Šta je novo?

Android navigacija i mape

Zdravo ljudi. Ovo mi je prvi post, mada vec neko vreme pratim neke teme po forumu. Imao bih jedno pitanje. Da li je neko uspeo da instalira neki igo na Nexus 7 2013 1920x1200 ,ali bas da lepo radi. Meni nesto laguje i ima problema prilikom okretanja ekrane, tj. izlazi van okvira ekrana.

hvala kolega!:)

izašle 2013Q3 Here /ex Navteq/ mape za Igo...

inače, nove petlje na Pančevcu nema na Navigon 2013Q4 mapi, ali ima na ovoj novoj Igo 2013Q3 mapi /obe mape su Navteq/

hvala kolega!:)

izašle 2013Q3 Here /ex Navteq/ mape za Igo...

inače, nove petlje na Pančevcu nema na Navigon 2013Q4 mapi, ali ima na ovoj novoj Igo 2013Q3 mapi /obe mape su Navteq/
Није тачно:

screenshot2014-02-28-09-.png

cekaj, ali koje je mape onda meni povukao?
stavio sam najnoviju 5.2 verziju?
da li se negde u programu, kako kod Igo, moze videti verzija mapa?
veličina Serbia.map je 11.233.073 bajta...

inače, nova Igo mapa je za nešto preko 2Mb veća od prethodne....

Poslednja izmena:
cekaj, ali koje je mape onda meni povukao?
stavio sam najnoviju 5.2 verziju?
da li se negde u programu, kako kod Igo moze videti verzija mapa?
veličina Serbia.map je 11.233.073 bajta...

inače, nova Igo mapa je za nešto preko 2Mb veća od prethodne....

Већ сам више пута писао да ми је апсолутно нејасно зашто Навигон директно нуди преузимање старих мапа.
На ПП сам ти послао торент за преузимање 2013Q4.
Иначе, већ увелико Sygic, Copilot, Navigon, Automapa користе navteq мапе на којима је уцртана петља на Панчевцу!

Poslednja izmena:
@zx16
hvala

@all

izašle 2013Q3 Here /ex Navteq/ mape za Igo za Evropu...

Amerika je izašla pre neki dan...

Иначе, и томтом Eastern_Europe_925_5412 има уцртан Панчевац:

kyo8ixy.png

deki30 - hvala na obavjestenju za 2013Q3 Here /ex Navteq/ mape za Igo za Evropu - pronasao i skidam!

Čekaj, jel to sad samo drugo ime? Here i nq Ili ima neke razlike?

2013.Q3_8.3HERE_EU
Ne znam ima li razlika, jos nisam isprobao.

ok, u jednoj narodnoj biblioteci nasao sam u istom postu linkove i ka nq i ka here q3 mapama pa se pitam jesu li iste!?

Najbolje da uporedis velicinu mapa, ako ima razbijeno po drzavama.

Kad smo vec kod velicine, Serbia_R3_HERE_2013.Q3 je 9,6MB a Serbia_83_NQ_2013.Q2 je 7,2MB - trebalo bi da nove mape donesu veliki napredak.

Here (Nokia) je kupio NAVTEQ. Tako da je to sada isto... Od sada će izlaziti pod tim imenom HERE.

A verovatno Microsoft stoji u budućnosti iza cele priče...

Kad smo vec kod velicine, Serbia_R3_HERE_2013.Q3 je 9,6MB a Serbia_83_NQ_2013.Q2 je 7,2MB - trebalo bi da nove mape donesu veliki napredak.

Rečeno je već par puta, pa da ponovim...

Veličina mape ne mora biti pokazatelj preciznosti. Veličina mnogo više zavisi od načina pakovanja podataka, vektorisanja saobraćajnica, te čišćenja bajatih POI.

Svojevremeno je npr. Garmin odradio neke promene u načinu pakovanja, te su se mape sa tada novom verzijom smanjile i do 3x iako je količina podataka u njima bila ista ili čak veća.
Za različite navigacione softvere, mape se pakuju na različite načine te identičan paket mapa može biti različite veličine za različite platforme.
Saobraćajnice se s' vremena na vreme ponovo snimaju, te se može desiti da se uradi drugačija vektorizacija istih puteva, što značajno utiče na veličinu u kb, ali ne mora uticati na dovoljnu preciznost.
U poslednje vreme, bajati POI podaci besmisleno pune bazu sa mapama. A nema ko da briše recimo zatvorene restorane, kafane, apoteke il' šta već postoji u POI. U nekom momentu proizvođač mapa može ovde da napravi čistku te da smanji količinu podataka.

