bakara
Uticajan
- Učlanjen(a)
- 22.01.2005
- Poena
- 1,555
Da se zahvalim bokiju za ovo fenomenalno i vrlo detaljno uputstvo.@Bakara, put kroz Makedoniju je OK, ali je duži. Imaš ulaze i kod Ohrida i kod Prespana. Međutim, glavni problem je od granice do mora, gde su putevi stari. Nisu oni loši, već su uski, veoma opterećeni, krivudavi i spori.
Dok je od Drača preko Fiore-a do Valone, ovog proleća otvorena nova deonica autoputa, tako da je putovanje milina. Nema ga ubeleženog u svim navigacijama.
Osim toga, grade potpuno novi krak autoputa koji bi trebalo od Tirane da ide direktno do Sarande, tako da će pokriti i taj deo.
Inače, od Valone do Sarande trenutno postoje dva puta, jedan oko 130 drugi oko 180km, za oba ti treba gotovo tri sata u najboljem slučaju.
Na ulasku u Albaniju posle nekog vremena nailazi se na naplatnu rampu i plaća 5€. To je sav trošak za svu daljnju vožnju kroz Albaniju. Kada se vraćate, na izlazu na toj istoj rampi naravno opet plaćate 5€
Posle nekog vremena nailazite na fenomenalan tunel od 5600m (!)
Autoput je skroz neopterećen, odlično odrađen, gužvi nema. Putuje se kroz planine i priroda je izuzetna.
Btw, preko Kosova putuju porodice sa jako malom decom već godinama. Bezbedno.
Ako se stvarno realizuje autoput iz Srbije do Prištine kako planira EU, od kosova nećete videti ništa osim prirode.
Sam put kroz kosovo, sada, ako idete preko Prokuplja i Kuršumlije > Administartivni prelaz (Merdare), Podujevo (niko ne obraća pažnju na srpske tablice, ima ih), par desetina km lokalnim putem i uključujete se na autoput. Posle toga se zaobilaze sva mesta, ne prolazite ni kroz jedno.
Ogromna obilaznica/petlja oko Prištine. Poslednjih 70-80km do granice sa Albanijom kraj autoputa nemate ništa, nijedan objekat! Ni pumpe, ni stajališta. Sa obzirom da je u Albaniji gorivo skupo, preporučujem točenje na kosovu. Odličnog je kvaliteta i jeftinije (0,89 - 0,96€). To poslednje mesto kraj autoputa se zove Komoran. Istina, mođete se isključiti sa autoputa i sipati gorivo u Prizrenu npr, ali zašto bi.
Stigao sam u Albaniji još pre nekoliko dana, put perfektan jako se brzo stiže ali ja sam i malo dremao uz put [emoji57]
Što se navigacije tiče na kraju sam koristio mapfactor navigator, radila je perfektno, sve obilaske je pronašla i uvek me vodila nekim novo asfaltiranim putevima jedina mala mana joj je što nema prikazanih benzinskih pumpi kroz Kosovo ali sve drugo je odlično, moja preporuka za ovu navigaciju....nigde nije pogresila
U stvari ostale ni ne rade dovde... [emoji16]
Sent from my Mi A3 using Tapatalk
Poslednja izmena: