Šta je novo?

Android navigacija i mape

Nasao sam skoro neku staru gps navigaciju goClever u pitanju je model gc4340. Je l postoji mogucnost ubacivanja novih mapa u njoj?

Obično su te starije navigacije imale Windows CE operativni sistem i u njemu iGo aplikaciju. Ako je tako, trebalo bi da mogu da se instaliraju novije mape.

Obično su te starije navigacije imale Windows CE operativni sistem i u njemu iGo aplikaciju. Ako je tako, trebalo bi da mogu da se instaliraju novije mape.
Da prilikom pokretanja pise igo prime 2.0 . Je l znas mozda gde i kako bih mogao da nadjem i prebacim novije mape? Hvala

Tomtom ne valja, uzeo da probam jer me to ceka na kolima novim uskoro.. Sta reci nema ucrtana deonica od autoputa preko surcina do Jurim ja Gagarina😅.. Sve updetovano, jok, prikazuje da idem kroz njivu😅

Ne valja Tom Tom ili ne valja mapa, mnogo je velika razlika.
Mapa će se apdejtovati relativno brzo, kada će i da li će unaprediti neki softver, drugo je pitanje.

Koliko puta sam u raznim delovima sveta vozio "po oranju" na raznim navigacijama ... ne brojim. Pre par godina vozio sam po jednom auto putu koji je otvoren za saobraćaj dan pre toga. Bio veoma srećan jer mi je skratio celodnevno putovanje za tri sata. Nisu ga ucrtali ni u jednu mapu još dva meseca.

Što reče jedan kolega - navigacija je pomoćno sredstvo. Ja ponavljam - koristite oči i mozak :)

Budi srećan što te TomTom čeka u novim kolima.
Kod mnogih modela (skupih) automobila ni nakon 15 godina osim glavnih saobraćajnica nema ničeg ostalog ucrtano za našu lepu državicu.

U sv slucaju navikao sam na google a i na waze... Pa ce ide preko android auta nanekran ako bude Tom *****avao...

Što se tiče TomToma imaju veoma dobar sajt "https://www.tomtom.com/mapshare/tools/new/mapshare" za unos "problema" u mapama. Koristim ga aktivno od septembra prošle godine, uneo sam više od 100 reporta, svi su prihvaćeni i svi se nalaze u novim mapama (izmene se tiču Kruševca i okoline). Prošle godine je trebalo po 3 meseca da prođe dok ne izađe novi apdejt mapa, a ove godine izlaze veliki apdejti mapa skoro svakog meseca, a mali apdejtovi na nekoliko nedelja. Naravno ovo važi za offline aplikacije, Amigo ih ima odmah nakon njihovog odobrenja od Tomtoma.
Moravski koridor je ucrtan (od Pojata do Kruševca), onakav kakav treba da bude, vidi se na mapi, ali još nije "pušten" kroz navigaciju, poslao sam Report i čekam "odgovor" (problem je u Pojatu i Makrešanu jer je sada put izmenjen dok se ne izgrade naplatne stanice Ćićevac, Kruševac istok i zapad i Koševi, a ukine postojeća stanica Pojate).

Moravski koridor (puštenih 17km, Pojate - Makrešane) se nalazi u TomTom bazi i za sada je vidljiv na TomTom Amigo aplikaciji, a za TomTom Go i NDS čekamo sledeći update mapa...

Koliko često izbacuju update za mapu? Mislim na TomTom Go?

Aktuelno izdanje ima inkrementalne apdejte, isto kao i NDS - sitna ažuriranja svaki čas. Sa tim što imaju jedan globalni apdejt otprilike svakog kvartala.

Da li sam dobro razumeo, TomTom Amigo i Go se skidaju sa Gplay, a razlikuju se u tome da prvi radi samo on-line (kao Gmaps npr) i on je besplatan, dok Go ima i off-line mape, slično Sygic-u i plaća se (trenutno oko 2350din godišnje)? Jel?

