Šta je novo?

Android navigacija i mape

on mozda misli da su tomtom samo mape, ne zna za program :) tomtom je jako star softver, postojao je jos pre 8 godina sa symbian koliko se secam...

Ja se izvinjavam sto upadam tek tako ali me interesuje preporuka za najbolju navigaciju trenutno sto se tice 720p rezolucije. iGo prime ili nesto slicno a bolje ? Treba mi samo Srbija(za sad) Moze link na PM ili tako nesto.

http://navitel.ru/en/ Meni se ova navigacija sjajno pokazala pokazala po Srbiji i na Krfu (gde je iGO znao da me otera u vrzine). Automatski postavlja rezoluciju.

Meni je Sygic sa mapama Navteq vrh. Samo da izbace poslednje mape Navteq, i bolje navigacije nema!

Korisnici koji su je probali nisu bas nesto odusevljeni s ovim programom, mada treba probati da bi se doneo sopstveni sud o tome.

Dobro, jel neko pokrenuo tomtom navigaciju, nema utisaka?
Meni stalno izlazi da ne može da se konektuje da probam kasnije?!

Isprobao sam tom tom i nesviđa mi se. Posebno me iritira *****ski glas kao da ga izgovara neki šiptar. U odnosu na Sygic, mnogo, mnogo zaostaje!

Isprobao sam tom tom i nesviđa mi se. Posebno me iritira *****ski glas kao da ga izgovara neki šiptar. U odnosu na Sygic, mnogo, mnogo zaostaje!

Sve je tacno. Nasao sam zenski Glas (napravljen) i novi.
Danica http://www.share-byte.net/cgoy88

Sygic ima odlican glas ali mi je manje vazna boja glasa od funkcionalnost. Odgovorno tvrdim, bez ubedjivanja i prepiranja, da TomTom ima ubedljivo najbolje iskoriscen glas i najbolje fraze. Predrag jeste nesretnik ali TomTom ODAVNO ima najavu da skrenete u levu ili desnu traku sto nema ni jedna navigacija. A ta opcije je veoma korisna vozacima u vecim gradovima da zna da li pre raskrsnice da vozi levo ili desno, odnosno koja je traka, traka njegovog kretanja.

Poslednja izmena:
Probao bih i ja taj TomTom. Postoji za svaku rezoluciju? Kakve su mape u odnosu na igo?

Probao bih i ja taj TomTom. Postoji za svaku rezoluciju? Kakve su mape u odnosu na igo?

Da bi proverio mape mozes da skines sa Google pley-a Navigation 6 (Route66) skines Srbiju i vidis sve.

Meni su odlicne. Ne zbog toga sto su ranije bile samamo autoput. Manja mesta nemaju adresnu numeraciju ali nema je ni NavteQ. TomTom za iGO ce uskoro pa ces moci da jednostavnom poredjenjem velicine fajla da vidis stanje. Mada NavteQ ima puteve po kasarnama, firmama, itd TomTom ih nema. Nema naselje Stepa Stepanovic, .... samo da ne stanu ovde... bice tobro, da ne ostanemo mi najveca beda.

Poslednja izmena:
Данас сам мало тестирао навигацију и...?
Па, мапе заостају за мапама Navteq а интерфејз....није по мом укусу!
Закључак, сувишна је поред Sygic-a, iGO-a, Navigon-a и Navitela!

