Šta je novo?

AMD vs Cyrix - koji je brži?

E da moj drugar je bio u jordanu kod rodbine i na aerodromu je tada kupio pc gamer ili tako nesto, u njmu je bio review tada VRHUNSKE igracke masine: intergraph (nisu samo pravili radne stanice) pentium pro sa 64mb, intel fx chipset, gravis ultrasound, boston acustics zvucnici, tower, 17" monitor, i naposletku intergraph reactor graficka (rendition verite v1000).. e to je bilo nesto kao alineware danas.. A takodjer je bila i reklama u istom casopisu za Falcon Northwest igracke pc-je i u njima su bili intel p166 i p180 mhz..
Koliko se ja sećam, PPro je relativno sporo izvršavao 16bitni kod (ne brže nego običan Pentium na istom taktu), a u to vreme je velika većina igara bila 16bitna, tako nije bilo preterano smisla stavljati preskupi Pentium Pro u igračke mašine.

@jddipqd: to je tacno ali je imao visoke radne taktove, procesor u toj masini je radio na 200mhz, intergraph je imao exclusive prava pri nabavci procesora od intela tako da im nije bilo tesko ponuditi masinu zasnovanu na relativno retkom i egzoticnom hardveru..
Poenta tog kompa nije procesor vec graficka intergraph intense 3d (intergraph reactor na evro trzistu), prva generacija rendition verite 3d procesora, jedine kartice za koje se quake direktno optimizovao pored native priopretary opengl-a, intergraphu je trebala dobra podloga za demonstraciju graficke pa je uprego "profesionalni procesor" (cak je postojala i extreme varijanta tih masina sa 233mhz oc-ovanim ppro i extreme+ sa 250mhz oc ppro, to govori o nivou saradnje intergrapha sa intelom), sa puno memorije i dobio jedinu uz voodoo platformu na kojoj se quake moze igrati u 640 sa bilinearnim filtriranjem, a tada je to bilo VEEELIKA stvar, ljudi su zevali na sajmovima gledajuci quake bez kockica a to je najbolja reklama za proizvodjaca kompjutera orijentisanih ka grafici..

Nedavno sam na e-bay u nasao jednu takvu masinu i prodala se za 87 usd (grehota)..

@silverglider: tadasnje top gaming masine ni pod razno nisu bile opremljene cyrixom, sem dosta slabijeg fpu-a cyrix je imao probleme sa kompaktibilnoscu a sto se tice visih klokova od intela ni to nije tacno, cyrix pr200 (150mhz, 75mhz bus) je bio vrhunac tadasnje cyrixove ponude i toliko se grejao da kad ventilator radi i stavis prste na hladnjak onda koza ostaje na njemu, a ako bi ventilator stao......

Nije netačno. Opet gledaš jedan ceo vremenski interval kao jednu jedinu tačku, i to onu kada je za Cyrix bilo gotovo. Sasvim dobro se sećam naslova u stranim časopisima nakon izlaska 6x86 procesora - svi vodeci OEMi koji su sklapali masine za entuzijaste su imali Cyrix u sebi. Intel je u to vreme imao samo P54C, jer je P55 (iliti MMX serija) izašla tek 97. I u tom periodu većina stvari je bila orijentisana ka integeru, kako productivity programi, tako i igre (tadasnji "3D" naslovi poput Dooma su mogli komotno da se piche i na 386DX procesoru, trebalo ti je samo 4MB RAMa minimum, FPU ti nije ni trebao). Zato su AMD (K5) i Cyrix (6x86) procesore i optimizovali za ALU upotrebu. Zato sam u svom poređenju sasvim jasno napisao koji tačno Intel procesor iz tog vremena, a ne generalno "intel". Tek kada je naleteo Quake, popularnost Cyrixa je kod gejmera naglo opala, jer mu je FPU bio na nivou 487-mice. Ali u ALU oblasti, Cyrix je drao i Intela i AMD na istoj frekvenciji (pa čak i PR-u).

Performanse, opis i nekompatibilnosti mogu da se nađu ovde.

Pa danas se i dan danas proizvodi 386 procesor....verovali ili ne ali oni se koriste u Spaceshutle-ima NASE, jer imaju veoma visoke tolerancije za radne temperature,
otmu vanzemaljci spejssatl i eto blamaze za ljude :D

@silverglider: prvo: DOOM nije TADASNJI 3D NASLOV, doom je izasao 3 godine ranije, drugo: ja cyrix komentarisem iz licnog iskustva: moja tadasnja konfiguracija je bila: asus intel HX ploca, cyrix pr166mx, 2x 32mb edo micron, hercules dynamite 128 video pci (tseng labs et6000 4mb mdram), macase 200w napajanje, pioneer super slot in 24x, (pre toga nec 8x), quantum fireball 3.2gb, philips 15 briliAnce, znaci svi uslovi su tu za stabilan i brz rad, moj drugar je zajedno samnom kupio indenticnu masinu ali sa intel p133 procesorom (ja sam uvek bio dete alternative), i izuzev mdk kod njega je sve radilo brze i daleeeko stabilnije (meni se nezavisno od windowsa koji je instaliran, jednostavno desi da se komp resetuje, zamrzne, izbaci plavi ekran a hladjenje nije bilo problem) kada sam cyrixa zamenio sa p166mmx racuner se preporodio!!, mnogi moji poznanici su imali problema sa cyrix procesorima i odustali od njih..

ja sam tada pratio strana it trzista koliko je to bilo moguce i u 99 procentata su u brandove ugradjivani intelovi procesori evo primera: sve sto se tada prodavalo je kasnije zavrsilo na siromasnim it trzistima kao sto je nase, ajd ti nadji jednu brand masinu kod nas (compaq, hp, dell, micron, ibm, ast ) da ima ugradjen cyrix procesor- JAAAKO TESKO, iz prostog razloga: takve kompjutere kupuju konzervativni poslovni ljudi i napredni korisnici a njih ne interesuje zamena postojece dobre i stabilne sa nekom netestiranom alternativom tehnologijom drugoklasnih proizvodjaca koja nema istorijat kao sto je to slucaj sa pentiumom..

igre: naslovi koji su izasli u tom periodu a da su bili aktuelni 3d igrackoj publici: f1gp 2, jedi knight (malo kasnije), duke nukem 3d, quake, mechwarrior2 mercs, need for speed, hexen 2, f22 lightning, shadows of the empire, total annihilation, fifa97 megarace 2, ms fs95, scorched planet, tomb raider... e sad nek mi neko kaze koja od ovih igara vise zavisi od alu nego fp performansi i koja se moze igrati na 386 bez koprocesora, ovo su sve igre koje su bile aktuelne u periodu kada i cyrix procesori i svaka od njih je 3d igra koja zavisi od operacija sa pokretnim zarezom a tada je retko koji komp imao 3d grafiku koja bi mogla da popravi stvar i kompenzuje malu brzinu procesora, prema tome ovo su igre koje su tada bile megahitovi i sve su radile sporije (neke nisu opste radile) na cyrix procesorima , ovo sve je nabrojano iz moje tadasnje kolekcije znaci iskustvo iz prve ruke a ne nekog tome hardvera iz sad-a koji svira kako mu se plati...

jos jedan komentar: amd i cyrix nisu optimizovali alu zbog kretanja na trzistu vec zato sto jendostavno NISU mogli da naprave kvalitetniji matematicki koprocesor (amd ga nije napravio do athlona, cyrix ga NIKAD nije napravio), to nije bio trend, to je bila NEMOC, posebno kada gledas pr rejtinge: poredis intel p54c 166mhz i cyrix pr166 i ovaj drugi ispade smesan, a imaju isti trzisni rejting performansi, isto dobijes kada poredis stabilnost i kompaktibinost: secam se da je tada kruzila prica da ibm i cyrix namerno nisu radili na kompaktibilnosti izmedju cyrix procesora i 3d studia zato sto su u preliminarnim testovima rendering vremena ispadala tragicno sporija od intel pandana, pa su se sluzili logikom: bolje da neradi opste manje ce nam se smejati nego da krenu da renderuju pa da nas sahrane sramotom..

Cyrixova alu superiornost: te tvrdnje su zasnovane na rezultatima sintetickih testova kao sto su winbench, ali nedrze vodu u realnom radu, a tu dolazi do izrazaja mozda i najveca prednost intela u tom periodu a to je:INTEL PRAVI CHIPSETOVE ZA INTEL PROCESORE, i intel zna ono sto drugi neznaju, moze im se da dizajniraju arhitrekturu cipseta (ovo je posebno izrazeno kod tx cipseta) koja favorizuje osobine njihovih procesora , dali treba da napomenem da su intel fx/vx/hx/tx jedini cipsetovi na kojima je imalo smisla zasnivati modernu konfiguraciju klase pentium/mmx (sis ni dan danas nezna da napravi cipset)...

Zakljucak: cyrix je propao kao proizvodjac procesora, amd je odbacio komplet k5/k6 arhitekturu pri prelazku na athlon, intel je koristio inzenjerska i arhitekturna resenja p54c, p55c i pentium pro procesora do prelaska na core2duo familiju 2005/2006 dali treba ista vise reci???

@silverglider: prvo: DOOM nije TADASNJI 3D NASLOV, doom je izasao 3 godine ranije, drugo: ja cyrix komentarisem iz licnog iskustva: moja tadasnja konfiguracija je bila: asus intel HX ploca, cyrix pr166mx, 2x 32mb edo micron, hercules dynamite 128 video pci (tseng labs et6000 4mb mdram), macase 200w napajanje, pioneer super slot in 24x, (pre toga nec 8x), quantum fireball 3.2gb, philips 15 briliAnce, znaci svi uslovi su tu za stabilan i brz rad, moj drugar je zajedno samnom kupio indenticnu masinu ali sa intel p133 procesorom (ja sam uvek bio dete alternative), i izuzev mdk kod njega je sve radilo brze i daleeeko stabilnije (meni se nezavisno od windowsa koji je instaliran, jednostavno desi da se komp resetuje, zamrzne, izbaci plavi ekran a hladjenje nije bilo problem) kada sam cyrixa zamenio sa p166mmx racuner se preporodio!!, mnogi moji poznanici su imali problema sa cyrix procesorima i odustali od njih..

Ne razumem šta hoćeš da kažeš ovim - tvoje mišljenje je bazirano na tvom ličnom iskustvu, a moje je bazirano na žvakanju žvake i igranju lastiša? Ako ja sad nabrojim svoje komponente iz tog vremena, šta ćemo onda? Hoću li i ja time biti u pravu?

Pogledaj još jednom ovo šta ću napisati: sve vreme pričam o sirovim performansama i to konkretno da je Cyrix imao brži ALU i sporiji FPU. Ni na jednom mestu nisam pomenuo teme kao što su kompatibilnost, pregrevanje ili da je Cyrix generalno imao bolju tehnologiju i samim tim pravio procesore koji su bolji u svakom smislu od Intela ili AMD-a. Sad možeš da se vratiš na moje prethodne postove i proveriš da li je to istina.

ja sam tada pratio strana it trzista koliko je to bilo moguce i u 99 procentata su u brandove ugradjivani intelovi procesori evo primera: sve sto se tada prodavalo je kasnije zavrsilo na siromasnim it trzistima kao sto je nase, ajd ti nadji jednu brand masinu kod nas (compaq, hp, dell, micron, ibm, ast ) da ima ugradjen cyrix procesor- JAAAKO TESKO, iz prostog razloga: takve kompjutere kupuju konzervativni poslovni ljudi i napredni korisnici a njih ne interesuje zamena postojece dobre i stabilne sa nekom netestiranom alternativom tehnologijom drugoklasnih proizvodjaca koja nema istorijat kao sto je to slucaj sa pentiumom..

Intelovi procesori su se uvek ugrađivali u veliku većinu brand računara iz prostog razloga što je Intel sve vreme držao najveći deo kolača i imao najjače ugovore sa OEM-ima (baš kao i danas). Međutim, ja nisam napisao da je Cyrix oteo Intelu tržište, nego da je po izlasku novog Cyrix procesora jedan deo brandova koji su pravili mašine za entuzijaste (ne sve serije, ne biznis linije, ne serveri, ne...) izbacio mašine sa Cyrixom i da su tada upadali u top of the line. Ne pričam o Intergraphu, ne pričam o SGI-ju i sličnim firmama i njihovim radnim stanicama.

Hoćeš bar jednu mašinu od poznatih brendova sa Cyrixom? Ajde:
IBM Aptiva E40
Compaq Presario 2282, 2286 i druge 22xx serije
HP Pavilion 44xx modeli (isporucivani i sa intelom)
Packard Bell 55x, 88x i druge serije
NECs 120LT

i bilo je još tu drugih OEM-a poput Evergreena, Tulipa i sličnih

igre: naslovi koji su izasli u tom periodu a da su bili aktuelni 3d igrackoj publici: f1gp 2, jedi knight (malo kasnije), duke nukem 3d, quake, mechwarrior2 mercs, need for speed, hexen 2, f22 lightning, shadows of the empire, total annihilation, fifa97 megarace 2, ms fs95, scorched planet, tomb raider... e sad nek mi neko kaze koja od ovih igara vise zavisi od alu nego fp performansi i koja se moze igrati na 386 bez koprocesora, ovo su sve igre koje su bile aktuelne u periodu kada i cyrix procesori i svaka od njih je 3d igra koja zavisi od operacija sa pokretnim zarezom a tada je retko koji komp imao 3d grafiku koja bi mogla da popravi stvar i kompenzuje malu brzinu procesora, prema tome ovo su igre koje su tada bile megahitovi i sve su radile sporije (neke nisu opste radile) na cyrix procesorima , ovo sve je nabrojano iz moje tadasnje kolekcije znaci iskustvo iz prve ruke a ne nekog tome hardvera iz sad-a koji svira kako mu se plati...

Pazi, ovako možeš da kažeš i su igre poput Obliviona i Crysisa aktuelne u periodu kad i AthlonXP procesori (jer ima još ljudi koji ih koriste), pa kako neke nisu na njemu igrive, a na C2D jesu i to ne bi bilo fer. Ne radi se o istim generacijama, bez obzira što se Cyrix i dalje povlačio po Srbiji zato što je bio jeftin. Pogotovo što sam već naglasio da je za Cyrix bilo gotovo kada su se pojavile te zahtevnije igre - dakle kraj 96, početak 97. Ne samo zato što su izašle zahtevnije igre, nego što i je i Intel (i AMD) izašao sa novijim procesorima u međuvremenu. Ali, do tog momenta, Intel je imao samo P54C i u momentu kada je M1 izašao, u većini aplikacija (koje su bila okrenute ALU-u), M1 je bio brži. Ne kažem kompatibilniji, ne kažem hladniji, ne kažem lepši, whatever. Ne znam odakle si izvukao zaključak da sam tako nešto tvrdio (i izazvao bujicu neprijatnih sećanja iz mladosti).

Kada su došle karte koje su iole podržavale neki od 3D APIja i mogle da skinu deo tereta sa procesora, već smo bili u P2 eri i prelasku na AGP. Do tada si bio zadovoljan ako je karta imala VBE 2.0 i nisi morao da ga emuliraš da bi startovao duke nukem u većoj rezoluciji.

jos jedan komentar: amd i cyrix nisu optimizovali alu zbog kretanja na trzistu vec zato sto jendostavno NISU mogli da naprave kvalitetniji matematicki koprocesor (amd ga nije napravio do athlona, cyrix ga NIKAD nije napravio), to nije bio trend, to je bila NEMOC, posebno kada gledas pr rejtinge: poredis intel p54c 166mhz i cyrix pr166 i ovaj drugi ispade smesan, a imaju isti trzisni rejting performansi, isto dobijes kada poredis stabilnost i kompaktibinost: secam se da je tada kruzila prica da ibm i cyrix namerno nisu radili na kompaktibilnosti izmedju cyrix procesora i 3d studia zato sto su u preliminarnim testovima rendering vremena ispadala tragicno sporija od intel pandana, pa su se sluzili logikom: bolje da neradi opste manje ce nam se smejati nego da krenu da renderuju pa da nas sahrane sramotom..

Izvini, ali to su obična čaršijska naklapanja. K6-ticu je radio čovek koji je radio i Pentium (Vinod Dam) za Intel, tako da ne verujem da se radilo o nemoći. Da su imali pogrešnu viziju o tome šta će u narednoj generaciji biti važno - to verovatnije da. I kad se spozna da se otišlo u pogrešnom pravcu, tadašnji AMD (ili Cyrix, svejedno), nisu imali ni para ni vremena da odbace projekte na kojima su radili i krenu ponovo od nule. Sad kad si u takvoj situaciji, grizi metak i izađi na tržište sa onim šta imaš. Hoping to do better next time.

Cyrixova alu superiornost: te tvrdnje su zasnovane na rezultatima sintetickih testova kao sto su winbench, ali nedrze vodu u realnom radu, a tu dolazi do izrazaja mozda i najveca prednost intela u tom periodu a to je:INTEL PRAVI CHIPSETOVE ZA INTEL PROCESORE, i intel zna ono sto drugi neznaju, moze im se da dizajniraju arhitrekturu cipseta (ovo je posebno izrazeno kod tx cipseta) koja favorizuje osobine njihovih procesora , dali treba da napomenem da su intel fx/vx/hx/tx jedini cipsetovi na kojima je imalo smisla zasnivati modernu konfiguraciju klase pentium/mmx (sis ni dan danas nezna da napravi cipset)...

Hm da, ali nismo kritikovali SiS, nego Cyrix, koji je takođe mogao da radi na tom TX-u. Da ne ispadne da je SiS radio čipsetove za "ostale", a Intel je mogao da se upari samo sa Intelom. Ne radi se samo o proizvodnji čipseta, nego i dobrom BIOS-u. U to vreme (P54C) kod nas si imao razne PC Chips i slične kršine (ako si hteo da prođeš jeftino) i Gigabyte i poneki Soyo (ako si hteo da odrešiš kesu). Asus je tek polako počeo da pristiže i kad je prva Asusova kvalitetnija ploča stigla (TX97-E), tim socketom je zavladao K6-2. Sećam se odlično tog perioda, pošto sam tada radio po našim slavim servisima i znao sam tačno ko šta ima u ponudi.

Ne razumem u čemu je problem da se kod nekog proizvoda pohvali ono šta je dobro, a pokudi ono šta je loše. Nego ili u nebo ili u g*vna. Da, imao je loš FPU, da grejao se više od konkurencije, da M1 je imao par bagova zbog nekompatibilnosti i kilavog write-back L2 keša, ali imao je brate i brži ALU i tačka. Da, tada su se uglavnom koristili sintetički testovi i jedine real world aplikacije na koje se ti pozivaš iz tog vremena je quake fps bench. Voleo bih da se vratim kroz vreme i kažem ljudima da naprave još koji test, da optimizuju arhivere i testiraju pakovanje, kompajliranje kernela, automatsko slaganje pune kante teksta, ali ne mogu.

Zakljucak: cyrix je propao kao proizvodjac procesora, amd je odbacio komplet k5/k6 arhitekturu pri prelazku na athlon, intel je koristio inzenjerska i arhitekturna resenja p54c, p55c i pentium pro procesora do prelaska na core2duo familiju 2005/2006 dali treba ista vise reci???