TomTom NDS je aplikacija koju sam instališem na telefon, sam skidam tamo neke mape i ubacujem u uređaj?

Što se tiče TomTom Amiga i Go-a tu si u pravu.
TomTom NDS kad se instalira "narodni" apk na telefonu, siti je kao Go, koristi potpuno iste mape kao Go, ima takoreći i potpuno isti meni i funkcije, osim što se ne plaća 20e godišnje i nažalost ne radi na Android Autu :( Na telefonu radi savršeno.

TomTom NDS kad se instalira "narodni" apk na telefonu, siti je kao Go, koristi potpuno iste mape kao Go, ima takoreći i potpuno isti meni i funkcije, osim što se ne plaća 20e godišnje i nažalost ne radi na Android Autu :( Na telefonu radi savršeno.
...i update mapa za NDS mora ručno, narodnim metodama? Jel?

Normalan je update mapa, nista ne mora da se budzi.

^^ Kada instališem narodni NDS, mape se automatski i redovno same update-uju?

Izadje mi obavestenje da postoji update (ili se pojavi ona crvena znacka u meniju), ja potvrdim, on skine, i sve sam zavrsi.

Napomena: pade mi na pamet da postoji i ona modifikovana verzija sa nasih foruma koja valjda ima i srpski "computer voice". Ne znam za nju, ja koristim verziju sa engleskim.

Imam tu TomTom NDS sa srpskim glasom(Predrag). U toj verziji mape skidaš iz same aplikacije. Naravno rade off line.

Prilozi

• Screenshot_20230525_140028_TomTom.jpg
    Screenshot_20230525_140028_TomTom.jpg
    57.7 KB · Pregleda: 16
  • Screenshot_20230525_135901_TomTom.jpg
    Screenshot_20230525_135901_TomTom.jpg
    55.8 KB · Pregleda: 16
  • Screenshot_20230525_140254_TomTom.jpg
    Screenshot_20230525_140254_TomTom.jpg
    57.8 KB · Pregleda: 15
A ovi zvanični, Go I Amigo, imaju li normalne srpske glasove?

Predraga ima i verzija koju ja koristim (to je recorded voice, a ne computer voice). On ne samo sto ima govornu manu, nego i zvuci kao Albanac koji je jezik ucio u Hrvatskoj.
Na aplikacijama koje sam ranije koristio, uvek sam birao srpski, ali ovog jazavca nisam hteo da trpim.

Pa dobro, pitam, Go i Amigo, da li imaju još neki srpski glas osim Albanca Predraga iz Hrvatske?

Ovako unazad kada ispratim poruke, dođe mu da je to mana samo NDS-a.

Hvala iako nisam to pitao.

Pitam za Go. Da li TomTom aplikacije sa Gplay imaju još glasova sem Predraga?

Skini sa prodavnice pa proveri, mislim da je tako jednostavnije.

TT Go beta verzija

Za Igo, pre desetak godina, smo svi skidali Nevenu. Fajl, Nevena, za voice, da ne bude zabune.

Ima i na forumu thread sa linkovima.
Meni je voice subisan
Uvek isključen.

:)
Nevena se preuzima i danas iako sasvim legalno dolazi uz instalaciju. Lang fajl se inače pod obavezno traži obogaćeni, jer osnovni nije dovoljan.

Malo se uznapredovalo u međuvremenu, imamo Danicu kao standardni glas, koja je jako blizu tts-a ... A imamo i full TTS - Alfanum (isto Danica iako je izbor širi, više glasova je dostupno)

Ljudi, molim pomagajte 😂
Ćerka je skoro položila vozački. Znate kako se snalaze po gradu.. 😳🤣😂
Koja je navigacija najbolja za početnika za vožnju po Beogradu prevashodno? Mada, biće i vožnje do Novog Sada, Subotice...
Manje su bitni brojevi ulaza (tu je po meni Yandex Navi super), koliko ono prestrojavanje u pravu traku pre skretanja i slično. Bukvalno, dobar asistent za vožnju kroz grad.
Hvala vam puno 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno