Šta je novo?

Amiga

Scan doubleri su i dalje dosta skupi, a konkretno i dalje mogu da se kupe sledeci brand-new modeli:

Za A1200, A4000 i CD32, Indivision AGA: 130,00EUR verzija za A1200, za ove druge dve je malo izmenjeni model i nesto je skuplji
Ova skalamerija se prosto natakne preko LISA chipa na maticnoj ploci, a na drugi kraj se utakne VGA kablic koji dolazi u paketu. Pomocu njega sve postojece stare igre i demoi ispod 31kHZ rade bez problema na VGA monitorima, a kao bonus on dodaje i nekoliko rezolucija do 1024X768 u 24bit, flicker free. Dakle u pitanju je nekakav mix izmedju doublera i graficke kartice, a po pitanju funkcionalnosti ocigledno je odlican posto jako velik broj amigasa ga vec uspesno koristi.

Indivision_AGA_components.jpg

Za starije ECS i OCS Amige ovaj isti uredjaj se upravo pojavio ovog meseca. :)

Proizvodjac je Individual Computers http://www.jschoenfeld.com/indexe.htm a prodaje se i kod amikita http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=864

Ostali scandoubleri mogu samo polovni da se nadju, znam da postoje eksterni modeli, ali sumnjam da i jedan moze da radi na Atariju.

Sto se tice najbolje masine devedesetih sa custom chipovima skoro sam pronasao jednu koja je po multimedijalnim mogucnostima lagano prevazilazila bilo koju "default amigu". (bez prosirenja) :)
U pitanju je 100% japanski kompjuter koji danas na e-bayu dostize astronomske cifre i veoma je trazen posto igre na njemu izgledaju prelepo, a vecina je port sa amige 500 ili arkadnih masina.

Njegovo visocanstvo Sharp X68000

CPU

* Processor: Motorola 68000 at 10MHz-16Mhz (depending on the model version) The last model had an Motorola 68030 at 25Mhz.

GRAPHICS

* Maximum Color Palette: 65, 536
* Maximum Colors On Screen: 256
* Maximum Sprites On Screen: 128
* Screen Resolution: 256 x 240 - 1024 x 1024
* Possible AV Outputs: VGA (Monitor output) Component (RGB)

SOUND

* Yamaha 2151 Sound Chip at 3.5MHz
* 8 Channel FM
* 1 OKI MSM6258 4-bit PCM
* Sample Rate 22KHz

I/O Ports

* Two Expansion Slots (Upgradable to 4 Slots)
* Keyboard Input
* Two Joystick Inputs
* TV Turner Control
* NTSC Video Image Decoder
* AUX Stereo Inputs/Outputs
* Two Floppy Disk Drives (5.25 drives or 3.5 drives depending on the Model)
* Media Disk Drive

MEMORY

* Main Memory: 1MB
* Video Memory: 1-4MB ( upgradable to 12MB)
* Sound Memory: 16KB

Na ovom sajtu dole imate najlepse sazeto kakva je ovo masina bila i slikovito direktno poredjenje kako su izgledale igre portovane sa drugih 16/32bit masina na X68000
Obratite paznju na kolorit i broj sprajtova po ekranu jer po tome ova makina je devedesetih izuvala sve po redu!!! ;)

http://nfggames.com/games/x68k/index.shtm
http://nfggames.com/games/x68k_Gallery/index.shtm

Poslednja izmena:
^ Ovo sto orange predlaze nije scan dubler ali je zato samostalni tv tjuner.E sad on moze da zavrsi posao da prebaci sliku s amige na vga monitor ,ali to treba probati kako izgleda.Ima vise modela od razlicitih proizvodjaca i cene idu od nekih 50e na vise kod nas.

Sad jedno glupo pitanje ,ima li uoste odnekud za grafiku da se skine digitalna informacija ono 8 bita za red,8 za green,8 blue ili je to odmah u lisi konvertovano u 3 analogna signala??

