Šta je novo?

Aorus X570 Pro i M.2 SSD-ovi

vlado85

Slavan
Učlanjen(a)
19.01.2008
Poruke
150
Poena
320
Pozdrav. Imam nedoumicu pa me interesuje šta bi vi uradili. Na Aorus X570 PRO imam 5900X i 3080 TI, te dva M.2 SSD-a.

Prvi kao primarni Samsung 970 Evo plus od 500 GB i
drugi neki obični PNY 500 GB također solidnih brzina, približno kao Samsung.

E sad, slučajno sam pazario KC3000 od 2 TB, koji je gen 4 i koji je značajno brži od Samsung 970 Evo Plus i htio bih ga dodati u sistem, ali ne znam šta je bolje da uradim.

1) Da li da ga dodam kao primarni, a Samsunga prebacim u sekundarni, a ovay PNY na adapter karticu? Da li ću onda izgubiti 16x na GPU? Računar koristim za Photoshop rad, rendanje fotografija i gejming.

2) Da li da ga dodam kao sekundarni i koristim za uvoz i rad sa fajlovima? Da li će na drugom M.2 raditi kao gen 4 i da li ću imati određene benefite s obzirom da su na prvom Windows i Adobe alati?

3) Da li PNY ostaviti uopšte u sistemu, ili ga izbaciti zbog GPU-a?
 
Mislim da ti je taj PNY nepotreban, aj da je nekog većeg kapaciteta, pa da razmisliš. Ovako mislim da je suvišan.
 
Nećeš izgubiti ništa sa KC3000 u gornjem M.2, i on i Samsung su PCIe x4 tj. isti broj linija. samo je drga verzija a to ne menja ništa sem brzine tog SSD-a, možda ostiš razliku, možda ne ali je duplo brži.
Premeštanje Samsunga u drugi M.2 slot če da zadrži brzinu PCIe x4 v3
PNY u adapteu na PCIe zavisu u koji PCIe slot ubaciš samo nemoj u onaj koji deli linije sa procesorom nego sa chipsetom, to bi bio onaj donji.
1 x PCI Express x16 slot, supporting PCIe 4.0/3.0 and running at x4 (PCIEX4)
Kao što se vidi i on je x4 tako da neće da izgubi na brzini.

E sad, kako koji za šta upotrebljavaš. Kako ti je KC3000 sada naj brži a ima 2TB šteta bi bilo da nije za sistem i sve programe i igre koji bar nešto zavise od brzie a sve zajedno ne prelazi mnogo preko 1.5TB
Za ostale, kako koj.i (skoro)istih su brzina, Samsunga recimo za downoad i privremene fajlove a PNY za storage. Brzine nisu presudne. Svi će biti brži nego SATA.
 
Poslednja izmena:
Hvala puno. Pa da kontao sam ako ga stavim kao primarni, na njega bih stavljao i radne fajlove (obično RAW format), poslije obrade i svega ostalog idu na storage, a za to imam 3 HDD-a i jedan SATA SSD.

Uzeo sam, ovaj noname adapter on je gen 3 i može na sve slotove.

 

Prilozi

  • Clipboard01sce.jpg
    Clipboard01sce.jpg
    56.1 KB · Pregleda: 17
Photoshop recimo "troši" puno memeorije pa denebi opterćivao system mnogo onda puno kešira na disk a to što brže to bolje. Za razliku od HDD SSD i mogu da čitaju i pišu u isto vreme a NVME su toliko brzi da nije problem ostaviti keš na istom disku kao i program.
 
Stavi sistem na 2tb nvme.
Samsung 970 stavo u drugi m2 slot i neka ti bude scratch particija.
Ako radis i u Lightroomu takodje prebaci katalog i raw cashe na taj Samsung.
Ukoliko imas 32gb+ rama, retko ce PS da pravi temp po scratch particiji ali LR znacajno se ubrzava.
 
Da, imam nekad ogromnih fajlova, od po nekoliko gigabajta u PSB formatu. Testirao sam baš sada otvaranje manjih PSD fajlova sa novog M.2 na koji sam stavio kao primarni i zaista u sekundi-dvije otvara fajlove, pa ću ga koristiti i kao radni, a poslije slati fajlove u skladišta.

A baš ću pogledati za Lightroom gdje sam mu stavio scratch disk.

Elem sad su mi ta tri M.2 u sistemu, od čega je jedan na adapteru koji radi dobro, brzine su skoro kao kad je m.2 slotu. Imam jedan SATA SSD i 3 HDD-a i sve radi punim brzinama. Razmišljao sam da će mi m.2 u adapteru uzimati od GPU-a, ne znam ni zašto.
 
Dok imaš PCIe bar x4 to loristi iste linije kao i M.2 a adapteri nemaju nikakvu electroniku da uspori. M.2 mu dođe kao mali x4 PCIe slot, ne bi trebalo da utiče na brzine.
 
Nazad
Vrh Dno