Šta je novo?

AMD vs. Intel (ako ima zainteresovanih)

Sta ti bi odjednom? Nisam ja pokrenuo temu o winraru, mene licno ne interesuju ni te brojke u winraru niti ove iz virtual duba, jednostavno ne zavisi mi posao a ni zivot od njih, samo iznosim svoje zapazanje/misljenje. Inace ja svaki dan otpakujem sve i svasta i primetio sam da taj proces uopste ne zavisi od brzine procesora vec stanja hard diska, film od 700mb nekad raspakuje za 10sec a nekad za 90...
Ti ljudi koje si ti nabrojao svoje procesore drze podooosta iznad 3ghz i svi znamo da tamo AMD nema sta da trazi. Ne znam o kakvim teorijama zavere pricas.

p.s. http://www.bench-market.com/forum/showpost.php?p=1374470&postcount=60

Poslednja izmena:
u bre, 10 vs 90 sec... tu AMD nesto opako baguje :d

P.S. Sad ce Milanbb da me brise i edituje. Nemoj nema potrebe, svima je vec sve jasno ovde. Mozes slobodno zakljucati ovu raspravu. Samo trosimo resurske bench servera na dokazivanje necega sto nije tacno.

Nemoj da zakljucavas dok neko sa E2*** ne postavi Premiere Pro CS3 rezultat, por favor :Klanjanje

DA, jasno je (valjda svima) - dinar za dinar, Intel je sada bolja kupovina (potvrdjena presuda na vrhovnom Internet sudu, pod predsedavanjem Benchforum zajednice) :D

Nemoj da zakljucavas dok neko sa E2*** ne postavi Premiere Pro CS3 rezultat, por favor :Klanjanje

DA, jasno je (valjda svima) - dinar za dinar, Intel je sada bolja kupovina (potvrdjena presuda na vrhovnom Internet sudu, pod predsedavanjem Benchforum zajednice) :D

Ako je ovo zakljucak sto se onda uopste ovde trudis da dokazes nesto. Znam ja da ti volis svoj AMD procesor isto kao i ona kinez zvucnike sto si prodavao za 2000din, pa polovan ups za 65eura i da ne nabrajam. Nerealne cene, a sve zbog preterane ljubavi prema komponentama koje su nekad skupo placene. Znas ono "prodajem 7900GTX za 250eura, placena 500eura." - takav tip oglasa. Bas me briga sto je neko dao 500e tada za grafiki ili bilo sta, pa sada mora de ej proda za debele pare. Sve se menja, sve prolazi. tako i najjaci AMD od pre 1-2, 4400+ X2 koji je bio pojam brzine sada predstavlja donju klasu, ne cak ni srednju. Pokusaj da sagledas realno da AMD trenutno nije konkurentan. Budi ako treba samokritican prema komponentama koje posedujes. Nemoj biti kao ona vecina koja govori da je ono sto oni imaju najbolje. Evo ja cu prvi poceti:
1. E4500 koji imam i nije nesto. Bestija nece na 3.5-3.6GHz cak ni na vodi
2. Grafika mi je ****** nece preko 710-720, a hladjena je vodom
3. Nervira me ovaj CRT monitor. Bas hocu 22" pa makar trpeo ugao gledanja i odziv

Eto vidis kako moze. :D

Poslednja izmena:
Ako je ovo zakljucak sto se onda uopste ovde trudis da dokazes nesto.

GoranM, mnogo si bre brzoplet i ratoboran, pa donosis pogresne zakljucke. Nista ja ovde ne pokusavam da dokazem, vec da utvrdim(o) kolika je razlika u realnom vremenu, koje je potrebno da bi dve razlicite platforme koje imaju istu cenu, odradile neku realnu radnju.

GoranM, mnogo si bre brzoplet i ratoboran, pa donosis pogresne zakljucke. Nista ja ovde ne pokusavam da dokazem, vec da utvrdim(o) kolika je razlika u realnom vremenu, koje je potrebno da bi dve razlicite platforme koje imaju istu cenu, odradile neku realnu radnju.

