Šta je novo?

AMD vs Cyrix - koji je brži?

jddipqd

Čuven
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poena
725
AMD K6 233 MHz (običan K6, nije K6/2) ili Cyrix 6x86MX PR300 (takođe radi na 233)
Koji je brži, a koji se manje greje?

Poslednja izmena:
Brzi je definitivno AMD K6 (taj je cak bio brzi i od mog Intel MMX 233Mhz za bar 3-5%), a sad mislim da se manje greje Cyrix.....ali tada nikada nisam ni merio temperature :d

AMD bez sumnje!

Brzi je definitivno AMD K6 (taj je cak bio brzi i od mog Intel MMX 233Mhz za bar 3-5%), a sad mislim da se manje greje Cyrix.....ali tada nikada nisam ni merio temperature :d
Bio je nesto brzi, osim u Floating Point operacijama, gde ga je PI drao propisno.

amd, definitivno, cyrixi su bili samo za starcraft i nizasta vise

Cyrix bi trebalo da je brzi, u svemu, eventualno ne u FPU operacijama, a i manje se greje.

Poslednja izmena:
Ma zaj... ti testove, ja sam imao pr166mx (133mhz) i drug p133 intel, identicne konfiguracije kupljene u istoj firmi, slavim dan kad mi je to djubre izaslo iz kuce, intel je u toj klasi (p1 pmmx) apsolutno nadmocan, brzina (ne samo fpu), I STABILNOST, jednostavno je: intelovi procesori toliko kvalitetnije gospodare magistralom i resursima da je svako poredjenje suvisno, a cyrix pr300 cak i nije generacijski u klasi sa njima vec sa amd k6-2 3d now i p2 procesorima a tek tu nema sta da trazi...

Cyrix i amd (pre athlona) su jednostavno procesori nizeg ranga u odnosu na svoje intel pandane (ja nisam intelovac, imam amd), i nisu namenjeni istom segmentu trzista (hi price hi end), tako da porediti ta dva tabora u pre athlon eri nema smisla, ovo je moje realno misljenje posto sam bio vlasnik svega i cyrixa i amd i intela i to sa kvalitetnim brzim periferijama (intel ploce, micron memorija, quantum udma diskovi, teac cd romovi, macase napajanja)..

Poslednja izmena od urednika:
Da nepricamo sto dosta igara nije u to vreme radila na tom sajriksu!

U svakom slucaju oba procesora ce raditi presporo za gotovo bilo kakvu namenu gde ti je brzina bitna, tako da uzmi taj sajriks ako se manje greje :)

Ortak je imao Cyrix 200+, i posto mu je zaribao kuler, radio je pasivno neko vreme, i uspeo je da spali kes na procesoru, koji mu se od tada vukao kao prosecna 486-ica, kada sam pipnuo kuler, umalo nisam ostavio prste na njemu... tako da ne mislim bas da moze da radi pasivno.

Ja ne kontam cemu ova rasprava. Mislim da su oba procesora koristila isti slot kao i AMD K6 3D 300 tako da ne vidim drugi procesor u toj klasi. i za to podnozje. Gore pomenuti AMD i Cyrix su daleko sporiji od AMD K6 300. A cena mislim da su svi u rangu oko 5 evra :) A cemu takva masina danas ako nije tajna?

Brzi je definitivno AMD K6 (taj je cak bio brzi i od mog Intel MMX 233Mhz za bar 3-5%)

Ne da nije bio brzi, nego jedva "tu negde", a u odredjenim aplikacijama (i nekim igrama tipa MDK) debelo sporiji. A cyrix ne vredi ni spominjati - krsh nad krshevima. Drugar je imao bas taj CPU i mislio je da ima dobar rachunar...sve dok nije dosao kod mene na K6-266 :D

Inache, AMD je dosao na svoje i zasijao punim svetlom tek sa K7 arhitekturom. Do tada je kaskao i kaskao...

Retro, retro. Cena nije bitna. Cyrixi su bili chudni po tome shto su radili na 75MHz za magistralu, mada mislim da ih to nije izvlachilo. Shto se tiche AMD-a imao sam AMD K6-2 500Mhz jedno 20-tak dana i secam se dobro da kad sam pokrenuo CPU-Z(ili onaj durgi program tog vremena) imao sam shta i da vidim. L2 kesh nije postojao u njemu ili ga program nije video. Da li su stvarno postojali primerci bez L2 kesha ili je to u biosu bilo iskljucheno?

Retro, retro. Cena nije bitna. Cyrixi su bili chudni po tome shto su radili na 75MHz za magistralu, mada mislim da ih to nije izvlachilo. Shto se tiche AMD-a imao sam AMD K6-2 500Mhz jedno 20-tak dana i secam se dobro da kad sam pokrenuo CPU-Z(ili onaj durgi program tog vremena) imao sam shta i da vidim. L2 kesh nije postojao u njemu ili ga program nije video. Da li su stvarno postojali primerci bez L2 kesha ili je to u biosu bilo iskljucheno?

