Šta je novo?

AMD Vega

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Opa, skupila se ekipa :)

Naslednik AMD Fury X, vodeno hlađena RX Vega se pojavila u prvom cenovniku u UK:

https://www.lambda-tek.com/ASUS-RXVEGA64-O8G-LIQUID~sh/B7590486&origin=pricespy

Cena i dalje u rangu 1K $/€/£ :D

EDIT: Upravo naleteo na vest od pre tri dana:

Synopsys Launches Complete HBM2 IP Solution Offering More Than 300 GB/s Bandwidth for Graphics and High-Performance Computing SoCs
"We selected Synopsys' DesignWare HBM2 IP solution to take full advantage of the bandwidth and power efficiency of the 16GB of HBM2 memory in our Radeon™ Vega Frontier Edition graphics cards," said Joe Macri, corporate VP and product CTO at AMD. "Synopsys' deep expertise in memory interfaces enabled us to successfully integrate HBM2 IP into the 'Vega' GPU architecture and achieve aggressive power and memory bandwidth targets to serve machine learning and advanced graphics applications."

HBM2 kontroler na Vegama je dizajniran da radi na 1.200 MHz uz transfer rate od 307 GB/s po HBM2 stack-u. Što znači da je verovatno zbog lošeg HBM2 yeld-a brzina ograničena na samo 484 GB/s umesto na deklarisanih 614 GB/s. Overklok Vega FE ide sa podrazumevanih 945 MHz na oko 1.100 MHz. Poređenja radi Tesla GP100 radi na 704 MHz a nova Tesla GV100 na 879 MHz.

Poslednja izmena:
Pored te cene 1080 Ti sad ispadne povoljan :D

Da, sad u stvari kapiram onaj blind test i $300 razliku koja ne može da se primeti u igrama :D

Ruku na srce, ovo su prve cene koje su uvek prenaduvane. Na tom sajtu se bio pojavio R9 290X pre zvanične objave za nekih ~$800.

Eurasian Economic Commission site confirms Vega 10, Vega 11, Vega 12 and Vega 20

•VEGA11 XT AIB MBA
•VEGA11 PRO AIB MBA
•VEGA10 XT MBA DTOEM
•VEGA10 XL MBA DTOEM
•VEGA10 XT MBA AIB
•VEGA10 XL MBA AIB
•VEGA10 XTX LIQUID MBA AIB
•VEGA10 XT MBA AIB Reggs FCST
•VEGA10 XTX LIQUID MBA AIB Reggs
•VEGA10 XTX AIR MBA AIB
•VEGA10 XTX AIR MBA AIB Reggs
•VEGA10 XT MBA DTOEM DELL NO EXTENDER
•VEGA10 XT MBA DTOEM Dell med EXTENDER
•AMD FirePro VEGA12XT WORKSTATION FCST
•AMD FirePro VEGA11PRO WORKSTATION FCST
•AMD FirePro VEGA11XT WORKSTATION FCST
•VEGA10 GLXT V320 MBA
•VEGA10 GLXT MI25x2 MBA
•VEGA10 GLXL WX8100 MBA
•VEGA10 GLXT WX9100 MBA
•VEGA10 GLXT V340 MBA,
•VEGA10 GLXT MI25 MBA
•VEGA10 GLXT SSG MBA
•VEGA20 GL HPC 32GB OEM FCST
•VEGA20 GL HPC 32GB CHANNEL FCST
•VEGA20 GL HPC 16GB CHANNEL FCST
•VEGA20 GL HPC 16GB OEM FCST
•VEGA10 GLXT MI25 MBA GIBRALTAR ES
•VEGA10 GL XT SSG CHANNEL FCST
•VEGA10 GLXL WX8100 MBA FTS FCST
•VEGA10 GLXT MI25 MBA GIBRALTAR QS
•VEGA10 GLXT MI25 MBA GIBRALTAR
•VEGA10 GLXT SSG MBA Reggs FCST
•VEGA10 GLXT WX9100 MBA Reggs FCST
•RADEON VEGA FRONTIER EDITION AIR RETAIL
•RADEON VEGA FRONTIER EDITION LIQUID RETAIL
•VEGA10 GLXT MI25 MBA LENOVO FCST
•VEGA10 GLXT SSG MBA Reggs LTD ED FCST
•VEGA10 GLXT WX9100 MBA Reggs LTD ED FCST
•VEGA10 SDLE ADAPTER BOARD VDDCI OCH MVDD
•ADAPTER BOARD VEGA10 SDLE VDDC PCB
•ADAPTER BOARD VEGA10 SDLE OCH YTTRE
•VEGA10 VDDCI / MVDD STARDUST ADAPTER MOD
•VEGA10 VDDC STARDUST ADAPTER OCH EX LOAD
•ES Vega 10 XT blower model

