Šta je novo?

Android navigacija i mape

To za Ask Maps, za Immersive Navigation USA za sada...

Immersive Navigation starts rolling out today across the U.S. and availability will expand over the coming months to eligible iOS and Android devices, CarPlay, Android Auto and cars with Google built-in.

Prvi put čujem da neko želi njega da sluša (i muškarca uopšte)
Ako misliš da je "pravljenje" glasa tako jednostavno, samo izvolte

Inače, npr
pa biraj koji ti se sviđa

Prvi put čujem da neko želi njega da sluša (i muškarca uopšte)
Ako misliš da je "pravljenje" glasa tako jednostavno, samo izvolte

Inače, npr
pa biraj koji ti se sviđa
Znači, godinama već pričam o tome koliko bi bilo dobro da neko napravi navigaciju sa glasom Mirka Alvirovića. Verujem da bi bila jako popularna. Taj legendarni smireni glas koji te odmah ,,tera" na putovanje. Sad vidim u Waze da postoji opcija da se snimi glas koji želiš. Verujem da oni koji su upućeniji od mene mogu pomoću AI alata da generišu njegov glas na osnovu nekog snimka, kao što se to inače radi glasovima drugih poznatih ličnosti, a koji su dostupni. A svakako u samoj Waze aplikaciji postoji lista fraza koju bi trebalo izgovoriti ( ili generisati na osnovu unetog teksta). Naravno, ovo ne bi imalo mnogo smisla ako bi glas bio robotizovan i ne bi pratio specifičnu dikciju i ritam govora originalnog govornika.

Ako cemo posteno, Mirko Alvirovic uopste nema glas. tj, taj ton koji bi bio dobar za navigaciju, cak mi se cini da bi bilo i jako lose. Jednostavno ton mi nikako ne odgovara, bar meni, ali OK, kom se svisdja neka moduje navigaciju, ja cu se ipak zadrzati na Modlija.

Ima jedno 15. godina idemo kroz Austriju sa navigacijom i promasimo skretanje po nekim selima i samo cujes navigaciju: hajvane promasio si skretu okreni se i vrati. Ja umro od smeha. Bilo je tu jos brdo provala. Neko prepravio komplet navi.

Hehe, sećam se da su TomTom navigacije ranije, nudile glasove Darth Vadera, Jode i C3P0. Sve uz prigodne komentare u duhu svakog od njih.

Mislim da nije zaživelo. Doplaćivalo se, i nisu portovali kasnije na novije uređaje niti na telefone.

Nekada su angažovali profesionalne radio-spikere za snimanje fraza. Danas ... kah kah
I lako je bilo ranije sa iGO-om, mogli ste da snimite svoje wav fajlove i izmenjate šta god želite, što je i iskorišćeno jednom prilikom za zvukove upozorenja. TomTom i Sygic su takođe imali sličan koncept, mogao je da se podmetne glas od jednog u drugi softver
Ali danas je većina izdavača promenila formate audio zapisa. Snimljeni glasovi za države manjeg interesa su blagi užas (čast Danici, tj Alfanumu).

Zašto Danica(Alfanaum) više ne može da se postavi kao podrazumevani glas u TomTom NDS navigaciji?

Odakle ti to?

Odavno (više od godinu dana) ne mogu ni na jednom od bar desetak modela telefona da namestim, jednostavno neće da se "učita" u TomTom.

Nešto suštinski grešiš
"Domaće" izdanje
Alfanum instaliran, podešen kao defolt sistemski endžin, preuzet bar jedan glas, pa u softveru aktivirana TTS paltforma - mora da radi

Pozdrav! Pokušao sam da nađem na forumu ali nisam uspeo. Pošto u Waze postoji opcija dodavanja glasa, da li je neko napravio, generisao, glas Mirka Alvirovića? I ako jeste, postoji li neki link preko koga bi to moglo da se preuzme.

Ne znam šta bi na to rekla njegova porodica?

Nešto suštinski grešiš
"Domaće" izdanje
Alfanum instaliran, podešen kao defolt sistemski endžin, preuzet bar jedan glas, pa u softveru aktivirana TTS paltforma - mora da radi
Da, znam sve to.
Ti si mi i napisao pre par godina uputstvo odakle da skinem aplikaciju i kako da je instaliram i namestim u TomTom navigaciji, ali sad to ne radi, TomTom uopšte ne vidi Danicu.
Ako ti nije problem možeš li mi to ponovo napisati na PM ili ovde ako je dozvoljeno, možda negde grešim?

