Šta je novo?

Android do 400 evra

DaniloJ

Zapažen
Učlanjen(a)
09.03.2024
Poena
15
Pozdrav, želeo bih da kupim novi telefon preko provajdera u A1. Imate li neke preporuke? Najvise sam zainteresovan za Samsung A55, Motorola Edge 50 Pro, Honor 200.
Oneplus i Pixel telefona nema u A1, tako da Nord 4 i 8a automatski otpadaju. Problem je što svi od ovih telefona imaju neke mane koje su meni jako bitne.
Samsung A55 deluje kao odličan uređaj ali čujem da Samsungovi telefoni umeju da uspore poprilično nakon samo godinu-dve. Takođe me brinu performanse i zagrevanje Exynos procesora, nisam zahtevan korisnik ali ne bih da mi se baterija brzo potroši.

Motorola i Honor u principu oba deluju odlično sa Qualcomm procesorom ali kod njih mi se ne dopada sam izgled sistema, iako za motorolu stoji da je stock android, na slikama ne deluje baš tako. Ja želim sistem koji je jednostavan poput Google Pixel telefona. Prethodni telefon mi je bio Xiaomi i on je imao katastrofa softwer i baš se pregrevao.

Kamera mi je potpuno nebitna, trajanje baterije i punjenje su mi poprilično bitni stim što ako je trajanje baterije skoro 2 dana, onda mogu da ignorišem sporo punjenje. Softverska podrška mi nije bitna, bitnije je da telefon bude optimizovan i bez bagova. U principu, jedino mi je bitno da interfejs telefona bude jednostavan i dopadljiv, hardver da bude dobro optimizovan i da potraje 3-4 godine i isto važi za potrošnju baterije. Xiaomi sam imao 5 godina, i baterija mu je spala na ~65% iako nije imao neko brzo punjenje i slično, ali se pregrevao poprilično pa je to verovatno uticalo na bateriju.

Pa to ti je onda Motorola. Na klot android, Motorola je dodala vrlo malo (par korisnih stvari koje dolaze u okviru moto aplikacije). Uz to dobijaš i Smart connect.

Niti sa bilo kojim normalnim modelom nećeš izvući dva dana, sa opaskom da ne znam koliko si zahtevan korisnik. S tim na umu, uz A55 se ne dobija ikakav punjač, pa tako da bi ostvario i tih, danas ne baš brzih, 25W punjenja, moraš da napraviš, koliko god bio mali, dodatni napor i trošak kupovine (isključivo Samsung?) punjača.

Kao što kolega spomenu Motorola je ono što tražiš. Koristi fabrički/google android, a baterija je sasvim korektna. Vrlo solidan telefon i što se ostalog tiče.
Pogledajte prilog 462196

Da, Motorola je i meni najprivlacnija opcija. Jedini potencijalni problem jeste neredovno azuriranje, ali nisam zahtevan korisnik tako da mi ni to nije presudno. Sta mislis o slabijim motorolama u klasi samsunga A55? Mislim na Edge 50 Neo (Fusion isto dodje u obzir ali ga nesto nema na A1 web stranici) ili Moto G85 koji je na ogromnom popustu, ali nisam siguran koliko su ti cipseti jaki da izguraju 3+ godine. Jedino zbog cega bih uzeo samsung je sto vidim da svi koriste, popularan brend, imao sam J3 2016, dobar (mozda prenagomilan ui koji usporava telefon). Inace za drzanje mislim da je kao cigla i da je bilo koja motorola i laksa i udobnija za drzanje. Uz telefon bih svakako kupio maskicu, tako da mi je materijal poledjine nebitan.

U principu, za ostale modele me brine chipset. 50 Fusion ima najbolji neki qualcomm ali ga nema u radnjama koliko vidim, 50 neo ima neki mediatek sa kojima nemam dobro iskustvo, g85 je slabiji 50 fusion, a A55 ima samsungov exynos koji je poznat po zagrevanju i usporavanju nakon vise godina.

Poslednja izmena:
Nema smisla da ideš na slabije ako ti se uklapa u budžet. Imaš i Benchmark recenziju, malo su ga hvalili i po službenoj dužnosti ali i dalje je prilično realna, vrlo je solidan telefon.

Istina ali ja vise ciljam na best bang for the buck. Naravno da bih voleo da ustedim pa cak i ako mi je unutar budzeta. Npr. koliko vidim Honor 200 je u klasi Motorole edge 50 pro, ali je 15,000din jeftiniji u A1. Da li se vise isplati taj Honor? Imaju isti procesor, baterija duze traje na honoru, kamere jako slicne, podrska na oba je 2-3 godine, ekran mislim da je bolji na motoroli i motorola dobija punjac i maskicu doduse. Bezicno i reverzno punjenje mi je potpuno nebitno, bitniji mi je zivotni vek baterije i samo punjenje (da mi baterija u kapacitetu ne opadne mnogo za 3-4 godine).

tl:dr izbacio sam samsunga iz opsega zbog slabasnog procesora iako ui deluje najprivlacnije ali je i prenatrpan. Ostaju Motorola Edge 50 Pro kao prvi izbor i na drugom mestu Honor 200 ili 200 Pro (cenovno to izlgeda ovako 200 < edge 50 pro < 200 pro), pro je skuplji od motorole za nekih 5k, ali ako se jos i ne dobija punjac, onda stvarno nije ok jer su ti punjaci jos 3-4k dodatno. Inace mi je kamera nebitna, verujem da sva 3 modela mogu da zadovolje moje potrebe. Najbitnija stvar je zivotni vek baterije. Takodje, memorija na motoroli je ufs2.2 a na honorima 3.1 e sad ne znam kolika je to zapravo razlika u praksi ako je uopste primetna. Uz tarifu koju bih uzeo (-15.000 za stari telefon), Motorola = 30.000-15.000, Honor 200 = 15.000-15.000, Honor 200 Pro = 35.000-15.000.

Pitanje je da li jaz izmedju Motorole i obicnog honora 200 vredi 15.000din razlike? (doduse kada se uracuna cena za punjac i maskicu, recimo jos -5.000, znaci razlika je oko 10.000din)

Proveri samo, imao Motorolu, madjarsku 5G karticu i nigde nisam uspeo da se nakacim na 5G mrezu

Ako ti je dužina softverske podrške bitna, pogledaj i ovu Motorolu: https://a1.rs/privatni/device/motorola_edge_50_neo_256gb
https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=12909&idPhone2=13224

Motorola Edge 50 Neo's software support puts most of its rivals to shame

Kompaktne dimenzije, veoma dobra izrada i materijali (bez obzira što nema ram od metala), sjajan displej za tu klasu, dobre kamere i zvučnici. A najavljena podrška 5 godina, nije mi jasno zašto to ne važi i za ove skuplje Moto modele.
Kapacitet baterije ne obećava odličnu autonomiju ali u testovima se pokazala iznad očekivanja: https://www.phonearena.com/reviews/motorola-edge-50-neo-review_id6582

Jedini problem je što su taj model napravili u ženskim bojama, ili onoj iritirajuće plavoj. Ta koju ima A1 je prihvatljivija od ostalih ali više je ljubičasta nego siva.

Inače, između Honora 200 i Edge 50 Pro Motorole, uvek bih pre izabrao Motorolu, pre svega zbog softvera. Honor MagicOS mi nekako deluje nedovršeno, sklepano.

Poslednja izmena:
Vrh Dno