...i bla.bla.bla... Ne ocenjujte mape po veličini u mb. Pogotovo ako mape nisu istog proizvođača, ili nisu za istu platformu.

Poslednja izmena:
*NsHappy

Uglavnom si u pravu, ali ovo jeste(kao što si u poslednjoj rečenici I pomenuo) ista mapa, istog proizvođača(ok kupio ih HERE,ali isto to NAVTEQ radi) I s obzirom da smo mi zemlja koja nije 100% pokrivena... ja verujem da ti megabajti jesu uglavnom pokazatelj napretka u detaljnosti karte. Ma da stoji I to što si rekao.
Mislim da kod zemalja koje su 100% pokrivene može da varira zbog uređivanja mape ili POI-a.
Testiram ovu novu HERE mapu Srbije I vidim da so opet problematični brojevi ulica...
U svakom slučaju verujem da je mapa još detaljnije I da je ovo napredak za nas...

Novija verzija mape istog proizvođača jeste najčećše bolja od prethodne. HERE jeste bivši Navteq...

Moj post je bio više reakcija na poređenje mapa raznih platformi i proizvođača po veličini, često ovde na forumu, pa reko, nisu mb sve što je bitno.

HERE, Teleatlas, Google svoje baze update-ju svakodnevno i njihova glavna baza je neprestano osvežavana. Ako mape za različite platforme radi isti proizvođač mapa, trebalo bi da su iste. Dakle, npr. Srbija HERE(Navteq) je ista bez obzira dal' je koristimo na TomTom ili na iGo. Razlike mogu postojati u zavisnosti kada je koji paket povučen sa HERE servera i šta je HERE uradio na mapama između te dve pripreme za različite platforme.

Što se brojeva tiče, teško će to kod nas ikada biti kako treba jer je su zvanična kartografija, administracija i katastar u rasulu pa je zbrka nepopravljiva. U NS npr. kućni brojevi u nekim delovima grada su enigma, taksistima, poštarima pa i stanarima. Pitanje je kakva je situacija u katastru?!? A i njih proizviđači mapa ne mogu naterati na saradnju. Ići peške i snimati brojeve i lokacije ulaza je višegodišnji i veoma mukotrpan posao.

Novija verzija mape istog proizvođača jeste najčećše bolja od prethodne. HERE jeste bivši Navteq...

Moj post je bio više reakcija na poređenje mapa raznih platformi i proizvođača po veličini, često ovde na forumu, pa reko, nisu mb sve što je bitno.

Naravno da velicina mape nije apsolutno merodavna, ali kao sto sdeki rece, poredio sam mape istog proizvodjaca. Kakve veze imaju POI sa velicinom mape, kad su POI u zasebnom fajlu?

A i POI je obican plain text fajl koji ne znam koliko da ima vise teksta velicina ce biti neznatno veca.

Nije POI plain text file, verovatno si pomesao sa speedcam i slicnim fajlovima. *.poi je ekstenzija, ova poslednja za Srbiju je velicine 1,8MB.

Drugari, imam GPS Becker Z112. Ima stari software i mape, a ja bi ubacio i jedno i drugo novo. Ako bi neko mogao link da mi pošalje link kako se instalira software i gde mogu mape da nađem. Potpuno sam nov u ovome, pa bi molio za pomoć.

Ако се не варам, на том уређају је iGo навигација. Ако је iGo, најновије мапе су ти Europe_R3_HERE_2013.Q3
На пп сам ти послао торент за мапе а софтвер нема потребе да мењаш, битне су ти мапе.

Mislim da neće da mu rade na original softveru.

Poslednja izmena:
Mislim da neće da mu rade na original softveru.
Не могу да тврдим ни да хоће ни да неће, мада не видим разлог зашто не би? Нека проба, само нека те мапе из навигације сачува на компу за сваки случај.

Dakle samo copy-paste u folder sa mapama? Ja sam tako ubacio neku mapu i sve se pobrkalo. Ali samo iskopirao mapu. Sad nema satelita, mapa, ruta itd.

Vrh Dno