Šta je novo?

AMD's 3GHz K10 to break 30,000 3DMark06

Sa gornjeg linka...

2x Opteron 2332 @ 2 GHz (8 cores), WIn XP x64.............................13295
2x Xeon X5350 @ 2 GHz (8 cores), Win XP x64....................................14260

To je to, kada je Cinebench 10 u pitanju.

Poslednji post u threadu (za sada, naravno)...

Ouch!!!!

Bad News : So far it's down in Cinebench, wPrime and Superpi

Good News: All are synthetic and not real world benches

Ovo se savrseno poklapa sa onime sto mi je Giusepe Amato rekao u Tunisu. Naime, napomenuto mi je (parafraziram, naravno) da ne treba ocekivati nista specijalno od Phenom-a (tada je prvi put obelodanjen naziv Phenom) u postojecim benchmark programima, ali da ce biti predstavljen softver koji ume da iskoristi prednosti "native quad-core" arhitekture.

Znaci, softver treba da se optimizuje?

Ako ostane ovako i ispostavi se da je stvarno ovaj odnos performansi, onda je moguce da ce AMD ici na strategiju kao u slucaju R600 - da nema konkurenta najjacem Intel-ovom procesoru, ali ce zato biti cenovno povoljniji...

Poslednja izmena:
wow!!! nadam se da ce uskoro portovati 3DMark06 na Xbox360 ili PS3...!
koga zabole koliki je skor u 3DMarku... :/

jeste li videli novi UltraSparc T2 CPU? to su je ono sto ce zadesiti Intel/AMD CPU ...za jedno 5 godina... :d ako nekog interesuje T2

Ultra Sparc T2 je serverski procesor, dobrano pravljen za high-multithreading i intenzivni IO.
A da ce se broj jezgara i threadova po jezgru povecavati valjda je jasno.

Ovo se savrseno poklapa sa onime sto mi je Giusepe Amato rekao u Tunisu. Naime, napomenuto mi je (parafraziram, naravno) da ne treba ocekivati nista specijalno od Phenom-a (tada je prvi put obelodanjen naziv Phenom) u postojecim benchmark programima, ali da ce biti predstavljen softver koji ume da iskoristi prednosti "native quad-core" arhitekture.

Znaci, softver treba da se optimizuje?

Ta AMD-ova prica o native quad-core i dobicima od toga je b..ls..t! IPC is still the king. Vidjeno i potvrdjeno hiljadama benchamrk-a po net-u. Pa sam AMD priznaje da im je najveca greska sto nisu na vreme poceli da razmisljaju o dual die resenjima.

A pogotovu prica da software treba da se optimizuje da bi na native quad core radio dobro.
Svaki iole dobro napisan multithreaded software ce za nijansu (ali za nijansu) bolje sa skalira na native quad core nego na dual-die. I bas naprotiv, da bi na dual die jednako dobro skalirao kao na native quad core potrebne su optimizacije u komunikaciji izmedju thread-ova!

Ako ostane ovako i ispostavi se da je stvarno ovaj odnos performansi, onda je moguce da ce AMD ici na strategiju kao u slucaju R600 - da nema konkurenta najjacem Intel-ovom procesoru, ali ce zato biti cenovno povoljniji...
A po cemu se ta situacija razlikuje od sadasnje :) ?

Poslednja izmena:
Ma, jasno je to meni... Cim cujem pricu "da softver treba da se optimizuje" sve mi je jasno - jos od vremena P4 willamete sa RDRAM-om :)

BTW: Evo sta je rekao Hector Ruiz...
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20070821235727.html

“I expect us to regain position in the server market because Barcelona is a very strong product. It won’t have the huge impact Opteron had. If you remember at the time Intel had no new product (to compete against it). So it will be more challenging. What we’re anticipating is that Intel and AMD are going to be very competitive in every space going forward. We’ve become big and strong enough and credible enough that we are going to flip back and forth in leadership,” Mr. Ruiz said.

Polako, nisam AMD fan, ali da vidimo sve rezultate.. Mada čim je AMD počeo toliko da laje o tom Buldožeru još sad, kapiram da i sami znaju da Barcelona ne može da postigne 30k u 3dm06.. ;) :)

Bolje bi nam bilo da Barca ipak nešto može, pa i da Intel još malo stisne pedalu i da i dalje uživamo u napredovanju hardvera, inače će i Tik i Tok da uspore (šta ih briga kad keš ionako curi u džep).

Pogledajte sledecu racunicu

Uzmimo postignuti rez od strane Kinc'a sa dve 2900XT na Kentsfield'u sa 3762 MHz
http://www.nordichardware.com/image3.php?id=3395

Kalkulator za 3dmark06 mozete preuzeti ovdje :
http://mekk.homeip.net/3dmarkcalc/3DMark2006Calculator1.2.zip

Kad unesete u kalkulator vrednosti za SM2.0 Score i HD/SM3.0 Score preuzete sa screenshota i unesete maksimalno mogucu vrednost za CPU-Score koja iznosi 99999 opet je rez 25256 stim sto su graficke od strane Kinc'a jos malkice vise kloknute nego ove dve iz Artikla Theo Valicha.

phenomee9.gif

Ovdje nesto debelo smrdi !

