Amiga 500

iwcham

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poruke
1,359
Poena
38
Praticu malo oglase, vidim na enay ima svasta isto, ali shient iz USA recimo 😬
 

Ulrich

Flash Drive
Učlanjen(a)
04.12.2020
Poruke
150
Poena
28
Pa cek,za koliko se,po tebi,prodaju danas OK amige 500?......tj sta je po tebi razumna cena i gde si video da se po toj ceni u zadnje vreme neka prodala?

Evo jedne koju sma pratio na ebay-u,aukcija je u pitanju,komp izgleda stvarno u odlicnom stanju....

 

ripkid

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.04.2016
Poruke
356
Poena
18
Vrednost te red light A500 u tom stanju i svega navedenog je verovatno oko 250e ali pošto je aukcija u pitanju bilo je i za očekivati nešto nižu cenu. Obične green light Rev. 6 A500 idu za po 150e ako su ispravne i očuvane. To su one koje se najčešće sreću i kod nas po oglasima. A500 "New Art" Stefanie Tücking edition amige idu za po 300+
 

iwcham

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poruke
1,359
Poena
38
Pratim situaciju na Amibay... Oni su ludji od nasih sa cenama 100% koliko vidim 😅 Amiga 4000 2000Usd, modovana 1200 isto...
 

ripkid

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.04.2016
Poruke
356
Poena
18
Pratim situaciju na Amibay... Oni su ludji od nasih sa cenama 100% koliko vidim 😅 Amiga 4000 2000Usd, modovana 1200 isto...

Nisu ludi tolika je vrednost istih na tržištu, zato sam te i pitao da li si svestan kolika im je cena kada si napisao da tražiš da kupiš. A2000 ti je isto što i A500 samo što ima mogućnost instaliranja raznih expanzija, ako hoćeš sve igre da igraš onda ti treba A1200, ako hoćeš do 95% igara onda ti treba A600 ili A500+
 

iwcham

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poruke
1,359
Poena
38
Nisu ludi tolika je vrednost istih na tržištu, zato sam te i pitao da li si svestan kolika im je cena kada si napisao da tražiš da kupiš. A2000 ti je isto što i A500 samo što ima mogućnost instaliranja raznih expanzija, ako hoćeš sve igre da igraš onda ti treba A1200, ako hoćeš do 95% igara onda ti treba A600 ili A500+
Jasno, hvala. Ja sam igrao puno igrica na Amigi kao klinja, ali u igraonici, a sada igram na Winuae, tako da... zato nemam pojma o samom racunaru... Onda cu da gledam neku 1200, ili recimo 3000, scestan sam da nece da bude jeftino, narocito za 3000... :)
 

neo geo

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.11.2005
Poruke
956
Poena
18
ja bi bar sto se igara tice a i nekog komfora, A1200 ... jer ako se secam samo ona i A4000 imaju AGA grafiku koja ipak ima lepu biblioteku igara, da ne kazem AGA ekskluziva, a i dosta igara je imalo AGA verzije itd. Stoga ako bi vec insistirao na orig hardveru (mada realno sem nostalgije ili zelje da se igra na crt ekranu ne vidim zasto je tolika pomama), ciljao bi i A1200, moju nekadasnju mezimicu :)
 

iwcham

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poruke
1,359
Poena
38
Nisam znao da 3000 nema Aga grafiku... Ova nabudzena ali cena sitnica... Ova ima graficku kartu i math co procesor? Sta oansada moze u odnosu na standardnu nemodovanu 1200? Ovo je neki cpu upgrade, ovaj Blizzard, posto vidim da ona sad ubija na mesto sa 50MHz :)
Koliko je realno ocekivati u ovom trenutku da covek da za lepo ocuvanu 1200?
 

ripkid

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.04.2016
Poruke
356
Poena
18
Ne treba ti nikakva budžena A1200 jer se time ne dobija ništa sem brzine u nekim 3D igrama i eventualno što bi mogao da igraš neke PC portove poput ADoom, Duke Nukem 3D itd. , što možeš da instaliraš Amiga OS bolji, da puštaš video klipove i teraš .mp3
Dovoljno je za igranje da uzmeš stock A1200 Amigu, računaj da ispravna i fino očuvana danas ide od 350-400e sve ispod te cene je odličan ulov.
 

iwcham

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poruke
1,359
Poena
38
Okkk tnx :) Upravo zavrsih Lutus 1 na 15 trka hahahah
 

Ivan®

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
20.10.2003
Poruke
4,622
Poena
48
Nikad neću sebi oprostiti to što sam za smešne pare prodao Amigu kad sam kupovao prvi pc. Tad mi se činilo tako logično, jedva čekaš to novo, a danas bih se ubio.

Sve ove varijante koje izgledaju kao da su iz kante ne mogu da priđu tome kad imaš nešto svoje, ali i ja bih debelo platio da nađem neku u dobrom stanju.

Na američkom ebay-u bude dosta skroz restauriranih koje izgledaju kao nove i još su sa US taststurom, ali te glava zaboli kad vidiš koliko dostižu na aukciji.

Pogledajte samo ovo 😍:

 
Poslednja izmena:

neo geo

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.11.2005
Poruke
956
Poena
18
ja ne nih tako razmisljao .. ko je 95 ili 96 npr razmisljao o nostalgiji, i da umiruci sistem stavlja u neki budzak .. pitanje je i da li bi to radilo dan-danas, i kako to izgleda kada se i ako poveze sa danasnjim TV ekranima, a sumnjam da puno 'matorih' ljudi ima mesta za odvojeni setup. I dalje mi nije jasno zasto pomama za A500 kada je to em najstariji em najslabiji sistem .. bolje dati i 400E pa i vise za A1200 sa internim Hdd i obavezno neki Competition pro. Inace, da li danas bilo koja igra (pa i one non dos) moze da se pusta sa harda direkt?
 

Universe

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2004
Poruke
962
Poena
28
Ne znam zašto je pomama, ali znajući kakva je Amiga scena i kakvi ljudi tamo vedre i oblače, ne bi me začudilo i da su ove cene veštački napumpane, što znači da će i ovaj balon jednom da pukne, a onda će se mnogi hvatati za glavu, što su dali silne pare u hardver koji će većini da stoji u ormanu.
Na stranu što se obično kupuje mačka u džaku, gde ne znaš u kom trenutku će nešto da ti crkne i onda trošak za opravku, pa u krug.
Pravo pitanje za pokretača topika je - za šta mu Amiga treba ?
Ako je cilj igrati igre, onda postoje veoma dobre alternative u vidu odličnih emulatora, recimo raspberry pi 3 prikačen na TV, može da tera bukvalno najjače 3D akceleratorske naslove, sve lepo na LCD TV ekranu u HD rezoluciji sa stereo zvukom i sve to za 50-tak evra.
Uz nešto truda može se sve ovo ubaciti u prazno Amiga kućište i vezati sa tastaturom, ima takvih projekata na netu dovoljno je proguglati.
Baš pre neki dan sam igrao Nightlong i Heart of Darkness na Pi3 konfiguraciji, dok bi mi za hardverski ekvivalent trebala Amiga sa nekim najjačim 060 akceleratorom iliti cirka par hiljada evra, minimum.
Druga varijanta je neka fpga hardverska implementacija, kojih je sve više, a podržavaju osim Amige i pregršt drugih retro računara.
Cene su im od 100-250 evra, zavisno od modela, trenutno su popularni Mister, Mist, Sidi, UnAmiga itd..
Realno, osim nostalgije, korišćenje Amiga hardvera na dnevnom nivou je prilična gnjavaža, dovoljno je samo da se setim šume kablova i povećeg stola na kome sam svojevremno držao A500, kasnije i A1200.
Naravno, ovo je samo moje mišljenje, zasnovano na iskustvu sa mojom skromnom kolekcijom.
Osim što povremeno otvorim orman, prebrišem i povremeno ih uključim na kratko, jednostavno imam sve manje vremena, snage i volje da se time bavim.
Jedno je sigurno, kupovina Amiga hardvera u ovom trenutku mi nije ni na kraj pameti, posebno ne od domaćih lihvara, koji su već pominjani u prethodnim porukama...
 

Frosal

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.09.2020
Poruke
11
Poena
1
A je l' mora bas originalni hardver? MiSTer (hardverska emulacija) je odlicna alternativa i veoma blizu originalnom hardveru ako ti je to cilj, ali racunaj da mora da se potrosi oko ~400 evra, mozda vise, ali je moguce kupiti i sastaviti ga u delovima. Najskuplji deo je DE10 Nano koji je nazalost prosle nedelje poskupeo za 40$ (na 170$). Uprkos tome, samo vrednost jednog cipa na toj ploci je 250$ - ali deo subvencionise Intel, a sponzori su i druge kompanije poput Panasonic-a i Analog-a (ADI). Namenjen je za pocetnike (studente, postoji cak i popust za one sa .edu emajlom) u FPGA programiranju. Takodje, nije potreban eksterni scaler (poput OSSC-a - ~100 evra), pa je moguce igrati i na modernim televizorima i monitorima i to izgleda odlicno.