Meni radi po uputstvu @Boki.N, e sada koji sam ja imao da kazem problem, nije htela da radi dok nisam restartovao telefon posle intstalacije i podesavanja. Posle toga sve ok.

Mislim da dam i to probao, ali nisam siguran(odustao sam od Danice odavno).

Dešava se da ne funkcioniše kako treba ako se koristi neki specifičan sistemski jezik, odnosno koding, ili nestandardni (nesistemski) font
Ostalo zavisi isključivo od sistema - da je Alfanum instaliran kako treba, ima sve privilegije i setovan je kao sistemski endžin (ovo ume da bude zezancija)
Softver naravno da ima adekvatne dozvole
Radiće sigurno i Danica i Jovanka

Instalirao sam ranije sygic, prosle godine, probao onaj probni period po gradu 7 dana... Ok lepo izgleda na android auto. Kamere, pumpe, brzina...
Delovalo ok.

Danas je kupio i krenuo ka Zlatiboru iz Bg. Vec kod Lajkovca na autoputu krenulo gubljenje. Poznajem ovaj put u metar, ali ajde kao zanimljivo mi u petoj deceniji zivota da pratim navigaciju na aa.

Navodilo me negde desno sa autoputa kod Lajkovca, pa levo, bez ikakve guzve na autoputu... Tuneli i oni kraci totalno se izgubi. Vrti levo desno navigaciju kao rolerkoster...

O onim velikim da ne pricam, katastrofa 😀

Iskljucio kod Uzica, bacio 1800 dinara i to je to 😀

Screenshot_20260321_190921_Gmail.jpg

Da si pratio temu pročitao bi da gomila ljudi ima legalni Sygic, ali ga ne koristi iz sličnih razloga 🙂

Kad smo kod toga, sve te aplikacija kada im izađe neki update napišu da je novitet neka GUI funkcionalnost, i slično. Ali nisam vidio da napišu nešto u smislu "improved navigation algorithm". Da li to ne naglase jer se podrazumijeva da to stalno unapređuju, ili samo sređuju GUI i dodaju nešto na njemu?

Ja imam legalnu verziju Sygic godinama i samo stoji instalirana, zao mi platio pa ajd, a koristim iskljucivo Waze. Nema bolje, bar za mene od Waze.

Koristim life time Sygic aplikaciju više godina i zadovoljan sam njome... Ne bih rekao da sam bacio novac služi svrsi a kupio sam je dok je bila na nekom popustu.

Danas idem iz Ljubljane do Bleda, Waze me vodi standardnom rutom autoputem. Vidim na autoputu neke znakove da je neki izlaz zatvoren, ispada da je to izlaz na koji ja treba da idem. Kažem ženi da proveri na gmaps - on zaobilazi taj izlaz skroz, kaže avoiding road closure. Nakon što sam izašao tamo gde mi je gmaps rekao, Waze i dalje pokušava non stop da me vrati na autoput i nastavi do zatvorenog izlaza.

Tako da eto, za one koji pričaju kako je gmaps srànje.. 🙂

Saobraćaj je "živa" stvar, da tako kažem. Pa ni jedna (NI JEDNA) navigacija nije 100% ažurna na dnevnom nivou(pa ni sedmično).
Te koje ažuriraju korisnici od nas zavise, veliki igrači ažuriraju mape kvartalno i sve je to normalno.
Gledajte saobraćajne znakove i kuda vozite, a navigacija je odlično pomoćno sredstvo.
Juče od NS preko Bosne do Trebinja, bez greške... Osim u Vlasnici gde me terala da udjem u centar grada, a jasno na znaku piše levo na prvom kružnom toku - naravno poslušao znak i posle se opet sve uklopilo i nastavilo navigiranje perfektno.

Svaka navigacija je tačna 95% i svaka ponekad ima greške. Kome se šta sviđa na oko neka koristi. Meni je najlepši interfejs Sygic, najružniji Garmin, ali eto često koristim Garmin.
Ne postoji najbolja! Možda samo "meni najbolja".

Nazad
Vrh Dno