Šta je novo?

Android - general Q&A (FAQ u prvom postu)

Hoćeš qwerty bez naših slova, jel?

To može SwiftKey,

Hoću jednostavno ubacivanje latinice i to je sve, pošto kao Serbian ide ćirilica kao Default, a onda moram da koristim Croatian.

Ja koristim SwiftKey sa qwerty rasporedom, mada možeš i da ubaciš sa qwertz + naša slova, naravno srpska latinica i predikcija

@Djilkosh
Lepo ti kaže čovek da ne želi drugu tastaturu.
@zero
Meni to sa hrvatskim baš i ne ide, kad prebacim na hrvatsku samo mi zameni x i z a nedobijem ćčšžšđ. Jel ti dobijes "kvačice" ?

Ja sam mu dao opciju za srpski + srpsku predikciju + bolju tastaturu.

Odjednom mi se na nalogu koji inace ne koristim uz telefon pojavio neki telefon (sto je najgore, Samsung :D), i to na t-mobile mrezi. O cemu se radi, da li je neko imao slicno iskustvo?
samsung.jpg

Nemoguce. Nesto sad guglam, pa ispada da Blue Stacks prepoznaje kao neki uredjaj. U medjuvremenu je i meni palo na pamet da je neko registrovao uredjaj sa mojim mailom, pa sam ga "pocastio" sa 48 kineskih tastatura i 17 tajlandskih horoskopa. Sad cu da otvorim Blue Stacks da proverim, nadam se najboljem :D

Edit: Prokletinja Blue Stacks, kako im samo pade na pamet da mi uvale Samsung! :d

Poslednja izmena:
Barem da su ti S4 dali :p

Gadljiv sam na Samsung, makar bio i virtualni. Jedino ako...hoce neko da kupi Note 2, nekoriscen? :D

Nemoj da mi obaras cenu, prijavicu te administraciji!

Jos jedno pitanje: kad prebacujem (delove) apps na SD koristeci App2SD u koji folder na SD kartici se smestaju ti podaci?

Konačno da odgovorim (gore je moje inicijalni pitanje). Otvorio sam tekst iz linka i u njemu nisam našao odgovor. Takođe, pogledao sam šta mi se nalazi u /mnt/asec. Ovi folderi:
com.aldiko.android1
com.movinapp.calls1

Našao sam isto pitanje i odgovor na XDA ovde. Odgovor je: skriveni ".android_secure" folder, kako je u ovoj temi i rečeno. Međutim, kada sada prebacim app na SD i vidim da je manje interne memorije zauzeto, folder ".android_secure" na SD kartici i dalje je prazan. Kako to?

XDA za .android_secure folder: This is where the operating system stores a portion of the apps. Anytime you install a new app and choose to install it to the SD card, it puts a large portion of the app into this folder. Deleting the contents would delete your apps.

(Ovaj folder je na mojoj SD kartici i ranije bio prazan, što me je začudilo. Nisam formatirao SD, a dok sam imao stari ROM prebacio sam puno aplikacija na SD.)

Poslednja izmena:
Update: premestio sam još aplikacija na SD koristeći App2SD app, prikazuje da je više interne memorije slobodno a ove aplikacije rade, dakle, deo njih je sigurno otišao je na SD.

Pokrenem ES File Expolorer, uključim da prikazuje i skrivene fajlove i uradim Search cele SD kartice sa svim fajlovima koji nose današnji datum. Ništa! Nema silnih MB-a koji su preneti. (Samo neki thumbnails i prazni fajlovi.) Folder ".android_secure" prazan. (Koristim GB, CM 7.2) Za mene potpuna misterija! :S:

* * *​

Druga tema, Bluestack!

Da samo ubaci google account, sync-ujes sa tvojim telefonom i on povuce aplikacije koje su instalirane na telefonu, mozes da biras sta hoces da sync-ujes. Instalira se neka app i na telefon

Nemas jedino funkciju telefona, tj da saljes, primas poruke i da zoves i primas pozive...
Sve jasno za "obične" aplikacije! Kako da odradim da imam Viber i Whatsapp u Bluestack-u, ali i na mobu/tabletu? Evo tašto pitam:

- Kada se Vajber regualrno instalira na drugi uređaj i unese isti broj telefona, on se deaktivira na prethodnom uređaju i pobriše kontakte, history (desilo mi se).
- Whatsapp pri instalaciji na tablet kaže da ne radi na tabletima i stane sa instalacijom.

Za Whatsapp mi je neko objasnio kako da ga instaliram na tablet u onoj "Ukinut Vajber za SRB" temi, ali ona je toliko velika da to ne mogu sada da nađem. :trust: Mislim da se svodi na Titanium Backup (koji nikad nisam koristio).

Pitanja:
1. Kako da instaliram Vajber na dva (ili više) uređaja (vezan za isti broj moba!) a da se ne deaktivira nalog na ostalim? Isto Titanium Backup?
2. Kako Whatsapp na tablet?
3. Voleo bih da imam i Vajber i Whatsapp u BlueStack emulatoru, ali istovremeno i na mobu i tabletu. Da li je to moguće? Kako to da izvedem a ne zabrljam? :smoke: BlueStack + Titanium Backup...?

(Za Titanum Backup molim korak-po-korak jer ga ne poznajem.)

* * *​

Za kraj, jedna dobra preporuka: WiFi Keyboard app: ako je mob povezan na isti ruter kao i računar, ova jednostavna i mala klijent aplikacija omogućava da kucate tekst u brauzeru na normalnoj tastaturi računara, a da se on pojavljuje u tekst-boksu na mobu. Bilo kom: pri kucanju SMS-a, Vajberu, u TapaTalk-u...

Hvala ljudi i izvin'te što sam se raspisao s gomilom sličnih pitanja! :D

Poslednja izmena:
Treba mi pomoc,danas sam rutovao telefon i ubacio kernel,sada mi treba da pristupim memoriji telefona,treba mi putanja system\app. Gde se ovo nalazi,tj,kako se pristupa memoriji telefona? Pristup sd kartici mi je lagan,ili prikacim kabalom na racunar ili preko officesuite programa udjem na sd i gledam sta mi treba,ovo za phone memory nikako da nadjem!

Treba ti file explorer na telefonu, npr root explorer

Koristis offices. kao file menager? lol
Bilo koji file menager mozes koristiti, samo aktiviras root u opcijama same aplikacije

Za ovo sto je meni trebalo samo je uspelo sa nekim Lidroid File managerom,probao sam tri komada pre ovoga,na svakom sam aktivirao root ali nije pomoglo.

Skini ES file explorer i u root podešavanjima oznaci:
-root explorer
-up to root
-mount system as rw

Pri slanju vecih fajlova mailom (mora mailom) stalno puca veza zbog android sleep sistema, da ga tako nazovem i onda ceo mail jovo nanovo. Dotle da 8mb saljen po 45minuta lupajuci po tel da stoji budan. Kako da mi telefon bude budan dok se salje mail, da ne izigravam majmuna :) ?

Poslednja izmena:
imaš dosta programa koji drže telefon budnim. npr power toggles ima toggle za to, uključiš/isključiš po potrebi preko widgeta.

^
To ne bi trebalo da ti se dešava.. Da li ti stoji da se wifi gasi prilikom gašenja ekrana?

Saljem preko mreze, ne preko wifi. Sa wifi je ok. probacu programe. Hvala, javljam.:beer:

Power toggles radi posao, sada sam poslao oko 9mb i nije iskljucivao data transwer. Extra, sta poplavis u njegovom task baru to ne iskljucuje u sleepu :beer:

Kako da podesim ES file explorer da mi vidi i SD karticu odnosno sadržaj? Pre update na JB sam normalno imao pristup kartici i fajlovima na njoj. Sada je ES file explorer vidi, ali kaže da je prazna. Stock file manager je najnormalnije vidi i sadržaj.

JB drugačije mountuje sd karticu. Nalazi se pod mnt/extSD card a ne kao sto se nalazila na ICS na mnt/sdcard/external_sd.

Meni radi...

Vrh Dno