(Amiga 500/600/1200/4000/CD32/CDTV - MiSTer je najblizi replici A1200, mislim da nije bas brz kao A4000, ali nisam 100% siguran, moguce je da je u vremenu bio napredak u pogledu ovog core-a)

Github stranica AMIGA projekta: https://github.com/MiSTer-devel/Minimig-AGA_MiSTer

Pogledaj ovu modifikaciju: https://eab.abime.net/showthread.php?t=95449 (prva na koju sam nabasao na guglu)

...

Inace, ovaj projekat nije samo za Amigu, vec i za niz ostalih klasicnih kompjutera - Amstrad, Apple, Atari, MSX, Commodore (naravno), ZX Spectrum, X68000 (jos u ranoj fazi ili tako nesto), 486 (!) pa cak i Galaksiju.

Osim klasicnih kompjutera, tu su i stare konzole (Atari 2600-7800, SMS, Mega Drive, Sega CD, NES, SNES, TurboGrafx 16, u blizoj buducnosti Saturn i PlayStation 1), rucnih (Atari Lynx, GameBoy, GameBoy Color, GameBoy Advance), kao i gomila arkadnih igara. Inace, ovaj projekat ima perfektnu repliku Neo Geo konzole - pogledaj tek samo za koliko se na Ebay-u prodaju te konzole, pa onda igrice...
 
Poslednja izmena:

Universe

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2004
Poruke
962
Poena
28
Nema potrebe da se Mister budži svim mogućim dodacima, koje mu onda dižu cenu.
Za 99% namena, uključujući Amigu i skoro sva druga retro računarska jezgra, dovoljan je De-10 ploča i 32Mb memorije, što zajedno sa nekim kućištem ne prebacuje 250e.
Šteta za poskupljenje De-Nano ploče ali to je cena popularnosti, ponuda i potražnja...

Mist je takođe jako dobar, sa odličnim Amiga jezgrom, viđao sam ga za oko 150e, kao recimo ovde:

Sidi i UnAmiga imaju nešto slabije FPGA čipove, ali i oni teraju Amigu sasvim dobro, barem stock A500/600/1200 modele, a cena im je oko 100e.

Kao što rekoh, ko hoće povoljnije od ovoga, tu su Pi3/4, nasnimi se Retropie sa Uae4Arm emulatorom i teraš SysInfo sa 600 Mips-a. ;)
 

ripkid

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.04.2016
Poruke
356
Poena
18
Nikada nisam i neću moći da razumem one koji mogu da uživaju u emulatorima i hardware-u vezanim za njih. Sama ta nostalgija koja je duboko utkana u retrogaming je bazirana isključivo na autentičnom doživljaju i čistoj formi, čitaj na original hardware-u. Meni lično ništa ne može da pokrene emociju te da doživim ushićenje i taj "kick" kao to kada sednem za original mašinu koja ima istoriju iza sebe sa svim svojim ponekim ogrebotinama, koja je "živa", koja miriše na prošlo vreme i zrači svojim prisustvom. To bi mi bilo kao da uzmem neku "digitalnu drogu" umesto one prave, ne radi me ni malo. Taj autentičan doživljaj isto ima svoju cenu i na svu sreću mnogo je više tzv. "purist" kolekcionara gde i sam pripadam.

Sa druge strane ljudi kupuju onaj hardware najčešće na kom su odrasli i za koje ih vežu uspomene i sećanja pa tek onda sve ostalo eventualno ako pretekne. Ima naravno i onih koji kupuju sve i svašta i ni sami ne znaju šta će im, kao da se takmiče sa nekim a zapravo leče svoje komplexe, tu prvenstveno mislim na kojekakve hoardere koji drže po 15 istih računara, konzola itd. Ne daj bože da to otudje i da neko drugi ima pristup tome.
 

ripkid

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.04.2016
Poruke
356
Poena
18
Nikad neću sebi oprostiti to što sam za smešne pare prodao Amigu kad sam kupovao prvi pc. Tad mi se činilo tako logično, jedva čekaš to novo, a danas bih se ubio.

Sve ove varijante koje izgledaju kao da su iz kante ne mogu da priđu tome kad imaš nešto svoje, ali i ja bih debelo platio da nađem neku u dobrom stanju.

Na američkom ebay-u bude dosta skroz restauriranih koje izgledaju kao nove i još su sa US taststurom, ali te glava zaboli kad vidiš koliko dostižu na aukciji.

Pogledajte samo ovo 😍:


Ovo je kupio očigledno neko ko pojma nema o cenama hardware-a i neko ko je bio očajan da što pre sebi dobavi A500 po suludoj "buy now" ceni. Lik u oglasu navodi kako je Amiga "mint" a pritom je oštećena na dva mesta (izlomljena i oštećena plastika) te joj fali poklopac sa strane još pride. Ne veruj odmah na prvu loptu svemu što vidiš na eBay-u, previše je tu kojekakvih pacijenata, što prodavaca što kupaca. Uvek treba praviti presek stanja na većem uzorku.

Na Facebooku ima barem 5 Commodore/Amiga grupa gde se stalno oglašava hardware na prodaju. Često bude baš dobrih deal-ova
 

Universe

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2004
Poruke
962
Poena
28
Glavni problem sa ovom retro računarskom nostalgijom je taj, što će nestati sa nama koji ih pamtimo dok su bili mainstream mašine.
Tu nema pomoći, za 2-3 decenije, većina od nas će biti teški starci, a nove generacije neće mnogo zanimati, osim da ih vide u nekim muzejima ili izložbama.
Čak i da žele, oni neće moći da osete tu istinsku nostalgiju koju imamo mi savremenici i svedoci jednog vremena.

Zato ja ne bih bio strog prema novim tehnologijama, ako će našim starim računarima da udahnu novi život.
Uostalom, softver koji smo koristili na njima je suština, ono što je te računare činilo živim, bez koga bi hardver bio samo hrpa gvožđurije.
Hardver će takođe preživeti, jer će sva ona gomila komponenti iz neke stare mašine, sada stati u samo jedan fpga čip.
Bitno je da plamen gori, ostalo su ipak nijanse. ;)
 

ripkid

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.04.2016
Poruke
356
Poena
18
Svako ima svoju neku verziju priče i filozofije kada su u pitanju retro/vintage stvari. Za mene su podjednako važni i software i hardware kao nešto što daje život tim mašinama. Neko danas čita i kupuje eBook izdanja dok neki ne mogu da zamisle knjigu bez štampanog papira. Ja sam pričao o samom doživljaju i emociji prilikom korišćenja retro stvari, jednostavno ne osetim ništa kada upalim emulator, nema osećaja sreće niti uzbudjenja, nema ničega jer za mene te stvari nemaju dušu. Nije mi isto gledati na monitoru slike i snimke nekih npr. piramida i biti tamo na licu mesta i dodirnuti ih. Možda smo ja i ljudi slični meni previše nostalgični pa doživljavamo sve mnogo emotivnije a kako i ne bi kada se uporedi svet nekada i svet danas.
 

iwcham

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poruke
1,359
Poena
38
Slazem se sa ovim sto si napisao... :) Hteo sam da stavim jedan oglas u Retro berza da kupujem 1200, ali nigde nisam video “new post” dugme.... U čemu je fora?
 

dejan_osipaonic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
12.11.2006
Poruke
1,439
Poena
38
Kao neko ko je dugo posedovao a1200 cak power pc karticu s kojom sam je i prodao mogu da kazem da je za igrice ipak najkompatibilnija A500 s dovoljno ram-a.
A1200 moze da pokrene aga igre, s dovoljno rama moze amiga os 3.5 mada sam ja najradije koristio "namunjen wb3.1" . Za A1200 je sasvim dovoljno prosirejne rama od 8mb koje poprilicno prosiri upotrebljivost masine. Vec 030 kartice omogucavaju slusanje mp3 muzike doduse na mono i nizem sample rateu. PPC kartica na 160 MHz moze u nekim uslovima da pusti pokoji div-x.
Licno sam tako gledao matrix revolution i to je tad a bio jedini div-x u mojoj kolekciji koji je isao glatko na amigi. Cak je ovime bio odusevljen i momak koji je kupio amigu od mene.
A 600 je sledeci zanimljiv primerak koja bi s posebno modovanim kikstartom 1.3 mogla da tera vecinu igara za a500. Problem mogu biti igre koje ocekuju koriscenje numericke tastaturre.

Amiga opremljena s dovoljno rama i hard diskom moze koristiti whdload program kojim se non dos igre ucitavaju s hdd-a. Postoje arhive vec preinstaliranih igara za whdload.
Za igre su ti nekako A2000,3000,4000 preskupe i preglomazne mada ako neko bas voli amiga je amiga makar i ti veliki "profi" modeli.

Na kraju kao sto rece Universe sve je manje vremena ,svoju a500 i 600 nisam ukljucio bar dve godine.,spektrume i c64 isto.
 

iwcham

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poruke
1,359
Poena
38
A i ovaj pi 400 je super stvar.... Nisam se nesto mnogo udubio, ne znam koje je majanje da se sve to napravi da radi kako treba, ali extra stvar u svakom slucaju...
 

iwcham

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poruke
1,359
Poena
38
Razmisljam se da uzmem ovo drugari. Jel narucivao neko od preko? Koliko bi ovo moglo da izadje jos, okvirno, da stigne, ako neko ima ideju...Ima li neka finta da prodavac navede nizu cenu i sl, da bi carina bila manja?
 

Ulrich

Flash Drive
Učlanjen(a)
04.12.2020
Poruke
150
Poena
28
Pa za shiping racunaj bar 50ak funti,ako uopste hoce da salju u Srbiju.....i onda najvece veselje na nasoj carini...otprilike trecina vrednosti same stvari (plus shipping)....sto sve postaje neka suluda cifra na kraju

Mada,ne znam koji ce ti andrak amiga 1200 kada ne moze (normalno) kako treba da pokrene mnoge starije igre za amigu 500......bolje trazi neku amigu 500,500+ ili evenutalno amigu 600...
 

Universe

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2004
Poruke
962
Poena
28
Želja za posedovanjem je često veća od želje za stvarnim korišćenjem.
Pre nekoliko godina, odlučim da kupim jedan stari analogni foto aparat da se malo zanimam hobijem iz detinjstva.
Star dekica, otvara vrata i uvede me u jednu sobu, prepunu aparata na policama poređanim na svakom zidu, sigurno par stotina komada.
Kaže, da ih je nabavljao i skupljao čitav život, a sada rasprodaje da popuni budžet.
Otišao sam kući, pod prilično turobnim utiskom i željom da mi se tako nešto nikada ne desi.
U međuvremenu sam rasprodao većinu svojih retro računara, ostalo m je samo nekoliko omiljenih za uspomenu i to je to.
 

iwcham

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.04.2005
Poruke
1,359
Poena
38
Uffff, znaci.... Ca cekam da se pojavi ovde nesto... Mislio sam da a1200 moze da tera sve igre koje i a500, samo da ima Hdd?! Jedni kazu uzmi 1200, sta ce ti 500, drugi uzmi 500 :) heheh
 

ripkid

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.04.2016
Poruke
356
Poena
18
Uffff, znaci.... Ca cekam da se pojavi ovde nesto... Mislio sam da a1200 moze da tera sve igre koje i a500, samo da ima Hdd?! Jedni kazu uzmi 1200, sta ce ti 500, drugi uzmi 500 :) heheh

A1200 tera SVE A500 igre bez problema, ako pak negde zapne imaš Relokick program sa kojim obaraš Kickstart verziju sa 3.1 na 1.3 radi kompatibilnosti. Ako si video pod rubrikom "interesantni linkovi" pre neki dan sam postovao najnoviji update za Retrovania16 ADF Pack sa Amiga igrama (free download 2GB) koji sam lično pravio za svoju FB grupu. Tu imaš i sve Relokick verzije programa.

Taj retropassion.uk drži jedan lik Steve što vodi Amiga grupu jednu na FB, prodaje profi restauirirane mašine i shodno tome nabija cenu. Stvari iz Engleske stižu za nedelju dana ovde, poštarina bi te koštala verovatno minimum 50 funti a možda i više. Plaćanje PDV ne možeš da izbegneš nikako a carina ti je 10%...nju isto ne možeš da izbegneš jer se u nju uračunava i cena samog shipping-a.

Btw. danas se pojavila jedna A500 u oglasima kod onog lika Nikole iz BGa koga sam pominjao, zacepio je cenu pa ko voli nek izvoli

https://www.kupujemprodajem.com//ko...tek-floppy-usb-mis-skart-kabl/oglas/115396544
 
Poslednja izmena:

GPSSerbia

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruke
264
Poena
18
Pa ako je sa Gotekom, 1MB rama i scart kablom, onda i nije velika cena.
 
Vrh Dno