Šta je novo?

Android navigacija i mape

@Bakara, put kroz Makedoniju je OK, ali je duži. Imaš ulaze i kod Ohrida i kod Prespana. Međutim, glavni problem je od granice do mora, gde su putevi stari. Nisu oni loši, već su uski, veoma opterećeni, krivudavi i spori.
Dok je od Drača preko Fiore-a do Valone, ovog proleća otvorena nova deonica autoputa, tako da je putovanje milina. Nema ga ubeleženog u svim navigacijama.
Osim toga, grade potpuno novi krak autoputa koji bi trebalo od Tirane da ide direktno do Sarande, tako da će pokriti i taj deo.
Inače, od Valone do Sarande trenutno postoje dva puta, jedan oko 130 drugi oko 180km, za oba ti treba gotovo tri sata u najboljem slučaju.

Na ulasku u Albaniju posle nekog vremena nailazi se na naplatnu rampu i plaća 5€. To je sav trošak za svu daljnju vožnju kroz Albaniju. Kada se vraćate, na izlazu na toj istoj rampi naravno opet plaćate 5€
Posle nekog vremena nailazite na fenomenalan tunel od 5600m (!)
Autoput je skroz neopterećen, odlično odrađen, gužvi nema. Putuje se kroz planine i priroda je izuzetna.

Btw, preko Kosova putuju porodice sa jako malom decom već godinama. Bezbedno.
Ako se stvarno realizuje autoput iz Srbije do Prištine kako planira EU, od kosova nećete videti ništa osim prirode.

Sam put kroz kosovo, sada, ako idete preko Prokuplja i Kuršumlije > Administartivni prelaz (Merdare), Podujevo (niko ne obraća pažnju na srpske tablice, ima ih), par desetina km lokalnim putem i uključujete se na autoput. Posle toga se zaobilaze sva mesta, ne prolazite ni kroz jedno.
Ogromna obilaznica/petlja oko Prištine. Poslednjih 70-80km do granice sa Albanijom kraj autoputa nemate ništa, nijedan objekat! Ni pumpe, ni stajališta. Sa obzirom da je u Albaniji gorivo skupo, preporučujem točenje na kosovu. Odličnog je kvaliteta i jeftinije (0,89 - 0,96€). To poslednje mesto kraj autoputa se zove Komoran. Istina, mođete se isključiti sa autoputa i sipati gorivo u Prizrenu npr, ali zašto bi.
Da se zahvalim bokiju za ovo fenomenalno i vrlo detaljno uputstvo.

Stigao sam u Albaniji još pre nekoliko dana, put perfektan jako se brzo stiže ali ja sam i malo dremao uz put [emoji57]

Što se navigacije tiče na kraju sam koristio mapfactor navigator, radila je perfektno, sve obilaske je pronašla i uvek me vodila nekim novo asfaltiranim putevima jedina mala mana joj je što nema prikazanih benzinskih pumpi kroz Kosovo ali sve drugo je odlično, moja preporuka za ovu navigaciju....nigde nije pogresila
U stvari ostale ni ne rade dovde... [emoji16]

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Duže vreme koristim HERE, nego mi zanimljivo da čačkam, kad nemam posla.

Da se zahvalim bokiju za ovo fenomenalno i vrlo detaljno uputstvo.

Stigao sam u Albaniji još pre nekoliko dana, put perfektan jako se brzo stiže ali ja sam i malo dremao uz put [emoji57]

Što se navigacije tiče na kraju sam koristio mapfactor navigator, radila je perfektno, sve obilaske je pronašla i uvek me vodila nekim novo asfaltiranim putevima jedina mala mana joj je što nema prikazanih benzinskih pumpi kroz Kosovo ali sve drugo je odlično, moja preporuka za ovu navigaciju....nigde nije pogresila
U stvari ostale ni ne rade dovde... [emoji16]

Hmm, oni koriste isto OpenStreet mape.

