Šta je novo?

AMD u raspadu ili?

^ posebno Nvidia. Iz šale kupi intel i AMD i napravi od njihovih objekata terene za mali fudbal 🤣. Ne može nikad od njih da propadne jer zarada ide u istu kasu. Džaba se ljudi lože ode intel,AMD.... pod led. Sve USA firme i morali su napraviti po dva proizvođača procesora i sada tri grafičkih kartica čisto da mogu se pravdati nemamo monopol u svetu.

Nikad nikome nisam želeo da se raspadne...svako ima svoje vreme i kvalitet...

Ja i dalje ne mogu da shvatim da se ljudi prepiru da će AMD, Intel ili Nivida da propadnu? Shvatite da to USA neće dopustiti. Pa "CEO" Nvidia i AMD su rodbina 🤣

ma niko ne propada,, ni intel ni amd...normalno je da ima ovakvih stvari u velikim kompanijama...o cemu vi polemisete....
Ma niko ne propada nego je tako PCBeast započeo ovu temu nekad davno (kada je navodno AMD bio u opasnosti od bankrota) i ona je preživela sve do današnjeg dana (mislim na temu, ne na AMD kompaniju, kompanija je svakako preživela).

Ako se ne varam i dalje ostaje AM5, sto je dobra vest.

Kako "volim" kad dve "nepovezane" firme u isto vreme izbace i flop i ista poboljšanja u isto vreme. I onda se fanboji svađaju..

AMD zezne 9000 seriju, Intel zezne ARL-S (donekle)

AMD 24 jezgra - Intel Nova Lake 52 jezgra

AMD zezne 9000 seriju, Intel zezne ARL-S (donekle)
Malo si zamenio teze.
Intel zezne 13 i 14xxx, AMD nema konkurenciju ni za 7000, izbaci jedva malo bolji 9000. Intel izbaci Arrowlake koji je u nekim situacijama gori i od 13.

Suština da korisnicima uopšte ne odgovara ako jedan od igrača ima loš proizvod, pogotovo se vidi za grafičke.

Malo si zamenio teze.
Intel zezne 13 i 14xxx, AMD nema konkurenciju ni za 7000, izbaci jedva malo bolji 9000. Intel izbaci Arrowlake koji je u nekim situacijama gori i od 13.

Suština da korisnicima uopšte ne odgovara ako jedan od igrača ima loš proizvod, pogotovo se vidi za grafičke.
Da, zezne 13 i 14xxx toliko da nijedan AMD procesor bez tone dodatne cache memorije ne moze da im pridje u igrama. Intel onda izbaci microcode update-ove koji uspore procesore kako bi sprecili potencijalno degradiranje i oni su i dalje brzi od AMD procesora.

Tako dobro ih napravio da sam sporet prodao i koristim 4 kao ringle😂

Da, zezne 13 i 14xxx toliko da nijedan AMD procesor bez tone dodatne cache memorije ne moze da im pridje u igrama. Intel onda izbaci microcode update-ove koji uspore procesore kako bi sprecili potencijalno degradiranje i oni su i dalje brzi od AMD procesora.
Vidi, ja ne sporim da su 13 i 14 bili bolji od amd pandana u nekim situacijama, ali priča da su sveukupno bolji procesori je suluda...
Kod AMD-a možeš da izvučeš skoro iste performanse sa duplo manjom potrošnjom i normalnim temperaturama, bez direct die-a, contact frameova i ostalih gluposti i sve to da hladiš vazduhom.

Microdovi su posledica "odvrtanja" svega što može do daske, da bi bili konkurentni. A degradacija ne samo da je potencijalna, nego i verovatna kod zahtevnijeg korišćenja.

Malo si zamenio teze.

Jeste i to ali Intel je sa 14 gen npr imao bar taj 14700K koji je bio neki apgrejd, 9000 serija i Core 200 ništa, ali ajde da kažemo da je Core 200 kao neki novi početak jer nije sve tako crno tu..samo amaterski maks

4090 performance! At $549.

To je za mobilne aplikacije, notebook i gaming laptop i nije baš blizu desktop grafika. Ipak izgleda kao budućnost obzirom na 2nM tehnologiju.

Pa kada predju na chiplet tehnologiju takve stvari nece biti toliko nerealne. U ovom trenutku bi bilo neisplativo, ali kada budu u prilici da ih "slazu" kao lego kockice, sto da ne.

Mislim da je poslednji voz da se kupe akcije AMD-a, neće skočiti kao NVDA ali će sigurno skočiti jedno 5-8 puta u narednih pet godina.
Zavisno od toga koga su zaposlili, i naši ljudi bi mogli napraviti razliku tačnije domaća kancelarija. Naši inženjeri su vrlo pametni i sposobni ali nisu vredni kao Kinezi.

Ja sam vrlo slabo upućen u berzu ali ću se iscimati narednih nedelja da kupim AMD akcije.
Intel je takođe istorijski nisko, i oni će sigurno da polete. Pa ne može jedan buđavi Broadcom da vredi toliko a Intel i AMD četiri puta manje kada im se sabere market cap.

Broadcom uopste nije mala firma, ide i redom kupuje druge firme, a potom cenovno ucenjuje klijente.

Od Dell su kupili VMware, pod Broadcom-om je licenciranje 3-5 puta skuplje, a biznis klijenti nemogu bas preko noci da se presaltaju na neku drugu platformu. Razbojnistvo na finjaka.

Jaki su i na AI polju, nvidia bi mogla da se zabrine za svoju AI pristunost kad Broadcom izbaci svoj ASIC.

Vrh Dno