Ne znam zašto je pomama, ali znajući kakva je Amiga scena i kakvi ljudi tamo vedre i oblače, ne bi me začudilo i da su ove cene veštački napumpane, što znači da će i ovaj balon jednom da pukne, a onda će se mnogi hvatati za glavu, što su dali silne pare u hardver koji će većini da stoji u ormanu.
Na stranu što se obično kupuje mačka u džaku, gde ne znaš u kom trenutku će nešto da ti crkne i onda trošak za opravku, pa u krug.
Pravo pitanje za pokretača topika je - za šta mu Amiga treba ?
Ako je cilj igrati igre, onda postoje veoma dobre alternative u vidu odličnih emulatora, recimo raspberry pi 3 prikačen na TV, može da tera bukvalno najjače 3D akceleratorske naslove, sve lepo na LCD TV ekranu u HD rezoluciji sa stereo zvukom i sve to za 50-tak evra.
Uz nešto truda može se sve ovo ubaciti u prazno Amiga kućište i vezati sa tastaturom, ima takvih projekata na netu dovoljno je proguglati.
Baš pre neki dan sam igrao Nightlong i Heart of Darkness na Pi3 konfiguraciji, dok bi mi za hardverski ekvivalent trebala Amiga sa nekim najjačim 060 akceleratorom iliti cirka par hiljada evra, minimum.
Druga varijanta je neka fpga hardverska implementacija, kojih je sve više, a podržavaju osim Amige i pregršt drugih retro računara.
Cene su im od 100-250 evra, zavisno od modela, trenutno su popularni Mister, Mist, Sidi, UnAmiga itd..
Realno, osim nostalgije, korišćenje Amiga hardvera na dnevnom nivou je prilična gnjavaža, dovoljno je samo da se setim šume kablova i povećeg stola na kome sam svojevremno držao A500, kasnije i A1200.
Naravno, ovo je samo moje mišljenje, zasnovano na iskustvu sa mojom skromnom kolekcijom.
Osim što povremeno otvorim orman, prebrišem i povremeno ih uključim na kratko, jednostavno imam sve manje vremena, snage i volje da se time bavim.
Jedno je sigurno, kupovina Amiga hardvera u ovom trenutku mi nije ni na kraj pameti, posebno ne od domaćih lihvara, koji su već pominjani u prethodnim porukama...