Radi kako hoces, utvrdjuj da je zemlja okrugla...

jes vala, okrugla. slikali je ameri...odavno
earth.thumbnail.jpg

ovo je koristan post, mislim da su ovo jako bitne aplikacije. jednostavan i koristan benchmark realnog okruzenja.
pa film moze da pusti i sony play station :D
ali realan rad je nesto drugo. ovde su rezultati fascinantni u korist intela. nazalost.

Tacnije to se zove elipsoid, ali nazalost i on nije pravilan, opet mlatimo praznu slamu.

Da, ali smo naucili nesto. Upravo radim testove na defaultu, pa cu zbog lakseg poredjenja staviti uporedno sa rezultatima koje je dao activated1, cisto da se neko ne bi zaje8ao k'o ja.

Procente sami racunajte

DEFAULT poredjenje E2140 (4.733,95 dinara) i Brisbane 4000+ (4.523,98 dinara)

Intel Pentium e2140 @ 1.6Ghz
MSI P965 Neo V2
1Gb Kingston @ 800Mhz
WD 3200KS
XFX 8400GS
Windows XP SP2

Divix 6.8
WinRar 3.70 Beta5
Virtual Dub 1.70

WinRAR je spakovao fajl za 4:43

Dok je VirtualDub iskonvertovao fajl za 2:46

AMD Brisbane 4000+ @ 2.1GHz
ASUS M2N-SLI Deluxe
2x1GB Geil PC6400 Value @ 700MHz (AM2 je krivac)
WD3200AAKS
EN7300GT
Windows XP Professional SP2

Instalirao sam noviji DivX 6.8 i WinRAR 3.71.

Kod mene je VirtualDub 1.6.18, (DivX 6.8 1000kbps, Lame MP3 128kbps CBR) konvertovao fajl za 03:15

WinRAR 3.71 (RAR, Best, Create solid archive) je zapakovao fajl za 04:50

Emboss efekat u CS3 je bio gotov za 20:56

OVERCLOCK

Intel Pentium e2140 @ 2.66Ghz
MSI P965 Neo V2
1Gb Kingston @ 666Mhz
WD 3200KS
XFX 8400GS
Windows XP SP2

Divix 6.8
WinRar 3.70 Beta5
Virtual Dub 1.70

WinRAR je spakovao fajl za 3:13

Dok je VirtualDub iskonvertovao fajl za 1:55

Otvoren sam za josh neke testove, ako imate ideje....

:wave:

Kod mene je samo dignut FSB na 240, a sve ostalo je na Auto podesavanju

AMD Brisbane @ 2.52GHz
2x1GB Geil PC6400 Value @ 840MHz

WinRAR = 04:03 (Bilo je jednom 2 sec. manje, al' ne bi ga izvadilo ni 22.)

VirtualDub = 02:44

CS3 = 17:34

DEFAULT ....... E2140 vs 4000+
VirtualDub ...... 02:46 .... 03:15
WinRAR .......... 04:43 .... 04:50

OVERCLOCK ... E2140 vs 4000+
VirtualDub ....... 01:55 .... 02:44
WinRAR ........... 03:13 .... 04:03

DEFAULT merenje je najbitnije, i bas mi je krivo sto nisam nasao ovakve podatke prosle godine. Wild Boy je predlozio koriscenje x264 kodeka, ali ne verujem da postoji nesto u cemu AMD trenutno moze da prismrdi Intelu.

Sad znam kako cu kupovati sledeci komp :mad:

Koristis best stepen kompresije, posto activated1 nije naglasio verovatno koristi default odnosno normal. Naterao sam sebe i pustio sam winrar (normal), masina iz potpisa na defaultu memorija 600mhz 5 5 5 15 1T, vreme 4:36.

Koristis best stepen kompresije, posto activated1 nije naglasio verovatno koristi default odnosno normal. Naterao sam sebe i pustio sam winrar (normal), masina iz potpisa na defaultu memorija 600mhz 5 5 5 15 1T, vreme 4:36.

Upravu si, ja sam koristio normal kompresiju....evo sad sam probao best, na klokovanom kompu i vreme je 3:39

:type:

Prilozi

• b.JPG
    b.JPG
    21.6 KB · Pregleda: 81
Upravu si, ja sam koristio normal kompresiju....evo sad sam probao best, na klokovanom kompu i vreme je 3:39

:type:

Pa onda bi moj 4000+ na defaultu bio bolji u WinRAR-u, al' me to uopste ne tesi, s obzirom da imas 1GB, a ja 2GB Dual Channel.