Na jezgru nisu uopste imali L2 kesh - imali su ga na ploci i to uglavnom 512Kb (bilo je primeraka sa 1MB, ali REEEETKO). Upravo zbog toga je taj procesor debelo zavisio od ploce, a kod nas su dolazili samo krshevi pa nisi mogao da napravis postenu konfiguraciju sa K6-2. Sve u svemu - mnogo los, cak i u poredjenju sa "sporijim" Celeronom 300A.

Mislim da su skontali problem i pokusali da ga do neke mere otklone u vidu K6-III procesora koji je imao L2 kesh na sebi... Ali kasno Marko na Kosovo stize ;)

Poslednja izmena:
Na jezgru nisu uopste imali L2 kesh - imali su ga na ploci i to uglavnom 512Kb (bilo je primeraka sa 1MB, ali REEEETKO). Upravo zbog toga je taj procesor debelo zavisio od ploce, a kod nas su dolazili samo krshevi pa nisi mogao da napravis postenu konfiguraciju sa K6-2. Sve u svemu - mnogo losiji, cak i u poredjenju sa "sporijim" Celeronom 300A.

Mislim da su skontali problem i pokusali da ga do neke mere otklone u vidu K6-III procesora koji je imao L2 kesh na sebi... Ali kasno Marko na Kosovo stize ;)

A tu je dakle odgovor. Da znash da je plocha bila bash bedak. Otak je uzeo slichnu mashinu mesec dana pre mene i njemu je CPU-Z prijavljivao L2 kesh. Josh ako je bilo ona fora sa half taktom jezgra a verovatno da jeste, mashala. Tako se i Intel *****ucnuo sa slot1 P2-kom i L2 256/512MB(koliko beshe?) ali koji je radio na upola takta od samog jezgra. Zato ih je Celeron(medocino) shishao kad se klokne i sa duplo manje kesha ali na taktu jezgra.

Bilo je slot 1 p3-ki sa tako half cloked L2 keshom na slot 1 kartici ako se ne varam.
To je totalna glupost bila ali morali su kroz to da prodju. Taj kesh je gubio efikasnost zbog desihronizacije sa jezgrima. Tu neefikasnost su pokushavali da izvlache taktom samog jezgra i vecom int. magistralom na 100-133Mhz. Lakshe im je sa 0,18-0,2x microna bilo poterati jezgro na 450-500Mhz bez L2 kesha u sebi.

@Stormbringer_bg
Dobro si prosao jer se ti stari procesori bas greju,ali sa montiranim "jezom" mogu prilicno dugo da rade,a da se ne pregreju.

@bness
P1 masine mogu jos itekako da sluze :)
Imaju dovoljno snage da pokrenu Word,zatim da ceo dan vrte MP3.......
Pitaj ljude koji se bave wireless-om sta rade sa P1 masinama.

Poslednja izmena:
ako imas dosta rama, stavis win2kpro i sibaj, office, mp3, torrenti, rezanje..

ma stare masine su masine pa to je nekada kostalo ko golf cetvorka, secam se testa dtk p2 266 mhz u svetu kompjutera, a tako nesto danas kosta 20 eura, sta vam je ljudi kompjuteri su bili profesionalne alatke mnogo pre quad core ova i gtx 8800 grafike, ako na njima nemoze da se igra fear neznaci da su lose za nesto drugo: jedna ekipa koju znam skupila gomilu starijih kompova i umrezili ih i otkidaju se od starcrafta, warcrafta 2, baldur`s gate-a, jedan moj drugar iz srednje crta u corelu na p200mmx, nemoze da priusti novi a prezadovoljan je ovim (igra eye of the beholder-e), snobizam je mana ne vrlina..

Ja sam u početku imao 486DLC/33, pa zatim AMD 486DX4/133 pa na krajuCyrix 6x86/166. I ni jedan nije mogao da primiriše Intel pandanima. Pogotovo ne mmx seriji pentium I. Pa 233mmx je kidala uzduz i popreko sve K6 i Cyrix procesore do 350. Znam jer ju je ortak imao.

Ja ne kontam cemu ova rasprava. Mislim da su oba procesora koristila isti slot kao i AMD K6 3D 300 tako da ne vidim drugi procesor u toj klasi. i za to podnozje. Gore pomenuti AMD i Cyrix su daleko sporiji od AMD K6 300. A cena mislim da su svi u rangu oko 5 evra :) A cemu takva masina danas ako nije tajna?
MikroTik ruter.

Pa danas se i dan danas proizvodi 386 procesor....verovali ili ne ali oni se koriste u Spaceshutle-ima NASE, jer imaju veoma visoke tolerancije za radne temperature, a zavrsavaju posao jer oni gore jos ne igraju Doom3 niti Q4...