Kincov rez je 20278 na Frikvenciji od 3762 sto bi znacilo ~5,39/MHz pojena
uporedjeno sa izjavama Valicha kod AMD'a bi bilo 10,01/MHz pojena

ili ti skoro 100% u performansama :D , prefise da je za povjerovati ......
Mi se Valich zezamo al ti ga pretera !

Poslednja izmena:
Ovdje nesto debelo smrdi !

Kincov rez je 20278 na Frikvenciji od 3762 sto bi znacilo ~5,39/MHz pojena
uporedjeno sa izjavama Valicha kod AMD'a bi bilo 10,01/MHz pojena

ili ti skoro 100% u performansama :D , prefise da je za povjerovati ......
Mi se Valich zezamo al ti ga pretera !

smrdi samo tako...:)

nego evo za alfaunits-a (ako ne procita u subforumu vesti) da vidi da se cpu-z malo zaj**** oko prepoznavanja K10ke...ne znam zasto je to tako (da ne pise 4 core/threads) ali evo slika na ovom linku sto je postavio Snejk LINK...

Poslednja izmena:
Sve vise lici da ce Barsa proci kao i R600:

- Debelo kasne za konkurencijom
- Iole uverljivih preliminarnih rezultata ni od korova
- Marketing se fokusira na perf/watt
- Hektor ne prica razbicemo Intel vec bicemo konkurentni
- Najavljuje se kako ce tamo neki Buldozer resiti stvari

Voleo bih da sam u krivu ali cisto sumnjam

Poslednja izmena:
Video vec, izvinih se.

Sve vise lici da ce Barsa proci kao i R600:
To bi bilo extra! R600 se prodaje k'o ćetenalva
- Debelo kasne za konkurencijom
AMD samo zatvara ciklus koji je bio standard do sada - 4 godine za jezgro.
- Iole uverljivih preliminarnih rezultata ni od korova
Pa ni sa prethodnim procesorima uverljivih preliminarnih rezultata nije bilo, zasto bi se to menjalo sa K10?
- Marketing se fokusira na perf/watt
Verovao ti ili ne perf/watt je ono sto trziste danas trazi. Sta vise konkurencija jos agresivnije gura tu mantru!
- Hektor ne prica razbicemo Intel vec bicemo konkurentni
Pa samo ako budu realni moci ce da kreiraju realnu biznis strategiju
- Najavljuje se kako ce tamo neki Buldozer resiti stvari
Bulldozer nema veze sa K10 niti sa time da AMD taj processor najavljuje kao sveti gral koji treba da donese spasenje.
Voleo bih da sam u krivu ali cisto sumnjam
sa previse malo informacija raspolazes da bi bio u pravu, ali i u krivu ;)

Da bi povecao perf/watt, moras prvo da povecas performanse, t.j. IPC, pa onda da smanjis potrosnju. Perf/watt je mnogo tezi zadatak nego samo perf. :d

Samo mi nesto nije jasno, AMD obecava kako ce Barcelona da otkida, a rezultati sintetickih testova su blago receno ocajni.
http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=161127

hm... sta se dobija sa perf/watt ? manje struje trosim i cuvam planetu?? :p ma daj...
jedini realni boljitak je sto komp moze biti tishi jer se manje greje... inace ne vidim zasto je perf/watt uopste bitan podatak... od njega ne zavisi score u 3DMarkuXYZ... ...a to je, naravno, najbitniji podatak kod svakog novog procesora :p :d :D

B0 revizija na coolaler forumu...

a odakle im cpu-z 1.41.0? nema ga na sajtu, pa zato pitam...to neki pre-release specijalno za njih ili sta?
i kakav je ono raspali superpi rezultat na 4. strani: 39s za 1M? :trust:
pa T7300 ima za 24s to da uradi...

to na coolaler-u neki parodija na opteron thread :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
B0 revizija na coolaler forumu...
Famozna B0 revizija koja je pokazala ocajan rezultat u PovRAY testu u odnosu na K8 ? :d

Niko ne zna da objasni sta je to osakaceno kod B0 u odnosu na ono sto treba da bude. Sta ako su performanse stvarno tako lose ? Koliko sam primetio, jedino u wprime testu koliko toliko ovaj procesor moze da se nosi sa Core 2.

Sad sam video da opteron 146 @2Ghz ima rez. 256 u CPU mark 99 :d,znaci veci od K10 :d.Kako da ne.
Pa Opteron 146 ima 1 MB L2 kesha. :d K10 ima samo 512. :d :d :smoke:

Ispade da je K10 u 64-bitnom Cinebenchu jedva brzi od K8 u 32-bitnom. Tacnije, u 64-bitnom je sporiji.

Osim perfektnog skaliranja, single thread performanse izgledaju ocajno. Tu nesto opako smrdi. Ili je Barsa shit ili su doticni B0 primerci osakaceni.

