Šta je novo?

Android navigacija i mape

Za koje navigacije je ovo mapiranje aktuelno? Računam da iGo nije više toliko u modi?

Prvenstveno za njihovu HERE WeGo.

Pazario sam C4, još neke male sitnice i biće moj.

No, zanima me sledeće, da li znate nekog ko ubacuje mape na fabričkoj multimediji?

Imaš na gpspower forumu uputstva i mape.

Mislio sam na standalone uredjaje. iGOkoriste mnoge, za Here ne znam (iskreno i ne pratim), a prosto mi je neverovatno da im se isplati ovo mapiranje za telefonsku app?
Ne radi se mapiranje samo za njihove potrebe tj softver.
HERE je izdavač mapa (provajder). Kada se podaci kompletiraju, u tzv sirovom formatu se prosleđuju svim kupcia koji ih internima alatima konvertuju u sopstveni format.
A kupaca ima dosta, počev od velikih imena kao što su Garmin i NNG. pa Sygic, i gomila mnogo manje poznatih koji se distribuiraju za potrebe flotnih vozila.

Koristi here za svoja profesionalna/truck izdanja

Koristio sam u posljednje vrijeme Magic Earth, i sviđa mi se.

Ali kako ga koristim kroz Android Auto primjetio sam jednu čudnu stvar, za razliku od svih ostalih aplikacija ovog tipa ovde uopšte nema opcije za uključiti ili isključiti zvukove na Android Auto. Dakle nema onaj "audio-mute" toggle button, preko kojeg nekad kad koristim navigaciju isključim da ga čujem "skreni lijevo" i slično, jer mi je nekad dovoljno da bacim pogled, a nekad želim i audio, pa to da uključim ili isključim koristim u toku vožnje. U drugim aplikacijama na jedan klik to palim i gasim. Ali ovde toga nema. I ne samo da nema taj toggle button, nego ni u Settings na Android Auto ne vidim nikakvu opciju za audio komponentu (uključi, isključi, pojačaj, bilo šta).

Da li je zaista tako ili nešto propuštam?

Sve ostale brojne slične aplikacije to imaju.

Šta najviše koristite? Meni se waze pokazao odlično. Mape sveže, a ne brlja kao gmaps. Plus podrska za android auto.

Magic Earth i Here. Magic Earth se najtačniji što se tiče naziva ulica i brojeva. Naravno, koristim i GMaps

Šta najviše koristite? Meni se waze pokazao odlično. Mape sveže, a ne brlja kao gmaps. Plus podrska za android auto.
Imam slicnu nedoumicu vec neko vreme, doduse za Carplay.
Apple Maps ima najbolju "integraciju" sa autom jer pokazuje informacije i na HUD-u i na centralnom ekranu, ostalim app to nije dozvoljeno.
Iskocio mi Sygic za 9e za godinu dana, cackam i njega. Magic Earth je najdetaljniji, npr kad sam bio u Srbiji pre koju nedelju, jedini je pokazivao novi put od Pozarevca do Golupca npr.
Waze mi je ok sto se tice upozorenja na guzve i policiju/radare.
Navigacija u autu koristi Here mape, nije ni ona losa.

Poslednja izmena:
Ja isto koristim samo waze, najviše zbog kamera, patrola, i tako tih stvari koje prijavljuju korisnici. Mada primetio sam da gužve na ulicama ne detektuje na vreme (ili uopšte). To mi je i najveća mana.

Да ли неко у Србији користи Јандекс навигацију и како се показала?

Imam je instaliranu zato što mi je kurir rekao da je najtačnija sa brojevima kuća/stanova, pa da se nađe. Mislim da koriste NAVTEQ (Here) mape.

Imam je instaliranu zato što mi je kurir rekao da je najtačnija sa brojevima kuća/stanova, pa da se nađe. Mislim da koriste NAVTEQ (Here) mape.
Таксисти је користе, значи, наводи на адресу.
Штета што Алиса, AI, у навигацији ради само на руском. Ја је користим од појаве а томе има 7-8 година.
Јако је практична:

Да ли неко у Србији користи Јандекс навигацију и како се показала?
Kolega je pomenuo - dosta je koriste taxisti zbog dobre pokrivenosti kućnih brojeva
Veoma korektno navodi, algoritmi su joj odlični, interfejs ... njah. Ima propusta
Offlajn mape su joj glomazne u pm, ne pokriva sve države (Bugarsku nema, npr) ali ih vidi ako si onlajn. Sasvim logično kada znam da kradu GoogleMaps bazu

Alisa je osmišljena za rusko tržište, pokriva ogroman aspekt njihovog kompletnog društva, ne može i neće funkcionisati za ostatak sveta.

Alisa je osmišljena za rusko tržište, pokriva ogroman aspekt njihovog kompletnog društva, ne može i neće funkcionisati za ostatak sveta.
Раде на томе да Алиса добије подршку и за друге језике, првенствено енглески.

Nije problem jezik već integracija sa društvenim strukturama (rade oni na tome da dobije podršku za mnogo jezika poodavno)
U Rusiji je Alisa čak i više nego Apple-ov asistent u USA. Povezana je sa svim Jandeksovim servisima koji pokrivaju sve sfere njihovog društva

Poslednja izmena:
Kako je Beograd ovako dobro "pokriven" kada je u pitanju 3D prikaz na Google Maps?
Baš dobro izgleda.
Ali ne viđam to kod ostalih gradova.

Ko dodaje te 3D modele, kako to ide?

Kako je Beograd ovako dobro "pokriven" kada je u pitanju 3D prikaz na Google Maps?
Baš dobro izgleda.
Ali ne viđam to kod ostalih gradova.

Ko dodaje te 3D modele, kako to ide?
Novi Sad je takođe odrađen 3D, poodavno...

Jelte, šta od ove dve app ostaviti?
Nisam ni provalio da su to dve različite aplikacije. Slučajno video posle vesti da može da se prati kretanje gradskog prevoza koji inače ne koristim nego aj da vidim 😆
I jedna i druga rade kao navigacije.

1000062887.jpg

Da li znate gde da se traze najnovije (što novije) mape za VW vozila?
Ima li negde neki tutorijal kako izabrati verziju mapa za svoj auto i fabricku navigaciju u njemu (za tu verziju uređaja, multimedije)?

Sme li se postaviti tema samo za trazenje, pricu i razmenu (linkove) odgovarajucih verzija mapa za VW vozila?

Postoje speciijalizovani Forumi za takvu tematiku. Par min guglanja ...
I nemoj da generalizuješ.

Me nema ni tamo, trazio i ne nalazim, zato sad lutam i trazim svuda...
Bilo nekad dok su bile starije multimedije, pa cak ima i o ovim mm i navigacijama kojima su mape na kartici ali od kad su poceli izbacivati sve sem usb-c konektora u kolima ne mozes naci kako i gde da sam skines mapre i onda uradis update...

Nazad
Vrh Dno