Ima dve opcije da platis tomtom mape ili da koristis besplatne openstreet mape koje su perfektne

Ima dve opcije da platis tomtom mape ili da koristis besplatne openstreet mape koje su perfektne

Da, da, video sam, zato i prokomentarisah, jer i mnogi drugi koriste OSM, opet imaju problema sa rutiranjem.

Možeš li da pogledaš šta bi ti Maps Me rekao za tu rutu kojom si išao?

Probao sam pre puta sve živo... i maps me, Magic earth, i sygic, i tom tom, gmaps i ni jedna ne nudi rutu preko Kosova jer ne registruju da tamo postoji auto put, Kosovo je u opšte lose mapirano, tamo gugle vozilo nikad nije ni prošlo.

Kosovo samo Here nudi, i to samo ako mu nije dostupna makedonija tako da sam i njega batalio i koristio mapfactor navigator koji je odmah ponudio sve logične rute i sve nove puteve zna.
Takodje prikazuje u koju traku treba da se presttrojite što je jako korisno na auto putu, jedino mi nije prikazivao pumpe a to bi mi značilo, da li je do mape ili ne znam do čega je...
Prvi put koristim tu aplikaciju.

TomTom NDS daje rutu
"Običan" Sygic daje je sa here mapama ("maskira" Kosovo sa TT), a sigikov klon, "Offline Maps & Navigation" hoće sa oba provajdera.

Poslednja izmena:
Probao sam pre puta sve živo... i maps me, Magic earth, i sygic, i tom tom, gmaps i ni jedna ne nudi rutu preko Kosova jer ne registruju da tamo postoji auto put, Kosovo je u opšte lose mapirano, tamo gugle vozilo nikad nije ni prošlo.

Kosovo samo Here nudi, i to samo ako mu nije dostupna makedonija tako da sam i njega batalio i koristio mapfactor navigator koji je odmah ponudio sve logične rute i sve nove puteve zna.
Takodje prikazuje u koju traku treba da se presttrojite što je jako korisno na auto putu, jedino mi nije prikazivao pumpe a to bi mi značilo, da li je do mape ili ne znam do čega je...
Prvi put koristim tu aplikaciju.

Maps me I Magic Earth nude preko Kosova.

9c984e0435e2a97bb772e63b21729dbb.jpg

9507f5f1330152781853865e12d64eb3.jpg

Poslednja izmena:
Znam da sam ih zbog nečeg odbacio ...

Magic earth mi je još na telefonu i on nudi ovu rutu koja ide uz obalu to nije dobra ruta
Ako zumiras malo videćeš da su to strašne serpentine.
Ne znam zašto nudi tu rutu.
d3b94abb0f816a2905c0a727a479da7e.jpg

a sad si me naterao da ponovo instaliram i maps me da bi se setio zašto sam njega otpisao, jednostavno predugo izračunava rutu, to može da radi posao kada nisi u vožnji ali dok vozis 100 na sat njegovo računanje rute predugo traje.

Ovako izgleda ruta sa mapfactor to je ono što je Boki preporučio.

Inače Albanija je sva u hard core planinama tako da ne bi eksperimentisao previse [emoji57]

232db0554ded878d4d5ceece353cb65a.jpg

Poslednja izmena:
Nudi ti rutu uz more zato što je bio doskorašnji, tj jedini put do ove godine.
Novoizgrađeni (auto)put otvoren je pred samo leto. Nije ga bilo ni u iGO-u, jedino ga je bilo u NDS-u i sigiku sa offline skinutim sadržajem.
Pomenuo sam da grade još jedan krak koji će ići skroz na jug.

OSM mape obično nisu toliko ažurne, prijatno sam iznenađen da su upisali promene (nisu bile pre mesec dana).

Poslednja izmena:
Za one koji prvenstveno koriste Sygic - "maskiranje" Kosova može se prevazići modifikacijom content.info fajla.
Blokada jeste političke prirode ali se prevazilazi.

Kakvo "maskiranje" Kosova? Kod mene Sygic tretira Kosovo kao zasebnu državu.

