Šta je novo?

Android, koliko nas ima (u Srbiji)?

RIM 21%? Na našoj anketi daj Bože da bude 3%...

Smart je onaj kome se dešava da ne možeš da telefoniraš, jer se zaglupeo radeći nešto drugo ili onaj koji je ponekad potrebno resetovati. Moja N6233 je u jednom cugu radila više od 2 godine. Bez gašenja, bez greške. Da vidim jedan "pametni telefon" koji će toliko da izdrži :)

Smart je onaj kome se dešava da ne možeš da telefoniraš, jer se zaglupeo radeći nešto drugo ili onaj koji je ponekad potrebno resetovati. Moja N6233 je u jednom cugu radila više od 2 godine. Bez gašenja, bez greške. Da vidim jedan "pametni telefon" koji će toliko da izdrži :)
Ah nemoj tako :)

Ja trenutno imam Palm, a od sledece nedelje Tattoo + ako Bog da Magic ili Hero. Zaglavljivanje Smart-a se obicno desava kada se instalira neki 3rd party softver. Vec smo konstatovali da za svaki telefon ima milion junkova od aplikacija. Medjutim posle nekoliko nedelja testiranja programa svako ce provaliti koji mu program odgovara, a pritom ne glavi telefon na ovaj ili onaj nacin. Uostalom, ja bih i restartovao telefon jednom dnevno, samo da imam sve funkcije i aplikacije koje sad imam na palmu (a ne restartujem ga jednom dnevno, vec jednom mesecno). Uostalom, to je pametan telefon. Najmanji problem je napraviti za njega aplikaciju koja ce ga restartovati svaki dan u 4am :)

Za programere, pametan telefon je extra. A sto se samog Android-a tice, svaki linux fan ce uzeti upravo ovaj telefon, a linuxasa ima podosta u Srbiji.

Jel možeš da napraviš aplikaciju koja će resetovati Android telefon u zadato vreme? :)

Ja imam i htc hero i samsung galaxy - kako se ovo računa? Mada, da budem pošten, nameravam da prodam samsunga.

33.3% Symb vs 21.5% Android vs 17.2% Fabricki vs 12,9% Win vs 11.8% Mac. Nije lose za sad.
Ja mislim da je u Srbiji stanje drugačije, tj. da "fabrički" OS drži oko 50%, pa Symbian 30%, a ostalo svi ostali.

Pa jeste, ali komentarisem stanje na forumu.
Jeste da nije relevantno, ali ipak raduje prisutnost Androida kod korisnika bencha.

1. H-Boot - 1.76.2007 (SAPP10000)
2. Radio - 6.35.10.18
3. Recovery -Amon Ra Hero Recover 1.6.2

"SUPER-HERO" Version 1.5

Koliko trenutno ima Android telefona u Srbiji? Tema je otvorena i za diskusije o perspektivi ove platforme.

Mislim da je pravo pitanje koliko danas ima u Srbiji PAMETNIH telefona - Android telefona, koliko WM, iPhone... Ovde je iznet podatak o proceni broja Android telefona. Ima li neko procenu za ostale?

A šta mi DANAS podrazumevamo pod smartphone - pametnim telefonima? Ovo je wiki definicija http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone

Ovo je valjda uvek aktuelna lista Android telefona http://www.androphones.com/all-android-phones.php.

Zajedničko im je: ekran osetljiv na dodir, GPS, 2G-3G, Wi-Fi, digitalni kompas, akcelerometar (ostalo je manje više već apsolutno standard – kamera, USB, FM, bluetooth ...).

Može li neko da doda sličan link za Symbian telefone, WM, da napravi komparaciju sa iPhone, BlackBerry… (imajući u vidu funkcije koje ima Android - kao zajednički imenitelj) ?

Poslednja izmena:
Nekako mi je ova tema najprikladnija da postavim moje pitanje...

U petak treba da dobijem HTC Tattoo, koji cu odmah prodati, jer mi telefon ne odgovara zbog malog ekrana. Do sada sam se lozio na HTC Hero, dok nisam video uzivo crni HTC Magic. Magic mi nekako lepse lezi u ruci, odradjen je od plastike koja se teze moze izlizati, staje lepo u futrolicu i ono sto je najvaznije, HTC za njega ima zvanican update ROM-a + SenseUI. Od Hero-a ima samo losiju kameru, ali je zato i za 100e jeftiniji. Dok za Hero jos uvek nije izasao zvanicno 2.0 ROM, vec samo neke custom budzevine.

Moje pitanje naravno glasi sta da uzmem od ova dva? Tj. da li je u ovom trenutku Hero uopste bolji od Magic-a i zasto? Sto li je toliko skuplji?

Pristupacan mi je i Moto Droid sto se cene tice, ali mi se onaj "zlatan" dpad nimalo ne svidja.

Razlisljao o HTC Legend?

Sto se tice Hero vs Magic, ispricano je na forumu dosta puta.
Bolja kamerica i 3.5mm audio prikljucak prave jedinu znacajnu razliku u korist Hero-a.
Takodje, Hero ima teflonsko kuciste, ali pitanje je kolika je to prednost kad ne dobijas fotrolu koju Magic ima.

Jest' da nije mesto, ali da dodam.

Bolja kamerica i 3.5mm audio prikljucak prave jedinu znacajnu razliku u korist Hero-a.

Magic je prvo zamisljen sa 192MB rama kako bi se napravila razlika. A onda i dodat 32A sa 288MB,

Pa otprilike da, ali u praksi i nije to bas tako :(
Isto sam to i ja gledao i citao i sve.. I imao Magica u dva navrata. Drugi put 5 meseci i do pre 5-6 dana. A onda sam uzeo Heroja.

Pored svega gore navedenog, Hero ima definitivno drugacije staklo preko ekran. Isto ga koristim kao i Magica i Hero ima neuporedivo manje otisaka prstiju i sl., tj. gotovo da ih nema (pricam o ekranu).
Takodje, deluje da taj isti ekran ima malo lepsi i tecniji odziv.

Sto se softvera tice, valjda ce za oba izaci taj 2.1, ali dok ne izadje, Magic tu nema sta da trazi. Menjaj SPL, menjaj recovery, menjaj radio, menjaj rom... i sve to da bi se dobio softver na Magicu koji radi kao fabricki na Heroju. I ajde da radi... Nego radi 3x losije a uz to je bagovit.

Sve u svemu, kad se sabere i odzume (takodje i pakovanje) jasno se vidi da je Hero telefon iz vise klase, ali obzirom na karakteristike, nerealno je toliko skuplji. Realno mislim da vredi 50e vise nego Magic.

i ono sto je najvaznije, HTC za njega ima zvanican update ROM-a + SenseUI.

Gresis, ima za Nemacku, skandinavske zemlje i jos par njih, za ostatak Evrope nema.

Sada kad se pojavio Legend kupovati Hero je cista besmislica, a slazem da je Hero u odnosu na Magic visa klasa.

Gresis, ima za Nemacku, skandinavske zemlje i jos par njih, za ostatak Evrope nema.

Sada kad se pojavio Legend kupovati Hero je cista besmislica, a slazem da je Hero u odnosu na Magic visa klasa.
Na HTC-ovom sajtu ne pise nista da je update ogranicen na odredjene zemlje u Evropi, odakle ti ova informacija?

Sada gledam specifikacije Magic-a u jednoj radnji, pise da ima 192mb interne memorije? Jel to znaci da taj model nije 32A sa 288mb ili su mozda nesto pogresili? Koliko sam citao u temi za custom romove, telefon mora biti 32A da bi mogao da se updateuje?

Btw, moj kolega ima Hero-a, pa smo zajedno analizirali Magic koji trenutno nosim. Hero ima ekran koji je za 1mm uvucen u kuciste sto je meni bezveze. Tacno je da se manje masti i ekran i kuciste, ali zato Magic nema sanse da ogrebes bas zbog te "mascive" plastike. Nismo primetili nikakvu razliku u odzivu ekrana.

@Patton

Ako mi ne verujes pokusaj da uradis update sa HTC-ovog sajta ;)

Magic sa 192mb je model 32B i treba ga zaobilaziti.

Ja mislim da je u Srbiji stanje drugačije, tj. da "fabrički" OS drži oko 50%, pa Symbian 30%, a ostalo svi ostali.

Pa i u globalu najvise je korisnika "glupih" telefona worldwide - recimo cini mi se da svega nekih 13% ukupnog udela mobilnih telefona u svetu cine smart uredjaji, doduse u porastu su :d
Ocekivano u ovom glasanju Symbian vodi, s obzirom da je Nokia kod nas vec godinama najpopularniji brend, a i u Evropi generalno :)

Poslednja izmena:
Koliko sam citao u temi za custom romove, telefon mora biti 32A da bi mogao da se updateuje?
Moze i 32B da se updatuje.

Hero ima ekran koji je za 1mm uvucen u kuciste
Moj Hero NEMA ekran koji je uvecen. A ni ortakov Heroj.

ali zato Magic nema sanse da ogrebes bas zbog te "mascive" plastike.
Ha. pa bas zbog toga se lakse grebe.. Ima visok sjaj i onda se vidi svaka sitna ogrebotinica, zvana "vasha".

Na Magic može da se stavi HTC-ov zvanični najnoviji SenseUI ROM - to što ne može da se stavi direkt sa sajta, ne znači da ne može da se upotrebi procedura kao za ubacivanje kuvanih i Herojevih ROM-ova. Uglavnom, imao sam prvo Herov ROM, pa stavio ovaj Magicov i super radi.

Nije kuvan ROM u pitanju, jedina stvar koja se razlikuje u odnosu na onaj sa HTC-ovog sajta, je što je rutovan.

Pa daj neki link da pogledamo o čemu se radi, kako se stavlja itd..

@nidza

I onda je mrmot zavio čokoladicu u foliju ...

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=621415
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=625108(sa super user-om)
ukratko:
Oficijalni 1.5android+sense
Ko ne zeli da ostane zarobljen sa perfected spl-om 1.76.000x nek uradi update na eng spl 1.76.2007, naravno update radio drajvera se podrazumeva...
Kome nije bitno moze da direktno instalira posto je ovo RUU ali nek se oprosti od eng spl. a to ukratko znaci(nemogucnost menjanja radio preko fastboot-a i jos gomila drugih komandi ukljucujuci i adb zapravo sanse da povratite semi-bricked tel. su vam ravne nuli...
P.s. nisam odgovoran ako neko nesto za*enja na svom telefonu, pazljivo iscitajte celo uputstvo na XDA-dev... ako niste sigurni kako se to radi(odustanite) i naravno puno srece :)

Ti onda daj glas Windows-u :d

Daješ glas platformi koju više koristiš ili više ceniš...

Vrh Dno