Šta je novo?

AMD X870 ploce

ploča je nekad bila samo stvar na koju su se kačile komponente, sad je očigledno neko bolesno vreme stiglo pa je potpuni fokus bačen na šminku za online flexing, uz adekvatno šišanje sa cenama

takav je posao jer si stavio estetiku iznad funkcionalnosti, mislim da smo to već konstatovali na prethodnim stranama

takav je posao jer si stavio estetiku iznad funkcionalnosti, mislim da smo to već konstatovali na prethodnim stranama
To je bila sala. Estetika je naravno na poslednjem mestu ko ima zatvoreno kucista sta ga briga kako unutra sta izgleda. Bitno je da radi sve kako treba. Sve zavisi ko sta voli. Uzmi hladjenje npr Freezer II pro 420 je odlcan hladnjak i jeftin. Kraken je skup kao djavo jer je lep a nije nista poslebno. Neko ce da da 300e za kraken da bi imao taj LCD na pumpi. Sve zavisi, prioriteti i ukusi su razliciti. RAM Memorija moze da radi bez hladnjaka recimo ali to nece skoro niko sem u serverima.

Poslednja izmena od urednika:
to je tačno, ali si par puta na postovanu ploču rekao kako super izgleda ili ne izgleda ništa posebno pa bi čovek zaključio da si baš u toj grupi kojoj je samo bitan izgled
nego da se ne razumemo pogrešno, kad se radi build sasvim je normalno da postoji neki sklad sa komponentama, ali da fizički izgled, odnosno šminka sa drvetom, skrivenim konektorima, led osvetljenjem i ostalim glupostima bude prioritet u odnosu na sve ostalo što ploča donosi - to je van svake pameti

to je tačno, ali si par puta na postovanu ploču rekao kako super izgleda ili ne izgleda ništa posebno pa bi čovek zaključio da si baš u toj grupi kojoj je samo bitan izgled
nego da se ne razumemo pogrešno, kad se radi build sasvim je normalno da postoji neki sklad sa komponentama, ali da fizički izgled, odnosno šminka sa drvetom, skrivenim konektorima, led osvetljenjem i ostalim glupostima bude prioritet u odnosu na sve ostalo što ploča donosi - to je van svake pameti
Nravno da nije prioritet. JA prvo gledam, sta ima od eletronike na njoj. Naponska kako je uradjaena kako je reseno hladenje organizacija NVME diskova fan headeri koliko daju ampera i sl. U tom smisli kazem ne izgleda nista posebno. Estetika nije toliko vazna. Tachi OCF x870e ne izgleda nesto lepo ima i lepsih ali je ploca vrhunski uradjena.

Dobro ljudi nekome je estetika bitna nekome ne, meni je na primer estetika uz kvalitet ploce bitna, zato sam i uzeo Rog Crosshair X870E Hero koja je jako kvalitetna ploca a uz to i estetki lepa, kostala je ali sam to hteo, tako da mislim bemisleno je voditi polemiku oko estetike 🙂

Dobro ljudi nekome je estetika bitna nekome ne, meni je na primer estetika uz kvalitet ploce bitna, zato sam i uzeo Rog Crosshair X870E Hero koja je jako kvalitetna ploca a uz to i estetki lepa, kostala je ali sam to hteo, tako da mislim bemisleno je voditi polemiku oko estetike 🙂
KAo sto rekoh ko sta voli.

Odakle linije za sve te Gen5 slotove i USB portove, lol...?
Baš me zanima kakva se sve fućerija sa deljenjem PCIe linija odvija u pozadini...

To je E verzija 44 PCIe linije iz čipseta, bez E 36.

I dalje nije ni približno dovoljno za sve šta reklamiraju tu.

Pa i ne može sve odjednom i to punom snagom i brzinom ali je izbor daleko veći nego sa B čipsetom. E je u stvari 2 čipseta. bifurkacija i delenje linija i resorsa omogućava puno više nego što izgleda na papiru. Zar nije bolje imati 1 ili 2 NVMe više makar ne radili na na x4 ili v5.0 ? minimum 4 puta brži od SATA. Kome treba više PCIe, tu su Xeon, Threadripper i Epyc platforme.

Poenta je da je i dalje samo mazanje očiju. Radije bih par Gen4 slotova koji rade punom brzinom istovremeno nego hrpicu Gen5 koji ne mogu da rade punom brzinom čim još nešto uđe u mix ili ne može istovremeno sa još nečim ili...ako me razumeš.
Da ne pominjemo koliko košta to mazanje očiju...

Što reče onaj mačor: "I tata bi sine" ali lepo priznaj da ti se ne plaća toliko para. 😂 pa zakeraš.

zna li ko. ako predjem sa x570 i ryzen 5800x na x870 i ryzen 9700x i samo prebacim m.2 disk sa vec instaliranim win11 i gomilom stvari, da mogu da predjem bez reinstalacije win11, da windoza prepozna novi hardware?

Trebalo bi da može bez problema ali ipak instaliraj nove drajvere za čipset . Trebaće novi zvuk i verovatno network, USB itd jer je drugačiji hardware .ako nisu bazični sa Microsofta.

Verovatno će sve raditi odmah.

Nazad
Vrh Dno