Šta je novo?

Android - general Q&A (FAQ u prvom postu)

WW smartphone shipments by OS 2016 (Units|Share):

1. Android: 1.24B|83.7%
2. iOS: 226.8M|15.3%
3. WinPh: 11.2M|0.8%

Cj4GKqhWYAAoElB.jpg:large

od tih 11mil makar je 1mil u Srbiji.. :)

nego ova cifra za android mi je malo čudna . 1.2milijarde a ukupno android uređaja ima oko 1.8 milijardi ?
i onda se ljudi smeju kada je mm na 10% uređaja,pa na ove cifre to su bolesne brojke.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nisu bolesne i dalje su procentualno užasne. I dalje se isporučuju telefoni sa L...

Jeste, isporucuju se i dalje telefoni sa LP i uopste je dobro poznato koje su sve mane na android trzistu ali ako cemo realno da pricamo svaki LP android (posebno lajt skinovan) je za svetlosnu godinu ispred M$ vecitih W10m beta u svakom mogucem smislu. Sta ti znaci ''redovno'' win apdejtovanje ako sam OS u startu kasni 5-6 godina za konkurencijom i ako su aplikacije primetno losije?

od tih 11mil makar je 1mil u Srbiji..

A od toga 99% su najjeftinije Lumie aka ''daj da imam smartfon kad je vec za dinar'' :)

Inace ovo su provereni, zvanicni podaci (IDC)

Poslednja izmena:
Nisam znao da pričamo u kontekstu Windows-a. Brže će to da reši Microsoft nego što će Google da reši svoj problem koji samo puštaju da se gomila. A s obzirom na nebuloze koje dolaze iz Apple-a u zadnje vreme, meni je sasvim realno da Microsoft bude glavni konkurent njima u dogledno vreme, kao što su i sa Surface.

S' obzirom kakvo je stanje sa WM-om tesko da bilo kome mogu da budu konkurenti. A Apple razbija i razbijace i dalje sa prodajom, previse veliku armiju botova imaju. Cim im prodaju telefone sa gomilom HW problema i odgovara im, nema zime.

Nexus 7

Nisam znao da pričamo u kontekstu Windows-a. Brže će to da reši Microsoft nego što će Google da reši svoj problem koji samo puštaju da se gomila. A s obzirom na nebuloze koje dolaze iz Apple-a u zadnje vreme, meni je sasvim realno da Microsoft bude glavni konkurent njima u dogledno vreme, kao što su i sa Surface.

Ladno neko jos uvek veruje u to :)

Aj da vidimo i taj ''Surface fon'' i projekat uopste ali veoma su male sanse da ce napraviti neki veci uspeh, mozda bi i napravili da ne postoji Apple i da nisu navukli gnev korisnika prakticno na svim mogucim poljima, cega god da se dohvate to i upropaste na neki nacin.

MS u poslednjem kvartalu ima pad prodaje od cak 60% u odnosu na isti period prosle godine i to u jeku promocije/prodaje W10m telefona a svi su ocekivali da ce ih to vratiti u igru, sta dalje da se prica?

Poslednja izmena:
Ti telefoni su isforsirani na tržište zbog akcionara i UO. Nema apsolutno nikakve veze na Surface telefon koji će se svakako desiti. A Apple ne postoji kao ozbiljna pretnja, jer bukvalno ništa ne rade. Predstavili su promašenog Surface konkurenta. Microsoft je ušao na njihovo MacBook tržište.
Izgleda da jedino ja na ovom forumu vidim šta će biti, a ne šta jeste trenutno. Ovo nepromenjivo je bilo i za Nokiu kako se to završilo? Apple je bio na dnu jednom, kako pa to preokrenuti? I milion drugih primera. Microsoft je veoma opasan sa ujedinjenjom platformom pre svih. Mogu i da prokockaju to, ali ne bih rekao.

Microsoft je opasan ali samo po korisnike, sta god su kupili/preuzeli/razvijali to su i upropastili ili bar malo degradirali.

Kako bre Apple nije ozbiljna pretnja? Pa oni razvlace ovaj 5s/6/s koncept vec godinama jer imaju armiju fanova a i pored malih inovacija uredjaji su im odlicni kao i softver, cim procene da je vreme za to doci ce na red i ozbiljnije osvezavanje ponude i ''inovacije'' i eto ih opet na putu rusenja rekorda prodaje :)

Izgleda da jedino ja na ovom forumu vidim šta će biti, a ne šta jeste trenutno.

Nisam bas siguran da vidis sta ce biti, pre bih rekao da si ubedjen da ce MS vaskrsnuti ''samo zato sto pustaju apdejtove u isto vreme za sve uredjaje'' (tako ti to vidis) a realnost je da krpe ocajno optimizovan OS koji kasni 5 godina za konkurencijom samo nikako da ga zakrpe ni posle 8 meseci :)

Njihov maksimalan domet je da povrate trzisni udeo izmedju 2-3%, i to ce uspeti ako konacno ispeglaju W10m a nastave da proizvode serije najjeftinijih Lumia, u srednjem i visokom segmentu prosto nemaju nikakve sanse.

