Šta je novo?

Android navigacija i mape

Ja koristim i Magic Earth
Imam Tom Tom , Magic Earth i Here maps
Nikada ne kucam ulice u ove mape , već tražim koordinate preko Gugl maps i to ubacujem ove navigacije.
 
@Stock

Hvala :) , skinuo sam TomTom sa APKMirror. Koliko vidim ništa mi nije javio za plaćanje, da li se plaća (možda nakon nekog perioda)?
Radi li u Android Auto?

Da li je bolji on ili Sygic?
Ne plaća se TomTom Navigation.
Ne radi na Android Autu.
Na AA radi TomTom Go, ali se on nažalost plaća (poptuno je isti kao TomTom Navigation, ali se plaća i radi na AA).
Po mom mišljenju (koristio sam prvo godinu dana Sygic pa posle skoro 2 godine TT Go) TomTom je bolji, ima bolja rutiranja.
 
NDS ne radi i neće na AA jer je namenjen da bude u HU uređaju :) Zapravo, mnoga nova vozila (2020+), i sve ih je više, sa fabričkom navigacijom u sebi imaju prilagođeno NDS izdanje.
Naravno da TT ima sve bolje. Danas su najveći i najozbiljniji igrač na ovom polju - imaju svoje mape (koje btw prodaju i drugima), svoj softver i stvarno vrhunske programere, i svoje uređaje odvajkada.
 
Hvala na svim komentarima :)

Gledam ovu TomTom Navigation sa APKMirror koja ne radi u Android Autu, neke stvari mi se baš sviđaju a nemaju je druge aplikacije. Morao sam malo da provalim kako da kreiram custom rutu a i kako da je onda snimim. Koliko vidim kreira se tek kad se uđe u režim za navigaciju, tek kada počne da me vodi mogu da klikam na mapi za neke međutačke. Možda može i prije navigacije ali nisam ukapirao, kod drugih aplikacija može dok se tek priprema ruta, ali nema veze, bitno je da može.

Ali same mape, kako oni prave mape, da li prolaze svojim autom i skeniraju, ili drugačije?

Gledam adresu smještaja gdje inače idem na more, tamo je jedna prilazna jednosmjerna cesta prije nešto godina promijenila smjer, OSM je i dalje prikazivao stari (sada pogrešna) smjer, to sam ja popravio kroz njihov editor, i sve OSM aplikacije su dobile novi ispravan smjer. TomTom i Sygic nažalost i dalje prikazuju stari smjer, i ruta je zbog toga dosta drugačija jer vodi dosta dalje pa okolo (prolazio sam i tim putem, ali to sada ne mora, može puno lakše i direktnije da se priđe). Pa me zato zanima kako TomTom radi mape, i koliko često ažurira. Gledam i po svom gradu, na TomTom su ucrtane neke novije i krupnije izmjene po centru grada, ali neke malo starije izmjene nisu (promjena nekih ulica iz dvosmjernih u jednosmjerne).

Ah kad bi se spojile OSM mape zbog svoje ažurnosti, i bolje rutiranje i druge pogodnosti iz ovih profi aplikacija.

Što se tiče rutiranja i prikaza u koju traku ići, koliko to TomTom Go dobro radi za Beograd? Nisam iz BG pa recimo kad vodi kroz petlje (npr. Mostarsku).
 
Može koliko hoćeš međutački. Može čak izbor do 6 ruta ako postoje, može još svašta nešto što nisi video ... ali ne u tim izdanjima koja se skidaju sa hostera.
Za snimanje ruta moraš da imaš aktivan nalog, snima ih na njihovim serverima.
Takođe, sa aktiviranim određenim opcijama, povlače podatke direktno sa servera i unose ispravke u aktuelne offline mape.

Imaju svoja vozila i bazu podataka. Nažalost još nisu dovoljno zastupljeni kod nas da možemo onlajn sami predlagati uzmene kao što je to radio Here koji je imao kancelariju na ovim prostorima.
 
Poslednja izmena:
Evo 2 godine na Mapshare strani https://www.tomtom.com/mapshare/tools/new/mapshare/#loc=43.58064,21.33301,14.49 dodajem nove ulice, kruže tokove, menjam smerove ulica itd, što može svako da odradi. Oni to provere i kroz mesec dana (možda i malo manje) unesu to u svoje mape. Te promene se posle vide na Mapsheru i na TomTom Amigu aplikaciji koji ima online mape. I posle 6 meseci (okvirno) u izmenama mapa dobijamo ih u TomTom Go mapama.
 
Vide se i u NDS-u koji ima inkrementalne apdejte. Globalni apdjet za GO/NDS ide na tri meseca. Ako promena bude mnogo, nekada i na mesec dana.
Promene za inostranstvo mnogo brže se integrišu nego one na našim prostorima.
 
Evo 2 godine na Mapshare strani https://www.tomtom.com/mapshare/tools/new/mapshare/#loc=43.58064,21.33301,14.49 dodajem nove ulice, kruže tokove, menjam smerove ulica itd, što može svako da odradi. Oni to provere i kroz mesec dana (možda i malo manje) unesu to u svoje mape. Te promene se posle vide na Mapsheru i na TomTom Amigu aplikaciji koji ima online mape. I posle 6 meseci (okvirno) u izmenama mapa dobijamo ih u TomTom Go mapama.
Znači možemo sami praviti korekcije, kao za OSM?
Odlično, ako odlučim da kupim TomTom Go rado ću i ja dati doprinos :)
Sad sam pogledao ovo, ako je to to - sviđa mi se.
 
Znači možemo sami praviti korekcije, kao za OSM?
Odlično, ako odlučim da kupim TomTom Go rado ću i ja dati doprinos :)
Sad sam pogledao ovo, ako je to to - sviđa mi se.
Da, to je to. Nema potrebe da kupuješ TomTom da bi dao doprinos u korekcijama, samo napravi nalog, pa gde vidiš da nešto nije OK, unesi korekciju, pa i mi koji smo kupili Go (ili oni koji bez kupovine koriste NDS) možemo da vidimo tvoj doprinos - ispravno stanje :)
 
Ogromna
GO je punokrvni softver koji se plaća, offline mape
AmiGO je besplatan softver koji ima osnovne navigacione funkcije, za svoj rad zahteva online pristup (nema mape koje skaldišti)
 
Duže vreme povremeno koristim Maps.Me u besplatnoj i offline varijanti (na telefonu), a kada baš zatreba upotrebim i Google Maps i Locus. Ovom kombinacijom prilično sam zadovoljan.

Nisam pratio novine u svetu navigacija pa mi treba vaša preporuka: da li da prelazim na nešto novije ili da ostanem na M.M?

Nemam previsoke zahteve :)
 
Nema potrebe da kupuješ TomTom da bi dao doprinos u korekcijama, samo napravi nalog, pa gde vidiš da nešto nije OK, unesi korekciju, pa i mi koji smo kupili Go (ili oni koji bez kupovine koriste NDS) možemo da vidimo tvoj doprinos - ispravno stanje :)
U pravi si :) , i uradio sam to sinoć, kreirao sam nalog i pogledao sam kako to izgleda. Napravio sam jednu korekciju, i upisao sama jedan parking (mnogi nisu ucrtani). Sad je to naravno u "Pending" statusu. Da li se možda dobije neki mail kada izmjena promijeni status, kada možda bude prihvaćena? Sviđa mi se taj web alat za korekcije na mapi.

A i onaj njihov plan.tomtom.com je odličan, da se tu kreiraju rute i favorites koji se onda sinhronizuju na telefon. To ima i Mapy.cz, i dosta je zgodno.

Danas sam aktivirao TomTom Go, onu subskripciju koja je prvih 7 dana besplatna pa se onda plaća nekih $21 godišnje. Nije to strašno, pa eto prilike da probam. Mobilna aplikacija mi se sviđa i neke stvari su baš dobro riješene. Danas sam nešto obavljao po gradu pa sam ga testirao na Android Auto. Fino radi, brzo pravi novu rutu kada skrenem drugačije, glasovne instrukcije su dobre. Ali ima jedna stvar koja tu ne radi, a radi savršerno na mobilnoj aplikaciji, i dosta je korisna. Onaj Route Bar sa desne strane je odličan, i kada prikaže da se usput na ruti nalazi recimo benzinska pumpa može da se klikne na nju i da odmah ponudi "Add Stop", pa rekreira rutu da uključi i to. Tada se to u tom Route Baru prikazuje kao zastavica, pa ako se predomislim mogu da kliknem tu na nju i nudi mi "Delete This Stop". Isto je i sa Stop tačkama koje ja kreiram ranije za tu rutu. Dakle preko Route Bar-a bukvalno u dva klika može da se doda Stop tačna, ili da se ona ukloni. Ali to mi ne radi na Android Auto, a savršeno radi na telefonu. Bar je kod mene tako bilo danas. Kako je kod vas? Da bih dodao neku pumpu kao usputnu lokaciju morao sam na Android Autu ići okolnim putem, ići na klasičnu pretragu, pa tamo odabrati Gas Station, pa sačekati da on pronađe i prikaže one koje su okruženju, pa kliknuti na neku, i tek onda imam to "Add Stop" koje treba kliknuti. A nisam ni provalio kako ukloniti tu usputnu lokaciju, jer iako se ona uredno kao zastavica prikaže na Route Bar-u ni klik na nju ništa ne uradi, ne nudi mi "Delete This Stop". Dakle niz klikova, umjesto savršenog rješenja koje radi u mobilnoj aplikaciji (u kojoj radi i taj duži put, ali radi odlično i preko Route Bar-a). Ako je tako i kod vas a ne samo kod mene onda se nadam da oni to vide kao bug a ne kao feature. Oni ovde za Android Auto jesu napisali "Map interaction is limited while driving", i meni to sa bezbjednosne strane ima smisla, ali upravo je ukinut način koji sa dosta manje klikova (i samim tim na bezbjedniji način) može da se iskoristi. Tako da se nadam da je ovo bug, ili je samo kod mene danas bio izražen.

Još jedno pitanje, lista sačuvanih lokacija "My Places", da li je uvijek ovakva "flat" lista sa svim lokacijama, ili mogu da se kreiraju folderi/kategorije, kao u drugim aplikacijama ovog tipa?
 
Ne dobija se nikakav mail o promeni statusa, samo povremeno ulaziš na web i pratiš status :(
Ostalo nisam probao ni na telefonu ni na AA.
 
Istekao Edit.
Probao sam Route bar i isto je kao kod tebe. Mislim da je razlika što na AA route bar izlazi kao pop-up informacija i nestaje dodirom na ekranu, nije "stalna" kao na androidu. Ipak su rezolucije na telefonima mnogo više puta veće nego na multimediji, pa ne može sve da se prikaže na AA, nego samo najpotrebnije (možda je brži način da izabeseš "3 paralelne linije" gore desno pa na pumpe i onda izabereš pumpu sa rute).
 
Shvatite jedno - Adndoid Auto je zaseban sistem funkcija koji u mnogome zavisi od uređaja u vašim rukama, od uređaja u automobilu i od još gomile činilaca. Nije samo prosto preslikavanje sa moba na ekran HU-a.
Na njihovom sajtui postoji lista kompatibilnosti. Dovoljno je da npr izađe novi mali andoid apdejt i da zezne sve
 
Probao sam tomtom sa apkmirror sajta koji je okacen u prethodnim porukama. Ok je interfejs ali je "skrolovanje" prstom po mapi mnogo krzavo pa sam je samo zbog toga batalio.
Kako radi kod vas?
Koristim sygic premium malo vise od 2 godine i bas sam zadovoljan.
 
Krzavo? Nisam to video ni kod originalnih varijanti ni kod unapređene, ni na jednom uređaju.
A naprotiv, video sam da Szgic ume da secka itekako.
 
Sygic mi radi fluidno i bez ikakvih problema.
Ne znam zasto mi je tomtom krzav. Presao sam sva podesavanja ali nema nista vezano za to.
Uredjaj je s23 ultra.
 
Hteo sam da probam regularnu tomtom navigaciju ali i za trial mi traze broj kartice sto otpada u startu. Hteo sam iz znatizelje da probam ali sygic mi je za sada najbolji izbor i savrseno radi za moje potrebe.

Kakva je iGO navigacija danas?
Ona mi je bila prva navigacija koju sam kotistio pre skoro 15 godina i odlicno se pokazala ali od tada nisam vise imao dodira sa njom.

Probao sam iGO upravo i mogu samo reci da je uzasna :)
 
Poslednja izmena:
Probao sam Route bar i isto je kao kod tebe.
Vidio sam da ima TomTom forum pa sam malo preletio, valjda nikome ne radi Route Bar, tj. ponaš se kao kod mene. To je jedna od stvari koje su naveli da bi bilo dobro riješiti. Pri tome su pisali da se Android verzija (dakle osnovna, mobilna, a samim tim i AA verzija) nije mijenjala još od jeseni prošle godine, pa su se pitali da li je razvoj završen, ili u TomTom misle da je aplikacija već sada savršena, ali su naveli listu prijedloga za poboljšanje, sa kojom se slažem. Šteta da se aplikacija koja je u mnogo čemu dobra ne ispegla još, kad ima prostora.

Juče sam išao na "route trip" sa kolegom, van grada na neki izlet, jednim putem tamo i drugim nazad, pa sam još probavao TomTom Go. Ono što me odluševilo je prikaz maksimalne dozvoljene brzine, veoma je precizan, čak i ovde u Bosni, baš smo gledali, kad prođemo pored znaka na cesti možda već za sekund-dva prikaže tu brzinu kao novu dozvoljenu. Ne znam da li i vama radi tako, ali na osnovu tog kratkog puta daje mi dojam da se mogu osloniti na ono što tu piše. Taj prikaz ima i Mapy.cz, ali nije ni blizu tako precizan i pouzdan. S druge strane prikaz mape je baš spartanski, ali dobro, to je valjda baš "vozačka" navigacija pa prikazuje samo najosnovnije. Išli smo pored rijeke i prebacio sam malo na Mapy.cz, i on ima dosta ljepši prikaz mape, nije nimalo napadno i pretrpano ali se vidi rijeka ili jezero, čak se vide mala ostrvca na pojedinim tačakama u rijeci, pitali smo se gdje je tu pored brana jer smo znali da je negdje ima, ali se ne vidi sa ceste, i onda smo je u jednom momentu lijepo vidjeli na mapi. Naravno, ovo nije svakome bitno ni potrebno, i nema veze sa kvalitetom samog navođenja, ali meni ljepše izgleda. Uz to ugao mape i puta ispred na kojem me vodi je u svim aplikacijama malo drugačiji, a i to mi se sviđa u Mapy.cz.

Ono što me razočaralo na TomTom Go i što sam juče vidio je što u Android Auto verziji nema "My Routes". Ima samo "My Places". Mobilna verzija naravno ima obe kategorije. Ili ja nešto nisam dobro vidio?
Dakle ruta koju sam kreirao preko plan.tomtom.com ne može da se pokrene kroz AA :(

Zanimljivo je da isti hendikep imaju i Mapy.cz i Google Maps (i ko zna ko još). Moguće je da Google ne dozvoljava developerima tako nešto. Na TomTom sajtu su napisali za AA: "The number of menu items is limited so we need to pick the most used menu items". Možda je to razlog. Jer ne vidim smisao da ta mogućnost postoji sa programerske strane, a developeri aplikacije je nisu napravili u AA verziji. Ali Osmand to ima, oni su to uspjeli da naprave (ima odvojeno Places i Routes, i još u svakoj možeš kreirati kategorije/foldere). Možda je u pitanju ovošto je @Boki.N napisao, možda novije verzije AA biblioteka sad i dozvoljavaju te neke stvari, ali neke aplikacije možda nisu radile update tog dijela za Android Auto. TomTom odavno nije izacio update za Android aplikaciju.

Kamere na putu, TomTom mi nije javio ni za jednu. Kako vama to radi? Ima li nešto u opcijama što sam propustio podesiti da bi to radilo? Pod Alerts & Sounds mi je uključeno "Cameras". Ili možda ove kamere kod mene uopšte nisu ucrtane. Može li se na web sajtu na mapi kod njih vidjeti kamera ukoliko je ona ucrtana i ukoliko će javiti za nju u toku vožnje? Ove za koje znam ne vidim na plan.tomtom.com.
 
Google mape su katastrofa.
Bio u Pirotu,Medilab koji je godinama preko puta Gomex na mapama obelezen ispred,inace do Medilaba je Tehnomedia godinama,nema je na mapama,
Swislion ne radi kako mi je receno godinu dana,google je za dobro izbegavanje.
 

Prilozi

  • Screenshot 2024-05-20 at 20-21-11 Google Maps.png
    Screenshot 2024-05-20 at 20-21-11 Google Maps.png
    175.7 KB · Pregleda: 28
Zato što su ostalo "navigacije" a GMaps je turistički vodič
Zna se čemu služi suštinski navigacija - da te odvede od tačke A do tačke B najoptimalnijim putem prema tvojim kriterijumima i podacima dostupnim u bazi.
Šta ih briga da li je tu apoteka, opera ili nešto deseto. Korisnici su se previše razmazili a upotreba mozga postala luksuz :) Odnosno, bolje reći da se mnogi pojmovi brkaju a ljudi očekuju da im softver čita misli. Večina ne ume i ne zna da podesi parametre a posle im sve drugo krivo samo ne oni sami.
 
A GMaps nije navigacija? :)
Ne znam, ja iskreno u 99% slucajeva koristim gmaps - po gradu uvek zbog guzvi npr, a i van grada nisam imao nekih vecih problema. Kad odem na more bilo gde npr i obilazim razna mesta i plaze, na drugim navigacijama ne mozes da nadjes plazu po imenu, gmaps odradjuje to bez problema.
 
Razne aplikacije ovog tipa imaju svoje jače i slabije strane, i samim tim svaka ima svoju primarnu namjenu.

Google Maps je najbolji za POI, iako nije sasvim ažuran i tačan, ali je daleko najbliži u tome.

Za vikend sam trebao otići na drugi kraj grada jer sam čuo da jedna firma (za koju ni ne znam niti sam u tim dijelu bio) možda ima nešto specifično što mi treba. Pogledao sam na Google Maps jer su mi samo rekli u kom dijelu je firma, i kako se ona otprilike zove :) , pa sam tražio i tražio i onda pronašao, drugačiji je malo naziv od onog koji su mi rekli ali sam je bukvalno preko mape pronašao, njen POI je unesen, pa sam se vozao do tamo, ali nisam htio koristiti Google Maps (koji bi radio dosta dobro) već sam probavao TomTom Go, koji je radio odlično, ali sam tu morao "ubosti" ulicu i lokaciju koju sam prethodno pronašao preko Google Maps. Dakle bila je priprema kroz Google Maps i navigacija preko TomTom. Tako da nije loše da je Google Maps dobar sa POI, a kako ga mnogo u svijetu koriste i za navigaciju kažu da je uglavnom prilično dobar. Ja ga nisam puno za to koristio ali kada jesam dobro je radio. Ali često ga koristim da vidim gdje je šta (POI) a onda tu tačnu lokaciju po želji unosim u druge navigacije.

OSM ima svoje neke velike prednosti nad svima ostalima.

Za čistu navigaciju moguće je da su ove profi aplikacije najbolje, ali vjerovatno se i tu razlika smanjuje.

Juče sam hodajući poredio veliku gužvu u gradu u vrijeme kad se ide sa posla sa onim što TomTom prikazuje, i djeluje mi prilično precizan. Takođe za ono što meni u njemu ne rade kamere za prekoračenje brzine pročitao sam na njihovom sajtu da razlog može biti što sam još u ovom Trial periodu od prvih 7 dana, pa kad mi nakon toga uzmu novac za godišnju supskripciju trebalo bi da i to radi. Pa vidjećemo. Bilo bi dosta zgodno ako TomTom Go može pored navigacije da mi radi kao Radarbot, pa da mi pokrije sve.
 
A GMaps nije navigacija? :)
Ne znam, ja iskreno u 99% slucajeva koristim gmaps - po gradu uvek zbog guzvi npr, a i van grada nisam imao nekih vecih problema. Kad odem na more bilo gde npr i obilazim razna mesta i plaze, na drugim navigacijama ne mozes da nadjes plazu po imenu, gmaps odradjuje to bez problema.
+1
I još jedno 100 drugih mogućnosti koje jedino nude Google Mape...
Sygic imam kupljen ne koristim ga nikad, TomTom NDS isto obrisao jer ga ne koristim...
 
A GMaps nije navigacija? :)
Trude se, nije da se svojski ne uspinju.
Ali već od početnog - krenite na severoistok - hvata me muka :D

Probe radi, u poslednjih mesec dana jer sam dosta putovao na razne strane, testirao sam dokle su stigli u svemu. Krupne, krupne greške u svakoj vožnji, neprecizni i loši podaci koliko hoćeš. Potpisujem da im ni onlajn info uopšte nije tačan.
Jesu zgodne za brzo potezanje moba u nepoznatom gradu, ali ništa više od toga. Vodile su me nekim bezveznim rutama i u poznatim.

Uostalom, uvek kažem koristite šta mislite da odgovara vašim potrebama i ukusu, samo ne zaboravite oči i mozak.
 
Nazad
Vrh Dno