Cini mi se da WinRar uopste ne zavisi od procesora i broja jezgara. Ja na 2.4GHz A64 single core dobijem 4:31 za kompresiju fajla (best, solid). Tako da mi ovih 3:39 uopste ne izgleda OK na 2.7GHz...

Drugi problem je Lame koji otprilike radi 'koliko MHz - toliko brzo' sa 2.4GHz jos uvek ne mogu da prestignem P4 PHot na 2.8GHz po pitanju brzine.

Cini mi se da WinRar uopste ne zavisi od procesora i broja jezgara. Ja na 2.4GHz A64 single core dobijem 4:31 za kompresiju fajla (best, solid). Tako da mi ovih 3:39 uopste ne izgleda OK na 2.7GHz...

Drugi problem je Lame koji otprilike radi 'koliko MHz - toliko brzo' sa 2.4GHz jos uvek ne mogu da prestignem P4 PHot na 2.8GHz po pitanju brzine.

Ja poznajem hardware & software bolje nego 50-ogodisnja zena koja u Tempu uzima krsh od racunara na kredit, ali sam daleko od prosecnog korisnika ovog foruma.

Na attachmentu iznad koji je activated1 postavio, se vidi da je WinRAR uslikan na 6% (Elapsed time 00:13, Time left 03:26, sto mu dodje na 03:39). Kod mene je na pocetku pakovanja taj zbir veci nego krajnji rezultat, pa je moguce da bi se, dok dodje do 99%, i kod njega smanjio za nekoliko sekundi.

WinRAR je program koji svi koristimo, ali ako rezultat ne zavisi mnogo od procesora, dajte neku drugu ideju ako je imate.

Ja sasvim podrzavam tvoju ideju za mlacenjem prazne slame, ali ajde da uvedemo neke granice i obrazlozenja za dobijene rezultate. WinRar svi koristimo, ali to ne znaci da on daje realne rezultate, svakako da oni govore da si ti pogresio pri kupovini AMD platforme ako sve sto radis na racunaru je WinRar i kompresija u divx, ali nisu dovoljno informativni ni za pocetak teme "AMD vs. Intel".

Trenutno nemam dovoljno vremena da spremam bateriju 'svakodnevnih' testova, ali sto ne staviti zip/7zip kao test, ili ubaciti drugi codec za audio/video? Xvid, wmv,... ? Jer ako ostane na izboru divx 6.6.1/Lame onda treba promeniti i naslov teme u "AMD vs. Intel u Divx/Lame i WinRar kompresiji"

Poslednja izmena:
pa pazi, bolji je u super pi, winraru, divx-lame kompresiji i to ne za dlaku. nego za klasu.
verovatno da nema palikacije gde amd ne gubi za klasu.
tesko da je bas mlacenje prazne slame u pitanju/pa cemu benchmark forum onda, voleo bih objasnjenje: da srpska hi-tech industrija/inzenjeri razmenjuju konstruktorske ideje o novim generacijama chipova koje nasha hiper privreda proizvodi - onda stvarno mlatimo slamu sa ovakvim tredovima.

ovo je totalno off topic ali u svetlu gore pomenutog mlacenja slame, imam dve masine intela i amd intel singl core i amd dual core rade na 3,oghz oba memorija po 2gb kingston ddr2-667 i AMD dere Intela u svemu isto tako ce AMD phenom arhitektura da dere Intel cim prelezi decije bolesti vezane za proizvodni proces i optimacije.

poz i nastavite sa mlacenjem

Poslednja izmena:
jel,
ajde postavi rezultate, i u kojim ti to programima radish, podeli saznanja.
pa mlati praznu salmu sa nekom toljagom, a ne cuvenom: "Ja kazem...tacka"

ovo je totalno off topic ali u svetlu gore pomenutog mlacenja slame, imam dve masine intela i amd intel singl core i amd dual core rade na 3,oghz oba memorija po 2gb kingston ddr2-667 i AMD dere Intela u svemu isto tako ce AMD phenom arhitektura da dere Intel cim prelezi decije bolesti vezane za proizvodni proces i optimacije.

