Šta je novo?

Android navigacija i mape

Primetio sam da se Here i TomTom najvise koriste,mene interesuje mapa Srbije sa detaljnijim ulicama i ogranicenima brzine posto u nekim delovima Srbije vise ima policije nego tabli.
Kakva je ova TomTom AmiGO ili je Here WeGo bolja?

AmiGO isključivo funkcioniše online, ali to je "cena" jer se app ne plaća.
Here po meni ima previše mana ...
Naravno, obe su školski primer izdavača mapa, probaj da vidiš koja ti više odgovara. Lično blagu prednost dajem TT-u.

Internet imam,ima li neka treca bolja,mozda Waze?

Poslednja izmena:
Bolja po čemu?

Popularna ... ništa više od toga
Kod nas ni ne može da bude reprezentativna, nema dovoljnog broja korisnika.

Da li je neko imao sledeci problem: here i maps.me, kad stavim na srpskim, glas se cuje isprekidano kao neki kinezi da izgovaraju, a kad prebacim na engleskim savrseno se cuju reči. O čemu bi moglo da se radi?

Koje su zadnje iGo mape za Srbiju i Evropu za Win Ce,moze link na pp?

Poslednja izmena:
I zadnje i prednje, i poslednje. Iste kao i one za Android ... ili za iOS.
Sve iGO mape istog su formata, samo određena generacija softvera može ili ne da koristi sve dodatke.

Ubacio,zadnje mape su bile TomTom 4Q 2020,medjutim,sad imam problem sa satelitima a nista nisam dirao sem buildings,map i poi.

Ne bi trebalo da ima nikakve veze osim ako nisi nešto slučajno obrisao.
I da, moraš da staviš poslednji global_cfg.

Hvala.
Gde ide taj global,kod novih mapa ga nema,nisam ga video ni kod starijih?

Fajl global_cfg.zip ide u folder global_cfg
To je obavezan dodatak koji se skida zasebno. Softver ne funkcioniše bez njega, a uveli su da kod novih izdanja mapa neće da rade ni njihove funkcije ako nije svež.

Ma jasno,nego mape su kataklizma,nisu kompletne,evo ove jedne nemaju u buildings Serbia,samo u map i poi,ajd ako nije problem posalji mi na pp.

Ne znam koji paket si skinuo i odakle, ali TT mape su kompletne.
Inače buildings i poi su fajlovi koji mogu da se koriste od starijih izdanj, takođe moguće ih je koristiti i od drugog provajdera. U toj kategoriji su i phoeneme i (oficijalni spc) speedcams, ali to su opcioni dodaci i ne tako potrebni i korisni.
Poslaću ti link ka poslednjem korigovanom i unapređenom gcfg fajlu.

Nekoliko godina koristim aplikacije Locus Map i Maps.Me, obe u besplatnoj, offline varijanti, i uglavnom sam bio zadovoljan njima. Međutim, u poslednjih mesec-dva obe se ponašaju prilično neobično: ozbiljno "promašuju" tekuću poziciju. Kada uključim mobilne podatke na telefonu, i dalje maše, ali nešto manje. Da li neko ima sličnih iskustava?

Pokušavao sam da enableujem / disableujem detektor lokacije, kao i da kalibrišem telefon (ono standardno -- da opišem nekoliko "znakova beskonačnosti"), takođe sam dozvolio aplikacijama da detektuju lokaciju, ali sve bez uspeha :(

Da li je moguće da mi je na telefonu brljnuo GPS senzor?

Ja mogu da reinstaliram ove aplikacije, mogu čak i ceo telefon da resetujem, ali bih voleo da znam o čemu je reč pre nego što se prihvatim "neurohirurgije" ;)

BTW, telefon je Samsung Galaxy M32.
P. S. Tek sada vidim da sam dooobrano omašio forum :( ali me je pretraga ovde dovela. Molio bih da mi moderatori i korisnici ne zamere baš mnogo ;)

Najviše liči na problem sa gps prijemnikom ... naročito što su obe u problemu.

