Šta je novo?

AMD u novom smeru?

As AMD's client strategy is predominantly built around APUs, the only high-end desktop parts we'll see from AMD are low-end server CPUs. Socket-AM3+ has a future for one more generation and we'll likely see other single-socket, high-end platforms for the desktop. The days of AMD chasing Intel for the high-end desktop market are done though. That war is officially over.

Ovaj deo mi se ne sviđa.

ako sam dobro razumeo, ovogodisnji naslednik Brazosa nece doneti drugaciju arhitekturu vec samo ubrzanje putem turbo core tehnologije?

hm, verovatno ce ga u tom slucaju Cedar Trail ostaviti iza sebe po computing moci.

Možda. S druge strane, što se tiče grafike i dekodiranja raznih video formata, tu su stvari sasvim drugačije.
Čini se da je AMD odlučio koristiti TSMC-ove 40nm kapacitete koliko je max. moguće.

Znaci nista od Steamroller FX-ova u 2013 oj, tek tamo u 2014-oj...bzvz, nadam se da ce im Piledriver bar biti znacajno, znacajno bolji od Zambezija.

Jedini nacin da se pobedi intel je da se umanji potreba za x86 procesorima, a realno, bice sve manje potrebe za tim... samo treba ubrzati tranziciju.

cim nije apple u pitanju, odma se slazemo ;)

nisam ranije video ovu temu ali evo razmiljanja Dareka M. na temu:

http://emulators.com/docs/nx34_2011_avx.htm#Bulldozer (24. dec. 2011.)

"Call me a conspiracy theorist, but several things that AMD did this year lead me to believe that they're willing to surrender the x86 performance lead.

First of course is the evidence above that they didn't really try with Bulldozer. There are no significant architectural improvements to improve IPC anywhere near like what Intel did going from Pentium 4 to Core 2, or Nehalem to Sandy Bridge. They added SSE4 and AVX and added hyper-threading. They simply cloned a Core i7, and poorly. What this tells me is that not much engineering R&D effort is going into their x86 core design."

dalje:

"The pieces started to fall together when I went to the AMD disclosure of a new GPU design they call AMD CORE NEXT. ... They are developing a new core architecture from scratch, as explained in these two presentations:...

If you particularly look at the former PDF file, the 2620_final.pdf document, starting at about page 15 through page 25, they show what the instruction set of this new GPU looks like. Look familiar? To me it sure looks a lot like a RISC instruction set like Alpha or PowerPC. In fact notice that all of their instruction encodings are either 4-byte or 8-byte long encodings. No super wide VLIW like encodings, no arbitrary sized x86 encodings, just very straightforward RISC-like instructions with one destination two sources, or one destination three sources[b/].

They kept emphasizing "a pointer is a pointer", meaning that a 64-bit pointer on the x86 core can be shared directly with this new core. Currently, whether on AMD processors or Intel processors or nVIDIA processors, memory mapping between x86 and GPU is different. A logical address that x86 code sees does not map to the same address that the GPU sees. nVIDIA's CUDA 4.0 introduced the concept of pointers to shared memory, but this is hack pulled off by pre-allocating identical ranges of address space both on the x86 side and GPU side. You still cannot take any arbitrary pointer to x86 memory and pass it to the GPU. AMD is claiming their new core does support that, that "a pointer is a pointer", along with full exception support, virtual memory and page tables, calls and conditional branches, integer operations with 256 GPRs, multi-threading, even atomic operations.

This is no GPU core. What AMD is describing here is a fully functional 64-bit CPU core that just happens to have a lot of SIMD juice support. This processor in theory could boot Linux given the integer functionality it appears to have."

po meni nije moglo bolje! ako je intel uspeo da asimilira razne novotorije koje su se pojavljivale u non x86 svetu za ovih 20 godina, da sa mass production unisti sve alternative, bilo bi idealno da ovo prodje AMDu. :)

x86 je sa jedne strane overkill za npr. Office u under-power za npr. Photoshop.

drago mi je da AMD pokusava nesto sto ni sam intel nije uspeo (mislim na propali Larabee).

mozda ce 2014. biti godina AMDa ;)

Pa AMD je nakon kupovine ATIja najavio potpunu integraciju CPU i GPU procesora i ceo ovaj scenario o kome se prica. Jos sam se tad odusevio tom idejom o totalnoj simbizi i modularnosti cele price, jer je bila totalno suprotna od brutalne snage koju su gurali i nVidija i Intel.
Nakon izbacivanja GCNa je postalo jasno da ce sledece godine ceo taj plan biti ostvaren, jer kao sto je Darek rekao GCN je vise CPU nego GPU, sto ce dovesti do lakseg programiranja kodova koji bi se izvrsavali na GPU i CPU paralelno. Jer CUDA je samo softverska zaobilaznica za ogranicenu obradu podataka na GPU :)

e vala dosta je i te arhitekture x86, vuku je preko 15 godina ,nista tu nema drasticno novo, povecavaju broj tranzistora, memorije, jezgara.... treba nam nesto novo za novo vreme, da manje trosi, da se manje greje , da nam ne treba napajanje od 1kw , pa vodeno hladjenje, pa ......nek nestane dosta su budzili staru arhitekturu .....nece vise biti amd vs intel i sl.

morbius je napisao(la):
...poslednji preživeli CISC fosil koji se i dalje razvija samo zbog velike softverske baze

interesantno kako vecina sad kuka kako je x86 star i los, gotov bi rekli: "kamen spoticanja" :D ...

ako mogu da evociram stanje od pre 6 godina kad su mnogi likovali sto je Apple napustio PowerPC sto je ujedno bio i "dokaz" superiornosti x86... a realnost je bila sasvim drugacija.

vidim da spominjete ARM nonstop - ja pre verujem da je realniji scenario CPU sa:

- x86 kompatibilnost - ogranicene performanse
- OpenCL i tamo gde je potrebne 10x vece performanse od x86

vec godina se vrti prica kako je C2D dovoljan za sve svakodnevne Office,surf, poslove... i da je GPU idealan za video encoding...

a ja vidim da Aperture UBI CPU! jednostavno place za GPUom - za sada sve onscreen manipulacije radi GPU ali finalni posao (kreiranje TIF maski) odradi CPU. Verujem da bi GPU zavrsio kreiranje TIF deleko brze nego CPU kad bi mogao... a novi AMD Next Core mozda bas ovaj scenario ucini mogucim ;) (x86 vrti OS i tu je zarad komapatibilnosti a hard work obavljaja GPU, odnosno tacnije receno: Cell like jezgro)

^

hehe... CPU ce postati koprocesor za GPU :D

Gubitak ili dobitak?

Isti vest iz dva različita ugla:
AMD Sales Forecast Beats Estimates as Supply Chain Recovers
AMD reports net loss of $590 million for Q1 2012, calls that 'solid results'
Lepo je Bloomberg objasnio:
AMD had a one-time charge of about $700 million triggered by a change to its supply agreement with Globalfoundries, the company’s former manufacturing facility now owned by the government of Abu Dhabi.
Ali Engadget voli bombastične naslove i tekstove.

I dalje skromno, ali za promenu novi AMD ovaj put ide u smeru ubrzanja a ne usporenja.

Ne stoji loše kad se uključi openCL. Mada je opet primetno sporiji :)

Brzi je od Sandy Bridge-a cija integrisana grafika ne podrzava OpenCL... Cak i SNB kada mu se ukljuci QuickSync je opet mnogo brzi od Trinitija sa OpenCL sto lepo i pise na pocetku Anandovog teksta.

Ivy Bridge je primetno brzi u OpenCL od AMD-a sa OpenCL, a Quick Sync je besmisleno i komentarisati - brzi je u svakoj varijanti od bilo kod AMD Open CL resenja.

Koja je uopste poenta koristiti Sandy Bridge kao neki adut, kada AMD ovde u testu ima najnoviju plaltformu koju bi trebalo porediti sa najnovijom platformom iz Intela, ako nista drugo Ivy Bridge ce zameniti Sandy Bridge vrlo brzo (isto i kostaju). Babe i zabe.

Verovatno se predstavljanje Sea Islands čipova očekuje ponovo u istom vremenskom periodu, oko 25. decembra a prodaja će krenuti oko 10.januara. :)

Brzi je od Sandy Bridge-a cija integrisana grafika ne podrzava OpenCL... Cak i SNB kada mu se ukljuci QuickSync je opet mnogo brzi od Trinitija sa OpenCL sto lepo i pise na pocetku Anandovog teksta.

Ivy Bridge je primetno brzi u OpenCL od AMD-a sa OpenCL, a Quick Sync je besmisleno i komentarisati - brzi je u svakoj varijanti od bilo kod AMD Open CL resenja.

Koja je uopste poenta koristiti Sandy Bridge kao neki adut, kada AMD ovde u testu ima najnoviju plaltformu koju bi trebalo porediti sa najnovijom platformom iz Intela, ako nista drugo Ivy Bridge ce zameniti Sandy Bridge vrlo brzo (isto i kostaju). Babe i zabe.

Platforme ce se oduvek uporedjivati po cenama a ne po datumu proizvodnje ;) Sta mene kao krajnjeg kupca briga sta postoji u skupljem cenovnom rangu od onog koji mogu da priustim?? Pogotovo je apsurdno uporedjivati cistokrvni quad koji ima HT sa nekom vrstom hibrida koji ima 4 polovicna jezgra ( 2 Piledriver modula )...
Ako si se dovatio tog Quick Synca, nemoj zaboraviti da je isti debelo iza AMD i nVidija po kvalitetu obrade videa jer fusari dosta...odatle i tolika razlika u brzini. Tako da sam siguran da
ce ljudi koji se bave video obradom uvek odabrati kvalitet naspram kvantiteta...

Poslednja izmena:
Vrh Dno