Gledaj, ja inache preferiram AMD i mnogo mi je drazi ali trenutno stanje nam govori da je Intel bolji u vecini stvari. Iskreno i ja se nadam da ce phenom da vrati amd u trku.....

:wave:

Jesam li ja glavni mlatadzija?

Trenutno nemam dovoljno vremena da spremam bateriju 'svakodnevnih' testova, ali sto ne staviti zip/7zip kao test, ili ubaciti drugi codec za audio/video? Xvid, wmv,... ? Jer ako ostane na izboru divx 6.6.1/Lame onda treba promeniti i naslov teme u "AMD vs. Intel u Divx/Lame i WinRar kompresiji"

Samo sam DivX i Lame MP3 koristio u proslosti, pa sam to i predlozio. Probao sam sa nekim XviD sto imam, ali je jos sporije islo. Potrazicu nesto novo kad budem imao vremena, al' slab sam ja sa poznavanjem softvera (u odnosu na prosecne clanove BENCHforuma). npr. ne znam sta je zip/7zip :lupko:

Jedino gde mi je CPU 100% radio na 100% ( :D ) su Orthos i Premiere CS3.

U nedostatku bolje ideje, ko ima Premiere nek "mlati" sa njim.

Predlog za promenu imena teme - "Pronadjite u kom programu AMD radi brze od Intel-a. Nalazacu sledi nagrada :D"

Pa naravno kad je DUAL CORE. Jeste off topic, jer "mlatimo" performanse Intel-a & AMD-a @ isto para :D

Mogu da se kladim da kad bi ti sad banuli na gajbu ne bi ni jedan posten dual core nasli, a kamoli dve masine :d

A mozda i imas neki intel celeron 533...

Dobro je da se sa vremena na vreme pojavi neki kao ti da nam razbije monotoniju i navuce osmeh na lica :D Hvala ti puno ! :wave:

Poslednja izmena:
evo razlike u kloku kod AMDa - 4400+

okvirno razlika od 400mhz (sto je oko 1/6 takta) - 1/8 brzeg racunanja, uklapa se

mnozioc ne mnozioc, rokni mhz kako god i pevaj :d

http://img187.imageshack.us/img187/1905/4400amdcopync7.jpg

a intel/amd: ocigledno da negde intel bolje racuna. bolji je provodnik trenutno.

Poslednja izmena:
Veoma porazavajuci rezultati za obozavaoce AMD:zgran:
Jos ispade x2 samo za surf i office, a c2d blazenstvo koje samo sto ne kuva kafu i ne kosi travu. Strasno....

bez overkloka i u niskobudzetnoj klasi i nije tako strasno, sta vise, tu su negde.

PS.

jel vam ovo nesto znaci ? :d

1gm2cn.jpg

winrar 3.7 corporate, masina iz potpisa.

Poslednja izmena:
Hm. Rezultati coveka koji RADI posao svojim racunarom (nisam ja :D):
AMD 5600+ i HD obrada videa u nekim specificnim programima...rendering ide celih 1.5fps. ASUS M2N SLI DLuxe ploca, KHX mem...prosecna njegova obrada po videu trajala je oko 28-30h.
Sve isto, osim promena ploce i CPU-a:
ASUS P5K i Q6600...12fps.
Treci ortak je na Commando i E6750 imao nesto ispod 5fps.
Necu da ulazim u cenovnu kategoriju navedenih procesora. Razlika u performansama je i meni bila neverovatna. Tako da se svaki dinar poznaniku isplatio mislim za nepunih nedelju dana rada.

Poslednja izmena:
Evo probao sam na mom ubogom kompu i nije mi jasno kako dobijam to sto dobijam?!
Winrar 3.71
vreme pre ovog 4:42 za pakovanje,normal kompresija,mozda bi moglo i bolje kad bi pozatvarao sve programe!
Nije mi jasno, ovo je stari sempron na 2.57Ghz,zar ovi AMDX2 ne bi trebalo da su bar duplo brzi?

Prilozi

• desktop.JPG
    desktop.JPG
    166.9 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno