Ovih dana sam išao do Srbije i nazad, kolegica je vozila i gledala je na GMaps a ja sam iskoristio priliku da na telefonu pokrenem više navigacija i da malo pratim šta i kako rade.
GMaps je radio sasvim korektno. Ja ga inače za ovo ne koristim, ali radio je sasvim dobro, u oba smjera.
TomTom Go je radio dok se na putu kroz Hrvatsku nije ugasio, ali najveći problem je što se nakon toga nije htio pokrenuti, onaj poznati problem sa pokretanjem kad nema interneta. Užas, za navodno offline navigaciju. Prosto nedopustivo. A u povratku je u mjestu Badovinci crtao neki kružni tok kojeg nema, sad sam pronašao to mjesto na GMaps, tu se lokalni put treba presjeći sa valjda novim krakom auto-puta od Šabca prema granici sa BiH, vrlo moguće da će i biti neki kružni tok, ali ga sad nema. Ovo mi je posebno zanimljivo jer TomTom inače kasni za ostalima kada je u pitanju ažuriranje mape (ako im to uopšte više i radi) a ovde kao da vidi budućnost. GMaps, Mapy, Magic Earth nisu tu prikazali nikakav kružni tok, jer ga i nema. Kada se pogleda na plan.tomtom.com zaista se vidi djelimično ucrtan kraj auto-puta, vidi se da to nije gotovo, i to je u redu, ali evo i kada sada na telefonu rekonstruišem putanju tuda on crta da se vozi kroz kružni tok. Zanimljivo. Mimo toga je radio sasvim korektno, ali ono da neće da se pokrene offline je užas. Mapa im je tradicionalno najmanje lijepa od svih aplikacija, ali će biti veći problem ako ne budu više imali ažuriranja mapa , jer su i iz drugih država korisnici javili da im se više ne usvajaju prijedlozi za ažuriranje mape. Sad će još i više zaostajati za OSM.
Kada su nedavno i u čudnom spletu okolnosti otvorili novi i veći granični prelazi kod Gradiške u BiH ostale navigacije su to imale i vodile su preko njega. TomTom uredno prikazuje da je stari prelaz zatvoren zbog radova na mostu, ali ne zna da je otvoren novi prelaz, pa vodi negdje okolo.
Magic Earth će imati još posla sa zoom prikazom, pokvarili su ga sa novom aplikacijom, tu mi je Mapy puno bolji, uz inače najljepši prikaz mape. Neki su rekli da Mapy koriste samo za hiking, i slažem se da je tu dosta dobar, ali meni je zasad bio sasvim korektan i za vožnju, mada su na jednom dijelu puta GMaps, Magic Earth i TomTom dali istu i vjerovatno nešto bolju putanju.