Poslednja izmena:
Apple je imao kult harizmatičnog vođe i dosta poliranih uređaja što se dizajna tiče. Toga više nema, i nestaje efekat koji vidiš u tome umesto rasta sa toliko dodatih država u kojima ga prodaju, oni imaju pad od 2%.

Što se tiče Microsoft-a, mobilni deo nije ispoliran do kraja, na računarima je prilično stabilan. To će biti rešeno pitanje.
Pričaš kao Balmer koji je i uništio mobilno poslovanje kao i većina stvari koje si pomenuo da je Microsoft radio. Nadela sad mora da vadi iz rupe u koju ih je zakopao. Microsoft nema nikakve šanse u jeftinim telefonima jer je zarada nula i prezasićeno je tržište. U visokom segmentu imaju ceo ekosistem, računar telefon, isti sistem, ista podrška. Ako ne vidiš koliko to ima potencijala, ne znam šta da ti kažem. Jedino da se neminovno složiš kad postane činjenica.

Apple mozda trenutno ima blazi pad prodaje ali cim izbace sedmice (ocigledno ce to biti blago unapredjeni 6s telefoni) eto ih opet na sigurnom putu. Jednostavno imaju ogromnu i ozbilnu bazu fanova a kada zatreba dovoljno je da povecaju ram za 1Gb i ugrade noviji/veci senzor kamere (posebno one napred) i eto razloga za apgrejd prosecnog apple fana/iphone korisnika. Da ne pricam o vecoj bateriji kod osnovnih 4.7'' modela.

Microsoft nema nikakve šanse u jeftinim telefonima jer je zarada nula i prezasićeno je tržište

Pa oni su zbog prodaje najjeftinijih Lumia i prisutni na trzistu van ''statisticke greske'' a tu je zarada naravno mizerna, da se racunaju samo prodate Lumie vise srednje i visoke klase ne bi ih ni bilo na ''mapi''.

U visokom segmentu imaju ceo ekosistem, računar telefon, isti sistem, ista podrška

I deponija predstavlja nekakav ekosistem, posebno nakon nekoliko godina poluraspada i kad zaraste :)

Ako ne vidiš koliko to ima potencijala, ne znam šta da ti kažem. Jedino da se neminovno složiš kad postane činjenica.

Ma da, evo polemisacemo na ovu temu kad MS dodje do 5% na smartfon trzistu, znaci mozda za jedno 5 godina i to samo ako ''spuste''/spoje mid range hardver sa najjeftinijim Lumiama pa ljudi pokupuju takve telefone za dinar/dolar/evro :)

Poslednja izmena:
Jel moze neko da okaci link za onaj uporedni test browsera, bila su 2 uzastopna posta sa linkom pre nekoliko strana, ali je moderator obrisao oba?

Ja sam isto pre neki dan tražio i nema. Mislio sam da sam video negde drugde, a ubedjen sam bio da sam video ovde i evo sad ti spomenu to.

Sent from my m2 note

Ovde je bilo, ne vidim razlog zasto je obrisano.

**** ih taj daydream ready.. sada će svaki takav mob morati verovatno da gura 4k rez kada se prikači za to vr ****** što znači da će koštati 700+ evra

Poslednja izmena:
Samo da ima leđa kao HTC 10 :)

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

Na sta mislis? Verovatno ti smeta ono staklo i mini grba? :)

Kakve veze ima.. moze da bude i na 6P osnovi uz blazi redizajn.. u svakom slucaju trzistu je potreban veci broj premium Nexus droida, cisto malo da se osveste odredjeni proizvodjaci koji se previse trude da odlican hardver spoje sa previse ''preradjenim'' interfejsom :)

Dali se nekome dešava da se odredjena aplikacija nakon fleshovanaj telefona sama instalira? Nekada prodje 5 dana a nekada 10, kako kad. U pitanju je 4 share apps aplikacija. Htc e9 telefon .

Razbio sam ekran na Nexusu 5 sa stock M androidom, ali su mi jako potrebni neki fajlovi sa njega. Postoji li neki način da pristupim fajlovima bez upotrebe tačskrina?

^ Priključi miša preko USB OTG adaptera, instaliraj Airdroid, a onda prebaci fajlove koji su ti potrebni na računar.

to je valjda zaštita protiv krađe?

As such, a mere wipe of user data may not be enough. But what if there was a way to remotely wipe and brick your phone (i.e., render it unbootable)? Perhaps with a big, red button. A feature which I shall now call The Nuclear Brick.That's what the new recovery-based brick function merged into AOSP seems to intend to provide Android device manufacturers. It appeared in AOSPon Friday, and it takes "wiping" to a whole new level. Namely, the level of bricking

Vrh Dno