Šta je novo?

Android navigacija i mape

To je za prijavu upozorenja koliko vidim, ne znači da će ti i prikazati?
Mislim - postoji opcija "Dobijajte upozorenja o prijavljenim incidentima...". Ako niko ništa ne prijavi što je uglavnom i slučaj dok neko vozi teško da će prčkati po mobilnom dok je incidentna situacija, hoće li ičega biti. Sumnjam

Poslednja izmena:
Tako je, u dva klika se prijavi.
Prikazivanje je automatsko, ne mora nista da se podesava. Meni cesto u voznji po Bgu izadje tipa patrola, sudar, zastoj, i pita me kao 'Still there?' kad prolazim tuda da potvrdim ili odbijem

Kada se desi bilo šta navedenog uglavnom je saobraćaj jako usporen tako da nije nikakav problem da se preko AA prijavi ili potvrdi i na glavnom ekranu, bez vađenja i upotrebe telefona, a da se pritom niko ne ugrožava.

Meni to krenulo letos u Grčkoj da izlazi, lepo radi. Ne znam koliko je na Waze bolje, ali čisto sumnjam da je popularniji od GMaps.

Popularniji je u inostarnstvu, naročito u gradskim uslovima
Kod nas nema vajde od njega uglavnom

Meni to krenulo letos u Grčkoj da izlazi, lepo radi. Ne znam koliko je na Waze bolje, ali čisto sumnjam da je popularniji od GMaps.
Waze is a popular, community-driven navigation app that Google acquired in 2013.
Google Maps has over 2 billion monthly active users, it’s not just about finding directions anymore; it's become a vibrant tapestry woven from user experiences, reviews, and shared moments.

Nisu za poređenje, a i isti je vlasnik 🙂

Poslednja izmena:
Ja koristim Waze, nekako mi je vizuelno bolji od google maps. Sviđa mi se ta zajednica, par puta me baš spasila. U smislu na nekom magistralnom putu, vozim 80 i upozori me na neku ogromnu rupu za 500m. I stvarno tako bi. A na ne pričam za patrole (po Beogradu to solidno funkcioniše). Video sam i ja da google maps ista upozorenja koristi, samo naznači reported by wate user. Jedina zamerka Wazu je loše prepoznavanje gužve na putu. Toliko loše, da se ni ne obazirem na ta upozorenja.

MagicEarth je nakon ove velike promene postao verovatno najgora moguća navigacija. Interfejs teško može biti gori i besmisleniji, ukinuli su opciju snimanja vožnje (dashcam), Sad snima samo informacije o vožnji. I to čini mi se manje nego ranije. Možeš da dodaš kratak snimak tako što ćeš ručno upaliti kameru. Nema prepoznavanja znakova za ograničenje brzine, nema upozorenja da si blizu vozilu ispred, nema ni upozorenja za prelazak linije, itd. Prikaz traka i prestrojavanje je toliko kasno da su velike šanse u gradu u gužvi da nećeš stići da pređeš u željenu.
Bukvalno preko noći od verovatno najbolje do najgore aplikacije za navigaciju (trenutna ocena na playstore-u je 2,1, a i to je možda previše). Tako nešto mislim da nikad do sad nisam video ni za jedan program ni u jednom segmentu. Neko je prokomentarisao da im je možda cilj da pokupe pare od premium korisnika, jer se sad plaća za dodatne funkcije, i da ugase sve potom. Mislim da to nije slučaj, ali bih iskreno bio srećniji da jeste i imao bih više razumevanja. Možda bih kupio još jedan ključ čisto da im pomognem.

Druga aplikacija koju koristim je OsmAnd i oni su pokvarili svoju. Nisu tako velike i značajne promene, ali stavili su vreme dolaska i dužinu puta dole u sredinu i to ogromnim fontom, i prikaz je sada takav da 50% ekrana u sredini zauzimaju manje bitne informacije, a u preostalih 50% je mapa sa trajektorijom. Dok je skroz levo i desno deo mape koja ti ne treba. Bolje je kada je telefon u vertikalnom položaju, eto to je rešenje. Stvarno ne znam šta je ljudima u glavi, kao da niko ne pogleda ono što je napravio (mala digresija, danas sam saznao da je idiotska odluka GNOME-a da izbaci kreiranje novih fajlova na desni klik zapravo kopija Apple "pametnog" dizajna, tako da je odgovor na moje pitanje - većini je izgleda samo žica koja drži uši da ne spadnu)

Malo sam pogledao na šta Here liči sada i moguće je da će mi to biti primarni program. Možda mapy.com, mada i ona se plaća, a ne znam šta nudi za to (osim offline mapa). Ali sada bi trebalo da prvo isprobam, pa onda platim.