Mogu se raspoznati više različitih modela ali i više sličnih / istih GPU u različitim segmentima. Neki od njih na primer:

- VEGA 10 Desktop (Vega RX)
- VEGA 10 Workstation (Pro/Duo serija?)
- VEGA 10 Deep Learning (Instinct modeli?)
- VEGA 10 Frontier Edition (Semi-Pro serija)
- VEGA 10 Adapter board (Server segment HPC?)

Imamo i VEGA 11 modele za koje se i dalje spekuliše da li su veći ili manji GPU-ovi od VEGA 10 modela kao i VEGA 20 modeli koji će gotovo sigurno biti dual GPU izvedbe sa VEGA 10 ili 11 GPU-ovima (HPC oznake i duplirana memorija).
Posebno interesanta je VEGA 12.

Posednji model je verovatno ono što je kružilo ovih meseci po showroom-ovima i prezentacijama.

Dual Vega 10, kol'ko je to, 700W ?:mad:

http://wccftech.com/amd-radeon-rx-vega-64-reference-limited-edition-leaked/

Frontier edition, Limited edition...:)

Treba da se još potvrde performanse kao i performanse po vatu...ukoliko su stvarno onoliko loše onda je veliko pitanje koliko se isplati skalirati ovaj čip naniže...doći će se do RX 480 nivoa uz veću potrošnju. Zato i sumnjam da postoji 'manja Vеgа', mislim da će biti slično kao i sa Fiji-jem - jedan GPU i nekoliko modela karti zasnovanih na njemu.

Ko kupi Vegu taj postaje Vegeterijanac, mesa se nece najesti. :d

May the GeForce be with us :D:D:D

Generalno, jako tesko je sustici nVidia-u, budimo realni. Pa kroz pregled performansi stvari su jasne koliko u procentima mora da
bude snazna karta da bi u odnosu na prethodnika sustigla recimo GTX 1080 Ti koja je aktuelna.

Intel su nekako i "sustigli" ali tu je gap bio drasticno manji, mozda do nekih 40-50% koliko vec, ne znam precizno.

Oni ce ostati tu negde na nivou nVidia-ine srednje klase (chip) ako i to u buducnosti budu mogli da prate jer vec sada
je pitanje kakva je najjaca Vega (komercijalna izvedba) u odnosu na GTX 1080 referentni.

AMD-Radeon-RX-Vega-64-Limited-Air.jpg

Mocnooo!!!

Ko kupi Vegu taj postaje Vegeterijanac, mesa se nece najesti. :d

May the GeForce be with us :D:D:D

Generalno, jako tesko je sustici nVidia-u, budimo realni. Pa kroz pregled performansi stvari su jasne koliko u procentima mora da
bude snazna karta da bi u odnosu na prethodnika sustigla recimo GTX 1080 Ti koja je aktuelna.

Intel su nekako i "sustigli" ali tu je gap bio drasticno manji, mozda do nekih 40-50% koliko vec, ne znam precizno.

Oni ce ostati tu negde na nivou nVidia-ine srednje klase (chip) ako i to u buducnosti budu mogli da prate jer vec sada
je pitanje kakva je najjaca Vega (komercijalna izvedba) u odnosu na GTX 1080 referentni.

Haha, pogresio si u samo jednoj stvari.

Nece imati ni mid-range ako nastave ovako. Jos kad se na to doda da ignorisu bagove po drajverima...

Haha, pogresio si u samo jednoj stvari.

Nece imati ni mid-range ako nastave ovako. Jos kad se na to doda da ignorisu bagove po drajverima...

Zato sam i rekao pitanje je vec sada gde se nalazi Vega u odnosu na GTX 1080.
Obzirom da se radi o karti koja drasticno vise trosi a jos ako bude ispod po performansama nema
nekog izgleda da ce se u neko skorije vreme stvari poboljsati.

A da otvorimo novu temu "Radeon u raspadu ili?" :d Malo sale ;)

Mora trosit vise kad je tu Dp segment.

nvidiju opario Termi i od tad su krenuli lagano da kresu DP i dosli do danasnjeg pascala, posmatrano sa te strane AMD ima ogroman prostor za napredak.

Zašto ga ne iskoristi ?
Nije DP problem. Očigledno je da imaju velikih problema sa projektovanjem high-end GPU-ova..kako inače objasniti ~30% poboljšanja za 2 godine i nekoliko meseci..potrošnju da i ne spominjem.. kažem opet - ukoliko se potvrde performanse i potrošnja..

Što se DP-a tiče, to je još uvek nepoznanica kod Vege. Recimo Fiji je imao jako slab DP (1/16) a plus sam negde pročitao da je GCN arhitektura takva da DP jedinice ne mogu da se 'odstrane' već se za iste koristi nekoliko SP jedinica..

...a plus sam negde pročitao da je GCN arhitektura takva da DP jedinice ne mogu da se 'odstrane' već se za iste koristi nekoliko SP jedinica..
Upravo... ne može to tek tako da se "seče".

Moze se uraditi sve samo je pitanje da li to oni hoce ili nece, kad odluce da krenu tim putem bice drastican skok u performansama, ocito da su sad procjenili da nema potrebe za tim i jos izvlace maximum iz GCN

Evo malo više informacija šta radi •VEGA10 GL XT SSG CHANNEL FCST

https://www.facebook.com/jarred.lan...535415&notif_t=like&notif_id=1501276190497990

So this just happened. AMD called me about a week ago and told me they have something to bring over to the studio to show. Their new Vega-based Pro 2TB SSG ripping through 8K R3D's on a rather anemic lightweight 4-core host computer.

My reply was a rather polite version of : “ AMD?, Really?... Thank you for the bullshit, and have a nice day".
Boy was I wrong. They came, I saw, and they kicked some ass.

Working natively inside Adobe, the SSG caches full raster 8K R3D's into it's massive on-card 2TB storage and frame-throws them out in realtime. And this is just their alpha build.
I had Dan Duran do a little side by side test last night against a Titan XP on a throw-away 4-core 16gb system and the results are insane. Take a note on system resources in the video.
The new SSG, after it gobbles up all the R3D's into it’s own cache, is really doing all of the heavy lifting.

Look out Nvidia... it's pretty clear AMD has returned to the party in a very big way, and it is very clear that they are quite done fucking around. #AMD #AMDSSG #RADEON

Poslednja izmena:
Moze se uraditi sve samo je pitanje da li to oni hoce ili nece, kad odluce da krenu tim putem bice drastican skok u performansama, ocito da su sad procjenili da nema potrebe za tim i jos izvlace maximum iz GCN

Kao da nije pitanje nego konstatacija da nece, kad vec dve-tri godine ne krecu tim putem... :lupko:

Na beyond3d forumu sam naleteo na intervju nekoga iz vrha RTG-a, možda je čak i Rajin. Kaže da su tamo negde 2013 praktično odustali od razvoja high-end grafičkih jer su smatrali da će se to tržište drastično smanjivati. Specifikacije za Vega čip su zaključane krajem 2014, tj. pred izlazak Fury-a. Zato i ne čudi što je konfiguracija čipa slična, da ne kažem ista (64 CUs, 256 TPUs, 64 ROPs).

Definitivno se neće vratiti na vrh sa ovom ponudom ali je činjenica da u segmentu <= 500€ mogu biti itekako konkurentni. Što je oko 98% tržišta ako se gledaju samo performance. Mene lično više zanima kakve će biti cene, konfiguracije i performanse Vega 11 i 12 čipova. Posebno što je jasno da mogu imati bar 20% veće klokove od trenutnih Polaris modela.

