Šta je novo?

Aparat za kokice

LukasP

Cenjen
Učlanjen(a)
13.10.2022
Poena
175
Planiram da kupim onaj mali aparat za kokice. Ranije sam imao jedan (neki najobicniji i najjeftiniji na koji sam naisao) i radio je na principu vruceg zraka. Ne stavlja se ulje ali se moglo staviti malo maslaca.

Nije mi se nikako svidjao jer su kokice bile suhe i nekako mi nije bio dobar ukus kao ove tradicionalno pravljene, cak ni kada dodam maslac. Pretpostavljam da je to zbog nacina pripreme tj vrelog zraka.

Sada sam naisao na aparat u koji moze da se stavlja i ulja, pa me zanima da nema neko neki slican, da mi potvrdi da je ukus OK 😅

Link da aparat koji hocu da kupim:

P.s. zavisnik sam o zvakanju za vrijeme gledanja tv-a a dosta gledam filmove i serije i moram da izbacim ostale grickalice i slatkise, koki e su mi najbezbolnije

Za pripremu u mikrotalasnoj sam svojevremeno uzeo onu silikonsku posudu, ali umalo požar nisam izazvao. Posle nekoliko neuspelih pokušaja, uspeo sam da napravim kokice, ali te kokice i dalje nisu imale isti ukus kao klasične iz šerpe (iako sam dodavao ulje, maslac). Bile su tek malo bolje od onih iz kese. Sad jurim šerpu sa mešalicom koja može na induktivnu ringlu.
Da li si uspio da nađeš ovu mješalicu? I ja je tražim. :)

Je l’ ima neko preporuku za neki aparat za kokice?
Vidim da ih ima po 2-3 hiljade u radnjama (tehnomanija, gigatron itd).
Nisam nikad kupovao nista slicno pa ne znam da li ima nesto na sta mora sa se obrati paznja prilikom kupovine.

Ako imaš mikrotalasnu, ne bacaj pare na te aparate. Baci pogled na temu za mikrotalasne, pisao sam tamo za kokice. U staklenu posudu, ako nemaš silikonsku, izmeri kukuruz stavi u posudu i poklopi tanjirom, pa kokaj dok razmak imeđu dva kokanja ne bude 4-5 sekunde. To ti je polazno vreme. Uvek stavljaš isto kokica, pa stavljaš duže/kraće vreme dok ne pogodiš idealno. Za mikrotalasnu, kao i za te aparate na vruć vazduh je neophodna i posuda za ulje u spreju (delimano je prodavao, ali imaš i jeftinije kopije) koje nadrukaš vazduhom, kao i so u prahu (ne znam gde kod nas ima da se kupi, ali možeš i da melješ ako imaš blender ili aparat za mlevenje kafe). Tako gotove kokice presipaš u nekoliko tura u veću pusodu, poprskaš ulje i solju u prahu, promešaš bacanjem i prebaciš u finalnu posudu. Kokice budu bolje nego iz kesice, a budu i 100% zdrave (ako koristiš maslinovo ulje, koje se inače i ne oseti u kokicama).

Kažem ti kao neko ko je imao taj aparat. Ok je on kad već nemaš mikrotaalsnu, samo uzmi u obzir da ćeš morati nečim da ogradiš prostor između izlaza aparata i činije, jer beže kokice na sve strane. Ostalo sve (mlevena so, ulje u spreju...) važi isto kao i za mikrotalasnu.

Проблем "бежања" кокица решавам обичном чистом крпом - кад кокице крећу да излећу само ставим крпу као застор и voila, све до једне упадну у посуду.
Већи недостатак ових апарата је што мора да се прави пауза од 15 минута између две туре кокања кокица да би се спречило прегревање уређаја. Тако да се филм или серија сецкају на сваких 15 минута, а да не причамо што су чељад гладна и жељна кокица, а посебно нестрпљива...

Tačno, to sam zaboravio. Mada meni nikad nije trebalo više od jedne, maksimalno dve ture, a i tada pustim pre početka filma. A od kad sam otkrio mikrotalasnu otišao aparat na vruć vazduh u podrum.

Po ukusu. Ja, kao i pomfrit, da mi odvali bubrege. Za ženu i društvo manje. Video sam da se voljeno loze ako turu podelim na 5-6 delova, tj sipam po petinu/šesti u u drugu posudu, poprskam uljem, posolim i onda u posudi onako bacam u vis (kao kad u tiganju bez pomagala okrećeš palačinku) kako bi se lepo pomešale.

Setih se sada da uputstvo za te aparate na vruć vazduh nije dobro i da je meni bilo bolje da sipam više kokica u jednoj turi, jer su onda manje iskakale iz njega (jer ih težina zrna držala i bole se opirala jačini toplog vazduha), brže se spremale i manje bilo neiskokanih. To je najbolje da se testira kad se uzme aparat. Ja mislim da sam stavljao 50% više od onog iz uputstva.

Vrh Dno