Pazi kako karikiraš :) Kada je AMD u pitanju, onda je "odbacio komplet" prehodnu arhutekturu pri prelasku na novu (kao negativna konotacija), a intel je "koristio rešenja čak do..." (u pozitivnoj konotaciji).

Poslednja izmena:
Here we go :) : prvi komentar vezan za moju konfiguraciju: ja sam time hteo da kazem da cyrix iako mu das VRHUNSKE komponente (a moje su bile takve tada), bude sporiji od intelovog procesora koji ima klasu nizi takt od tog cyrix rejtinga, (pr166 naprema p133)...
Cyrix tu svoju sirovu snagu duguje samo tome sto je izasao kasnije od svojih intel pandana (nemislim po taktu vec po arhitekturi: p166 u sustini je isto sto i p90 ali na razlicitom taktu, nema revolucionarnih resenja a to je u tom trenutku oko 3 godine stara tehnologija)

Cyrixo je recimo brzi od intela u istom rangu u alu recimo 3-7% gde se to primeti sem u testovima? dali ti vidis razliku u brzini iscrtavanja slova u wordu kada kucas na cyrixu i intelu, ok ajd da je cyrix brzi tih par procenata u zadatcima gde je to NEVAZNO, ali je drasticno sporiji tamo gde se to vidi: razlika izmedju 30 i 20fps je ogromna, i cyrix je neupotrebljiv u bilo kojoj grani 3d dizajna i animacije (3ds, lightwave, autocad, archicad,) a to ga iskljucuje iz jednog ogromnog aspekta primene racunara..

U jednom od svojih prethodnih postova si dao link ka nekom .de sajtu sa opisom, performansama i nekompaktibilnoscu e zato ja navodim svoju konfu iz tog doba, meni netrebaju strani bencmarci testiranja i review-ovi, ja sam cyrixova srnja osetio na svojoj kozi kao i mnogi i necu da potezem nikakva tudja iskustva iz labaratorija kada su ti procesori korisceni 2 dana a ja ga imao 9 meseci.. i probao nekoliko desetina igara, programa, 3 verzije windowsa..

brand name, te serije koje si ti naveo taman spadaju u onih 1% proizvodnje gorepomenutih firmi..
U krajnjem slucaju kako ti definises "masinu za entuzijaste"????, jeftin (tj cyrix) procesor i jeftine komponente??, jeftin procesor,matrox millenium i 128mb rama (sumnjam da su se takve pravile)...
To konfiguracija sto je i bilo sa Cyrix procesorima su uglavnom kompovi namenjeni studentima, internetu, kuckanju u wordu , nikakvog entuzijazma tu nema, low end pc sa low end performansama..

Igre: poredjenje sa oblivionom i danasnjim trendovima je nerealno: tada dinamika razvoja igara i hardvera nije ni izbliza bila intenzivna kao danas..
Primer: ja sam diablo (96god ako se nevaram) zavrsio na intel pentium overdrive pr66 (overdrive pentium procesor za 486 ploce) iz 94 god i cirrus logic VLB grafickoj kartici iz 93 god i 16mb rama pritom sam uzivao u igri, ajde neko nek igra oblivion kako treba na masini iz 2004.. dosta tih igara koje sam nabrojao su iz 97god, tada je izasao p2 ali ko ga je imao??, sve one su dobro radile na p1/mmx klasi procesora...

Slabiji fpu i ambicije proizvodjaca: to sto je jedan covek radi na dizajnu arihtekture za amd a radio je za intel neznaci nista, sta on od svog znanja iz intela sme da primeni u amd-u a da nije patentirano od strane intela i da ne podleze veoma strogim zakonima o industrijskoj spijunazi i inverznom inzenjeringu.. I nije on jedini radio na dizajnu pentiuma da moze sam da projektuje citav procesor od nule, jedna lasta ne cini prolece..
Sto se tice "carsijskih naklapanja" pogresna vizija za buducnost se vise uklapa u tu definiciju: amd k6 i k62 su trebali da budu amd-ova varijanta mocnih mainstream procesora izmedju ostalog i za igranje, svako i najmanje upucen u problematiku igranja na pc racunarima (posebno 3d igranja) zna da najveci deo performansi dolazi iz numericke jedinice procesora i kako ti kazes amd rezonuje ovako:: malo dramaturgije: ceo amd-a na sastanku izvrsnog odbora: hm ljudi mnogo smo razmisljali i dosli smo do zakljucka da nas novi procesor za 3d igranje (a amd k62 3d je to i bio) netreba da razvijamo u pravcu unapredjenja fpua vec cemo mu dati 3d now instrukcije jer one su definitivno buducnost (jer amd je ooogromna firma koja moze da izbaci industriski standard koji ce definisati buducnost hi end igranja na pc-ju- malo sutra)..
Tvrdnja o pogresnoj viziji ne drzi vodu: da su mogli da naprave bolji fpu sigurno bi ga napravili i nebi se kockali sa 3d now!-om, jer ako imas dobar fpu SIGURNO imas dobre performanse u igrama a ovako plasiras trzisni standard koji ce mozda da se prihvati ali mozda i nece, 3d now je jednostavno bilo isforsirano resenje koje je prikrivalo ponavljam NEMOC amd-a da napravi vrhunsku fpu jedinicu..

chipsetovi: sis je prvi imao chipset koji je radio na 75mhz magistrali koja je bila neophodna za cyrix pr200 i prva ploca koja je tada stigla kod nas sa tim setom je GA, to je razlog zasto sam pomenuo sis, intel moze da projektuje sledecu seriju cipsetova jer zna kakav ce procesor izbaciti sa njima dok amd i cyrix moraju da se prilagodjavaju u letu, intel lepo kaze: nijedan intelov procesor pre deshutes p2 nece raditi na 100mhz magistrali i prema tome nijedna nasa ploca do bx cipseta nece podrzavati frekvencije magistrale preko 66mhz ako neko od vas potcinjenih nam proizvodjaca ploca na svoju ruku resi da proizvodi ploce sa 75,83 i 95 mhz magistralama pojesce ga mrak, i samim tim nema ploca za cyrix m2 i k6 2 3d, pa se snalazite kako umete, koristite trecerazredna sis resenja i udarajte glavom u zid, bas nas briga moze nam se mi smo intel!!, ili jednostavno da kazu: nase ploce ne podrzavaju amd i cyrix procesore!! ako hocete njih morate ih bosti u via i sis ploce i samim tim gubite stabilnost i brzinu a mi cemo gubitak od prodaje ploca (vlasnicima amd i cyrixa) kompenzovati kroz bolju prodaju procesora, a amd i cyrix neka vide dali ce izdrzati cetiri kvartala na smecu od cipseta..

sto se konotacije tice ja sam mislio tacno ono sto sam napisao, intel procesori do prescota imaju elemente i idejna resenja originalne intel pentium arhitekture, a u k7 nema skoro nista ostalo od k6/k62 dizajna, sasekli su gubitke i krenuli ispocetka..

Here we go :) : prvi komentar vezan za moju konfiguraciju: ja sam time hteo da kazem da cyrix iako mu das VRHUNSKE komponente (a moje su bile takve tada), bude sporiji od intelovog procesora koji ima klasu nizi takt od tog cyrix rejtinga, (pr166 naprema p133)...
Cyrix tu svoju sirovu snagu duguje samo tome sto je izasao kasnije od svojih intel pandana (nemislim po taktu vec po arhitekturi: p166 u sustini je isto sto i p90 ali na razlicitom taktu, nema revolucionarnih resenja a to je u tom trenutku oko 3 godine stara tehnologija)

Kakve veze ima čemu Cyrix duguje tu sirovu snagu? Važno je da ju je imao u tom trenutku izlaska (kao što se i danas računa i važi da je C2D brži od K8, a zašto, to mene kao kupca i ne mora da interesuje). Ta njegova arhitektura je donela pored te snage i druge probleme i nekompatibilnosti kod M1.

Cyrixo je recimo brzi od intela u istom rangu u alu recimo 3-7% gde se to primeti sem u testovima? dali ti vidis razliku u brzini iscrtavanja slova u wordu kada kucas na cyrixu i intelu, ok ajd da je cyrix brzi tih par procenata u zadatcima gde je to NEVAZNO, ali je drasticno sporiji tamo gde se to vidi: razlika izmedju 30 i 20fps je ogromna, i cyrix je neupotrebljiv u bilo kojoj grani 3d dizajna i animacije (3ds, lightwave, autocad, archicad,) a to ga iskljucuje iz jednog ogromnog aspekta primene racunara..

Čekaj, možemo ovako još mesecima da se ganjamo. Sad se više uopšte ne radi o cyrixu, nego o retorici. Taskove koji traže ALU opisuješ kao nevažne (kucanje teksta je tu jedina stvar koja traži integer, jelte), ali sve šta ekstenzivno koristi slabu tačku cyrixa tj. FPU je "jedan ogromni aspekt primene računara". Odjednom su praktično nestale i 2D igre i sav 2D softver. Podvlačim, M1 je izašao u oktobru 95 (doduše ne 133MHz model, ali ipak). U tom momentu, koji je procenat igrara koristio heavy duty FPU optimized sw 3D rendering? Koji procenat računara je vrteo 3DS ili Archicad? Ne iz zafrkancije zato što je svaki pirat u Srbiji imao to za "dve črvene" što bi tada Rumuni rekli, nego za posao, gde je razlika u performansama značila pare.

3-7% ALU razlike? Hm, prema ovom testu kod Ananda, razlika je išla i do 35%. Ali sasvim nebitno, prema testovima je davao brže rezultate.

Da, FPU mu je katastrofalan (po n-ti put, to niko ne spori) i nakon godinu dana kada je FPU postao jedan od dominantnih faktora u performansama i kućnih računara, Cyrixovi procesori su potonuli u drugi plan. Ali u tom vremenskom prozoru, oni su bili interesantni, jer su davali bolje rezultate. Možda je to bilo na osnovu uglavnom sintetičkih testova, ali tada i u tom momentu to smo kao pokazatelj imali i mi kao korisnici, i časopisi koji su hw testirali i proizvđači koji su računare sastavljali (sa ove vremenske distance možemo se praviti pametni, ali tada je bilo tako). I pošto su bili predstavljeni kao brži, bili su ugrađivani u brze mašine. I po PC Magazinu, Bytu i ostalim tada časopisima koji su testirali hw osvanjivali su po roundupovima računari bazirani na 6x86 procesorima predstavljeni kao top of the crop.
Ne znam više na koliko načina i oblika moram da ponovim ovaj pasus i objasnim na šta sam mislio od početka.

U jednom od svojih prethodnih postova si dao link ka nekom .de sajtu sa opisom, performansama i nekompaktibilnoscu e zato ja navodim svoju konfu iz tog doba, meni netrebaju strani bencmarci testiranja i review-ovi, ja sam cyrixova srnja osetio na svojoj kozi kao i mnogi i necu da potezem nikakva tudja iskustva iz labaratorija kada su ti procesori korisceni 2 dana a ja ga imao 9 meseci.. i probao nekoliko desetina igara, programa, 3 verzije windowsa..

Isto tako može bilo ko od nas da odbaci tvoje mišljenje, jer je bazirano na jednoj jedinoj konfiguraciji. Bez obzira da li je Cyrix stvarno loš ili dobar proizvod (a nije), iskustva bazirana na jednoj platformi mogu da se otpišu uz komentar tipa "nisi imao sreće". To može i danas da se desi.

brand name, te serije koje si ti naveo taman spadaju u onih 1% proizvodnje gorepomenutih firmi..
U krajnjem slucaju kako ti definises "masinu za entuzijaste"????, jeftin (tj cyrix) procesor i jeftine komponente??, jeftin procesor,matrox millenium i 128mb rama (sumnjam da su se takve pravile)...
To konfiguracija sto je i bilo sa Cyrix procesorima su uglavnom kompovi namenjeni studentima, internetu, kuckanju u wordu , nikakvog entuzijazma tu nema, low end pc sa low end performansama..

Čekaj sad, prvo me čikaš da ti navedem makar i jedan jedini (poznatiji) brand da je imao računar na bazi Cyrixa (jer navodno tako nešto nije postojalo), a kada to uradim, onda to spada u 1% proizvodnje. Ok, daj link na osnovu kojih podataka si formirao taj zaključak.

"Entuzijazam" se menjao tokom vremena i danas nema isto značenje kao i pre 10 ili 15 godina. Danas to podrazumeva zešći o/c, custom hlađenje, memorije van JEDEC specifikacija i slične nestandardne stvari. Nekada je to značilo full multimedia, nešto jači procesor i grafičku uz mogućnost osnovnog o/c-a. Sa današnjeg stanovišta zvuči smešno ali tako je. Ako ćemo u ekstremume, onda možemo odmah da tvrdimo da nijedan veći brand nije nikada napravio mašinu za entuzijaste. No, šta sam smatrao pod "entuzijazmom" sam već lepo opisao u jednom od prethodnih pasusa.

Igre: poredjenje sa oblivionom i danasnjim trendovima je nerealno: tada dinamika razvoja igara i hardvera nije ni izbliza bila intenzivna kao danas..

Pa upravo je to bila poenta mog pominjanja svega toga.

Slabiji fpu i ambicije proizvodjaca: to sto je jedan covek radi na dizajnu arihtekture za amd a radio je za intel neznaci nista, sta on od svog znanja iz intela sme da primeni u amd-u a da nije patentirano od strane intela i da ne podleze veoma strogim zakonima o industrijskoj spijunazi i inverznom inzenjeringu.. I nije on jedini radio na dizajnu pentiuma da moze sam da projektuje citav procesor od nule, jedna lasta ne cini prolece..

Naravno da to što je radio za intel ne znači ništa (poznat kao "otac pentiuma" ) - verovatno su ga ovi u AMD-u zaposlili na dizajnu procesora zbog toga što može da kuca 300 reči u minuti i retko uzima bolovanje. Ja ne znam da li si ti ikada radio u timu gde postoji chief architect; u firmama gde sam ja radio, čovek na toj poziciji je uvek vadio i najmanji detalj projekta iz glave. Doduše, radi se o razvoju sw-a, ali ne verujem da je kod razvoja hw-a baš toliko drugačija situacija.

BTW, ne radi se o tome da je AMD trebalo da u dlaku iskopira Intelovo rešenje i rizikuje ugrožavanje patenata (mada i to je pod znakom pitanja, jos od vremena 486-tica su se svi non-stop povlačili po sudovima oko licenci i to ih nije sprečavalo da nastave da kopiraju rešenja i do dan-danas). Radi se o tome da AMD nije bio "nemoćan" da razvije dobar FPU; da su investirali vremena i para, verovatno bi bili mnogo jači na tom planu. Još u vreme 286tica, 386tica i prvih 486SX-ova, AMD, IDT, Cyrix i drugi proizvođači su pravili brže FPU jedinice od samog Intela.

Sto se tice "carsijskih naklapanja" pogresna vizija za buducnost se vise uklapa u tu definiciju: amd k6 i k62 su trebali da budu amd-ova varijanta mocnih mainstream procesora izmedju ostalog i za igranje, svako i najmanje upucen u problematiku igranja na pc racunarima (posebno 3d igranja) zna da najveci deo performansi dolazi iz numericke jedinice procesora i kako ti kazes amd rezonuje ovako::
...
Tvrdnja o pogresnoj viziji ne drzi vodu: da su mogli da naprave bolji fpu sigurno bi ga napravili i nebi se kockali sa 3d now!-om, jer ako imas dobar fpu SIGURNO imas dobre performanse u igrama a ovako plasiras trzisni standard koji ce mozda da se prihvati ali mozda i nece, 3d now je jednostavno bilo isforsirano resenje koje je prikrivalo ponavljam NEMOC amd-a da napravi vrhunsku fpu jedinicu..

Ovde opet gubiš iz vida vremensku dimenziju. 3D sw rendering i jača upotreba FPU-a dolazi na scenu tokom 96 i 97. K6 je predstavljen početkom 96. Što znači da je u momentu kada je K6 bio dizajniran, raspored snaga u sw svetu bio malčice drugačiji. Da sad upotrebim tvoj stil - svako i najmanje upućen u izradu procesora zna da taj proces traje. Jedan Intel sa svim svojim razvojnim timovima, parama i drugim resursima je počeo da radi PentiumPro 91, da bi ga lansirali 95. Dobro, za K6 nije bilo potrebno 4 godine, ali fakat ga nisu uradili ni za vreme letnjeg raspusta. Znači, sa jedne strane "vizija" jeste igrala svoj deo uloge.

Drugi deo uloge (a vezan ovim šta sam malopre napisao) je željeno pozicioniranje na tržištu odnosno ciljna grupa. AMD (ili Cyrix ili drugi konkurenti) nisu u tom momentu imali resurse da naprave čitavu paletu proizvoda odnosno pucaju na sve segmente. Imali su jednu šansu i morali su dobro da biraju koga gađaju svojim proizvodom i za koju cenu. Za te firme koje su obitavale u senci Intela najvažnija stvar je bila (i jeste) finansijska dobit. Čime se i danas zarađuje najviše? Vrhunskim retail pločama za overklokere ili integrušama? Je li nVidija zaradila više para od FX5200 ili od FX5900? AMD je svesno gađao najprodavaniji mainstream segment i gađao ga je proizvodom koji je bio jeftiniji od Intela. A proizvod koji cilja mainstream ne može da ima sve vrhunsko i da košta najmanje. I s obzirom gde su stajali sa na brzinu sklepanim K5, sa K6 su već bili uzeli za njih solidan deo tržišta.

Treći razlog zbog kojeg mislim da AMD nije bio nemoćan da razvije *vrhunski* FPU je to što taj kritikovani FPU u tim K6 kompatibilcima uopšte nije bio AMD-ov, nego NexGenov. Da li im se to rešenje činilo dovoljnim za mainstream ili nisu hteli da ulažu više para razvoj novog FPU-a kod K6-tica da ne bi podigli cenu koštanja i razvukli vreme izlaska procesora ili je u pitanju nešto treće, trebalo bi da kaže neko iz AMD-a. Ali bilo koji od tih scenarija mi je verovatniji jer ima neku podlogu i osnovu, nego "nemoć".

Koliko se ja sećam, PPro je relativno sporo izvršavao 16bitni kod (ne brže nego običan Pentium na istom taktu), a u to vreme je velika većina igara bila 16bitna, tako nije bilo preterano smisla stavljati preskupi Pentium Pro u igračke mašine.
DOS igre su mahom bile 32-bitne, koristeći razne extendere. A Windows igre su sve bile 32-bitne, ne znam ko je pravio igre za Win 3.x :)

Nazalost nema vremena da nastavljam ovu interesantnu raspravu pa cu izvesti kratak zakljucak:

Cyrix je bio interesantna i osvezavajuca alternativa u pentium segmentu ali nedovoljno kvalitetna i problematicna tehnologija koja nije mogla da ispuni zahteve trzista u godinama koje su dolazile posle njegove prezentacije sirolim narodnim masama, amd je slicna prica ali je mnogo naucio na svojim greskama i izbacio k7 a cyrix proizvodi kontrolnu logiku za ves masine i mikrotalasne, sve u svemu solidan pokusaj ali nista vise...

Da bi izbacio K7 AMD-u je bila potrebna "kriticna masa". To je prva komplet AMD-ova platforma. Po prvi put AMD licencira svoje podnozje i koristi Alpha EV6 bus. To je prvi procesor koji su razvili sami posle kupovine NexGEN-a. Istina, da bi razvili takav procesor bio je potreban dobar tim ljudi i pomalo uspavanost Intela, koji je ih je vise puta potcenio.
Da je AMD bio nemocan da napravi FPU, ne bi napravili "nemocan" FPU za K7 koji se jos uvek dobro drzi u K8 procesorima.
sto se konotacije tice ja sam mislio tacno ono sto sam napisao, intel procesori do prescota imaju elemente i idejna resenja originalne intel pentium arhitekture, a u k7 nema skoro nista ostalo od k6/k62 dizajna, sasekli su gubitke i krenuli ispocetka..
Odakle ti to da u K7 nema elemenata iz K6 dizajna ?
U osnovi se mnogo razlikuju, ali ne mozes da tvrdis da ne koriste neka originalna tehnicka resenja iz K6.

Poslednja izmena:
Ako se ja dobro secam,
K6-233 se jako grejao posto je bio napravljen po staroj tehnologiji - i nije mogao da se overklokuje. Tek su K6-266 i K6-300 bili mlaki i mogli da se overklokuju.

Za cyrix, ne znam da li je bas taj trazeni model 6x86MX PR300 - ili posle njega ali se secam da su na kraju napravili jednu verziju na 300mhz koja je bila skroz ladna i mogla da se overklokuje - jedino sto su u medjuvremenu propali i zakasnili par godina sa time pa ga niko nije hteo :D

Hmmm Grand Prix 2 je isao za par fps brze na mom Cyrixu 166+ nego na PI 166 (nije MMX mada mu ni to ne bi pomoglo). Naravno iste su bile konfiguracije. A Cyrix 200+ na 150 MHz je bio prvi proc sa 75 MHz magistralom :)

K6/2 nije imao svoj L2 Kes. Ali K6/3 jeste, i u kombinaciji sa L3 kesom na ploci bio je ubistveno oruzje... Samo je izasao malo kasnije...

Prekjuce mi je stigla jedna K6 trojka, jos da nadjem plocu i pesma!

Bio je dosta brz K6-3 sa integrisanim L2 keshom, ali nije hteo bas mnogo da se klokuje. Kasnije su se pojavile i verzije K6-2+ i K6-3+ u 0.18u sa 128 i 256K L2 kesha.

Nije netačno. Opet gledaš jedan ceo vremenski interval kao jednu jedinu tačku, i to onu kada je za Cyrix bilo gotovo. Sasvim dobro se sećam naslova u stranim časopisima nakon izlaska 6x86 procesora - svi vodeci OEMi koji su sklapali masine za entuzijaste su imali Cyrix u sebi. Intel je u to vreme imao samo P54C, jer je P55 (iliti MMX serija) izašla tek 97. I u tom periodu većina stvari je bila orijentisana ka integeru, kako productivity programi, tako i igre (tadasnji "3D" naslovi poput Dooma su mogli komotno da se piche i na 386DX procesoru, trebalo ti je samo 4MB RAMa minimum, FPU ti nije ni trebao). Zato su AMD (K5) i Cyrix (6x86) procesore i optimizovali za ALU upotrebu. Zato sam u svom poređenju sasvim jasno napisao koji tačno Intel procesor iz tog vremena, a ne generalno "intel". Tek kada je naleteo Quake, popularnost Cyrixa je kod gejmera naglo opala, jer mu je FPU bio na nivou 487-mice. Ali u ALU oblasti, Cyrix je drao i Intela i AMD na istoj frekvenciji (pa čak i PR-u).

Performanse, opis i nekompatibilnosti mogu da se nađu ovde.

Doom je jezivo trzao na 386DX tek na 486DX2 66MHz je mogao da se igra bez trzanja

tadasnji "3D" naslovi poput Dooma su mogli komotno da se piche i na 386DX procesoru, trebalo ti je samo 4MB RAMa minimum, FPU ti nije ni trebao).
Doom je jezivo trzao na 386DX tek na 486DX2 66MHz je mogao da se igra bez trzanja
I kakve bre to ima veze sa Cyrix_om, AMD_om i Intelom iz "Pentium ere"?
Poenta nije bila u količini trzanja, nego u tome da je DX bio "minimal system requirements".

Uh, sorry tomvlad nisam video ovo u silverovom postu pa mi se tvoja replika ucinila kao besmislena i van konteksta. Brisite ovo moje da ne smeta.

K6/2 nije imao svoj L2 Kes. Ali K6/3 jeste, i u kombinaciji sa L3 kesom na ploci bio je ubistveno oruzje... Samo je izasao malo kasnije...

Prekjuce mi je stigla jedna K6 trojka, jos da nadjem plocu i pesma!

U care kad se setim kako sam mogao samo da sanjam o K6-3.
Ah kad se setim moje prve K6-2ke overklokovane sa 350 na 450.
Steta sto ne postoje normalne ploce za to, samo VIA MVP3 ili Aladin (uzas). Jednom sam gledao neki SiS cipset koji je mogao magistralu da gura do 133 bez dizanja PCI. To kad bi nasao (jos po mogucstvu sa 2MB L3 kesha) pa ga nasviras na 133FSB sa 133MHz SDRAM-om bog da te vidi ,) Eh stara dobra vremena...

U care kad se setim kako sam mogao samo da sanjam o K6-3.
Ah kad se setim moje prve K6-2ke overklokovane sa 350 na 450.
Steta sto ne postoje normalne ploce za to, samo VIA MVP3 ili Aladin (uzas). Jednom sam gledao neki SiS cipset koji je mogao magistralu da gura do 133 bez dizanja PCI. To kad bi nasao (jos po mogucstvu sa 2MB L3 kesha) pa ga nasviras na 133FSB sa 133MHz SDRAM-om bog da te vidi ,) Eh stara dobra vremena...
Ja sam K6/2 450 pokušavao da podignem na 600, na 3.2V (default je 2.2V) i hlađenje usisivačem (skinut ventilator sa kulera i pričvršćeno crevo usisivača), ali nije uspelo. Sistem je POSTovao, ali nije mogao da podigne Windows. :)
A sada samo default clockovi... omatorilo se :d

Ja se slažem sa Silverom (osim toga i sam sam imao Cyrix M2 i ni dan-danas ne mislim da sam pogrešio u izboru, BTW M2 je 'ladno terao Quake, sa Quake II je već teško išlo).

Ali ja mislim da Cyrix uopšte nije inicijalno pucao na igračko tržište, nego je upravo mislio (barem u vreme M2) da svojim za to vreme strahovito jakim ALU zauzme tržište poslovnih mašina (budimo jasni, na tom polju M2 je ladno tukao slabije PII, imate hrpu testova koji to potvrđuju, kao i poslovne konfiguracije sa Cyrix-om koje su ubedljivo tukle PII konfiguracije, o PI da ne pričam).

Ali, to se nije desilo. U vreme njihove strateške saradnje sa IBM-om (IBM je Cyrix CPU tada proizvodio u svojim pogonima i prodavao ih pod svojim imenom) IBM je praktično u sve svoje konfiguracije gurao Intel. Priča o nekompatibilnosti sa NT bila je prenaduvana (i ja verujem puštena iz Intela) ali to je zakucalo i poslednji ekser na mrtvačkom kovčegu njihove ambicije. Na poslovnom tržištu ih niko nije hteo, na igračkom tržištu sa slabim FPU nisu imali nikakve šanse. Krah je bio neminovan.

BTW, ja sam imao (imam još uvek) GA 586T2 ploču i ona je još kako radila na 75 MHz (TX chipset).

Za cyrix, ne znam da li je bas taj trazeni model 6x86MX PR300 - ili posle njega ali se secam da su na kraju napravili jednu verziju na 300mhz koja je bila skroz ladna i mogla da se overklokuje - jedino sto su u medjuvremenu propali i zakasnili par godina sa time pa ga niko nije hteo :D
Cyrix je imao jedan stepping M2 CPU koji bukvalno nikada nije oficijelno ni naveden na njihovom sajtu, koji je radio na nižem naponu i mnogo manje se grejao. Ta verzija se spominje kao veoma overklokabilna u nekim tadašnjim tekstovima na Net-u. Nekim čudom do mene je dospeo upravo takav CPU, ali ja nikada nisam mogao da ga OC-ujem jer se pokazalo da ploča ima feler (koji se nije video sve dok se ne bi pokušao OC). Pokušavao sam da saznam više detalja o toj verziji Cyrix-a ali nikad nisam našao ništa, pretpostavljam da je reč o prototipu jezgra na kome je trebalo da se baziraju PR300+ procesori, ali ovo je samo nagađanje.

Poslednja izmena:
Uzgred budi rečeno, za tu ploču postoji fenomenalno prerađen BIOS koji pruža full support za velike diskove (do 137 GB). Uradio ga je neki Čeh i sasvim je na nivou BIOS-a koje je izbacivao Award, autor je objavio i detaljan asemblerski listing svih izmena sa komentarima.

...BTW M2 je 'ladno terao Quake, sa Quake II je već teško išlo).

Ne bih se slozio sa ovim. Moj prvi pc je bio cyrix pr 233 (200mhz radni takt) i "graficka" s3 trio sa 1MB !!! (dakle soft rendering), i sa tom masinom sam presao half-life i cak igrao counter sa limitom do dva bota (preko toga je seckalo neigrivo mnogo :d ). To govori o snazi ovog proca.. medjutim kada mi je crkla intel tx ploca stavio sam neku via-u i upgrejd na 64mb rama :D ali nikad nije radilo kao sa starom plocom.

Ja sam imao S3 Virge 4MB i PR266 (ako se dobro sećam, interesantno da sam pozaboravljao bezmalo sve podatke, napone i sl, stigle me godine izgleda). Da, igrao sam Quake II i on jeste išao relativno solidno ali samo u baš niskim rezolucijama. Moglo je da se igra i u npr. 800x600 ali tada bi složenije scene postale nekako prespore, ne ono tipično seckanje nego je nekako sve bilo sporo.

U svakom slučaju, da. Na 6x86 MX/M2 Cyrix CPU Quake I je bio savršeno igriv a i Quake II je mogao da se igra (mogu zamisliti kako bi tek išlo sa nekom jačom grafičkom koja bi rasteretila CPU), tako da nikako ne stoji da je Cyrix propao kad se pojavio Quake (to je rečeno za Quake I, a ja se sećam da sam igrao na poslu Quake I na Cyrix-u PR166).

AMD.
Ali me cudi da tako nesto i pitas sada posto su ti procesori odavno nestali sa lica zemlje.
Mozda nadjes u nekom muzeju ili nesto. Ja sam pre jedno 2 godine izbacio iz kuce Intela na 200Mhz MMX sa sve kucistem, plocom, starim 14" monitorom, 64Mb rama, ISA zvucnom nekim 2x CD player-om i 850Mb hardom i neces verovati ali sat vremena posle sam prosao pored kontenjera pored koga sam ga ostavio i vise ga nije bilo.
Ala se obradovao neki ciganin. I oni imaju dusu.
Stizu mailovi. postao je cyber zvezda i te fore.

Ja sam imao S3 Virge 4MB i PR266 (ako se dobro sećam, interesantno da sam pozaboravljao bezmalo sve podatke, napone i sl, stigle me godine izgleda). Da, igrao sam Quake II i on jeste išao relativno solidno ali samo u baš niskim rezolucijama. Moglo je da se igra i u npr. 800x600 ali tada bi složenije scene postale nekako prespore, ne ono tipično seckanje nego je nekako sve bilo sporo.

U svakom slučaju, da. Na 6x86 MX/M2 Cyrix CPU Quake I je bio savršeno igriv a i Quake II je mogao da se igra (mogu zamisliti kako bi tek išlo sa nekom jačom grafičkom koja bi rasteretila CPU), tako da nikako ne stoji da je Cyrix propao kad se pojavio Quake (to je rečeno za Quake I, a ja se sećam da sam igrao na poslu Quake I na Cyrix-u PR166).

Ma da ja sam imao PR166 i Virge cini mi se ali od 2 MB, i picio je Quake I extra u 800x600, mislim da sam imao 32 MB RAMa.

Ma da ja sam imao PR166 i Virge cini mi se ali od 2 MB, i picio je Quake I extra u 800x600, mislim da sam imao 32 MB RAMa.
Da, na poslu je bio PR166, Virge (ja mislim isto 2MB, nisam siguran) i, koliko se sećam, isto 32 MB. Naravno, 800x600. Dakle isto.

Nazad
Vrh Dno