A jel se zna kada ce testovi? :)

Zašto ga ne iskoristi ?
Nije DP problem. Očigledno je da imaju velikih problema sa projektovanjem high-end GPU-ova..kako inače objasniti ~30% poboljšanja za 2 godine i nekoliko meseci..potrošnju da i ne spominjem.. kažem opet - ukoliko se potvrde performanse i potrošnja..

Što se DP-a tiče, to je još uvek nepoznanica kod Vege. Recimo Fiji je imao jako slab DP (1/16) a plus sam negde pročitao da je GCN arhitektura takva da DP jedinice ne mogu da se 'odstrane' već se za iste koristi nekoliko SP jedinica..

I onda ce asus npr da napravi strix vegu sa ~10% boljitka u perf/wat samo pomocu custom PCB...

Kao da im je ceo radeon tim sastavljen od Radze i to domace izgleda :D

Ova aluminijumska je limitirana serija, plastikaner ipak ostaje, barem dok partneri ne odrade svoje verzije.

Poslednja izmena:
Naucili na nizu klasu.. 2x8 pin + PCI-E. Hm. Moze da se desi da probije PCI-E spec. mada ne verujem bas da ce na def da ide toliko.
Ipak mi deluje nestvarno. Nekada je takva potrosnja bila rezervisana za Dual GPU karte.

Poslednja izmena:
Još par slika sa SIGRAPH-a i nezvaničnih vesti:

Verzija sa vodenim hlađenjem

https://twitter.com/GamersNexus/status/891462917735858176

https://pbs.twimg.com/media/DF8cvFqUAAAOBFN.jpg

AMD Holocube

Radeon-Vega-Holocube-645x484.jpg

I nezvanične cene AMD VEGA RX modela

AMD Radeon RX Vega: $499
AMD Radeon RX Vega Limited Edition Model: $549
AMD Radeon RX Vega Liquid Cooler Model: $599
AMD Radeon RX Vega Liquid Cooler Limited Edition Model: $649

EDIT:

Naucili na nizu klasu.. 2x8 pin + PCI-E. Hm. Moze da se desi da probije PCI-E spec. mada ne verujem bas da ce na def da ide toliko.
Ipak mi deluje nestvarno. Nekada je takva potrosnja bila rezervisana za Dual GPU karte.

Zbog iskustva (lesson learned) inicijalnog probijanja PCIe specifikacija na referentnim modelima RX 480 (koje je PCI SIG ipak potvrdio da ne ugrožavaju niti ploču niti ostale komponente i nekon čega je AMD posle par dana pružio rešenje kroz drajvere) AMD je limitirao potrošnju iz PCIe slota na 30 W na AMD VEGA FE da se to ipak ne ponovi. ;)

Poslednja izmena:
https://twitter.com/hardwarecanucks/status/891467348187766784
Mada ako je cena zaista 500$, onda je očekivano da se takmiči sa GTX 1080. I valjda će ovaj put dozvoliti nereferentno hlađenje za 64 CU čip, da ne bude kao sa Fury X i Nano varijantama. Opet mislim da će 56 CU model imati bolji perf/price odnos

pa od starta karta je usmjerena prema GTX 1080, sad sto neki misle da je to takmicar usmjeren protiv GP102 naravno varaju se.

Potrosnja ce biti veca od GTX 1080 vjerovatno je u pitanju full DP chip ali aj vidicemo dok izadju testovi, moze se ocekivat koji procenat brza karta od GTX 1080 sa znatno vecom potrosnjom.
Cijena/performanse vjerovatno na strani Vege sve ostalo na strani GTX 1080.

@goldi

twitter4is1c.png

Niko još uvek ništa ne zna niti postoje detaljne informacije o ceni, segmentu, performansama, potrošnji.

Koliko sam ja razumeo negde oko ~ 17h(po našem vremenu) će biti dato više detalja oko cene i performansa. Ispravite me ako grešim.......

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno