Šta je novo?

Android - general Q&A (FAQ u prvom postu)

Skidam Adaway i FB Lite - hvala

A zbog posla koji podrazumeva da često putujem u inostranstvo, Viber se "odomaćio" za WiFi pozive tako da ne mogu tek tako da ga deinstaliram :(
TouchPal ima za mene najzgodniju tastaturu (CookTek+ dva slova na jednom tasteru + slide gore za brojeve / slide dole za znakove)
Total Commander mi je zgodniji za rad od stock file mannagera

Greenify imam instaliran, ali nisam priemtio gde bih mogao da ga primenim za sad.

Skinuo obrisao proxy i port, nisam imao problema sa tim, ali svakako neće da škodi - hvala :)

A ima li štete ako uklonim Google Play servise pošto vidim da su mi oni jedni od većih potrošača memorije? Kad malo razmislim... od Google aplikacija jedino što koristim, jesu Mape - koristio bih i GMail ako može za yahoo account (kapiram da je bolje optimizovan nego Yahoo aplikacija)

Poslednja izmena:
Podrzava gmail (odskoro) i yahoo nalog. Play servise ne mozes da uklonis.

Jedan razlog više da ostanem na telefonu koji imam - nema više Yahoo! aplikacije :D

A jedno pitanje, da li mogu da updejtujem stock kameru nekako? Trenutno imam 4.0.4 a verzija kamere je 1.0.15, preko apkmirror sajta ne mogu da nadjem verzije ispod 2.x.xx

Kolega na poslu ima problem, nakači sa na wifi, ali mu ne radi net. Ostalima radi. U pitanju je neki htc noviji, sad sam zaboravio tačno koji. Mislim da je možda i do rutera, pošto sam i ja u početku imao isti problem, al se ne sećam šta sam uradio.

Da li da koristim 13 mpx(4:3) ili 10 mpx(16:9) rezoluciju?
cccdd06fda868cdb6151974038ae79c2.jpg

Pa to je lična preferenca. Hoćeš li malo više detalja i 4:3 format ili malo manje detalja, ali 16:9 format.

Tačnije delova slike a ne detalja, u 10 mpx su cropovana gornja i donja ivica :)
Ja bih držao full res, ako ti treba krop negde to možeš i sam, a ako aparat odmah iseče nećeš moći vratiti te delove naknadno

Poslednja izmena:
Kvalitet je isti samo se razlikuje oblik,kako se sada koriste wide screen ekrani ja preferiram taj format.

Treba da kupim neki polovni telefon pa mi je jedan korisnik ovog foruma preko PMa napomenuo da zbog garancije pripazim "da li je čačkan sw". Pošto idem uskoro a male su šanse da će isti da stigne da mi odgovori - jedno blic pitanje - kako se to tačno proverava? Da li misli na instalaciju custom ROMova ili nešto drugo?

Verovatno je mislio na to da li je telefon rutovan. Rutovanjem se gubi garancija.

Alcatel OneTouch 8020D, da li ima lolipop za njega i da li je neko probao da instalira neki custom rom?

Ima li rešenja za mobile radio active bug na Lolipopu ili se čeka da ga Google ispravi?

Hocu da flesujem novu verziju TK Gapps. Google Play Services mi se updateovao i ne mogu da deinstaliram update. Hoce li TK to sve sam izbrisati. Imam losa iskustva od ranije, da flesujem novi gapps dok je GPServices updateovan pa FCuje posle i jedino wipe data pomaze.

Moguće da neće. Obriši taj update ručno iz data/app pa onda flešuj gapps. I obriši dalvik posle toga.

Tuga koliko to sporo ide...

Najgore od svega, samo 2.6% ima 5.1.1, a on je Lollipop final bez curenja memorije i problema sa multitasking-om :)

Da li da koristim 13 mpx(4:3) ili 10 mpx(16:9) rezoluciju?
Iskreno, ne razumem zašto bi neko koristio tako visoke rezolucije na telefonu (pa čak i na pravom foto-aparatu, osim ako je fotograf u pitanju)?

Meni se više sviđa da koristim wide prikaz i rezoluciju do max. 5Mpix, ako je to moguće.

Za to je proizvodjac kriv, mali procenat kirisnika ima potrebu da ispravan uredjaj star recimo 2 godine zameni novim koji podrzava najnoviju verziju os-a. Bez obzira na sve telefon sa dual cpu-om i giga rama je dovoljan za skoro sve i nema smisla baciti 250-300eura samo da bi imao novu igracku. Google je trebao nekako da regulise ovo, nekako da primora proizvodjace da pruze dugorocniju podrsku, a ne da uslov za novi os bude novi telefon.

Pitam se da li u ovu statistiku ulaze i silni kineski proizvodjaci? Da li Google racuna i njih (elephone, ulephone, thl, tcl, umi...), svi su oni kao na lolipopu.

Za to je proizvodjac kriv, mali procenat kirisnika ima potrebu da ispravan uredjaj star recimo 2 godine zameni novim koji podrzava najnoviju verziju os-a. Bez obzira na sve telefon sa dual cpu-om i giga rama je dovoljan za skoro sve i nema smisla baciti 250-300eura samo da bi imao novu igracku. Google je trebao nekako da regulise ovo, nekako da primora proizvodjace da pruze dugorocniju podrsku, a ne da uslov za novi os bude novi telefon.
Pa ne moze da ih "natera", kada je npr. za upgrade na KitKat sistem projektovan za uredjaje sa bar 1GB RAM-a. Dakle, nije uvek sva odgovornost na strani proizvodjaca.

Pitam se da li u ovu statistiku ulaze i silni kineski proizvodjaci? Da li Google racuna i njih (elephone, ulephone, thl, tcl, umi...), svi su oni kao na lolipopu.
Zasto ne bi ulazili?

svi ti poznati kinezi su na kk i jb. onaj xiaomi redmi 1 ,1s i 2 koji su prodati u preko 10mil primeraka su jos uvek na 4.3.

Nazad
Vrh Dno