Šta je novo?

Androidi: HTC Magic/Hero vs Samsung Galaxy

To znaci da Heroj trebalo da sastavi 4 dana bez punjenja. Ja bih bio zadovoljan ako Galaxy izdrzi dva dana, jer mi sada sa intenzivnim drndanjem telefona baterija sutradan pretekne oko 40%. To sa Herojem odlicno zvuci - koliko mu je jaka baterija?

Ja sam posle prvog punjenja imao veliki problem sa baterijom, trajala je mozda 12 sati. :) Ko zna sta se istripovao Galaxy.

Danas je vec bolje, skinuo ga sa punjaca jutros oko 8 i sada mi je negde na pola.

Sto se tice upotrebe:
sinhronizacija ukljucena ceo dan
upaljen meebo i jos par aplikacija
slikao nekih 10-15 slika
surfovao nekih pola sata
primio i poslao oko 20 poruka
telefonirao nekih pola sata
wifi radio mozda 10min

Imam osecaj da je do kalibracije elektronike, verovatno ce trajati duze posle jednog kompletnog praznjenja.

Tesko 4 dana.
Proteklih par dana sam ga slabije koristio i sastavio je dva, ali to je to, treci nema sanse da bi izdrzao.

Koliko se ja secam da sam citao Li-Ion baterijama je potrebno par punjenja da dostignu svoj pun kapacitet. E da a onda krece da se smanjuje za oko 0.1% mesecno.. :D

To znaci da Heroj trebalo da sastavi 4 dana bez punjenja. Ja bih bio zadovoljan ako Galaxy izdrzi dva dana, jer mi sada sa intenzivnim drndanjem telefona baterija sutradan pretekne oko 40%. To sa Herojem odlicno zvuci - koliko mu je jaka baterija?

Losa ti logika.
Ako mu na kraju dana ostane 25%, znaci da je u jednom danu iskoristio 75%...

Ja sam ukapirao obrnuto - da Heroj potroši 25% za dan. Znači, dođe mu negde na isto kao Galaxy. A šta bi tek bilo da samsungovci nisu stavili bateriju od 1.500 mA u njega! Ipak, meni je najvažnije da mi telefon sastavi jedan dan, da ne moram već posle podne da jurim šteker ili komp za punjenje. Pa i prošli n95 8Gb nije uspevao da dobaci do trećeg dana. Dva ako sam samo telefonirao, jedan dan ako sam ga ozbiljnije koristio. Kad bi i Galaxy to mogao bio bih jako zadovoljan.

Vidim, inače u benchmarkovom reviewu da još nisu odradili rootovanje Galaxyja. Ima li neko suprotnu informaciju?

upaljen meebo i jos par aplikacija
...
wifi radio mozda 10min
...

meebo si koristio preko 3G? Vidim da si WiFi koristio svega 10 min, a meebo stalno uključen.
Meni je Fring uključen najmanje 8h (nekad i po 15+) dnevno na E51, preko 3G i lako sastavim ceo dan (za početak manji ekran, a onda i sve ostalo), ukoliko VoIP koristim manje od 20min...

Preko 2g-a, znaci edge ili gprs. 3g mi je iskljucen jer ne vucem nista veliko.

Jel neko probao da koristi telefon kao modem (tethering)?

I jel zna neko gde ima Car chargera za ovo cudo (Magic)?

Poslednja izmena:
Ja hteo da probam ali sve aplikacije na koje sam naisao zahtevaju da rootujem telefon, a to me je mrzelo. Sacekacu nesto sto moze i bez toga, ne zuri mi se.

Rootovanje se zavrsava za 10 minuta max.

Ma znam. U svakom slucaju imam i firmin telefon pored sa kojim mogu da izlazim na net normalno, znaci radi kao modem.

A auto punjac ako ne nadjes mozes da iskoristis i adapter sa upaljaca u kolima na usb, pa usb kabl koji je stigao uz telefon. Ako ne nadjes javi se, mislim da imam jos neki visak na poslu.

Pozdrav.

Auto punjač - imaš dve varijante - klasičan Samsungov punjač sa ovim mini usb jackom (ima ga da se nađe po prodavnicama mobilnih telefona - oko 500 din).
Drugi način je da kupiš samo onaj utikač za upaljač i u njega zabodeš onaj usb kablić koji ide uz telefon. Ja sam u Neptunu na NBg kupio Haminu utičnicu (oko 450 din) - i to radi.

Kapacitivni ekrani registruju i primicanje prsta ekranu (jer registruju naelektrisanje, a ne dodir). Ali imaju definisan limit ispod koga se sve ignorise. Izgleda da je kod ovog "tvrdjeg" taj limit postavljen malo vise. Verovatno bi pomoglo da se kuca sa polozenim prstom (ne znam kako bolje da opisem, tj da nokat bude skoro paralelan sa displejem), jer je onda veca povrsina pa ce bolje da reaguje...

Garanciju za Galaxy ne daje Telenor vec BG Elektronik, takodje ne verujem da VIP daje garanciju za HTC vec je daje uvoznik, verovatno EWE. Tako da pitate na pogresnim mestima. Verujem da ljudi koji rade u VIP i Telenor radnjama idu logikom da je bolje reci korisniku da ne cacka nista jer ce posle isti korisnik prvo doci kod njih da kuka ako nesto zezne. :)

Verujem da nije problem update ukoliko je to zvanican fw za Galaxy, kao sto vam niko recimo nece osporiti garanciju za maticnu plocu ukoliko je flesovan noviji BIOS i sl.

Usput, zna li neko puzdanu aplikaciju za backup podataka sa telefona? Tipa sms poruke, imenik i sl.

Hero to ima u sebi, verujem svaki Android.
Backup koji se pokrene kada drzis home i power sacuva sve.
Ne znam sta bolje od toga ? Doduse, moguce da ti zelis odredjeno i samo nesto.
Ovo sacuva sve i kad vratis, telefon se vraca "kroz vreme", sve sto je dodato u medjuvremenu (aplikacija, podesavanje...) ne postoji.

Nesto nece na Zamzungu. :)

Inace meni je potrebno da sacuvam nekako kontakte, poruke, podesavanja za gmail i pop3 mail nalog, listu poziva ako moze i to je to. Kontakti se doduse sinhronizuju sa gmail-om, samo ne sinhronizuje bas sve podatke sa telefona.

Probacu My Backup Pro, ali ako neko nadje u medjuvremenu nesto bolje neka javi.

Sto se tice baterije, iz nekog razloga danas traje puno duze. Juce sam ga skinuo sa punjaca u 8 ujutru i u 8 uvece je vec bio prazan, danas isto u 8 ujutru skinuo sa punjaca i evo sada imam vise od pola baterije. Manje vise slicno koristio. Surfovao do posla, malo slikao, kuckao poruke i to je to. Nisam nista menjao sto se tice sinhronizacije, mreze i sl. Ako toliku razliku pravi to sto sam koristio gps i wifi jedno 15 minuta juce a danas nisam onda definitivno softver malo zeza, nemoguce je da gps i wifi cip toliko trose. :)

Poslednja izmena:
Jel ima neko preporuku za dobar rom za Magic? Gledao sam po XDA ali mi je malo tesko da skontam razlike :)

Sto se rebrendiranja tiche, postoji u mom postu link ka telenor csc fajlu kojim telefon vracate na stanje u kojem je kada ga kupite od telenora. Inache pitao sam lika u telenoru kod koga sam kupio telefon, rekao mi je da ne bi trebalo da bude problem, posto je oficijalni "new pc studio" povuchen sa trzista, i tako cd koji dobijate uz telefon postaje prakticno neupotrebljiv. Sto se baterije tice , posle gasenja 3g-a, wirlessa, gps-a , i paljenja tih opcija samo kada mi trebaju, uspeo sam da produzim sve to za nekih 50% ... Jedna cudna stvar koju sam primetio je , da kada upalim npr. wifi , baterija padne za nekih 15% ... kada posle koriscenja istog nekih 10tak minuta, ugasim wifi, baterija se napuni za nekih 10-15% ... wierd stuff , izgleda da android racuna koliko bi baterija radila sa upaljenim wifiem i prema tome prikazuje battery status. Zato kontam da paljenje ovih servisa samo onda kada vam trebaju bitno produzava battery life.

poz

Poslednja izmena:
... wierd stuff , izgleda da android racuna koliko bi baterija radila sa upaljenim wifiem i prema tome prikazuje battery status. Zato kontam da paljenje ovih servisa samo onda kada vam trebaju bitno produzava battery life.

poz

Zato wierd? Svaka baterija ima svoj unutrasnji otpor, pa napon zavisi od struje. Posle gasenja aplikacija koje imaju veliku potrosnju, dolazi do "oporavka" baterije i malog porasta napona.

Pored ovog, verovatno postoje i drugi mehanizmi za izracunavanje trajanja baterija...

Zato wierd? Svaka baterija ima svoj unutrasnji otpor, pa napon zavisi od struje. Posle gasenja aplikacija koje imaju veliku potrosnju, dolazi do "oporavka" baterije i malog porasta napona.

Pored ovog, verovatno postoje i drugi mehanizmi za izracunavanje trajanja baterija...

Meni ovo zvuci tupavo, ovako ni jedan telefon ne prikazuje stanje baterije, a ni Hero koji ima isti Android.

Ako vec racuna koliko ce baterija jos trajati, Samsung treba da zna da se to izrazava u satima i minutima, a ne u %.
Sve u svemu, to deluje kao nekvalitetno resenje od strane Samsunga, ustupak ceni verujem.

Meni ovo zvuci tupavo, ovako ni jedan telefon ne prikazuje stanje baterije, a ni Hero koji ima isti Android.

Ako vec racuna koliko ce baterija jos trajati, Samsung treba da zna da se to izrazava u satima i minutima, a ne u %.
Sve u svemu, to deluje kao nekvalitetno resenje od strane Samsunga, ustupak ceni verujem.
Gde sam ja naveo da Samsung ovako izracunava trajanje baterije?

Ono sto sam ja opisao je ponasanje svake baterije u bilo kom uredjaju.

:wave:

I meni se baterija ponaša kao u sniperovom slučaju, a i dalje teško prelazi u drugi dan. Kada padne na oko 30% ili malo manje, praktično je prazna jer mi se već 2-3 puta desilo da se u roku od sat vremena tel ugasi zbog prazne baterije.

Galaxy, makar u ovoj fazi, izgleda traži krajnje minimalističko uključivanje potrošača, inače baterija brzo riknjava. Na n95 sam non-stop držao uključen bluetooth (pre svega zbog hands freeja u kolima), znao sam obilato da koristim wifi, pa čak i da se igram sa gps-om, ali baterija je uvek prelazila u drugi dan. Nema šanse da tako nešto radim sa Galaxyjem, i to ne me pomalo nervira. Valjda će neki update doneti i malo optimizacije telefona.

@sniper - ti si, btw update-ovao telefon. Da li se to ikako odrazilo na trajanje baterije?

pa u odnosu na firmware koji dobijash kada kupish telefon, poboljsanje baterije, bar po nekoj mojoj proceni iznosi nekih 20% ... sto je ok, uspevam da ga koristim do 2 dana sa medium akanjem , iskljucenim wifi-em i 3g-om ... bg proces ostavljam upaljen. Takodje sam primetio i medium poboljshanje touch screena ...

poz

2.x verzija FW na Heroju pravi cuda. Cisto info.

@sniper: To nije loše poboljšanje trajanja baterije.

Oko onog updatea - ti si to izveo, iako nisi instalirao driver za Galaxy, niti ti NPC Studio radi kako valja - koliko sam shvatio iz tvojih postova. To znači da si samo povezao tel i računar i odradio posao? Da li si uključivao debug?

@sasa: Heroj mi se mnogo više sviđa od Galaxyja, ali mi VIP nikako ne odgovara kao provajder. Tu je problem. A rekao bih i da je lakši za update, root i sl.

Poslednja izmena:
Kao da se Hero moze naci samo kod VIP-a i koristiti samo na njihovoj mrezi.
Kad razmislim, moj je radio i na 064 i na 063, samo na VIP-u nije :)

Pa dobro, ima i malo računice - mene je Galaxy koštao 18k dinara jer imam paket od 2.000 din. Heroj bi me koštao dva i više puta skuplje, a toliko mi se para nije davalo. A nije baš duplo bolji od G.

Ja sam mislio da pricamo o tome da li Hero moze da se uzme mimo VIP-a, a ne sta je bolja kupovina :)

heroj mi se ne svidja kao device, dok mu je UI super odradjen ... samsung mi je elegantniji, bolja kamera i blic, i josh neki subjektivni detalji ... takodje sam na 063, nije mi se menjao broj, pa sam izabrao galaxy po nekoj snizenoj ceni ... works for me.

@radera sve sam ti napisao u postu na predhodnoj strani, bez drajvera,npc-a i ostalih ****** ... poz

Nazad
Vrh Dno