Da se zaprepastis :D

@Stormbringer_bg
Dobro si prosao jer se ti stari procesori bas greju,ali sa montiranim "jezom" mogu prilicno dugo da rade,a da se ne pregreju.

@bness
P1 masine mogu jos itekako da sluze :)
Imaju dovoljno snage da pokrenu Word,zatim da ceo dan vrte MP3.......
Pitaj ljude koji se bave wireless-om sta rade sa P1 masinama.

Ma kontam ja cemu sluze takve masine... Ima ja na poslu jos uvek i P1 ali imam jos i 486-cu... Nego mi nije jasno zasto sada posle toliko vremena rasprava o tadasnjim procesorima pocinje od ta dva, kada u istoj generaciji i na istom slotu ima boljih resenja po istoj ceni. To je moje pitanje. Masine koje sam ja u to vreme prodavao i sklapao su jos uvek zive i imam prilike da ih svremena na vreme vidim... Inace imam jos 2-3 386 na kojima ljudi jos uvek svakodnevno rade u Wordu... I rade besprekorno...

Cyrix je bio takav shit da se u mom prvom PC-u zadrzao manje od mesec dana ... exprsno je zamenjen i masina je poletela ;)
Inace Cyrix je imao neke tupave oznaka tipa 166+ (radio na 133MHz)...
U svakom slucaju za izbegavanje

Ala ste ga sad rastegli vremenski... prvo poređenje je bilo sa pentiumom kecom, a poslednje sa celijem 300A :D

U klasi pentiuma 1, cyrix je izbacivao procesore na višem kloku od intela i bio je brži od intela, osim u FPU operacijama beše. Poredim tu P1-133 sa Cyrixom PR166 (koji je takođe radio na 133MHz). Zato su tadašnje top gaming mašine bile opremljene upravo ovim procesorom. Tekstovi iz tog vremena nisu nestali, treba samo otići do googla. AMD-ov K5 je u to vreme bio sporiji od obojice i imao je samo bolju cenu. Intel je ubacio MMX seriju i na trenutak je pomrsio konce i AMD-u i Cyrixu. No, tada izlazi K6 i obrće situaciju. Cyrix izbacuje M2, ali suviše kasno i suviše loš procesor. Važno je primetiti da su se tada performanse merile pod 95-ticom i pod NT-om i da rezultati nisu uvek bili identični pod oba OS-a.

BTW, K6 je dolazio u dva steppinga, od kojih je prvi radio na skoro 3V, a drugi na nešto preko 2V. To je komentar glede grejanja.

!

BTW, K6 je dolazio u dva steppinga, od kojih je prvi radio na skoro 3V, a drugi na nešto preko 2V. To je komentar glede grejanja.

da... silver, samo sto i na 3v im nisu bile potrebne "turbine":mad: za hladjenje CPU-a kao sto je slucaj sa danasnjim koji rade na 1/3 njihovevoltaze?

@silverglider: tadasnje top gaming masine ni pod razno nisu bile opremljene cyrixom, sem dosta slabijeg fpu-a cyrix je imao probleme sa kompaktibilnoscu a sto se tice visih klokova od intela ni to nije tacno, cyrix pr200 (150mhz, 75mhz bus) je bio vrhunac tadasnje cyrixove ponude i toliko se grejao da kad ventilator radi i stavis prste na hladnjak onda koza ostaje na njemu, a ako bi ventilator stao......

E da moj drugar je bio u jordanu kod rodbine i na aerodromu je tada kupio pc gamer ili tako nesto, u njmu je bio review tada VRHUNSKE igracke masine: intergraph (nisu samo pravili radne stanice) pentium pro sa 64mb, intel fx chipset, gravis ultrasound, boston acustics zvucnici, tower, 17" monitor, i naposletku intergraph reactor graficka (rendition verite v1000).. e to je bilo nesto kao alineware danas.. A takodjer je bila i reklama u istom casopisu za Falcon Northwest igracke pc-je i u njima su bili intel p166 i p180 mhz..

Sto se tice cyrixa kod nas su mediji stvorili famu da se za male pare moze dobiti dobar igracki procesor (naravno u tim medijima se reklamiraju firme koje su ga uvozile na slepere), ali od toga nema nista: fpu u intel p100 je bio brzi od onoga u pr166 (133mhz) a p120 i p133 su bili daleko superijorniji od cyrixa pr200 (magistrala tu nije igrala ulogu)..
Cyrix procesori jesu davali dosta za male pare ali to nije vazilo za domen igara, posebno 3d, kao sto rekoh starcraft ,wc2 i dijablo i tu je kraj cyrixove igracke upotrebljivosti .

I ja koliko se secam, na masi igara u to vreme Cyrix je bio "detektovan" kao 486 cpu (onaj utility koji dodje uz igru za system requirements)....
Da ne pricam da je na cyrix-u (bar meni dok sam imao 166+) sve seklo i seckalo kao blesavo :S:

Intel je definitivno bio preporod u to vreme...

Vrh Dno