Šta je novo?

Android navigacija i mape

Malo isčitah temu par stranica unazad, ali vidim da svako ima različita iskustva. Imam android mulitmediju u kolima i u servisu su mi stavili iGo navigaciju (mislim da su je krekovali). Uglavnom par puta me je izdao i to NS-u gde sam domaći. Bilo je par slučajeva kad sam išao u neku ulicu u Petrovaradinu, navodio me kroz jednosmerne ulice u pogrešnom smeru. ...

Mora da napravite razliku - navigacija ne može da bude kriva, mogu da budu krivi mape i korisnici.
Pitanje je koje su ti izdanje mapa stavili, ažuriraju se kvartalno, jelte. A i ne postoje idealne mape, jelte, nemoguće je. Najbliže tome su Mađarska i Nemačka.
Što se tiče tebe kao korisnika, trebaš da definišeš način rutiranja - najlakši, najbrži, najekonomičniji... da li ti više odgovara jedan od ostalih, jako je subjektivna kategorija. I naravno treba se uvek poigrati sa sofverom i njegovim opcijama.
Algoritmi rutiranja razlikuju se kod proizvođača, naravno. Svi se trude da ga unaprede, jedni su uspešniji od drugih. Opet, subjektivno je i da li će ti se dopasti ponašanje popularnih ili manje popularnih firmi. Lično, npr, i dalje nikako da svarim Garmin i njegovo ponašanje, iako se mnogi kunu u njega.
Tako da...
Koristi navi, imaj najsvežije mape, nauči se ponešto, i nikako nemoj da se ograničavaš na elektroniku. Oči i mozak...nisu luksuz koji sebi ne možemo da priuštimo :)
 
Poslednja izmena:
Ajde ovo se slazem, ko zna sta mi je postavljeno za rutu, i ovo za ove slepe ulice to je od skoro, a i mislim da su mi mape stare godinu dana, cini mi se. Ali ono skretanje u parking koji je tu vec 10 godina, to mi nije jasno :)

Ako sam dobro shvatio postoje TomTom i Here mape i sve navigaije koriste jedno od te dve?
Jedan korisnis je u Sygic temi rekao da je imao problem, "omasio je rutu na skretanju sa autoputa za dobrih 300m, a tu imaju dva iskljucenja kada se skrene desno sa autoputa i moze lagano da se promasi, cak je promasio i desno skretanje za sam aerodrom".
Ne znam koliko kosta iGO, ali bih platio dal njega ili Sygic i da ne moram da razmisljam o mapama, nego samo pustim update i gotovo.
 
Poslednja izmena:
Malo isčitah temu par stranica unazad, ali vidim da svako ima različita iskustva. Imam android mulitmediju u kolima i u servisu su mi stavili iGo navigaciju (mislim da su je krekovali). Uglavnom par puta me je izdao i to NS-u gde sam domaći. Bilo je par slučajeva kad sam išao u neku ulicu u Petrovaradinu, navodio me kroz jednosmerne ulice u pogrešnom smeru. Onda recimo mi jednom pokazivao da skrenem na onaj parking kod Uspenske ko zna, mogu tuda da izađem, ali moram platiti prolazak kroz parking :) Onda recimo kada sam se vraćao iz BG-a, išao sam u Kać, i očekivao sam će mi reći da se isključim kod Kovilja, međutim on me je navodio da se isključim kod NS-a, što je ~10km dalje. I onda kad sam skrenuo na tom isključenju za Kovilj, umesto da mi preračuna rutu, on me navodio da uradim polukružno i da se vratim kroz naplatnu rampu na prvobitnu rutu. Konkretno sam taj primer proverio sa GMaps, i on mi je računao to isključenje kod Kovilja. Istina, stigne se otprilike isto, zbog ograničenja brzina kroz sela, ali opet 10km manje nije malo. Al recimo po BG-u mi je iGo napravio bolju rutu od GMaps.
Uglavnom hteo sam da probam nešto drugo, vidim da je sad Sygic na popustu, pa sam možda mislio njega da uzmem, ali vidim da su neki imali loša iskustva sa njim. Pa sam čuo da se drugar jedan kune u Waze, drugi se kune Maps.me itd. Jel može neko da mi napiše neki redosled šta da probam, ne mora biti free. Strah me da krenem negde gde se neću snaći:d
Kratko i jasno..nijedna navigacija nije "bezgresna", probao sam ih puno od Garmina po USA, do Here i Copilot ovde po Evropi..za mene Here je naaaaj, sa najmanje gresaka

Sent from my SM-A720F using Tapatalk
 
...Ne znam koliko kosta iGO, ali bih platio dal njega ili Sygic i da ne moram da razmisljam o mapama, nego samo pustim update i gotovo.

Sygic je jeftiniji.
iGO kao softver je bespatan za Android, ali se plaćaju mape i sav dodatni sadržaj. Osim toga apdejti kasne, zbog toga su i toliko popularne narodne verzije. Za kašnjenje je kriv Google, odnosno njihov neuspešan dogovor sa NNG-om.

Kako god, samo da pustiš apdejt i gotovo...neće baš da može :)
Jednostavno, ovo nije takva kategorija da možeš da pustiš mozak na ispašu. Naročito u našem regionu.
 
Slazem se da nema savrsenog resenja, onda bi ga svi koristili :)
Koliko sam video:
- Open Street Maps: Maps.me
- Google Maps: Google maps, Waze
- TomTom Maps: TomTom, Sygic
- Here Maps: HereWeGo

Jedino nisam iscackao sta iGo koristi od mapa. Onda u principu imam opciju da kupim Sygic ili da nastavim sa ovim krekovanim iGo, jedino mi jos treba informacija koje se mape najcesce azuriraju ako se to zna?
 
Neki su hvalili i Magic earth koji koristi open street.
A Igo može i Here i TomTom, u narodnom izdanju. U legalnim ne znam šta koristi.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Za naše tržište iGO dolazi sa Here mapama.
Sigik, zavisno od varijante, ali ove "normalne" isto Here. Sa tim što postoji dodatak koji omogućava da skineš i ostale mape. Poseti Sigik temu biće ti jasnije.
CoPilot isto Here, sa nekim svojim dodacima.
Imaš i TomTom softver za Android, logično je šta oni koriste :)
 
Poslednja izmena:
Koristio sam IGO godinama, ubacivao u njega Tom Tom mape jer su bile najdetaljnije za SRB, BG pogotovo, prosle godine poceo da me zeza da me odvlaci u jednosmerne ulice koje su godinama jednosmerne....
Sad koristim Google maps navigaciju i zadovoljan sam njome, povremeno ukljucim Sygic koja mi deluje ok, ali sam sada navikao i ok mi je GM.
 
Da li Google maps uzima u obzir jednosmerne ulice? Skoro me baš vodio kroz jednu na Zvezdari.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk
 
Uzima, upravo sam probao i pravilno rutira, ako ulica nije ubeležena kao jednosmerna onda neće. Kod mene tu gde sam probao kad ubližim ima strelice na ulici.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Po onome što se vidi na maps.google.com, dosta ulica u BG su ubeležene ako su jednosmerne.
Meni se do sada nije desilo da me uvede u suprotan smer.
Doduše, ja navigacije koristim samo da dođem u blizini odredišta, dalje vodi lim da se snalazim sam.
:)

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka
 
Imam loše iskustvo sa Google maps, do duše u of line modu. Po Trebinju me vodio nemogućim putanjama.
Pri pokušaju odlaska na Hercegovačku Gračanicu, uveo me u krug gradske bolnice.
 
Ja dosta koristim navigacije i moj neki SUBJEKTIVNI utisak bi bio:

1. Igo
2. Sigic (i njegovi klonovi)
3. Here We Go

Garmin ne volim zbog zastarelosti onog presmesnog izgleda od pre 20 god +opet subjektivno misljenje) i paprene cene za uredjaje.

Sve navigacihe povremeno grese, posebno ovde u nasem regionu gde su nas ozbiljnihe obradili tek pre 2-3god a neke zemlje u regionu nisu jos 100% pokrivene.

Vrlo je bitno koje opcije ukljucite za rutiranje (najbrza ili najkraca ruta itd...), totalno razlicito rutira.

Uvek proverite rutu pre polaska na duzi put i uvidecete eventualne nelogicnosti.

Davno jos neko reče: Mapu čitaj, al seljaka pitaj!



Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
 
I iGo UI je zastareo debelo, ostali su u 2011. godini.
Opet, navigacija kao navigacija je dobra.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk
 
Ne znam koliko kosta iGO, ali bih platio dal njega ili Sygic i da ne moram da razmisljam o mapama, nego samo pustim update i gotovo.
Legalni Sygic radi baš tako: jednom ga instaliraš, ubaciš željene mape i onda se i app i mape same apdejtuju.
 
Update. Evo od Ns do Herceg Novog, preko Bosne i Hercegovine, bez ijedne greske sa Sigyc. Prvi put idem ovom putanjim i sve je bilo super.
Mape su NT 2018.03.

Ako trazim "dlaku u jajetu" onda su to ogranicenja brzine, menja ih u metar ali Sigyc pokazuje 80km/h a uglavnom je bilo 60km/h. To mi je i jedina zamerka na ovoj ruti jer zaista ogranicenja kroz Bosnu smorise, cak i na visoravnima gde nema zive duse.

Pazite na ogranicenja ako se odlucite ici ovom rutom, prvenstveno zbog svoje i bezbednosti drugih, a i zbog policije koje je u federaciji bas puno i dosta kontrolisu brzinu kretanja.

Sigyc mi je samo potvrdio dobro misljenje i toplo ga preporucujem.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
 
Ja ću Here definitivno da uklonim sa telefona, jeste ona free I zgodno mi je što radi offline Ali na auto putu mi je loša jer ne prikazuje lepo pumpe i stajališta.

Na drugo mesto bi stavio gmaps, koje su vrlo zgodno univerzalno lajt rešenje pored koga Here nema više šta da traži.

Na prvo mesto sygic koji šije sve po preglednosti, funkcijama i lakoci korišćenja

Postoji li neka besplatna navigacija koja ima pregled pumpi, stajališta i ostalog kao sygic (klonovi koje ste pominjali?)
Rado bi probao.
.
4fc5206d1187bb08ecdddfcf5847e620.jpg


Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
MapFactor je meni bio ok po Srbiji, ali sada npr. ne moze da nadje rutu od Beograda do Grcke, iako su mape uredno skinute.
 
Probaj ovo, pa uporedi sa "originalom"
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.navigation.offlinemaps.gps
Čak i iste verzije mapa koriste.

Ranije je neki od "klonova" koristio OS Mape, ali sad vidim svi su na TA.
Ovo izgleda jako dobro, većina stvari je tu, ne vidim jedino glasovnu navigaciju i što bi ja voleo da to sve radi i online pored offline Moda.
Ovo je najbolja zamena za sygic koju sam video.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
pa u cemu je onda razlika?
Nisam takodje primetio dal ima onaj line assistent?
Znas li odakle vuce real traffic podatke?
Tu je google majka mara :)

Nisam ga jos isprobao u praksi, ali deluje jako dobar.
 
Ne znam u čemu je razlika.
Ima i line assistent.
Prijatelj je na moj nagovor, pred svoj prvi put u Grčku, instalirao. Čekam raport, kad se vrati.
 
Imam kod kuće tabelu u čemu je razlika između Sygic i besplatne verzije, a sada koliko se sećam nema upozorenja za prekršajne kamere ili za ograničenje brzine, nema hub, nema online stanje o putevima i to je sve. Kada stignem kući postaviću vam tu tabelu

Sent from my Huawei Mate 9 using Tapatalk
 
Evo ovde imate spisak u čemu je razlika Sygic i one besplatne verzije
65a6c393ed42759d2c7a9f90dd817e63.jpg


Sent from my Huawei Mate 9 using Tapatalk
 
To je razlika izmedju Free(7dana po instalaciji) i Premium(plaćenog) SYGIC-a.
 
Nazad
Vrh Dno