Mislim da niko nije pomenuo jednu jako bitnu stvar vezano za Workbench a to je da nikad nije imao swap (page) file.

ne bih ja to amigi nikako uzimao za zlo. u krajnju ruku, imala je RAM DISK :)

mislim da je postojao programčić koji je pravio čak i page file, ali mi nije padalo na pamet da ga koristim.

čisto poređenja radi - amiga je naprava na kojoj si mogao da učitaš terminalski program, skineš DMS-ovanu disketu na RAM DISK, izađeš iz terminala, učitaš program koji DMS "narezuje" na disketu i za sve to ti je bila dovoljna proširena A500 sa samo 1Mb RAM-a. disketa je, ako se dobro sećam, zauzimala oko 880Kb, pa vi vidite sa čime je operativni sistem ustvari zapravo radio.

Ne uzimam ja za zlo, to je jedan veliki plus, pa zamisli da je bio swap file i da u toku upisivanja po disku izleti "guru meditation", kao što se to dešava na PrC platformi pa posle kuku lele, neće da podigne sistem, "ntldr is missing" i slične baljezgarije koje je čika Billy izmislio... :)

Mislim da niko nije pomenuo jednu jako bitnu stvar vezano za Workbench a to je da nikad nije imao swap (page) file.

možda zato što A500/1000 nije imala MMU :p

btw jel moguć swap file na ovim Amigama uopšte?

vezano za X68000 - pa to je klsičan automat za igre :D - da li je postojalo išta od ozbiljnog softwarea za tu mašinu ili samo igrice?

po meni su Acornovi Archimedi bili ekstra za ono vreme (doduse za njih sam cuo tek u poslednjih par godina... nisam ni znao da su postojali 80tih :)), uključujući i RISC OS.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
možda zato što A500/1000 nije imala MMU :p

btw jel moguć swap file na ovim Amigama uopšte?

Ja sam imao A1200 + 040/25, imala je MMU ali nije imala swap a i nije bio potreban. Po meni je to odlika kvalitetno napravljenih operativnih sistema. Čemu tamo neki file koji žvrlja po disku non-stop... ;)

Od mene dosta offtopic-a da ne trujemo temu bzvz.

@Shang Tsung - jesi li ti imao nesto osim te "kante" koju i danas imas (PCja)?

Mislim da si suviše sentimentalan kad je Amiga u pitanju. I ja sam bio zadrti Amigista do neke '93/'94 kada sam prešao na Pentium (i nervirao se).

Slažem se da je za to vreme (a bogami i do samog kraja decenije) Amiga bila zakon ali je danas u suštini samo skup hobi gde ćeš spucati stotine pa i hiljade evra u nešto što posao neće raditi ni upola dobro kao PC od 200 EUR.

Tvom analogijom mogao bih ja sad da tvrdim kako je moj ZX Spectrum zakon jer sa 48 KB može ozbiljno da se programira dok sada na PC-u prazan MS Word dokument zauzima pola od toga?!

@dark
da, ima virtuelni ram za amigu verovatno negde na aminetu.
mislim da i u windowsu mozes da iskljucis swap file sasvim ako ti toliko smeta.

i to nije nikakav plus kad oces da ucitas neku veliku sliku ili nesto takvo.
verovatno je swap na *nix sistemima postojao pre 'cika Bilija'

he he pretek'o me orange :)

Posto su najpopularnije amige uglavnom dolazile as EC verzijama procesora 68k AmigaOS u startu ne podrzava rad sa MMU, ali s obzirom na laku nadogradjnu sistema raznim bibliotekama poput ove
http://aminet.net/package/util/libs/memorymanage vecina korisnika turbo karti je dobila mogucnost da koristi full MMU mogucnosti. Nazalost dobitak u performansama nije bio bog zna koliki pa se upotreba istog svela na pojedine aplikacije i nista vise.

@Sale

To sto pises je u potpunosti istina ako korisnik se bazira na jednom racunaru kao svom jedinom kucnom kompjuteru. Posto i u ovoj nasoj siromasnoj zemlji sve veci broj korisnika ima i po nekoliko racunara, konzola, smartOS telefona, PDA i sl. zasto svaki racunar mora da bude x86 windows?
Prema tome najradije kao drugi, treci ili cetvrti racunar u kuci ja bih drzao amigu ili mac ili atari ili nesto cetvrto.

Poslednja izmena:
he he pretek'o me orange :)

@Sale

To sto pises je u potpunosti istina ako korisnik se bazira na jednom racunaru kao svom jedinom kucnom kompjuteru. Posto i u ovoj nasoj siromasnoj zemlji sve veci broj korisnika ima i po nekoliko racunara, konzola, smartOS telefona, PDA i sl. zasto svaki racunar mora da bude x86 windows?
Prema tome najradije kao drugi, treci ili cetvrti racunar u kuci ja bih drzao amigu ili mac ili atari ili nesto cetvrto.

Tu se slažem u potpunosti sa tobom. Poenta je u tome da je to preraslo u hobi. Ali koristiti Amigu danas koristio kao primarnu platformu nema baš mnogo logike.

@Orange47 - Znam to sve što si rekao ali moje mišljenje je da nema neke preterane koristi od swap-ovanja... danas je bar jeftina memorija pa i nema svrhe koristiti to (u mom slučaju imam 4GB i u linux-u swap od 256MB na koji nije ništa upisano). Dok sam vozio win swap mi je bio uvek isključen.

@kull - probao sam taj dodatak za swap na Amigi ali mi nije ulivao neko poverenje pa sam ga brzo skinuo. 2MB chip + 32MB fast-a i Lightwave je radio dan-noć bez potrebe za swap-ovanjem :)

Poslednja izmena:
I da ne zaboravimo Terminator 2
Secam se da je u tadasnjem SK na dva strane bio tekst o tome kako su radjeni specijalni efekti-mislim da je koriscena A4000 naravno na nekim zescim steroidima :d
MADA nisam siguran da li je bas A4000 u pitanju jer je film izasao 1991 godine pa ce pre biti biti da je u pitanju neka frizirana A3000 ili A2000 :)

Poslednja izmena:

e bas na tu ! :wave:

@Sale - pa naravno da je samo sentimentalnost u pitanju!

ako je neko imao PC od samog starta naravno da ne moze da ima pojma zasto bi danas neko placao stotine evra za Amiga hardware (zato sam i pitao da li je ikada imao Amigu ;) tj. nesto osim "kante" :)).

btw nisam AmigiSTa vec AtariSTa ;) :p

Ja sam imao A1200 + 040/25, imala je MMU ali nije imala swap a i nije bio potreban. Po meni je to odlika kvalitetno napravljenih operativnih sistema. Čemu tamo neki file koji žvrlja po disku non-stop... ;)

i jeste odlika kvalitetnih sistema, nego sam pitao cisto onako - ja sam svojevremeno na ST-u imao 4MB RAMa i znam da sam jednom prilikom trebao da obradim/pospajam neke ogromne slike koje nisu mogle da stanu u RAM i da sam se stvarno zacudio kako je uz upotrebu programcica za virtuelnu memoriju sve proslo kako treba :) (mada i harddisk koji sam imao je bio citavih 30MB :D) - inace ST je imao castom-made :) MMU.

@mladenius ne mogu da pronadjem podatke, ali mislim na je Terminator 2 radjen na SiliconGrafixu...

http://pc.sux.org/SKH/Covers/SK9202-00.jpg - nazalost nije skeniran ceo SK vec samo naslovna... :)

Poslednja izmena:
He he, imam ovaj SK :)
Silicon je sigurno bio uposljen. Ali cini mi se da je prica bila da je Lightwave na Amigi radio svo modelovanje itd, pa onda na SG samo rendano, posto je bio kud i kamo brzi.

jeste! sad se i ja secam... :)

Impresivni morphing efekti valjda su bili Amigino delo-zaista je bilo davno pa se ne secam bas najbolje :)

nije samo sentimentalnost.

evo malopre obrisah prašinu sa stare a1200 (ništa posebno - desktop kućište, hdd, cdrom, blizz 030 na 50 sa fpu-om), ujurih sve što sam iz istog kućišta popljačkao prethodnih godina kako bih omogućio emulaciju MOJE amige (osim nosača za diskove, ali naći ću i njih), povezah sve to nekako kablovima koji su preživeli i...

NE DA RADI NEGO ŠIJE :D

"I am completly operational and all my circuits are functioning perfectly..."

sistem se podigao bez greške; directory opus je i posle toliko godina naj naj naj naj naj... ko ga izmisli - svaka mu se dala; floppy je bez problema na matoru disketu simio novu verziju kick off-a...

a kad sam "iz prve" prešao skoro pola alien breed-a 2 (izgubih tri života :( na mašini koja probija put od civilian building-a do science facility-a) mojoj sreći nije bilo kraja. kako to dobro i ozbiljno izgleda :D

Aj pogledaj za Balkanski Konflikt kada si se vec aktivirao :d

:) evo sad gledam temu: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=209338 i pitam se kako neko moze da se "lozi" na sakupljanje i sklapanje neke 486tice ili Prntiuma... :D ***, sentimentalnost ;) :)

Pa ako mene pitas takva masina je najbolja za igranje starijih Win 95/98 igara :)
Dosta hibridnih dos/win igara za Win95 koje imaju zasebne instalere za Windoze i DOS nece ni da bekne na NT kernelu-mora da se koristi dosbox a nekad je potrebno bas dosta cackanja i posteno zasukati rukave
U te igre spada gomila famoznih interaktivnih filmova poput Phantasmagoria-a 2 ili Pandora Directive-a
A i recimo Discworld Noir nece da radi na XP-u tj radi ali brljavi i zakucava se cak i sa compatibility opcijom pa se kao fino resenje namece sklapanje nekog starog krsa koga pogoni Win98-naravno ako volis abandonware :D
Neko ce sada reci e moze i preko virtuelne masine-paaaa moze ali to je isto kao sex sa gumicom *** :D

@mmike

Znam za to,hvala-ja sam se ponadao da nekom ima potpuno ispravne diskete od kojih bi napravili valjane adf image-a :)
Posto imas Amigu to je izvodljivo-znam da je u SK opisan postupak kako da napravis image i prebacis ga na PC-za operaciju ti treba prava Amiga(to je kvaka 22 :D) i PC disketna ako se ne varam

Poslednja izmena:
Pa ako imas sredjen winuae naprimer sve to isto mozes da odradis i snjime i ovim fajlovima s eaba.UAE snima adf disketu.
A pravu amiginu disketu je moguce iscitati na pc-u ali su potrebna dva flopy drajva i neko programce ali bilo je o tome reci ovde.

Nego sad nesto sto bas i nema velike veze s ovom temom primetio sam da stari flopy diskovi iscitavaju veci broj disketa od ovih "novih" sto su sada u prodaji.Naime od oko 100 disketa novi drajv je formatirao uspesno tek negde 30-tu dok prethodne nije hteo ni da pipne.Neki stari drajv iz brand name konfiguracija P1 ,P2 je formatirao u proseku svaku 3-4 uspesno a jako malo disketa je odustao odmah na pocetku.

edit: http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/Amiga_list.php i ovde tomaz trazi ispravnu verziju diskete ali slaba vajda jos se niko ne javlja da ima komplet.

Poslednja izmena:
@mladenius u pravu si! i ja sam igram System Shock 2 (VMware)!

Ja sam pokusavao da instaliram SS2 i jos par dobrih igara, ali nisam uspeo na novom hardveru. Kazi mi koju graficku imas ponudjenu u VMware-u ? Da li je neka sa 3D akceleracijom ?

Nazad
Vrh Dno