Poslednja izmena:
Pogledaj moj edit:SPI i C10 su maltene isti kao na K8...Prosto receno,smrdi :)

Poslednja izmena:
Odavde:http://www.vr-zone.com/articles/AMD_Phenom_X4_Tested_On_RD790_Board/5201.html
imamo sledeci quote:
This Agena processor is clocked at 1.8GHz and is B-0 revision which is an EVT sample for SVID testing only. However, we can expect DVT samples for performance and compatibilities testing around end October timeframe with clock speed above 2GHz.

Cisto sumnjam da je onaj tip sa coolaler foruma dobio ista drugo od EVT sample-a(iako je Opteron a ne Agena u pitanju) ,bas kao i Shamino.Sad AMD verovatno zna koje je leak-ovao tom liku sample :d.

Poslednja izmena:
hm... sta se dobija sa perf/watt ? manje struje trosim i cuvam planetu?? :p ma daj...
jedini realni boljitak je sto komp moze biti tishi jer se manje greje... inace ne vidim zasto je perf/watt uopste bitan podatak... od njega ne zavisi score u 3DMarkuXYZ... ...a to je, naravno, najbitniji podatak kod svakog novog procesora :p :d :D

Tebi koji imas 1 CPU u masini naravno da nije preterano bitno :)

Zanimljiv odgovor koji je dao Gary Key :http://forums.anandtech.com/messageview.aspx?catid=28&threadid=2090639#27132633

The latest Barcelona chips are B02 steppings with one more to go. Believe me, the reason we did not post any numbers at Computex or since then is the simple fact that the CPU/boards/BIOS have undergone dramatic changes over the course of the summer. If you have an earlier stepping there is a very good chance that HT and the secondary cache is disabled, this will affect the benchmarks dramatically. We expect to see final stepping chips and board revisions early next week, until then, it is all speculation for the most part.

The one caveat that I will add, this chip really does not get into a groove until you get over 2.4GHz and then it scales incredibly well.
Also, the first RD790 boards we have will undergo another spin so any Phenom results with those boards are subject to interpretation depending on whether you like AMD or not.

Znaci rvi problem su rani ES(buggy),drugi su ploce/bios,treci "problem" je sto cip "poleti"(IMC?) tek preko 2.4GHz,cetvrti su RD790 ploce koje ce imati jos jednu reviziju(ocigledno zbog nekog razloga..).

Licno sumnjam da je "HT" ili L2 bio iskljucen ,ali nesto sigurno nije bilo u redu sa ovim procesorima :).
Mozda i odloze do Nehalema :p

Probaj da iskljucis L2 pa da pustis cinebench. Tu je razlika jos i najmanja, oko 50%. :d
S' obzirom da Barsa ima i L3, verovatno da ga iskljucenje L3 uspori recimo 25%, a da ne pricamo o SuperPi i slicnim stvarima.

Sto se tice HT, tesko da je bio iskljucen, jer CPU ne bi radio, tacnije, ne bi bilo I/O komunikacije.

U svakom slucaju rezultati su u najmanju ruku cudni i prosto je neverovatno da pored svih unapredjenja mikroarhitekture, nema unapredjenja u performansama.

Takodje je vrlo cudno da posle jucerasnjeg objavljivanja famoznih 3D mark rezultata, izlaze ovi rezultati B0 Opterona.

Takodje je vrlo cudno da posle jucerasnjeg objavljivanja famoznih 3D mark rezultata, izlaze ovi rezultati B0 Opterona.

Hmm,ima nesto ovde,nice catch :)

Posle svega sto smo culi na Inq,ipak moram da citiram ovo sto je Theo napisao u onom sada vec "istorijskom" clanku:) :
This statement warrants at least three hatemails from Intel's R&D lads, but all that we will disclose here are results we have in our possession

Neko se kanda malko s'igrao sa ranim ES primercima,ne? :d

Jos nesto, kada iskljucis L2 iz BIOS-a, CPU-z ga i dalje prijavljuje. Objasnjenje za lose performanse Barcelone mogu da leze u iskljucenom L2 keshu.

Nista, mozda odloze sve za jos sest meseci :D
to nije opcija. desktop model mora da izadje pre kraja godine!

Nema sumnje da napolju pluta gomila B0 sampleova, koji su primarno sluzili za dizajn BIOS-a i ploca i B1 modela koji su sluzili za optimizaciju platformi i za developere kompajlera (Portland Grou, Microsoft...). Retail procesori su BA revizija, a za desktop stize B2 revizija. Pocetkom iduce godine stize jos jedna revizija na kojoj ce biti zasnovana i Kuma.

U AMD-u se veoma uzurbano radi da se ono sto je obecano za Q4 i ostvari jer je svima jasno da se vise ne mogu davati obecanja posle kojih stizze sorry kasnimo... Mislim da je i Ruiz nesto o tome pricao u jednom od skorijih intervjua.

Back to benchmarks...

zanimljivo je da s jedne strane imamo fantasticne rezultate o kojima piste theInq i s druge strane imamo katastrofalne rezultate o kojima pise Coolaer... gde li je istina?! Jedno je sigurno proizvodjaci serverskih ploca ce morati izbaciti overklokerske BIOS-e...

...ili sto je verovatnije skoci ce prodaja ASUS-ove L1N64-SLI WS ploce ;)

Vrh Dno