Šta je novo?

AMD's 50x15 initiative

ikonoklast

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
825
http://www.ted.com/talks/view/id/255

Hector Ruiz, the CEO of AMD, wants to give Internet access to everyone. In this talk, he shares his extraordinary life story and describes AMD's 50x15 initiative that calls for connecting 50 percent of the world by 2015.

Globalne akcije humanitarnog tipa (end world hunger, save ozone layer...) koje pokreću velike firme su po meni vrh licemerja. Kao kad novi gradinačelnik ljubi decu na svakom predizbornom mitingu.

Poslednja izmena:
Globalne akcije humanitarnog tipa (end world hunger, save ozone layer...) koje pokreću velike firme su po meni vrh licemerja. Kao kad novi gradinačelnik ljubi decu na svakom predizbornom mitingu.

?!?

pa da nece mozda grupa gradjana iz kraja da pokrije 50% planete internetom ???

naravno da samo velike korporacije i mogu da naprave ovako nesto.

?!?

pa da nece mozda grupa gradjana iz kraja da pokrije 50% planete internetom ???

naravno da samo velike korporacije i mogu da naprave ovako nesto.

Pa, mogu... ali se uglavnom foliraju i od takvih akcija obično ne bude ništa.

A ja bih jednom voleo da čujem: uradili smo to i to ... , a ne uradićemo to i to ...

Ko uopšte priča o bilo kakvoj humanitarnoj akciji?
50% planete pod internetom čini fantastično tržište za prodaju hardware-a za pristup i upotrebu,
istog, trgovinu i ostale poslovne usluge koje naravno ponovo iziskuju dodatni hardware, itd...
Čista poslovna inicijativa za početak lobiranja kod državnih institucija.
Očekujem uskoro nekakvo udruženje ovih&onih za 50x15 u kojem će biti par velikih firmi.

kako da ne. 60% ljudi na ovoj planeti je gladno... a ne da imaju ekonomsku "moc" za kompjuter, internet.... btw ni mi nismo daleko od toga... a pogotovu sto iste te velike kompanije upravo cine suprotno: osiromasuju siromasne, da ne nabrajam: monokulture, cista exploatacija zemljista suma rudnih bogatstava... cisto licemerje. svako ko je pogledao bar jedan film od majkla mura ima bar mali deo puzle celokupne slike

Majkl Mur je prvi licemerni šaban, ali dobro, ovo nije tema o njemu. Fora je što svi traže neki svoj interes. Niko nikome neće ništa da poklanja direktno, pošto niko nije lud, kao što ni mi ne bismo silne dolare ili dinare poklanjali za džabe. Jedine prave i trajne akcije koje suštinski mogu da menjaju situaciju upravo i jesu stvari gde se pronađe neki interes - u ovom slučaju proširi tržište hardvera. One druge "humanitarne akcije", gde se obećava sve živo i neživo jesu licemerje i služe za slikanje. Zato ovakve akcije treba pozdraviti, jer imaju realnu osnovu i utemeljenje, za razliku od onih drugih. Drugačije ne može. A svakako je značajnije da 50% sveta dobije internet nego što će neka korporacija udvostručiti/utrostručiti/udesetostručiti svoju dobit. Neka AMD ima 10 milijardi profita ako obezbedi da siromašni dobiju pristup internetu. U tom slučaju i zaslužuju, što se mene tiče, i neka uživaju.

[flame] Samo, teško sa Ruizom koji otpušta hiljade radnika i koji je uspeo da sroza vrednost firme višestruko, dok sebi povećava platu sa 9XX hiljada na 1.XX miliona i isplaćuje svake godine 5+ milki u stock options-ima...:d [/flame]

A svakako je značajnije da 50% sveta dobije internet nego što će neka korporacija udvostručiti/utrostručiti/udesetostručiti svoju dobit.

Jeste, narocito tim korporacijama jer im to otvara novo trziste. Za vecinu tih ljudi na koje se ovakvi planovi odnose najbolje bi bilo da nikad ne dobiju ni Internet ni racunar ni TV.

Tačno, svim tim korporacijama će siromasi ovog sveta naneti puno boli ako se posvete jedenju banana, uzgajanju pirinča i spavanju pod vedrim nebom.

Tačno, svim tim korporacijama će siromasi ovog sveta naneti puno boli ako se posvete jedenju banana, uzgajanju pirinča i spavanju pod vedrim nebom.

Da bi neko dobio Internet, mora da postoji infrastruktura u koju neko mora da investira.

Zatim, mora taj neko da plati skolovanje da nauci da cita i pise da bi mogao uopste da pozeli da koristi racunar.

Na kraju mora taj neko da kupi racunar, pa softver, pa ...

Ako ti tu ne vidis brdo prilika za zgrtanje para i malverzacije onda si mnogo naivan.

Naravno da vidim gomilu prilika za zgrtanje para i malverzacije, ali kao što rekoh:
A svakako je značajnije da 50% sveta dobije internet nego što će neka korporacija udvostručiti/utrostručiti/udesetostručiti svoju dobit.
...a isto mišljenje važi i ukoliko bismo termin "korporacija uvećati dobit" zamenili sa "kriminalac uvećati svoj reket ili tal sa vlašću". Prilika za malverzacije će uvek biti, i to nema veze sa ovim o čemu govorimo, a to što neko smatra da je bolje odustati od progresa i ostaviti milijarde bez komunikacija i bilo čega, zato što će se neko tu nakrasti je toliko kratkovido i, ako ćemo da gledamo iz perspektive onih koji i jesu u najtežem položaju, pokvareno - da nemam reči. Prilika za drpanje će uvek biti, bez obzira da li će malverzacije i zgrtanje para dolaziti u domenu tehnologije ili bilo čega drugog.

Jesi li tako isto bio pobornik neulaska broadband interneta u Srbiju, pošto je Telekom opak monopolista? Ne kažem da je dobro što je Telekom u takvom položaju kakvom je, ali šta je bila alternativa, da čekamo par desetina godina da dobra vila zavlada? Srećom, ima i drugih ljudi, a ne samo onih koji od drveta ne vide šumu. Čak i lopovi shvataju da im progres odgovara, jer što je tržište bogatije ima se više prilika za drpanje. Kad su mogli da shvate naši, shvatiće i takvi isti po ultra-siromašnim zemljama...🙂

Poslednja izmena:
Gde ovo sada iskopaste? :S:
50x15 je dosta stara AMD-ova inicijativa, datira još iz 2004. Ideja je bila da se pristup Internetu obezbedi pomoću velikog broja, jeftinih Personal Internet Communicator (PIC) računara baziranih na AMD Geode procesorima. U međuvremenu PIC koncept je napušten (mislim da je i razvoj Geode procesora obustavljen), i sredstva su usmerena prevashodno na OLPC projekat (koji bi opet trebalo da vodi ka ostvarivanju istog cilja).

Lepo pishe da je video o kome diskutujete ovde snimljen jos u junu 2007 - pre godinu dana... Od tada se stosta u AMD-ovom poslovanju promenilo...

Nije se do sada diskutovalo o ovome, pa rekoh da postavim... 🙂

Naravno da vidim gomilu prilika za zgrtanje para i malverzacije, ali kao što rekoh...

Ja samo hocu da kazem da se to zove "stvaranje trzista" tamo gde realna potreba za njim jos uvek ne postoji -- mi smo neka druga prica i ne vidim zasto nasu zemlju uzimas kao reper.

Ovde se cini mi se radi o stvaranju trzista u na primer Africi gde deca svakodnevno umiru od gladi i trivijalnih izlecivih bolesti, a nemaju ni najosnovnije obrazovanje. Realno gledano, sta ce njima Internet?

Kako ce im virtuelna povezanost sa celim svetom pomoci kad oni tek treba da izgrade ispravnu socijalnu infrastrukturu, da ne pricamo o nekim drugim stvarima poput kanalizacije, vodovoda, skole, bolnice, itd?

To ti je kao da malom detetu das mobilni telefon -- nema bas nimalo smisla, a moze i da mu naskodi ako ga koristi na pogresan nacin sto je na tom nivou svesti zagarantovano.

No dobro, kazu ljudi da je inicijativa ugasena pa da ne tupimo dalje.

Nazad
Vrh Dno