Pošto koristiš besplatne verzije lako je proveriti na drugom uređaju

Pokreni Gmaps u offline režimu, uz predhodno skinutu oblast u kojoj si. I vidi koja je tačnost lociranja, tada.

Koliko puta godišnje Tomtom Navigation Go ažurira mape (mislim na kompletno ažuriranje, a ne na ono od po 0.1MB)?
Sygic ažuirira jednom mesečno i piše u mapama koja je aktuelna verzija, npr sada su mape decembar 22.
Kod Tomtoma nisam našao takav podatak i samo stoji da se mape ažurne.
Šta je meni ovde zanimljivo!
Za obe navigacije imam kupljenu pretplatu od godinu dana. Sygic ima veoma komplikovanu proceduru za unos reporta za greške, pa sam greške unosio na Tomtom web sajtu (mapshare). Sve greške su prihvatili i uneli izmene. Izmene su posle nedelju dana se pojavile na online verziji mapa (Tomtom Amigo), ali i dalje ih nema na Tomtom Navigation Go mapama.
E zanimljiva je stvar da su te izmene vidiljive na decembarskim mapama Sygica.
Da li Sygic uzima mape od Tomtoma? Zašto ih još nema u Tomtomu a ima ih u Sygicu?

TT nema definisan period kao nekada (kvartalno). NDS mape ažuriraju se kada bude potreba i po segmentima, čak i dnevno. Ako bude krucijalnih promena onda može i na dva meseca, a može i na šest.

Sygic kao i ostali TT saradnici dobije mape jednom mesečno/kvartalno/kako već u određenom (sirovom) formatu, konvertuje ih za svoj softver i na dalje svaku promenu vrši na svom nivou. Te promene najčešće prenosi i na sledeća izdanja, sa tim što na ovaj način često prenose i greške (ništa novo za njih).

A takođe postoji modifikovano izdanje prilagođeno našem jezičkom području :cool:

Nažalost (ako je to TomTom NDS) ta aplikacija ne radi na Android autu, iako je poptuno ista kao Tomtom Go (koji radi na AA). Ta aplikacija koristi iste mape kao i TomTom Go (verzija karte 41770) i mape se ažuriraju 4 puta godišnje (Feb; May; Aug; Nov - ovu informaciju sam malo pre pročitao na njihovom novom forumu).
Imaju oni neka "mala" ažuriranja često (0.1MB), ali u tim ažuriranjima dodaju sam male izmene tipa promenjen smer ulice itd, ali velika ažuriranja kao što su nove ulice ili kružni tokovi ne dodaju u tim malim ažuriranjima.

TT GO radi na AA zato što je tomtom to dozvolio. Jer mu je u interesu.
Nema šta nažalost, NDS je izvorno predviđen samo da bude ugrađivan u fabrički HU Tojota automobila, tako da nije ništa čudno što nema AA podrške.

Taj NDS takođe jeste poslužio kao osnova nove generacije GO softvera; mape, princip rada, apdejti ... su identični. Identične su im i gotovo sve mogućnosti, samo što su kod NDS verzije isključne na vrlo niskom nivou, normalno. Takođe, GO ima punu jezičku podršku, NDS je ograničen.
Postoji još razlika "ispod haube", nisu bitne za krajnjeg korisnika.

Takođe, GO ima punu jezičku podršku, NDS je ograničen.
Kod mene su i jezički poptuno isti, na srpskom su mi obe verzije, isti meni, ista podešavanja i mogu da se skinu identični glasovi (užasan Predrag-srpski, malo manje užasan Goran-hrvatski itd).
Skinuo sam neku verziju NDS koju si ti ovde postavio, ako se ne varam, u nekom od ranijih postova...

To je adaptirano/modifikovano izdanje pomenuo sam ga pre par postova. Mnogo truda rada i znanja uloženo je u tu verziju. Kamo sreće da je TT prepoznao entuzijazam i platio ga ;-)
Samo što očigledno nisi upućen u korišćenje TTS-a jer bi onda uživao u prijatnijem glasu Danice :) i kod stare i nove generacije NDS-a.

Vrh Dno