpu sa mešalicom koja može na induktivnu ringlu.

Prilozi

• 4319_popkornovac-do-mikrovlnne-trouby-relaxdays--modry.jpg
    4319_popkornovac-do-mikrovlnne-trouby-relaxdays--modry.jpg
    41.3 KB · Pregleda: 17
  • 176_popkornovac-whirley-pop-original-silver_1.jpg
    176_popkornovac-whirley-pop-original-silver_1.jpg
    42.1 KB · Pregleda: 18
Najjača snaga uvek. Trajanje zavisi od količine kukuruza i ulja (ako ga odmah dodaješ) i snage mikrotalasne. Imaš minimalno vreme ispod koga ne ideš, bez obzira na količinu kukuruza.

Mikrotalasna gubi snagu vremenom. Ja sam u mikrotalasnoj stavljao uvek 90-120g, a vreme je na kraju bilo 7,5 minuta na mikrotalasnoj od 800W staroj par godina.
Videćeš ako par puta budeš merio vreme. Npr stavi 10 minuta i prati. Kada je razmak između "kokanja" dve kokice ~5 sekundi tada bi otprilike trebalo da prekineš.
nesto tu nije u redu...
ja imam mikrotalasnu sa programom za kokice i on traje oko 2:50, a inace na bilo kojoj drugoj kokakamo na oko 3min

na 10min mislim da bi sve izgorelo.

A moja mikrotalasna ima bar 20 godina, ako nema i koju godinu preko i ne vidim da je izgubila snagu.

Pa to je obican stakleni sud, sa poklopcem.

Kokice mozete da kokate u obicnoj plasticnoj ciniji, i gore stavite ravni tanjir da vam ne izlecu kokice.
Moze i staklena ali nekako vise volim plasticne.

nemojte preterivati sa kolicinom kokica jer treba jako malo da bude puna cinija, i dok ukapirate koliko dugo treba da se kokaju.

Uglavnom kada pocnu da se kokaju jednog trenutka se to proredi, tada treba da prekinete i zapamtite koliko je bilo potrebno vremena.
nemojte cekeati da se i poslednje zrno iskoka, izgorece vam.

Moja deca na kokice obicno stavlajju samo vegetu, ulje ne stavljaju.

Za pripremu u mikrotalasnoj sam svojevremeno uzeo onu silikonsku posudu, ali umalo požar nisam izazvao. Posle nekoliko neuspelih pokušaja, uspeo sam da napravim kokice, ali te kokice i dalje nisu imale isti ukus kao klasične iz šerpe (iako sam dodavao ulje, maslac). Bile su tek malo bolje od onih iz kese. Sad jurim šerpu sa mešalicom koja može na induktivnu ringlu.
Ja imam bas takvu silikonsku i o njoj sa iznad pisao. Što se mene tiče, fenomenalno je!
nesto tu nije u redu...
ja imam mikrotalasnu sa programom za kokice i on traje oko 2:50, a inace na bilo kojoj drugoj kokakamo na oko 3min

na 10min mislim da bi sve izgorelo.

A moja mikrotalasna ima bar 20 godina, ako nema i koju godinu preko i ne vidim da je izgubila snagu.
To je vreme kod mene. Možda zbog deblje posude ili mikrotalasne koju sam obilato koristio svakog dana.
Pa to je obican stakleni sud, sa poklopcem.

Kokice mozete da kokate u obicnoj plasticnoj ciniji, i gore stavite ravni tanjir da vam ne izlecu kokice.

nemojte preterivati sa kolicinom kokica jer treba jako malo da bude puna cinija, i dok ukapirate koliko dugo treba da se kokaju.

Uglavnom kada pocnu da se kokaju jednog trenutka se to proredi, tada treba da prekinete i zapamtite koliko je bilo potrebno vremena.
nemojte cekeati da se i poslednje zrno iskoka, izgorece vam.

Moja deca na kokice obicno stavlajju samo vegetu, ulje ne stavljaju.
Ne pravi se u plastičnoj posudi!
Otrovne su. I one u kojima može, stoji da smeju do 400W i samo čini mi se minut ili dva.

Oprezno sa ovim. Tako sam jednom pokušao da kokam u običnoj plastičnoj vangli pokrivenoj tanjirom i od temperature se vangla istopila, bukvalno se kukuruz integrisao na dnu sa plastikom.

Vidim guglao sam, mada ima plastika koje mogu u mikrotalasnu.
Priznajem nisam znao.

Mislim da sama plastika ne ispusta nista u mikrotalasnoj, ali hrana koja je zagreje mzoe da otopi tu plastiku zato se ne preporucuje

Vrh Dno