Šta je novo?

Apache na Windows operativnom sistemu

telegram_sam

Čuven
Učlanjen(a)
28.03.2002
Poena
619
Posto sam neuspesno okoncao avanturu instalacije Linux-a na kompjuter (drajveri za graficku me ubise), resio sam da dignem ruke od ovog OS-a, ali...

Ali bih voleo da probam Apache web server. E sad postoji verzija za Win, to znam. Mada je pitanje da li je neko probao i kako radi. Cisto da se ne petljam dzabe ako puca/spor je na Win platformi (XP Pro)

Apsolutno dobro radi pod win32, samo mi nije jasno baš što ga instaliraš kad imaš IIS na winu...Da se razumemo, nisam za IIS, ali mislim da ti u lokalu apsolutno završava posao...

Wakizashi je napisao(la):
Apsolutno dobro radi pod win32, samo mi nije jasno baš što ga instaliraš kad imaš IIS na winu...Da se razumemo, nisam za IIS, ali mislim da ti u lokalu apsolutno završava posao...

pa oce covek da proba php

e samo sam čekao... pa mora da ga skine i instalira prvo ;) A svejedno mora da skine win32 instalaciju koja će da mu odradi posao i za IIS i za Apache, samo što je podešavanje za IIS malo više user friendly nego za Apache...

Wakizashi je napisao(la):
e samo sam čekao... pa mora da ga skine i instalira prvo ;) A svejedno mora da skine win32 instalaciju koja će da mu odradi posao i za IIS i za Apache, samo što je podešavanje za IIS malo više user friendly nego za Apache...

Ma imam ja "instaliran" Win32 PHP (ono instaliran je pod navodnicima, jer ni pod iis-om nije bilo klasicne setup procedure, vec kopiranja i ceprkanja po .ini fajlu)...

A razlog zbog kojeg hocu da probam Apache je cista radoznalost, odnosno imam par gadno velikih skripti ("pozajmio" mi drugar), koje se veoma sporo izvrsavaju na Win-u (napravljene su za testiranje performansi servera). E, sad cuh negde da PHP mnogo bolje saradjuje sa Apache-om, pa reko da probam da li ima neke iole primetne razlike...

Eto, u svakom slucaju hvala, odoh da skidam Apacha cheers :beat:

To ces tek da vidis; mi smo imali primetna ubrzanja kada smo presli sa win+php na linux+php, smeo bih da kazem i manje problema od tada.

silverglider je napisao(la):
To ces tek da vidis; mi smo imali primetna ubrzanja kada smo presli sa win+php na linux+php, smeo bih da kazem i manje problema od tada.

To sam i pretpostavio, mada ja ne mogu nikako da podesim prokleti drajver za graficku pod Linux-om (RedHat 8.0). Stalno mi pravi probleme sa rezolucijom 1024x768, a to je "slucajno" rezolucija u kojoj radim.
Hteo sam dakle da instaliram Linux, tacnije instalirao ga, ali je Marfi ponovo stupio na scenu...

Sad posto cu verovatno u doglednom vremenu ponovo "okusati srecu" sa Linxom, hteo sam da probam Apache-a pod windowsom cisto da ga "osetim" i kao sto navedoh da uporedim performanse PHP-a pod iis-om i istog pod Apache-om.

Ali u koliko "Indijanac" pravi probleme pod Windowsom (sklon je pucanju i sl.), reko da ga ne instaliram dzabe...

ASP mi je i dalje favorit, ali retko ko hoce da plati izradu dinamickih strana u ASP-u, iz prostog razloga sto retko ko i podrzava Hosting ASP strana kod nas. PHP je nekako standarad, naravno uz mySql RDBMS...

Ne, nije on ne-znam-kako pucao pod windowsom, problem je bio u performansama, kao i funkcijama php-a pod znakom pitanja (kompatibilnost sa nekim funkcijama). No, u tom momentu mi nismo imali pristup serveru, tako da nismo mogli da vidimo detalje -> necu da gresim dusu, mozda se sve svodi na to da nije bio tada najsrecnije konfigurisan kod provajdera (posto su pruzali samo windows provajding), a moguce je da se bas i koriscena php4 verzija nesto nije dobro uklopila. Dakle, ostavljam otvorenim da je svemu kumovao jos i ljudski faktor. No, kako smo presli na linux, i apache i php su naprosto briljirali. Jednom sednes i podesis apache, php i mysql - podesis prema ocekivanom broju poseta, velicini baze, zeljenoj sigurnosti i sl. i vozi. Posle nije trebalo nikakvo cackanje, doterivanje - nista. Mesecima online bez pucanja. Bilo je situacija kada je server bio down, ali to je bio ceo server kao racunar - ni jedna od ovih komponenti nije ni jednon 'poludela'; bukvalno "fire&forget".

Postoji, radi, samo ti savetujem da uz PHP koristiš verziju 1.3.xx umesto 2.0.xx. Za razvoj i testiranje je više nego dobar.

ZAHVALJUJEM svima, instalirao Apache-a, i za sad radi sve kako treba (jest malo cudno sto imam dva web servera na kompu, ali i ja sam cudan lik) :beat:

Thread moze da se zatvori sto se mene tice :beat:

Nije čudno, osim ako ti oba ne rade na istom portu :)

Imas i paket phpdev u kome su vec upakovani Apache, MySQL i PHP. Samo kliknes Install i sve je vec namesteno! cheers

Mada je ocajni MySQL 4.00 alpha ugradjen... Premda sve radi kako treba i sa phpdev-om kao i kada posebno kacis Apache + PHP + MySQL...

Dobro, tu alpha verziju mysql-a mozes da zamenis novijom zasebno.

Ne. Ima nekih projekata u razvoju za lindzu glede .NET framework kompatibilnosti, ali problem je u tome sto ide sporije. Npr. taman sto ce oni da urade 1.1 specifikaciju, izlazi Bili sa v2.0 i posprdnim "dzabe ste krecili".

Jedan od tih projkata je "Mono" od Ximiana, koji je sad u avgustu bio kupljen od strane Novella:

"Ximian announced the launch of the Mono project, an effort to create an open source implementation of the .NET Development Framework.
Mono includes: a compiler for the C# language, a runtime for the Common Language Infrastructure (also referred as the CLR) and a set of class libraries. The runtime can be embedded into your application.

Mono has implementations of both ADO.NET and ASP.NET as part of its distribution.
..."

http://www.go-mono.com/

Sta ja znam, deluje ok, ali jos nisam razjasnio kako bi isao set-up okruzenja za ASP.NET na server "tamo negde".

Vrh Dno