Nisi "probao" NDS do sada?

Ne nego mislim baš na Tom Tom NDS
Nećeš ga naći na našem Google Play-u, ali uz malu pomoć VPN-a i Fake Loc-a hoćeš npr iz Brazila

TT GO je punokrvni softver koji se debelo plaća. NDS je apsolutno besplatan jer ga je svojevremeno finansirala Toyota za tržište Južne Amerike
A potom su ukapirali da u stvari imaju jako dobar (odličan) proizvod, napravili ugovore i počeli da trpaju u gomilu modernijih automobila

Postoji varijanta gde je grupa domaćih entuzijasta malo doradila apk, prevela ga, dodala mu punu srpsku podršku i otključala neke korisne skrivene opcije

Poslednja izmena:
Probaću TT Go trial. Nije ni plaćena verzija previše (oko 20€ godišnje), ako je zaista bolja. Ali koliko vidim, nema korisne opcije koje su postojale u MagicEarth-u, tako da nisam siguran da vredi. Jedino što je bolje od većine drugih je nešto korisniji UI i postojanje +/- za zoom, dok skoro svi ostali insistiraju na prevlačenju prstima, što je suludo tokom vožnje. Na prvi pogled starija verzija (.apk) ME-a je i dalje najbolji izbor, dokle god radi.

Ima li NDS verzija prepoznavanje tabli (ograničenje), praćenje linije, detekciju vozila ispred i pešaka i snimanje vožnje (dashcam)?

Ne nego mislim baš na Tom Tom NDS
Nećeš ga naći na našem Google Play-u, ali uz malu pomoć VPN-a i Fake Loc-a hoćeš npr iz Brazila
Pošto trenutno imam pretplatu na TT Go, koja je razlika kod tog NDS, osim što je besplatan? Ima li razlike u algoritmu rutiranja? U interfejsu? Radi li NDS stabilno? Android Auto? Ažuriranje mapa je redovno? Čisto da vidim šta dalje kada istekne ova pretplata za TT Go 🙂

TomTom održava taj NDS? Ovaj TT GO rijetko dobija ažuriranja, mislim na samu aplikaciju, ne na mape. Mnogi su stekli utisak kao da ga TomTom neće nešto više ni održavati. On ovde u BiH nema kamere, neke zemlje to nemaju, ako se ne varam to u Srbiji radi.

A što se tiče pominjanog MagicEarth, baš su ga srozali. Ljudi se žale što je uvedena pretplata, ali to je najmanji problem, veći je problem što je promijenjena aplikacija, i to na lošije. Ni ja nisam vidio strmoglaviji pad rejtinga za neku aplikaciju kao što je sada doživio MagicEarth. A bio je baš dobar. Sa druge strane Mapy je takođe u nekom momentu uveo pretplatu, ljudi su se žalili, ali je dobra ocjena ostala jer nisu uništili aplikaciju (koja po meni od svih njih ima najljepši prikaz mape).

Pa nema potrebe da ga "održavaju" tj da izbacuju bildove svake sedmice kada je odličan softver, bez bagova i rutiranje jedno od najboljih ako ne i najbolje. Mnogi korisnici su u zabludi misleći da se softver ne održava ako se non-stop ne izbacuju neki apdejti a nisu svesni koliko truda je TomTom uložio da napravi kvalitetan softver i kakav izuzetan programerski tim ima.
Zapravo su najviše novih bildova izbacili kada su entuzijasti probali da razbiju GO 😀 Čim je napravljena modifikovana varijanta u roku od nekoliko dana su reagovali promenom gotovo kompletne strukture softvera. Tako nekoliko meseci uzastopce dok nisu došli do toga da se više ne može ništa uraditi po tom pitanju

NDS je izvorno namenjen da bude u HU uređaju u automobilu, kako možeš da očekuješ da funkcioniše AA. Ovo bi trebalo i tebi da odgovori na pitanja,@Space Beer
NDS je blago "osakaćeni" besplatan GO a zapravo je napravljen pre redizajniranog GO izdanja, odnosno GO je razvijen iz njega. Nema podršku za LKW ili truck, to je zaseban lejer u okviru sistema tako da ga je nemoguće dodati
I GO i NDS softver nalaze se u gomili samostalnih uređaja i HU u vozilima, u okviru zasebnog ekosistema

Ažuriranje sadržaja ide nekad jednom sedmično, par puta mesečno, zapravo po potrebi odnosno prilici, obavezno kvartalno ...

Za nedostatak kamera nije kriv TT već država. Uopšteno važi za sve regije.

Poslednja izmena:
Pa nema potrebe da ga "održavaju" tj da izbacuju bildove svake sedmice kada je odličan softver, bez bagova i rutiranje jedno od najboljih ako ne i najbolje.

To je ono što je meni najžalosnije, što su najbitniju i najtežu stvar dosta dobro uradili (rutiranje) ali se nisu bar malo potrudili oko dosta jednostavnijih, sitnih detalja koje se tiču opšte funkcionalnosti. Na primjer "Favorites" ili kako god to zvali ("My Places"), nemaju nikakvu strukturu (foldere/sekcije) a sve druge aplikacije to imaju, i ja to uveliko koristim. Sa tim je puno preglednije i organizovanije. A da ne kažem da im Android Auto na sve to prikazuje samo 6 prvih lokacija, pa pred svaku vožnju moram ulaziti u aplikaciju i raditi "rename" za ono što mi tada treba, tako da na početak dodam broj 1 ili 2 il tako neke brojeve do 6, da bih ih uopšte mogao odabrati u autu. Sve druge aplikacije nemaju limit na broj prikazanih sačuvanih lokacija, i uredeno prikazuju strukture/foldera. Kada bi malo sredili te stvari imali bi zaista dosta dobru aplikaciju. Probao sam razne, i svaka ima prednosti nad drugima, i nedostatke u odnosu na druge. Ni jedna se ne izdvaja kao ono baš zaokružena.

Što se tiče bugova njih zaista nema često (dijelom i zato što im je aplikacija jednostavnija, više idu na stabilnost i kvalitetno rutiranje nego na malo širi spektar funkcionalnosti), ali bilo je nedavno problema gdje se Route Bar nije prikazivao neko duže vrijeme u Android Auto, mnogi su šizili tokom tog perioda, pa su ovi konačno to riješili. Takođe bio je (ne znam da li je i dalje) problem da se aplikacija uopšte ne pokreće kada nemaš internet, to sam i sam više puta probao i reprodukovao, isključim net i kod pokretanja samo vrti onaj spinner). I oko toga je bilo dosta kritika jer aplikacija bi morala da radi i offline, inače i radi, ali je bilo nekih problema da nekad zaista ne radi.

Za nedostatak kamera nije kriv TT već država. Uopšteno važi za sve regije.
O čemu se tačno radi, da je država kriva što se kamere ne prikazuju?

Hmm ... nešto mi se ne slaže. Rekao bih da tvoje primedbe baš i ne piju vodu sa stanovišta poprilične većine običnih korisnika.
Toliko često koristiš navigacioni softver sa toliko mnogo različitih destinacija? Tako nešto može samo u poslovne, komercijalne svrhe. Za to postoje namenska rešenja

S obzirom da sve druge aplikacije ovog tipa to imaju "out of the box" ne bih rekao da je to nešto što korisnici ne koriste. To nisu nužno destinacije do kojih se ne zna doći bez navigacije, već često i poznate destinacije koje se aktiviraju u vožnji čisto radi neke preglednosti i informisanosti o preostaloj dužini puta, vremenu, usputnim tačkama. Ja recimo u drugim aplikacijama imam folder "Izlet" i tu su destinacije izletišta oko grada, do svih njih znam doći i bez navigacije, ali mi je zgodno da je nekad imam aktivnu. Kad idem na more napravim folder koji pored finalne destinacije ima i par usputnih, koje bi bilo zgodno obići, ili stati na odmor.

Ma jeste. Ako više idem negde na izlet više od jednog puta ne bih rekao da mi je potrebna navigacija, uživam u predelima a ne gledam u mobilni ili PDA, nekad ga i ne nosim. Pa i na letovanje/zimovanje, navi mi služi zbog konfiguracije terena i ograničenja brzine. I za nedajbože, desilo se jednom za ovih 20-ak godina korišćenja
Destinacije gde želim stati pamtim, ili još bolje, ne pamtim nego stajem gde mi se dopadne.

Istina, nisam se nikada logovao na njihov nalog pa da vidim organizaciju POI tako da o tome ne mogu reći ništa

Sve to stoji, naravno. Ali ima i situacija kada je haos u saobraćaju u vlastitom gradu, pa ove navigacije koje za rutiranje gledaju i "traffic data" prave rute koje ti sam ne bi vozio. Mislim da više na zapadu kod vožnje na posao i sa posla koriste navigacije, ne zato što ne znaju doći bez nje, već baš zbog gužvi koje ne opterećuju iste ceste svaki put. Baš sam nedavno ušao u auto i kako se Android Auto sam pali, a sa njim tih dana i Sygic, vidio sam krajem oka da se crvene neke ceste, posebno tranzit kojim uvijek idem do jednog izletišta gdje sam i pošao tada, pa sam zbog toga podesio da me rutira do njega, i proveo me sporednim ulicama kojima inače ne idem, ali tu nije bilo gužve. Ista stvar je bila kada smo se uz Beograda vraćali, nisam ja vozio već sam tih dana malo terstirao TT Go, i upalim ga pred gradom, a ono sve se crveni (bilo je neko veliko nevrijeme neposredno prije našeg dolaska), i dogovorimo se u autu da mu vjerujemo i da ja gledam u telefon i da tako idemo da se razvezemo po gradu, proveo nas je nekim sasvim sporednim ulicama, ali smo odlično prošli. Tako da, u današnje vrijeme, navigacija nije samo za nepoznate destinacije.

Ne znam šta se dešava sa TomTom Mapshare u zadnje vrijeme, na putu do mora sam vidio novu obilaznicu oko Livna, fina, dobra i brza cesta, i dva nova kružna toka (na ulazu i izlazu), i kasnije sam to prijavio na Mapshare. Takve stvari su mi do sada brzo usvajali, i obično nakon drugog ažuriranja to bude na mapama. Sada ništa, od ljeta stoji na "Pending".

Poslednja izmena:
Danas me Waze sačuvao kazne posle Kraljeva.. Sve je više tih "zaboravljenih kutija".
Mene Waze spašava kazni još od 2012. prvo Sydney, Australia, a zadnje 4 godine Berlin, Njemačka. 💪

Sve to stoji, naravno. Ali ima i situacija kada je haos u saobraćaju u vlastitom gradu, pa ove navigacije koje za rutiranje gledaju i "traffic data" prave rute koje ti sam ne bi vozio. Mislim da više na zapadu kod vožnje na posao i sa posla koriste navigacije, ne zato što ne znaju doći bez nje, već baš zbog gužvi koje ne opterećuju iste ceste svaki put...
Sva srž korištenja WAZE-a i sličnih navigacija. 👏
Waze koristiš da te čupa ili zaobiđe svakodnevne gužve na put do posla/kući. I ako možeš izbjeći muriju u šteku ili prenosni/stacionirani radar za brzinu.

Kako Waze radi ovih dana? Ja ga nešto nisam koristio, tim prije što je prošle godine bilo priče da je počeo da brlja, da nije dobar kao nekad (pa je bilo priče da ga možda Google namjerno postepeno sabotira da bi se više koristio Google Maps).

Koliko je u Waze precizan i pouzdan prikaz "Speed limits" na našim prostorima? Na TomTom je često prilično dobar, na OSM je "tu i tamo".

Nov sam na Waze ali deluje mi baš pouzdano u svakom pogledu. Poredim ga ovih dana sa MyPatrol i obe app dobro upozoravaju na patrole.

Meni se na Waze povremeno desava da nece da odradi rutiranje (Kung Fu kineski Android box za kola). Pronadje rutu i kad pritisnem kreni samo otvori mapu bez rute. Moram da reinstaliram app da bi ponovo normalno radila!?

Meni se to desi kad nemam net ili je jako slab u trenutku kad pokrenem Waze.

Nazad
Vrh Dno