Baš bih voleo da pročitam u kom smislu su Navteq mape bolje od ovih u TomTomu jer meni deluju kao preslikane - za kućne brojeve oko Arene su i jedne i druge slepe, Medak III identični nedostaci... po kojim su to detaljima Navteq bolje baš bih voleo da znam ...probaću i sam malo više po gradu al bi mi zapažanja onih koji ih hvale značila
U mojoj navigaciji se nalazi nekoliko njih a redosled po upotrebljivosti bi bio:
1. iGO - jedini pokazuje pored kog kućnog broja prolaziš, interfejs ima najnaprednije mogućnosti a najlakše ga je koristiti, zna i stare i nove nazive ulica, predikcija unosa čista 10, animacija kretanja najbolja a Nevenin glas je melem za dušu
2. GarminStreetPilot - jedino on možda u ukupnom zbiru ima nešto bolju pokrivenost kućnim brojevima od iGO-a i njegova najveća prednost je što radi pretragu adresa i po pridodatom slovu - ogroman nedostatak je neintuitivan interfejs (mada je u StreetPilotu po tom pitanju napravljeno puno pozitivnih pomaka u odnosu na stari interfejs) - neverovatno je da za planiranje rute mora da se tapne jedno x2 više nego u iGO a jedno 30% više nego u TomTomu, animacija kretanja najgora, vođenje glasom i nije neko
3. TomTom - najbolje koristi prostor na displeju, intuitivniji od Garmina ali lošiji od iGO-a po tom pitanju, nedostatak mu je i nemogućnost zumiranja a i njegova animacija kretanja je malo seckava ...glasovi očaj živi ...da Garminove mape nisu donekle bolje bio bi mi drugi izbor
4. PlanPlus - i nije baš porediv sa ostalima ali zbog autobuskih linija, merenja rastojanja itd. ima razloga da ostane na tabletu,
5. Navigon - viđen je za brisanje jer sem unekoliko interfejsom ničim drugim ne može da prismrdi ostalima
6. Sygic još davno probao i zbog očajnih mapa izbrisao, drugim još novijim na tržištu ne verujem pa ih nisam ni probao

Evo par mojih zapažanja sa važnom napomenom, Navteq mape na Sygic-u su 09.2012. a tomtom najsvežije!
Ista pozicija, prvo tomtom a onda Sygic:

Screenshot_2013-10-27-10-58-04.png Screenshot_2013-10-27-10-59-26.png

Screenshot_2013-10-27-10-56-50.png Screenshot_2013-10-27-10-44-36.png

Ako je potrebno, okačiću još primera mada je i ovo dovoljno?!
Ako Sygic pusti najnovije mape od Navteq-a, totom nema šta da traži!
Tabela koju je zx16 priložio takođe to potvrđuje, 90% mapa koje radi Navteq "teže" su od tomtom za iste zemlje i u istom formatu!
Ne znam koji dokaz ili prilog treba još okačiti u prilog tvrdnji da je Navteq bolji od tomtom?

Baš bih voleo da pročitam u kom smislu su Navteq mape bolje od ovih u TomTomu jer meni deluju kao preslikane - za kućne brojeve oko Arene su i jedne i druge slepe, Medak III identični nedostaci... po kojim su to detaljima Navteq bolje baš bih voleo da znam ...probaću i sam malo više po gradu al bi mi zapažanja onih koji ih hvale značila
U mojoj navigaciji se nalazi nekoliko njih a redosled po upotrebljivosti bi bio:
1. iGO - jedini pokazuje pored kog kućnog broja prolaziš, interfejs ima najnaprednije mogućnosti a najlakše ga je koristiti, zna i stare i nove nazive ulica, predikcija unosa čista 10, animacija kretanja najbolja a Nevenin glas je melem za dušu
2. GarminStreetPilot - jedino on možda u ukupnom zbiru ima nešto bolju pokrivenost kućnim brojevima od iGO-a i njegova najveća prednost je što radi pretragu adresa i po pridodatom slovu - ogroman nedostatak je neintuitivan interfejs (mada je u StreetPilotu po tom pitanju napravljeno puno pozitivnih pomaka u odnosu na stari interfejs) - neverovatno je da za planiranje rute mora da se tapne jedno x2 više nego u iGO a jedno 30% više nego u TomTomu, animacija kretanja najgora, vođenje glasom i nije neko
3. TomTom - najbolje koristi prostor na displeju, intuitivniji od Garmina ali lošiji od iGO-a po tom pitanju, nedostatak mu je i nemogućnost zumiranja a i njegova animacija kretanja je malo seckava ...glasovi očaj živi ...da Garminove mape nisu donekle bolje bio bi mi drugi izbor
4. PlanPlus - i nije baš porediv sa ostalima ali zbog autobuskih linija, merenja rastojanja itd. ima razloga da ostane na tabletu,
5. Navigon - viđen je za brisanje jer sem unekoliko interfejsom ničim drugim ne može da prismrdi ostalima
6. Sygic još davno probao i zbog očajnih mapa izbrisao, drugim još novijim na tržištu ne verujem pa ih nisam ni probao

Sve potpisujem. Komentar vrlo profesionalan. Nesto bih dodao.
Ja nisam i ne smem da dam komentar koja je bolja ili su slicne. Dok ne vidim velicine, mada nije ni to bas sigurno merilo. Sygic koristi TomTom mape, tako da ce "ova" mapa uskoro izaci za Sygic. Posto nisi koristio odavno, predlazem ti da sacekas izlazak novih mapa i da instaliras Sygic. Uznapredovali su mnogo, probaj.
Glas Predrag je nesreca a ovaj je pravljen sto se primecuje (robotski,kompjuterski). A koliko navigacija nema glas ni meni na Srpskom. Sygic je napustio podrsku ya Srpski jezik. Sad nekima i dlaka smeta. Glas je ovakav ili onakav. Dobro je da ga uopste ima. Verujte, sve proizvodjace mapa vise interesuje Hrvatsko primorje nego cela Srbija. To im veliki kupci traze, ne interesuje ih Valjevo(na prim.).

Poslednja izmena:
Као што си сам написао, Sygic си давно пробао па не знаш да можеш на њему користити мапе од Navteq-a. Баш ме чуди јер смо о томе овде доста писали па ми је необично да учествујеш у дискусији а да ниси упознат са тим податком?
Милојици хвала што си окачио прилог. Да сам ја окачио ризиковао би напад цењеног:
A ove slike su mlacenje prazne slame. Uporedjivanje necega sa nicim.
http://forum.benchmark.rs/showthrea...acija-i-mape&p=3464345&viewfull=1#post3464345http://forum.benchmark.rs/showthread.php?245249-Android-navigacija-i-mape&p=3464345&viewfull=1#post3464345
Сад си га ти угасио!

Zašto bi ugasio, Izneo sam moja zapažanja a on svoja. Nemam ambicije da bilo kome držim predavanje, samo sam odgovorio na prthodno pitanje.

Veličina mape nije uvek pokazatelj koliko detalja ima u paketu. Pojedini proizvođači imaju drugačije načine pakovanja i vektorizacije puteva, te se u megabajtima posmatrano, ista mapa može značajno razlikovati. Infoteam je svojevremeno izdao paket mapa za Garmina koji je bio skoro duplo manji od prethodnog, ali su mape bile detljanije. A zapravo su promenuli način pakovanja, i optimizovali vektorizaciju puteva.

Takođe, POI se s' vremena na vreme čisti od bajatih podataka te i to može uticati na veličinu paketa. I sada u POI Srbije ima gomila bivših kafana, restorana i kafića.

Detaljno snimljenu Srbiju danas imaju Navteq, Contrast i Info Team te bilo ko da radi GPS za Srbiju može imati samo neki od tih paketa, a koliko će biti detaljno zavisi mnogo i od momenta kada je proizvođač navigacionog softvera mape preuzeo sa servera proizvođača mapa. Neki novi proizvođač mapa, ili će kupiti neke gotove mape pa nastaviti da ih sam update-uje, ili će krenuti sam da snima od nule celu Srbiju, ali to j eposao od mnogo godina te teško da će to iko krenuti.

Све да је и тако, из Милојициног прилога се јасно види да је Navteq још прошле године убацио насеље Степа које је тада било велико градилиште а tomtom га у најсвежијим мапама у опште нема а насеље завршено?
Исто и на Миљаковцу, Navteq уцртао улице тог насеља а tomtom није а разлика у старости мапа цела година!?

Pa naravno, Navteq za sada ima najbolje mape. Ali TomTom sigurno mape ne pravi sam. Određenog momenta će povući (il' kupiti) novi paket sa recimo Navteq servera, te će tog momenta imati najbolje mape... dok neko drugi ne pripremi novi paket, sa još novijim mapama. A mi pojma nemamo kako su se "navigatori" dogovorili sa Navteq-om, kada i koliko često mogu da preuzimaju podatke. Ovo sve uz predpostavku da koriste Navteq.

Na Here sajtu se uvek vidi najnoviji, trenutno aktuelni i ažurirani Navteq paket. To je on-line Navteq baza.

Vrh Dno