Nudi ti rutu uz more zato što je bio doskorašnji, tj jedini put do ove godine.
Novoizgrađeni (auto)put otvoren je pred samo leto. Nije ga bilo ni u iGO-u, jedino ga je bilo u NDS-u i sigiku sa offline skinutim sadržajem.
Pomenuo sam da grade još jedan krak koji će ići skroz na jug.

OSM mape obično nisu toliko ažurne, prijatno sam iznenađen da su upisali promene (nisu bile pre mesec dana).
Vidiš nisam ni obraćao pažnju ko koje mape koristi dok ti sada nisi rekao.
Ali navigator je znao svaku petlju da me izvede na novoasfaltirani out...ono majstori ga još završavaju a ja tuda izašao...pa sam bio u trupu da li je pušten u opšte za saobraćaj.

Osm su odlične i vrlo detaljne, ali me takodje jako iritira što su naše ulice na ćirilici i onda pretraga baš i ne radi za domaće ulice kako bi ja hteo naročito kada ćirilični naziv sadrži slova č ć š i slično.

Gmaps nema problema sa tim.

Poslednja izmena:
Imam uređaj koji radi na Android 4.2.2 sa 1GB rama.
Zna li neko neku light verziju navigacije?
Probao sa Google Maps ali je prespora.

Sent from my SM-N9700 using Tapatalk

I sta je na kraju koncezus po pitanju na navigacija? Šta je najbolje rešenje za Sr iju, zemlje okruženja i centralne/zapadne evrope?

Imam sygic ali me par stvari jako nervira:
1) Non stop spamovanje mail ovima ai u samoj aplikaciji sa raznim ponudama.

2) Po meni rute nisu baš najbolje. Npr išao sam na kopaonik i sygic je od brusa rutirao da se ide putem prema raski pa da se onda tu skreće na "gore", umesto da izrutira preko Brzeće gde je put bolji.

Nekako mi se cini dje nekada igo bio mnogo bolji.

Kakav je Garmin? Vidim da imaju sada besplatni update mapa, mozda nije lose kupiti poseban uredjaj.

Znaci ako kazemo da je budzet do 300 evra sta je najbolje resenje?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Ovde raspravljamo o aplikacijama, ne o uređajima.

OK I ja sam pitao šta je koncezus da je najbolje rešenje. Opisao sta mi se ne sviđa u aplikaciji sygic. A Garmin sam pomenuo u jednoj recenici kao moguću opciju. I ti si se uhvatio za tu recenicu od celog posta?

A da sam pitao gde su u pitanju navigacioni uređaji da li bi mi tamo pisao da ne pominjem Android aplikacije? Ili da otvorim novu temu? Samo kom pod forumu pošto je ni tamo ni vamo.

Poslednja izmena:
@nick79
Drugar ima Garmin uredjaj sa "doživotnim mapama". I on za da brljavi. Pogotovo kad kucaš ime ulice, a ona postoji u nekoliko susednih mesta sa sličnim poštanskim brojem. A tek interfejs....

Ne postoji konsenzus ni oko jedne stvari na forumu, pa ni oko navigacije. Za savet otvori temu u podforumu "Šta da kupim"

Vidiš nisam ni obraćao pažnju ko koje mape koristi dok ti sada nisi rekao.
Ali navigator je znao svaku petlju da me izvede na novoasfaltirani out...ono majstori ga još završavaju a ja tuda izašao...pa sam bio u trupu da li je pušten u opšte za saobraćaj.

Osm su odlične i vrlo detaljne, ali me takodje jako iritira što su naše ulice na ćirilici i onda pretraga baš i ne radi za domaće ulice kako bi ja hteo naročito kada ćirilični naziv sadrži slova č ć š i slično.

Gmaps nema problema sa tim.

Haha :) Hvala na cimanju.
Probao sam sada rutiranje do Sarande, ispod 10 sec u Maps Me, i dao je da se ide tim novim putem, što je plus. A ima opciju i transliteracije, pa nema problema sa različitim pismima.

Probao i do Sarande u Magic Earthu, daje novim putem ako staviš da traži najkraću, a ako staviš najbržu, ide magistralom iz more. Razlika u dužini trajanja puta celih 14 minuta [emoji4]

Sygic isto rutira preko Kosova, a u Albaniji daje default opciju autoputem ili ko hoće, drugi predlog je magistrala :)

Izgleda da si ubo baš vreme kad su neki ažurirali mape u svojim aplikacijama, a drugi ne :)

10dce5c0aa4202ae0b75f3165c185f7a.jpg
0b719d17a1fa3a6bbb631aaf562cb669.jpg

Kod mene maps me neobično dugo kalkuliše rutu i treba mu otprilike 2 min i to je samo kod nje tako sve druge izračunavaju praktično bez veće zadrške i ako je ruta izgleda za većinu app komplikovana.

Što je najinteresantnije evo gledam rutu za BG i posle toliko kalkulisanja više mi ni ne nudi Kosovo, a okačio sam da je nudio, suviše mi je nepouzdana a ima sasvim dobre opcije za obilazak turističkih atrakcija u blizini.

6ae373c0f381e9c924d21c2277313e6d.jpg

@nick79
Drugar ima Garmin uredjaj sa "doživotnim mapama". I on za da brljavi. Pogotovo kad kucaš ime ulice, a ona postoji u nekoliko susednih mesta sa sličnim poštanskim brojem. A tek interfejs....
Potpisujem.

Sad sam malo za odmor vozio Garmina, mape 2020.30 najnovije.
1. Katastrofa interfejs
2. Biranje lokacije je katastrofa i ne menjaju to godinama.
3. Nekako ne klizi, ne ide glatko.

A tačnost mapa je kao i kod ostalih, ni bolje ni gore, ima Miloš Veliki ali oko Obrenovca nema nekih deonica autoputa (išao ka NS), kao i po Pirotskom kraju je bilo dosata čudnih navodjenja i pogrešno ucrtanih puteva.

Pozitivno je preglednost i jednostavnost navodjenja, kao i što prikazuje nadmorsku visinu(meni zanimljivo) na ekranu dok navodi.

Meni lično, bolje su sve u prvih top 5 Android navig siftvera nego Garmin

Poslato sa YAL-L41 pomoću Tapatoka

2) Po meni rute nisu baš najbolje. Npr išao sam na kopaonik i sygic je od brusa rutirao da se ide putem prema raski pa da se onda tu skreće na "gore", umesto da izrutira preko Brzeće gde je put bolji.

Ali kako aplikacija da zna koji je put bolji? Kako da znaju koji ima puno rupa ili nešto slično? :)
Google može da ima te podatke na osnovu broja korisnika koji se kreću jednim ili drugim putem.

Pa onako kako to zna npr here koji mi je tako izrutirao. A mislim da je tako i kraći put. Taj put preko brzece je mainstream put. Vise sam drzao upaljenu navigaciju da bih video jos koliko km mi je ostal, znam dobro taj put. I kada sam u Brusu video da me ne vodi onako kako uvek idem, hteo sam da vidim kuda ce m3 provesti. I bio sam bas neprijatno iznenadjen.

Poslednja izmena:
Rutiranje zavisi od mapa, Here koristi Here mape, Sygic čini mi se TomTom. Sad, po meni su TomTom mape detaljnije i bolje, ali ne mora nužno da znači za baš svaku rutu.

Ja sam za sada i više nego zadovoljan sa TomTom NDS Android navigacijom, manje više isto kao i iGo, samo jednostavnije za upotrebu uz automatsko ažuriranje mapa.

Mislim da je rutiranje odvojena komponenta od mapa, iako se licenciranjem mapa za upotrebu u nekom softveru dobije automatski i sistem rutiranja.
Znam da se u BikeComputer aplikaciji, koju sam ranije koristio za navigaciju i rutiranje na biciklu, moglo birati nekoliko online i offline varijanti kalkulacije rute.

Vrh Dno